Dobijam batine jedanput, dva puta na dan?

Moj je aktivan, i naporan. Ali nasao sam mu caku.
Ova sestra od ujaka jos ne uspeva nista sa ovom. Mala je jos za psihologa.
Kaze da ne zna sta ce sa njom.

Sa druge strane, kazu da takva deca kad porastu su mnogo snalazljivija i uspesnija, tesko je manipulisati sa njima...

Ne zna covek sta da radi. Radis sve sto mozes, i nadas se najboljem.
 

Iskrene ispovesti beogradskih osnovaca koje će vas naterati da se zamislite nad DANAŠNJIM DRUŠTVOM​

Učenici trećeg razreda govore o batinama koje dobijaju.
Na TikTok kanalu @krozistoriju koji se bavi pričama iz prošlosti koje nam pomažu da lakše razumemo sadašnjost pojavio se zanimljiv snimak.
Naime, na njemu vidimo i slušamo učenike trećeg razreda jedne beogradske osnovne škole koja govore o batinama koje dobijaju kod kuće.

Možda bi danas ovako nešto bilo nezamislivo, ali kako je snimak načinjen, sada davne, 1981. godine minulog veka, to celoj ovoj priči daje sasvim drugačiji, simpatičniji, ton.

- Ja dobijam batine jedanput, dva puta na dan - kaže nasmejani dečak koji i otvara ove ispovesti.
Ja dobijam batine kajišem i boli - takođe kroz smeh priča drugi.

Na pitanje novinarke da li su batine neophodne jedan od učenika kaže da jesu.
- Kada deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo mozak prodrma i onda sve shvate.

U komentarima na ovaj snimak odmah se razvila žična rasprava onih kojima se ovo dopada i onih koji su zgroženi celom pričom.
- Meni se srce slama što su ova deca zlostavljana i indoktrinisana da misle da su zaslužili batine - napisala je jedna komentatorka.

- Ovo je snimak pre 40 godina, koliko su deca bila pametna i razumna - napisao je drugi.

https://www.tiktok.com/@krozistoriju?referer_url=www.sd.rs/vesti/drustvo/batine-deca-2023-11-23&refer=embed&embed_source=121355059,121351166,121331973,120811592,120810756;null;embed_masking&referer_video_id=7304672673181846790

Srbija danas
********************
Ako smo mislili da se nešto promjenilo u školama ili svedeno na neki minimum, izolovane slučajeve i sl, ovo nam dodje kao neki šamar ili opomena da nije sve onako kako izgleda, kako se misli da (ni)je tako.Mada školsko nasilje nije isto što i roditeljsko nasilje, ostavlja traga na psihu deteta u velikoj meri.
Batina je iz Raja izašla.

DA JE KLINAC IZ "RIBNIKARA" DOBIJAO POVREMENO KAIŠEM PREKO HUZE, NE BI SIGURNO POBIO ONU NESREĆNU DECU . :kafa:
 
Strogo vaspitanje dece nije nešto što je kratko trajalo, te metode vaspitanja batinama su vekovima bile jedini pedagoški metod vaspitanja. Ko je vekovima mogao da proceni koja količina batina daje rezultate, tako da su neki roditelji ,po tom pitanju zaista bili nasilni prema svojoj deci, Razvojem modernog društva, polako se prihvata ideja da se deca ne kažnjavaju na taj način, već drugim metodama. Jedini problem je što još uvek nisu našli baš delotvorne metode vaspitanja dece, iz krajnosti u krajnost, a sa druge strane, retko ko se zapita o psihičkom zlostavljanju dece jer takvo zlostavljanje ne ostavlja vidljiv trag, kao batine.
Djelotvorne metode vaspitanja su dobro poznate i sve se moze veoma lako pronaci.
 

Back
Top