Diploma i ljubav

Dalje napredovanje u Srbiji u 95% slucajeva zavisi od veza i shlihtanja.....retko napreduje onaj koji je zaista sposoban i pametan.

Pa takvi su najtrazeniji....u tom smeru ide i danasnje skolovanje.....znaci da znas ono sto si zavrsio ali da ne razmisljas previse.... to sam sanao pre jedno 3 godine od jedne devojke koja radi u jednoj banci kao human resurs....mada u principu vecunu radnika koje prime...prime preko veze ....oni koji imaju srece i ulete regularno...moraju da budu kvalifikovani za posao ali da ne pokazuju da su previse pametni da razmisljaju van onoga za sta im je posao.Znaci rade test...ko ima vezu naravno prosao je...ko nema ako je lose uradio test i ako je previse dobro uradio test..duva ga.....tako je eto bar kad je ta banka u pitanju :D

Upravo tako...mi malo skrenuli ...
ti poslovi u bankama a pre svega licnog bankara su poslovi koji se rade po automatizmu.za to ti ne treba fakultet,ni srednja skola,dovoljno je da znas brojeve,obuce te dve nedelje da radis na sistemu izdavanja kredita i provere i odrzavanja racuna i to ti je to.sto si gluplji lakse ti ide jer ono normalnog coveka ubije u pojam...svakodnevno ponavljanje glupih,mehanickih operacija do besvesti...i tako gulis pet godina dok ne unaprede (mozda) pa ako imas srece mozda dobijes i bolje radno mesto.a plate su im lose za posao koji je i psihicki i fizicki stvarno izuzetno mucan.plus redovno radis prekovremeno.jer ako se banka zatvara npr u pola pet,ti do sest ostajes da sredjujes papire,dovrsavas poslove i slicno.

obrazovanje ide u tom pravcu da ucis nesto a ne znas ni zasto ga ucis,niti znas sta sa tim posle mozes da uradis - obrazovanje koje nije sposobno da nakon toga stvara nesto konkretno,neku vrednost nego ga imas da bi se pohvalio diplomom...sto je tuzno :neutral: i obrazovanje koje te ne uci da razmisljas i koristis mozak nego mahom da bubas,sto doduse zavisi i od vrste fakulteta.

ti poslovi u bankama a pre svega licnog bankara su poslovi koji se rade po automatizmu.za to ti ne treba fakultet,ni srednja skola,dovoljno je da znas brojeve,obuce te dve nedelje da radis na sistemu izdavanja kredita i provere i odrzavanja racuna i to ti je to.sto si gluplji lakse ti ide jer ono normalnog coveka ubije u pojam...svakodnevno ponavljanje glupih,mehanickih operacija do besvesti...i tako gulis pet godina dok ne unaprede (mozda) pa ako imas srece mozda dobijes i bolje radno mesto.a plate su im lose za posao koji je i psihicki i fizicki stvarno izuzetno mucan.plus redovno radis prekovremeno.jer ako se banka zatvara npr u pola pet,ti do sest ostajes da sredjujes papire,dovrsavas poslove i slicno.

obrazovanje ide u tom pravcu da ucis nesto a ne znas ni zasto ga ucis,niti znas sta sa tim posle mozes da uradis - obrazovanje koje nije sposobno da nakon toga stvara nesto konkretno,neku vrednost nego ga imas da bi se pohvalio diplomom...sto je tuzno :neutral: i obrazovanje koje te ne uci da razmisljas i koristis mozak nego mahom da bubas,sto doduse zavisi i od vrste fakulteta.

E to!

Vecina ljudi koji zavrsi faks prekvalifikovana je za poslove koji se nude.

Citala oglase na netu, jedan konkurs trazi se dipl el ing. A opis posla da menja sijalice u vrticu!
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

E to!

Vecina ljudi koji zavrsi faks prekvalifikovana je za poslove koji se nude.

Citala oglase na netu, jedan konkurs trazi se dipl el ing. A opis posla da menja sijalice u vrticu!
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Pa dobro..to ti je Srbija danas....ja sam pre par meseci video oglas ....kao neka prodavnica auto-delova......i traze prodavca koji mora da ispunjava sledece:
-vozacka dozvola
-znanje stranog jezika engleskog i nemackog
-zavrsen fakultet..tehnicki fax je prednost
-znanje racunara naravno
-da imas minimum dve godine iskustva
- i da si mladji od 30 godina

I sad zamisli coveka koji ima vozacku,zna ta 2 strana jezika,odsluzio vojsku...zavrsio tehnicki fakultet i ima radnog iskustva a mladji je od 30 godina i zaposli se kao prodavac nekih auto delova za recimo 300 evra. :D:D:D:D:D

Nego sad se setih jednog ortaka...dobar decko ko lebac al imao bas nesretno detinjstvo i nepravdu kad vidi poludi plus je isao u teretanu i gruvao razne hemikalije pa od toga jos podivljao malo tako da kad vidi nepravdu odmah bije.
I ode on za neku prodavnicu bicikala na razgovor...trazio gazda ono klasika..racunari,vozacka dozvola,engleski jezik.....a plata 150 evra.....Ovaj kad je cuo pao mu mrak na oci...kaze:"ja di ti znam engleski i racunare za 150 evra!!!"...i nalupao ga tamo kao magarca hahahaahaaa

Mda...
Samo što se ja nigde nisam nadovezala na tvoje postove, nego sam dala konkretan primer onoga o čemu pišem.
jesi dala repliku na moj post. ovde:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=9243079&postcount=159

A ti nisi ni pročitala šta sam ja pisala.
oh, ali jesam. i procitala i razumela vrlo dobro.

Samo si zaključila da ja imam problem sa sujetom.
nisam zakljucila samo to, nego sam govorila o mnogo bitnijim stvarima, koje ti iz nekog razloga ne vidis od usputnog komentara o tvojoj sujeti. i onda tebe, sa takvom listom prioriteta u glavi dok slusas nekog, staviti da rukovodis ljudima?
aha, ali samo u bezveznoj firmi...

Verovatno zato što nemam fakultet, pa se to podrazumeva...
fakultet po pitanju sujete ne pomaze, naprotiv, cesto je sujeta izrazenija kod, kolokvijalno receno "uspesnijih"... a u vecoj ili manjoj meri sujetni smo svi.

ova recenica medjutim odslikava nesto drugo kod tebe, i to vrlo jasno...

I sad zamisli coveka koji ima vozacku,zna ta 2 strana jezika,odsluzio vojsku...zavrsio tehnicki fakultet i ima radnog iskustva a mladji je od 30 godina i zaposli se kao prodavac nekih auto delova za recimo 300 evra. :D:D:D:D:D
pa da, a listu zahteva je verovatno pravio neko sa zavrsenom srednjom skolom, koji jedva ume pisano da se izrazi i na maternjem jeziku, fakultet je video na razglednici, i nije mladji od 30.
da, zaboravih da pomenem - ali je zato svojom SPOSOBNOSCU dosao na mesto/poziciju da pravi takvu listu zahteva... :lol:

pa da, a listu zahteva je verovatno pravio neko sa zavrsenom srednjom skolom, koji jedva ume pisano da se izrazi i na maternjem jeziku, fakultet je video na razglednici, i nije mladji od 30.
da, zaboravih da pomenem - ali je zato svojom SPOSOBNOSCU dosao na mesto/poziciju da pravi takvu listu zahteva... :lol:

Nepotrebno si cinicna, a dobro znas da onaj ko placa, tj vlasnik ima pravo i ta trazi sta hoce, imao on sam diplomu ili nemao (sto je obicno slucaj) :mrgreen:

Svi znamo da oni koji su najobrazovaniji nisu i najvise placeni, jer je kapitalizam takav....diploma je ulaznica, a ostalo se stekne ili ne stekne.
Ne placa se znanje/diploma samo po sebi, nego sta umes da uradis sa tim znanjem ili bolje receno koliko im mozes zarade doneti.
U tome se slazem sa logikom firme u kojoj radi EliNS
Slozices se nadam se, da od dvadeset ljudi koji diplomiraju na fakultetu, nemaju svi isti nivo znanja niti umece da to znanje upotrebe u praksi, nisu svi ambiciozni, organizovani, ne vole svi da rade to sto su zavrsili i to je ono sto kasnije stvara razliku medju njima, a to je ono sto se vrednuje.

Slažem se. U određenom trenutku dođeš u situaciju da se bukvalno pravdaš jer imaš diplomu državnog fakulteta.
I da se ne lažemo, slično se sličnom raduje.... Ljudi vole da pričaju o stvarima koje ih interesuju. Ljubitelji motora se druže, lovci idu zajedno u lov, filatelisti imaju svoja udruženja..... I onda je sasvim prirodno da jedan matematičar više voli da proćaska koju o nekoj toremi sa svojim kolegom nego da sa prodavačicom u trafici komentariše koja pevaljka nosi gaće a koja ne. Zašto je onda ono prvo druženje a ono drugo snobizam...

Има ту истине, али ипак - математичар не прича искључиво о теоремама, нити ловац прича само о лову. Зато је безвезе и ограничавати се само на људе који имају исти степен образовања. Треба проширити хоризонте ;)
Nepotrebno si cinicna, a dobro znas da onaj ko placa, tj vlasnik ima pravo i ta trazi sta hoce, imao on sam diplomu ili nemao (sto je obicno slucaj)
А за 200 евра месечно имаће навалу младих људи са дипломом, знањем компјутера, возачком и 2 страна језика :):P Може да тражи ал' да ли ће да нађе :per:

Listu zahteva je pravio idiot...i to fakultetski obrazovan.....

ja sam još na samom početku iznela stav, a sada samo da dodam nešto što sam juče čula u jednom ovećem društvu meni prilično nepoznatom. Pričali su o odlasku na mlasdence kod neke njihove drugarice i onda sam čula komentar -ma ja ne mogu da idem tada, ja ću u drugoj turi, ipak za ručak će da se okupe njihovi rođaci i kumovi, a oni su svi dr, mr, primarijusi i imaju po metar titula iapred šta ja tu da tražim, samo ću glupo da se osećam.
E ja sam se osećala glupo ada sam čula. Istina ne poznajem ni te ljude kod kojih treba ići, ni ljude koji će se okupiti ni te devojke koje su pričale da bi sad izvukla zaključak - cura je sama po sebi iskompleksirana i nesigurna ili su u pitnju ljudi koji pre svega ističu svoje obrazovanje i sl. Tužno je i jedno i drugo

Da ali postoje društvanca "sa titulama" koja te neće pitati ni za junačko zdravlje ako nisi dr, mr, pr..I onda se čovek oseća neprijatno. Ne zato što nema šta pametno da kaže već jednostavno zašto da odlazim na silu tamo gde me ne žele. Meni je minut, ma koji minut..sekunda u društvu dosadnih, prepotentnih, zlih, ogovaranju, zlobi i nipodnoštavanju sklonih ljudi...gubljenje vremena...Radije ću da odvedem Čedu u šetnju....
A sa druge strane, ponekad mi je i pored sve dobre volje i truda, teško da se podesim na nečiju frekvenciju...da u beskonačnost razglabam ko ima a ko nema švalerku, ko se razveo a ko udao...kome žena rodila Kinešče...i slične nebuloze... Meni je sve izvor zanimljivih opservacija, i igra svetlosti na zidu i dete koje mi nešto važno objašnjava na svom bebećem jeziku, i pas koji mi njuška cipele, i drugarica koja čeka bebu.... Ali me krajnje ne interesuje prepričavanje, ogovaranje, dodavanje i oduzimanje, neki ljudi kojima se ni lika ne sećam. Svako svoju čašu žuči srče kako mu odgovara. Da l je soli ili šećeri...briga me...

Има ту истине, али ипак - математичар не прича искључиво о теоремама, нити ловац прича само о лову. Зато је безвезе и ограничавати се само на људе који имају исти степен образовања. Треба проширити хоризонте ;)

А за 200 евра месечно имаће навалу младих људи са дипломом, знањем компјутера, возачком и 2 страна језика :):P Може да тражи ал' да ли ће да нађе :per:

Naravno..o tome i govorimo...Fakultet je bitan ali nije konačna destinacija... Valjda ima nečeg i van te diplome... Meni je žao što u našoj državi, ovakvoj kakva je, nema onih slatkih kurseva recimo kuvanja (volela bih da naučim par caka velikih majstora) ili baštovanstva, vajarstva....kursevi fotografije postoje ali samo u većim gradovima...
U zemlji Srbiji, kao da je sramota učiti nakon tridesete godine. Na časovima hebrejskog je bila žena od 60 i nešto godina i verujte mi, znala je bolje od svih nas koji smo mogli unuci da joj budemo. Moja rođaka uskoro puni 70 godina a ide svake godine i na letovanje i u banju i skokne do ćerke u Kanadu na par meseci... Dnevni raspored joj je bukiraniji od mog... Srpski mentalitet nalaže da kad odeš u penziju imaš dve opcije: da čuvaš unučiće i da ideš kod lekara....:dash: A zašto ne provoditi vreme kvalitetnije? Ići u pozorište, na izlet, na pecanje...raditi sve ono za šta kao zaposlen nisi imao vremena.... Naravno, tu je i problem novca. Znam da mnogi imaju toliko male penzije da je to bruka. Ali volja za dobrim i lepim stvarima nije uvek uslovljena materijalnim.....

E imam ja neku prijateljicu u Vankuveru.....stalno na neke kurseve ide.To kod njih ko neki vid druzenja plus nauci se nesto novo.....mada nista to nije dzabe..treba imati para za to a u Srbiji vecina stanovnika jedva prezivljava

Tu sam dala repliku na post gde si ti mene citirala jer si se osetila prozvanom kada sam pisala o ljudima koji završe fakultet i misle da mogu da puste mozak na pašu (ako ga uopšte imaju).
Logično da se svako zakači za ono što ga žulja.
Što se tiče svega što si napisala o meni, slobodno misli da je tako. Nemam ništa protiv.
Ali je smešno što pišeš kakva sam ja i opisuješ me na dve-tri strane. Smaraš ljude. Uopšte nisam tako zanimljiva. Veruj mi. Imaš bujnu maštu.

Poslednja izmena:
E Pile, sad sam se setila jedne moje bivše koleginice koja je sa 50 i nešto godina upisala fakultet. I privodi ga kraju. Kaže žena dojadilo joj da je nipodaštavaju jer ga nema. Kaže jedva čeka da ga završi samo da bi mogla da ga natrlja na nos nekima. Završava ga iz zajebancije, jer joj realno ne treba. Ima dobar posao i dobru platu. Ali joj smeta što je u firmi neka klinčadija gleda sa visine zato što nema taj papir...

E Pile, sad sam se setila jedne moje bivše koleginice koja je sa 50 i nešto godina upisala fakultet. I privodi ga kraju. Kaže žena dojadilo joj da je nipodaštavaju jer ga nema. Kaže jedva čeka da ga završi samo da bi mogla da ga natrlja na nos nekima. Završava ga iz zajebancije, jer joj realno ne treba. Ima dobar posao i dobru platu. Ali joj smeta što je u firmi neka klinčadija gleda sa visine zato što nema taj papir...

E stvarno je carica...Obožavam takve ljude....:worth:

Pa dobro..to ti je Srbija danas....ja sam pre par meseci video oglas ....kao neka prodavnica auto-delova......i traze prodavca koji mora da ispunjava sledece:
-vozacka dozvola
-znanje stranog jezika engleskog i nemackog
-zavrsen fakultet..tehnicki fax je prednost
-znanje racunara naravno
-da imas minimum dve godine iskustva
- i da si mladji od 30 godina

I sta je cudno?
Znam ja tak'ih kolko 'oces!

Ti sto traze te kvalifikacije, culi bolje kad su zaposleni fakultetski obrazovani...pa udri...a faksu nisu ni primirislai...
:whistling:

Bas naprotiv. Vidis kako i kod tebe taj neki komplex udara ...znaci odmah ako nesto naslucuje na lose ,idiotsko i glupo znaci da taj fakultet primirisao nije.

Izvini, molim te!

Neko ko je zavrsio faks i makar naslucuje engleski, zna da je apsolutno degutantno da prodavac auto delova ima diplomu i sertifikate, a ponajmanje platu 300e.

A ljudi prihvataju takve poslove, zato sto ne nalaze bolje. Jer ono sto bi oni trebali da rade, rade neki drugi koji su za iste nekvalifikovani, ali imaju kvalifikovanu tetku. Hoces da kazes da sam iskompleksirana sto to mislim? Onda mi je jasno u kojoj si kategoriji!

Izvini, molim te!

Neko ko je zavrsio faks i makar naslucuje engleski, zna da je apsolutno degutantno da prodavac auto delova ima diplomu i sertifikate, a ponajmanje platu 300e.

A ljudi prihvataju takve poslove, zato sto ne nalaze bolje. Jer ono sto bi oni trebali da rade, rade neki drugi koji su za iste nekvalifikovani, ali imaju kvalifikovanu tetku. Hoces da kazes da sam iskompleksirana sto to mislim? Onda mi je jasno u kojoj si kategoriji!

Ti si napisala da ti poslodavci sto traze takve kvalifikacije faxu nisu ni primirisali.
Ja spadam u kategoriju sa fakultetom plus se i napolju skolovao malo ali to mi nije bitno kao sto mi nije bitno ni sta su drugi ljudi zavrsili.Sto se mene tice moze da ima fax ili da ni osnovnu nema sa svakim mogu da pricam ako mi je ta osoba ok i ako je normalna.

Poslednja izmena:
Sve smo dalje od teme, ali evo da se prikljucim ovoj spontano novonastaloj :D

Meni se cini da se postavljaju ti neprimereno visoki zahtevi koji nisu objektivno potrebni za neka radna mesta da bi poslodavac uvek mogao da te otkaci ako mu se nesto drugo ne dopada. Po zakonu ne sme da ti obrazlozi da nece da te zaposli zato sto npr imas malu decu, ili ne izgledas dovoljno atraktivno (za rad u butiku npr ;)) ili ... i onda ti kaze da ne mozes da prodajes auto delove zato sto ne govoris tecno dva svetska jezika i nemas zavrsen tehnicki fakultet :neutral:

Back