Diploma i ljubav

Pa s Amerima je lako. Ja komuniciram cesto sa njima. S Britancima nije. Oni su fasisti. :mrgreen:
:sad2::sad2::sad2:
Mene bas iritira BRITISH ENGLISH... mislim - to je originalni ENGLESKI, al' sta cu kad me nervira... :lol: neki americki-holivudsko-kalifornijski/njujorski (bez onih severnih/juznih Karolajna, Indijana i ostalih Texasa ;) :rotf:) mnogo vise prija mom uhu... British mi para usi :dash: al' ko me pita... :roll: :per::mrgreen: a i nije tema :whistling:

Takvi me ne privlace. Nemam ih u svom okruzenju. Ne poznajem ih.
Ja pricam o fakultetu kao instituciji koja ima svoju namenu. I nikada se necu sloziti sa time da je isto da li je covek zavrsio faks ili srednju frizersku.
Jer znam koliko je truda, odricanja, zelje, kapaciteta potrebno da bi se postiglo to sto treba postici.
Ne racunam segamegagiga fakultete, za koji sam imala ponude, pozivnice, stipendije od kad sam zavrsila gimnaziju..sad mi se nudi i doktorat...ali eto nudi mi se i na maticnom faksu...ali kad vidim kako u narodu (na forumu) to izgleda...sto bih ja radila to?
Stalno treba da se pbranim i da se pravdam sto eto nisam frizerka niti sam zavrsila privatni faks...nego se nauzivala na drzavnom budzetu...dok svi ostali skapavju da bi magistrirali sa 22 godine na privatnim univerzitetima...hehehe...

u mom svetu to zvuci smesno....ali ajde...smej se ljudima sto su ograniceni...

Slažem se. U određenom trenutku dođeš u situaciju da se bukvalno pravdaš jer imaš diplomu državnog fakulteta.
I da se ne lažemo, slično se sličnom raduje.... Ljudi vole da pričaju o stvarima koje ih interesuju. Ljubitelji motora se druže, lovci idu zajedno u lov, filatelisti imaju svoja udruženja..... I onda je sasvim prirodno da jedan matematičar više voli da proćaska koju o nekoj toremi sa svojim kolegom nego da sa prodavačicom u trafici komentariše koja pevaljka nosi gaće a koja ne. Zašto je onda ono prvo druženje a ono drugo snobizam...
Uticaj sredine se ne može osporiti. Koleginica koja je u jednom periodu studiranja radila u butiku stalno se žalila kako joj se koaficijent inteligencije smanjio usled druženja sa drugim prodavačicama. Znanje nije u stalnom posedništvu. Ako ne čitaš, učiš, istražuješ, usavršavaš se.....ono se topi ko sladoled na suncu...Zaboravljaš....
Moj fakultet je oduvek bio vrlo hermetična sredina. Kod nas je bilo "javnih" i pritajenih ludaka. Ali da smo svi iščašeni, to je neoboriva činjenica...Sećam se koliko smo kafa i sokova popili ćaskajući uvek na iste teme...koja i kakva knjiga, koji i kakav kritičar, teoretičar, esejista... I niko da pomene momka ili bar simpatiju, krpice, manikir...Za jednu Anu sam tek posle par godina skontala da ima muža i dete (srela sam ih u gradu)...
I posle izvesnog vremena komuniciranja sa određenom felom ljudi, sa vanzemaljcima sa te i te planete, počneš da i od drugih ljudi (van tvog sveta) tražiš da budu isti. I dođeš u situaciju da neke prerasteš, sa drugima se raziđeš, sa trećima pauze ćutanja postaju sve duže i duže....I nisu ti ljudi neobrazovani, nije u pitanju da li imaju završen faks ili ne, vi jednostavno ne pričate istim jezikom....

Meni je ovo skroz normalno. Zena je prekvalifikovan za posao koji radi, tvoje napredovanje bi z anju bilo nazadovanje. Ne kazem da je ona pametnija od tebe, vec da postoji hijerarhija poslova na osnovu nivoa obrazovanja. Kod nas na zalost ima malo poslova za ljude koji su zavrsili visoku skolu...
Ne znam koji je tvoj posao, ali zamisli da dodje na tvoje radno mesto neko sa sela ko je zavrsio 4 razreda skole...i rinta rinta rinta...dokazuje se i napreduje, zna padezI, zna formalno pismeno izrazavanje....a inace ne zna da se sava uliva u dunav, zato sto je pobegao sa tog casa.

A ti si pobegla sa faksa, a tvoja koleginica nije, i sigurno zna vise od tebe, mozda iz oblasti koje nius potrebne za konkretan posao...
Frustrirajuce je kad znas stvari koje nemas gde da upotrebis, prosto nestane entuzijazam za usavrsavanjem...
U pravu si.
Ali konkretno moja koleginica se poziva na svoju diplomu i očekuje da je to jedino bitno i dovoljno za njeno napredovanje. To je glupo, zar ne? Pogotovo što je očigledno da se u našoj firmi to ne podrazumeva.
Inače je završila smer finansije, a radi komercijalu. Meni je krivo što je ona tako frustrirana, a da ne pričam koliko se to oseti u poslu. Žena nema nikakvu motivaciju i vrti se u krug.
Ja sam joj predlagala da radi finansije jer joj je to struka, kaže da neće, više joj se sviđa komercijala. Za to stvarno nema čuku.
A neće ni da konkuriše u drugoj firmi gde se možda više ceni fakultet.
Nebitno.
Ja sam je samo pomenula kao primer, koji je čest u mom okruženju, osobe koja smatra da je diploma garancija napredovanja. Završila sam fakultet i toliko od mene. A pare će da padaju s neba. I direktorska pozicija :eek:

I ja isto. I govorim iz iskustava mojih i mojih prijatelja. Niko od mojih prijatelja ni ja nismo zavrsili faks preko veze niti na osnovu simpatija. I niko od nas se nije probijao na osnovu dobrih veza, (pa se valjda zato nije ni probio), a sve su vrlo obrazovani kavlitetni i vredni ljudi.

No..nemam pojma kako odosmo na temu o znacaju fakulteta samo po sebi...
Pitanje je bilo ljubav i faks...

Pitanej fakulteta i struke besmisleno je potezati van posla. I nemam nikakve veze sa covekom. Da li je dobar, los ili zao! :evil:

Takvi me ne privlace. Nemam ih u svom okruzenju. Ne poznajem ih.
Ja pricam o fakultetu kao instituciji koja ima svoju namenu. I nikada se necu sloziti sa time da je isto da li je covek zavrsio faks ili srednju frizersku.
Jer znam koliko je truda, odricanja, zelje, kapaciteta potrebno da bi se postiglo to sto treba postici.
Ne racunam segamegagiga fakultete, za koji sam imala ponude, pozivnice, stipendije od kad sam zavrsila gimnaziju..sad mi se nudi i doktorat...ali eto nudi mi se i na maticnom faksu...ali kad vidim kako u narodu (na forumu) to izgleda...sto bih ja radila to?
Stalno treba da se pbranim i da se pravdam sto eto nisam frizerka niti sam zavrsila privatni faks...nego se nauzivala na drzavnom budzetu...dok svi ostali skapavju da bi magistrirali sa 22 godine na privatnim univerzitetima...hehehe...

u mom svetu to zvuci smesno....ali ajde...smej se ljudima sto su ograniceni...

Звезданка, наши ставови нису у колизији.

Само, анализу вршимо из различитог угла.
Ти анализу базираш на себи и људима који су ти драги , а уз то квалитетни.
Ја анализу базирам на целокупном стању друштва.
Не може се оспорити пад квалитета факултета у односу на неке раније године- ово је оно на чему ја све време базирам свој став, уосталом и сама си рекла да данас свако ко је довољно упоран може завршити факултет- а то није поента!
Понта је да га завршавају упорни, али који испуњавају одређене интелектуалне критеријуме.

Очигледно обе знамо шта значи нагиљати се за диплому, ја жарко желим постојање адекватног поретка, али на то ћемо морати да сачекамо ( опет причам из угла друштва, не из угла појединца).

Звезданка, наши ставови нису у колизији.

Само, анализу вршимо из различитог угла.
Ти анализу базираш на себи и људима који су ти драги , а уз то квалитетни.
Ја анализу базирам на целокупном стању друштва.
Не може се оспорити пад квалитета факултета у односу на неке раније године- ово је оно на чему ја све време базирам свој став, уосталом и сама си рекла да данас свако ко је довољно упоран може завршити факултет- а то није поента!
Понта је да га завршавају упорни, али који испуњавају одређене интелектуалне критеријуме.

Очигледно обе знамо шта значи нагиљати се за диплому, ја жарко желим постојање адекватног поретка, али на то ћемо морати да сачекамо ( опет причам из угла друштва, не из угла појединца).

Ma jasno mi je sta hoces d akazes.
Ali meni je muka i od tog velicanja stranih fakulteta. Bila sam i tamo. Drustvno, planetarno, kosmicki, vecina stvari je smisljena, otkrivena, odradjena. Nema potrebe za mnogo visokoobrazovanih ljudi. sve je pojednostavljeno. Sve SAMO radi i odradjuje se. POstoje programi, softveri, protokoli,procedure na osnovu kojih sve moze da se zavrsi.
Necu da uzimam u obzir istrazivacki rad kojim se bavi vrlo mali procenat ljudi, i koji je kod nas premalo placen i na losem nivou i za koji objektivno ne postoje uslovi.
Adekvatan poredak kod nas je da se ljudi ne stimulisu na odlazak na fakultet, a u inostranstvu je taj poredak davno ostvaren. osim toga tamo su fakulteti znatno laksi (pricam iz svog iskustva), a za strucna usavrsavanja i osposobljavanja se vrsi stroga selekcija. Kod nas se ne vrsi selekcija na osnovu kvaliteta. Jer svi imaju isto. A koliko ce to iskoristiti zavisi od njih samih.

Ali neće, jer je našem direktoru bitno koliko je neko sposoban, a ne da li ima fakultet...
Jer u mojoj firmi se na određeno radno mesto stiže isključivo radom i određenim iskustvom. Postoje radna mesta na koja ne zapošljavaju ljude sa ulice, bez obzira na diplomu. Tu dolazi samo onaj ko zna da radi...
Toj istoj koleginici je ispod časti da radi trenutni posao. Tj. problem joj je što je ona sa fakultetom na nižem radnom mestu od mene, ja sam joj šef. I strašno je frustrirana zbog toga.
pa i logicno je da bude isfrustrirana ako joj sefuje neko ko je zavrsio srednju skolu i ako mora da radi tupav posao.
to znaci da je najslozeniji posao koji u tvojoj firmi treba da se radi nesto bezveze - za sta skola nije neophodna.
po tvom postu ispade da visoke skole nisu potrebne, i da se na sva mesta u firmi radom moze stici... dobrodosli u srbiju i srpsko privatno preduzetnistvo.
tuga i jad.

pa i logicno je da bude isfrustrirana ako joj sefuje neko ko je zavrsio srednju skolu i ako mora da radi tupav posao.
to znaci da je najslozeniji posao koji u tvojoj firmi treba da se radi nesto bezveze - za sta skola nije neophodna.
po tvom postu ispade da visoke skole nisu potrebne, i da se na sva mesta u firmi radom moze stici... dobrodosli u srbiju i srpsko privatno preduzetnistvo.tuga i jad.
Чуј приватно!
Па моју пријатељицу су пре пар месеци сменили са места секретара финансијског сектора једне велике друштвене фирме ( то место захтева економисту, са завршеним факултетом), и на њено место су поставили жену која је завршила средњу стручну спрему и то је бабица...ах да, и друг члан је.;)
Изгледа јој је чланска карта политичке партије најбитнија квалификације.
Дакле, то је Србија, а не српско приватно предузетништво.:thumbdown:

po tvom postu ispade da visoke skole nisu potrebne, i da se na sva mesta u firmi radom moze stici... dobrodosli u srbiju i srpsko privatno preduzetnistvo.
tuga i jad.
Dobrodošli, gde god da ste :D
Nisam nigde napisala da visoke škole nisu potrebne, nego da napredovanje u mojoj firmi ne zavisi od visine obrazovanja...
A najsloženiji posao je sigurno bezveze jer može da ga radi neko ko nema visoku stručnu spremu... to smo i zaključili na ovoj temi. Sposobnost čoveka isključivo zavisi od stručne spreme :D
Ja priznajem da sam nesposobna i zato radim bezveze posao. Ali ne jadikujem, nego se trudim. Da nisam zadovoljna tražila bih bolji posao. Ne bih sedela skrštenih ruku i kritikovala sistem, firmu i sve ostalo. Kao što je kod nas običaj...
Kada ne budem našla drugi način, ja ću završiti fakultet. I odmah zasesti u direktorsku fotelju. Ništa manje neću prihvatiti!
Pa ko voli, nek izvoli :D

A najsloženiji posao je sigurno bezveze jer može da ga radi neko ko nema visoku stručnu spremu... to smo i zaključili na ovoj temi. Sposobnost čoveka isključivo zavisi od stručne spreme :D
sposobnost coveka ne zavisi od strucne spreme, ali ako najzahtevniji posao u nekoj firmi jeste posao koji moze srednjoskolac da nauci, dakle da se za njega OBUCI uz rad - onda taj posao jeste bezveze, ma koliko to tvoju sujetu vredjalo.

sto se napredovanja u firmi tice, ako je firma normalno postavljena, onda napredovanje mora da bude spoj sposobnosti ali i strucnosti, te nema sanse da rukovodilac nekog odeljenja bude osoba sa srednjom strucnom spremom. ne znam koji deo price ti je nejasan?

sposobnost coveka ne zavisi od strucne spreme, ali ako najzahtevniji posao u nekoj firmi jeste posao koji moze srednjoskolac da nauci, dakle da se za njega OBUCI uz rad - onda taj posao jeste bezveze, ma koliko to tvoju sujetu vredjalo.

sto se napredovanja u firmi tice, ako je firma normalno postavljena, onda napredovanje mora da bude spoj sposobnosti ali i strucnosti, te nema sanse da rukovodilac nekog odeljenja bude osoba sa srednjom strucnom spremom. ne znam koji deo price ti je nejasan?

Naravno da najzahtevniji posao ne radi srednjoškolac. Nego neke poslove rade ljudi isključivo u zavisnosti od sposobnosti, a ne od stručne spreme.
Zašto misliš da ja imam problem sa sujetom?

Naravno da najzahtevniji posao ne radi srednjoškolac. Nego neke poslove rade ljudi isključivo u zavisnosti od sposobnosti, a ne od stručne spreme.
Zašto misliš da ja imam problem sa sujetom?
naravno da ne radi - o tome i pisem...

neke poslove da - i to je u redu da rang poslova koji se mogu obaviti sa izvesnom strucnom spremom rade najsposobniji sa tim nivoom obrazovanja.

zato sto si na moje vrlo jasne recenice o struci i podeli posla prema slozenosti ti pocela prilicno opseznu pricu o direktorovanju i raznim drugim asocijacijama koje sa mojim komentarom blage veze nisu imale. dakle, ili ne razumes sta pisem, ili odbijas da priznas da se slozenost posla itekako vezuje za steceno obrazovanje. ja sam odabrala opciju da razumes sta pisem...

Mda...
Samo što se ja nigde nisam nadovezala na tvoje postove, nego sam dala konkretan primer onoga o čemu pišem. A ti nisi ni pročitala šta sam ja pisala.
Samo si zaključila da ja imam problem sa sujetom.
Verovatno zato što nemam fakultet, pa se to podrazumeva...

ne znam vise kako je u srbiji,ali na zapadu svi pocnu od nule uglavnom,naravno za neka mesta su potrebne odredjene diplome ali tu gde sam ja to je potrebno samo ako te ne poznaju
posle toga se vise gleda tvoja motivacija i prilagodljivost,reaktivnost i zato su iza mene ostali skolovaniji jer se u konkretnim situacijama nisu snasli
pa sad ko im kriv
onda sam upisala visu skolu jer sam mislila da ce mi sluziti necemu ali sam u medjuvremenu dobila jos bolji posao i bez te vise,pa sam ja napustila i usresredila se na rezultate
jer na kraju na cv u mom domenu (koji je mozda nekome bezveze ali mislim da je glupo izjasnjavati se tako,nije ni glupo nego nezrelo) gleda se gde si radio i sta si postigao cim imas iskustvo
nikad mi nije palo na pamet da se u ljubavi razmislja o diplomi(ok za extreme npr ona izmislila lek protiv side a on kopa kanale) i nema mesta gde ne mogu da idem s mm

ja sam još na samom početku iznela stav, a sada samo da dodam nešto što sam juče čula u jednom ovećem društvu meni prilično nepoznatom. Pričali su o odlasku na mlasdence kod neke njihove drugarice i onda sam čula komentar -ma ja ne mogu da idem tada, ja ću u drugoj turi, ipak za ručak će da se okupe njihovi rođaci i kumovi, a oni su svi dr, mr, primarijusi i imaju po metar titula iapred šta ja tu da tražim, samo ću glupo da se osećam.
E ja sam se osećala glupo ada sam čula. Istina ne poznajem ni te ljude kod kojih treba ići, ni ljude koji će se okupiti ni te devojke koje su pričale da bi sad izvukla zaključak - cura je sama po sebi iskompleksirana i nesigurna ili su u pitnju ljudi koji pre svega ističu svoje obrazovanje i sl. Tužno je i jedno i drugo

:D Dobre ste vas dve...
Nego ja htedoh samo nešto da primetim: ako neko gleda ljude na taj način, pošteno je to priznati.
Nemam ništa protiv ako me neko ne želi za prijatelja jer nemam fakultet. Ali nemoj me farbati. Ili smo prijatelji ili nismo.
Zato mi nije jasno kako neko može da se uda/oženi ne razmišljajući o tome, a pri tom mu je to jako važno.

:D Dobre ste vas dve...
Nego ja htedoh samo nešto da primetim: ako neko gleda ljude na taj način, pošteno je to priznati.
Nemam ništa protiv ako me neko ne želi za prijatelja jer nemam fakultet. Ali nemoj me farbati. Ili smo prijatelji ili nismo.
Zato mi nije jasno kako neko može da se uda/oženi ne razmišljajući o tome, a pri tom mu je to jako važno.

Upravo tako. Posteno je da mi to na neki nacin naglasis, da se ne lazemo bezveze.
I naravno da je za neka mesta mnogo bitnije iskustvo i rezultati, nego sama strucna sprema.
Tako je i na cuvenom Zapadu.
Normalno, posao elektro, masinskog ili gradjevinskog inzenjera ne moze da radi tehnicar, kuvar ili filolog, ni da bude direktor sektora, kao ni posao finansijskog direktora ili direktora proizvodnje. Ali ima poslova gde su sposobnost, iskustvo i rezultati primarni, kao npr. prodaje, customer service-i, logistike....(osim ako nije rec o prodaji lekova ili neceg slicnog, za sta je neophodno specificno obrazovanje)

pa jeste ima kompleksa i na jednoj i na drugoj strani mileva
i to vidim i u ovoj temi
od sad ne dolazim na ispovedaonicu jer tu svraca ona doktorka,moram da nadjem neku crkvu za sss :mrgreen:

e055.gif
Da li ti to TEK SAD želiš da mi kažeš da nisi fakultetski obrazovana???!!!! A, ja te smatrala takvom sve vreme, diskutovala pametno s tobom, još sam ti i nekoliko puta dala reputaciju!!!!:think::think:

e055.gif
Da li ti to TEK SAD želiš da mi kažeš da nisi fakultetski obrazovana???!!!! A, ja te smatrala takvom sve vreme, diskutovala pametno s tobom, još sam ti i nekoliko puta dala reputaciju!!!!:think::think:
od sad vise neces ni da me citiras:sad2:
eto ko bi reko da je ova marina fakultetski obrazovana zena kad prica s nama narodskim jezikom ko nekad vuk karadzic,ja bi' nju uvek pozvala i na slavu i na 29. novembar :mrgreen:

Samo kad provalim kako se postavlja anketa, ima vi meni da se izjasnite ko je s diplomom a ko ne!
Kad samo pomislim koga sam sve citirala i davala repiutacije, misleći da je visoko obrazovan!

P.S. Podrazumeva se da će svako morati svoju diplomu da skenira i okači, kao dokaz!

A, ti Hani, ne mešaj babe i žabe! Na slavu i 29. novembar uvek možeš da me zoveš! I mi fakultetski volimo prasetinu!:lol:

Back