Determinizam ili slobodna volja ili balans – u šta verujete?

Svet je određen zakonima, sve se događa s razlogom – to je determinizam.
Ali mi smo slobodni u svom odgovoru: biramo kako ćemo gledati svet, kako ćemo reagovati, kako ćemo se ponašati. To je naša slobodna volja.

Zahvalnost je znak te slobode: kada cenimo ono što imamo, umesto da žalimo za onim što nemamo, otvaramo prostor za unutrašnji mir i moć izbora.

Sve je moguće – slabost nosi snagu, gubitak nosi pobedu, loše nosi dobro. Ništa se ne događa slučajno, ali naš odgovor i naša svest oblikuju stvarnost.

Pravi balans između determinizma i slobodne volje je kao zakon prirode – neophodan, nepromenljiv i savršen.

Луда Наста мисли да термин "слободна воља" значи "воља која је потпуно слободна, која је акаузална". Овде "акаузална" значи да је реч о вољи која није узрокована ( тј. да није ништа утицало на њу. )

Малчице је превише буквално схватио реч "слободна".

Али не може с њим да се реши спор јер нема храбрости да буде озбиљан. Крије се иза неозбиљности. Неозибљност му дође као утеха од тешког пакла у којем, по његовим речима, живи. Олакшава му егзистенцијалну патњу. Иначе би плакао :(

Али не може с њим да се реши спор јер нема храбрости да буде озбиљан. Крије се иза неозбиљности. Неозибљност му дође као утеха од тешког пакла у којем, по његовим речима, живи. Олакшава му патње. Иначе би плакао :(
A šta kaže, kakav je to pakao? Daleko bilo. Hehe

Али не може с њим да се реши спор јер нема храбрости да буде озбиљан. Крије се иза неозбиљности. Неозибљност му дође као утеха од тешког пакла у којем, по његовим речима, живи. Олакшава му егзистенцијалну патњу. Иначе би плакао :(
O čemu se radi, je l' hoće da kaže?

A šta kaže, kakav je to pakao? Daleko bilo. Hehe
O čemu se radi, je l' hoće da kaže?
Не знам тачно да ти кажем. Можда ће бити добар и поделити са нама на овој теми. Мада чисто сумњам . . . нихилиста је он. Ништа нема смисла осим да тролује. Тако да боље да се правимо као да нас уопште не занима шта он мисли.

Луле скреће с теме, спамује. Циљ јој је провокација. На твоја питања не жели прецизно да одговори јер покушава максимално да сакрије шта ради. Хоће да каже да сам доделио лајк твом уводном посту, не зато што га исти објективно заслужује, већ зато што си мој верни другар који ради све што му ја наредим. У реалности, лајк си добио као знак да сам прочитао твој пост ( пошто си тему отворио због мене. )

Back