Determinizam i indeterminizam

Ma šta će vam Bog za određenje neodređenosti?!
Mali umni eksperiment...Slabost su dedukcije...Stvarnost teče algoritamski...

Ribaru, ribaru... Odraše te. Ribe jal radleri dođoše ti glave? Jal zavist od repa? Al to je izgleda bilo potrebno da ti se desi kako bi konačno shvatio koja riječ se piše Velikim slovom. :lol:
O uplitanju boga ili Boga sam odgovorio Nara Yanu,a nemam osećaj da mi fali koje parče kože...Ali ovo ti je primer ,Risto,da ne moraš uvek moderatora cimati kad te direktno počnu kinjiti...:mrgreen:Sa stalkerisanjem možeš i sam-ti bi to mogao ,recimo...Odigraš im simultanku...:hahaha:

Deca moraju detinjasto...ako...
Nešto mislim o Bogu...Što bi on morao stvarati,kad stvara,uređen svet kad je on Bog i sve zna i uređeno i neuređeno? Tako mu svejedno.Ustvari-njemu je kao i nama koji znamo kompleksne jednačine
i taj imaginarni svet kompleksnih brojeva sve red.čak i haos je kontra red te tako red!
To su samo primitivnim ljudskim umovima potrebni zakoni-razvijeni um sve vidi zakonito!Čak i bezakonje ima svoj tok...
To,drugim rečima znači da Bog i nema šta da traži u haosu i redu-oni su uređeni i s njim i bez njega...Tako da otpada dokaz Boga iz svrhe...Bog po tome nema neku svrhu-nepotreban je!
Bože,kakav zaključak...Još ću ja to malo promisliti...:cool:

O ovakvim je stvarima reč...

.. da postoji .. ono što postoji .. i da je čovjek to .. nazivao .. pokušavajući sklopiti u cjelinu .. u model .. .. i da mu je to .. prilično koristilo .. .. izmislio je riječi .. svijest inteligencija ljubav dobro sinergija strune .. .. dobro je riječ koja definira situaciju gladan lav i ti goloruk uz njega .. gledano sa strane lava ..

jos niko nije sagledao celokupnost..tj "svet u zrnu peska" pa nam tako izmicu sve okolnosti tokovi niti itd..kako mozemo biti sigurni da smo sagledali sve okolnosti jedno dogadjaja kad SVE okolnosti tog dogadjaja sezu natrag do "big benga"..okolnosti BILO KOG dogadjaja sezu natrag do "big benga"..i najsvesniji /sposobniji ljudski um moze da se nosi samo sa delicem stvarnosti..a donositi zakljucke o SVEMU na osnovu spoznatog delica mozaika je isto sto i ponasanje slepih mudraca pred slonom
ono sto mogu sa sigurnoscu da zakljucim je da su covecji limiti "fail safe" odnosno zastitna mera coveka od sveta..sta bi se desilo kad bi um odjedared postao svestan SVEGA? ne bi li taj um bio trenutno i potpuno unisten?

i tu je problem zapadne filozofije i nacina razmisljanja//egocentrizam i projekcija sopstvenih ogranicenja na svet..daje sebi za pravo da trenutnu nepoznatu proglasi potpuno nepoznatom za sva vremena i sve prostore i sve umove
na kraju ce ispasti najveci zapadni filozof svih vremena Milton pha

.. da postoji .. ono što postoji .. i da je čovjek to .. nazivao .. pokušavajući sklopiti u cjelinu .. u model .. .. i da mu je to .. prilično koristilo .. .. izmislio je riječi .. svijest inteligencija ljubav dobro sinergija strune .. .. dobro je riječ koja definira situaciju gladan lav i ti goloruk uz njega .. gledano sa strane lava ..

model je aproksimacija stvarnosti..vrlo gruba ..da bi model odgovarao stvarnosti model mora biti slozen kao i stvarnost..

.. ali čovjek je .. idući putem .. mnogo toga otkrio ..
.. zemlja je bila ravna .. pa je postala okrugla .. u centru svega .. pa više nije bila u centru ..
.. razne su se .. cjelokupnosti .. uvidjele .. i složile .. .. i ti teško da znaš koje će se još uvidjeti ..

.. da nameće .. ? .. niko .. .. ali da pretpostavlja .. svako onaj ko preetpostavlja veću cjelinu .. .. kopernik recimo .. ima pravo pretpostaviti sunce u centru ..

i onda dodje ajnstajn i pretpostavi da je svemir beskonacan te u beskonacnom prostoru bilo koja tacka moze biti proglasena centrom tog prostora pha

i pretpostavka da je zemlja centar svemira u ajnstajnovskom kontinuumu je podjednako tacna kao i pretpostavka da je sunce u centru tog svemira

.. da .. ali nije problem u tome ..
.. u svim tim pretpostavkama najveće mi se čudo čini to što je biblija znala pretpostaviti .. vrijeme novca .. to da će novac postati tako važan .. .. pa se pitam šta je još pretpostavila ..

.. inače .. svijet nije toliko relativan koliko bi ga neki htjeli ..

.. znam .. navar .. ovu .. veliku relativnost .. .. pa me i ne privlači pričati o njoj ..

.. usput .. znam kratki spoj .. koji teško možeš preživjeti .. .. ti ne znaš slijedi li novčić determinističke zakone .. .. i od tog područja moraš bježati ..

kad smo kod biblije u starom zavetu se pominje "zemlja okacena u nicemu" sto je metafora cije implikacije su neizmerne..ispada da su stari jevreji znali da je zemlja planeta u svemiru..a ne neka tamo ravna ploca koju nose kornjace..ili atlas

priroda tezi ravnotezi
kao sto slepac ima razvijenija ostala cula kao kompenzaciju za nedostatak vida ..tako si kompenzacija vrsi u svim aspektima
siroma obicno ima veci umni kapacitet od corbadzije..materijalno ogranicen covek razvije neke druge kapacitete kao kompenzaciju

.. vidiš .. znaš čak dvije stvari .. prva .. da možda raspoloženje utječe na pad novčića .. i druga .. da priroda teži ravnoteži .. .. možda priroda sili novčić na glavu nakon mnogo pisama .. ?

.. ipak ne znaš slijedi li novčić determinističke zakone .. .. ili znaš .. ?

mislim i ostajem pri tome da mi znamo isuvise malo da bi donosili bilo kakve validne zakljucke u vezi kontinuuma te ispada kao validni zakljucak da nemamo dovoljno informacija i da nam valja jos istrazivati..takodje mislim da mi ncemo steci pribliznu sliku i predstavu o kontinuumu ni kroz nekoliko hiljada godina..

ono sto je trenutno osnovni ljudski problem to je kratak rok trajanja..covecanstvo ne razmislja dalje od sledeceg mandata da bi uopste razmisljali o sledecim generacijama i planovima za vise vekova unapred
slika nam je stravicno uska da bi se bavili necim toliko kompleksnim i velikim kao sto je kontinuum
sta zna muva o zivotu coveka?

bez svesti ne bi bilo ni ljudske gluposti..koja je izgleda beskonacna..sto je i cika ajnstajn primetio
ono sto se takodje da primetiti je da moc zaglupljuje..covek kad se docepa neke moci takve gluposti pocne da pravi da bi ceo svemir mogao da zaplace

свест је свесна и глупости. а глупост сем човечје не постоји.
само слаб жели моћ, ко то не види да им прилику да се докажу.
п.с. покајање је дубок бунар.

Back