Dete i religija

• Začetnik teme Začetnik teme Utah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas lepo, sada mozes da nastavis , tamo gde si stao.

Pa nema sta mnogo da se doda, rekla sam vec da je stvar roditelja kome ce dati decu na vaspitanje i gde, i da je svet vec dovoljno nehuman da bi se makar zelja za necim humanijim (kao sto je davanje deteta u religijski vrtic ili religijsko vaspitanje od strane roditelja) osudjivalo.

Kako se kod vaseg deteta formirala religijska svest ( bez obzira na religiju ili crkvu kojoj pripada ), da li su roditelji uticali, dete ucilo u skoli, samo se edukovalo...?
Takodje ko je ateista, kako objasniti detetu religiju i sve sto ide sa njom ?
U porodici sa mamine strane niko nije krsten ali se svejedno baba smatra pravoslavkom a djed katolikom. Ne znam kako to tacno funkcionise, niti je ikada isla u crkvu ili procitala bibliju, niti vjeruje popovima ali eto - pravoslavka.
Sam ce djavo znat kako. Isto se tako smatra i Srpkinjom a da u Srbiju nikad nije krocila.
Mama je samoproklamovani ateista a tata je vjerujem musliman, po imenu i prezimenu. Ne znam ni to kako je tacno funkcionisalo.

Ni brat ni ja nismo imali nikakvo vaspitanje po pitanju religije, niti krstenja ili obrezivanja, nista. Osim lekcija iz istorije u skoli i ja dodatnog citanja raspravljanja po forumu radi.
Nismo vjernici ni on ni ja.
Svejedno - i on i ja i mama smo izostajali iz skole za svaki moguci praznik, i katolicke i pravoslavne i bajram i svetoga Nikolu. :kafa:
Necu imati djecu, yay.

a niko ne pise o vaspitanju svoje dece? ':sad2:
U religijskom smislu?
Evo, ja ću, kad već neće niko drugi.

Sa gledišta ateiste važno je da deca vide koliko su relativne sve "istine" koje prodaju religije. U manjim uzrastima, kada krene prisila tipa "dobrovoljnog" religijskog vaspitanja, korisne su knjižice poput Priča iz klasične starine. (Ko ne zna, u pitanju je zbirka grčkih mitova o Zevsu i kompaniji.)

Ukoliko se na određenim pitanjim religije insistira, onda se to lepo obradi, zavisno od uzrasta.
Recimo, žvaka o spasenju...

- Ko koga spasava?
- Bog spasava ljude?
- Od koga bog spasava ljude?
- :huh:
- Od sebe. :lol:
- Pazi stvarno! :eek:
- Znači, konstruktivan pristup bi bio?
- Da mu se plati ta jabuka što je Adam izeo. :mrgreen:

Naravno da su Jevreji lukavi i srebroljupci (ne svi ali vecina), ali to ne znaci da sam antisemita.

A to sto bi ti voleo da svakog vernika koji veruje Bibliji i prorocanstvima napravis antisemitom, druga je stvar, verovatno si osetljiv jer pripadas njima, ali ja zbog tebe ne mogu da ne pisem o svojim stavovima ovde, jer nisi mi bitan i nisam to zapamtila, a i da jesam ne bi promenilo stvar.

Dakle da pojasnim, nisam antisemita, ne volim Jevreje posebno, ali ih i ne mrzim, jednostavno ih ne cenim, ali to nije mrznja da bi se neko nazvao antisemitom, a poznato je da su dobili kletvu u Bibliji i da se ona i dan danas ostvaruje. Da me nisi pitao ne bih ni napisala, zato i kazem da si jeftini "sibicar" koji od svakog vernika, hriscanina, pogotovu Srbina ocigledno, zeli da napravi antisemitu i klerofasistu.

Zao mi je ,ali promasio si.

A da jevrejske zavere postoje, to nije nista novo, ali o tome i sama malo znam osim da "drze" MMF. Ali to nije tema, ovo je bio samo poveci off zarad razjasnjenja i necu se vracati na to.
Kao neko ko, ne budući Jevrej, ovu tvoju izjavu čita nepristrasno, mogu ti reći da za nekog ko nije antisemita, sasvim uspešno glumiš jednog. :lol:

U porodici imam vernika i neznabožaca. Neki članovi porodice su bili u sekti, drugi idu u crkvu. Mene religija uopšte ne zanima, i ne trujem se njome, je za mene nema logike, i strahovito teško uspevam da komuniciram sa onima koji su debelo zagrizli u religiju, jer samo o njoj pričaju.

Šta odgovoriti detetu u malom uzrastu koje pita za smrt, u smislu šta će biti sa njim, zašto ga zakopavaju i tako to ?
Moj bratanac od 4 godine je pitao svoje roditelje, jer mu je preminuo deda pa su valjda išli na groblje 40 dana ili tako nešto, znam da nije vođen na sahranu. On se istaumatizirao posle tog odlaska, govorio je kako neće da umre i da ga pokopaju. Odgovorili su mu sa nekom glupošću tipa da će se izmisliti pilule za besmrtnost dok on odraste, ja sam se jako začudio tim pristupom jer su mu roditelji kao pravoslavci, kažem kao jer valjda bi bilo logično da ga poduče hrišćanskim dogmama o zagrobnom životu. Ne znam šta je uzrok tome nepoznavanje materije ili pak neverovanje.

Ja mislim da bi mu ipak ispričao o nekoj verziji zagrobnog života.

Kako bi vi postupili u tom trenutku ?

Šta odgovoriti detetu u malom uzrastu koje pita za smrt, u smislu šta će biti sa njim, zašto ga zakopavaju i tako to ?
Moj bratanac od 4 godine je pitao svoje roditelje, jer mu je preminuo deda pa su valjda išli na groblje 40 dana ili tako nešto, znam da nije vođen na sahranu. On se istaumatizirao posle tog odlaska, govorio je kako neće da umre i da ga pokopaju. Odgovorili su mu sa nekom glupošću tipa da će se izmisliti pilule za besmrtnost dok on odraste, ja sam se jako začudio tim pristupom jer su mu roditelji kao pravoslavci, kažem kao jer valjda bi bilo logično da ga poduče hrišćanskim dogmama o zagrobnom životu. Ne znam šta je uzrok tome nepoznavanje materije ili pak neverovanje.

U zagrobni zivot moras verovati da bi mu to ispricao. Zato oni koji ne veruju najcesce lazu svoju decu da bi ih utesili.

U zagrobni zivot moras verovati da bi mu to ispricao. Zato oni koji ne veruju najcesce lazu svoju decu da bi ih utesili.

Trebalo bi voditi računa da dete ne učestvuje u morbidnim običajima.
Ako je to ipak slučaj, treba mu kupiti pljeskavicu ili sladoled. Zavisno od godišnjeg doba. :lol:

Odakle ti ideja da ateisti najcesce lazu ?Bio sam dijete kad mi je umrla baba . Nekako sam instiktivno znao da je vise necu vidjeti .
Pitao sam za to oca , a on mi je rekao da je vise necu moci vidjeti , ali da je uvijek mogu vidjeti u svojim mislima . Ne vjerujem da
bih bio utjeseniji da mi je pricao bajku da cu vidjeti babu u raju kad i ja odem tamo .

sta ce dete od 4 godine uopste na groblju? ako nije imao ko da ga cuva zasto je vaznije otici mrtvom coveku na grob od postedeti dete traume?
btw glupo objasnjenje, deca su jako radoznala i sve sto ih interesuje oni pitaju roditelje i sve sto roditelj kaze dete uzima zdravo za gotovo, kao cistu istinu. te bezazlene lazi se samo cine bezazenim jer ce dete imati tu sliku u glavi kao istinitu. sutra kada bude cuo da ne postoje pilule za besmrtnost dozivece novi sok, prvo sto to ne postoji, a drugo zato sto su mama i tata lagali, i zasto su lagali..a to dalje vodi u to da se dete oseca krivm sto mozeda prouzrokuje psihicke probleme. ja sam sad otisla u dubinu, ne mislim samo na ovaj primer vec uopsteno.

Kao što reče Zlatna Iris, nema potrebe dete od 4 godine voditi po sahranama, zaista. Drugo, bolje je ne lagati ga pričama o "pilulama za besmrtnost", jer svako je laganje deteta u osnovi kontraproduktivno.

Pre ili kasnije svako dete shvati da će i samo jednog dana da umre, i to ume da bude traumatično iskustvo, ali postoji više nego dovoljan broj razloga zašto je bitno detetu govoriti istinu, ali prilagođenu njegovom uzrastu. Taj odgovor da preminuli neće biti fizički prisutan, i da to nije ništa strašno jer ostaje u našim mislima najbolje što možemo ponuditi, a ostati iskreni prema detetu. Suočavanje sa smrću jedan od sastavnih elemenata odrastanja, svi smo se mi u jednom trenutku suočili sa tim, pa opet nismo odlepili jer ne verujemo u laži o zagrobnom životu.

Trebalo bi voditi računa da dete ne učestvuje u morbidnim običajima.
Ako je to ipak slučaj, treba mu kupiti pljeskavicu ili sladoled. Zavisno od godišnjeg doba. :lol:

Pa kao što rekoh, nije prisustvovao sahrani, bio je na groblju, ali svejedno mora se dete u jednom momentu suresti sa smrću, uginuće mu pas ili nešto, šta mu reći u tom trenutku ? Interesuje tvoje mišljenje. Mislim van podmićivanja deteta kako bi se skrenua pažnja :D

sta ce dete od 4 godine uopste na groblju? ako nije imao ko da ga cuva zasto je vaznije otici mrtvom coveku na grob od postedeti dete traume?
btw glupo objasnjenje, deca su jako radoznala i sve sto ih interesuje oni pitaju roditelje i sve sto roditelj kaze dete uzima zdravo za gotovo, kao cistu istinu. te bezazlene lazi se samo cine bezazenim jer ce dete imati tu sliku u glavi kao istinitu. sutra kada bude cuo da ne postoje pilule za besmrtnost dozivece novi sok, prvo sto to ne postoji, a drugo zato sto su mama i tata lagali, i zasto su lagali..a to dalje vodi u to da se dete oseca krivm sto mozeda prouzrokuje psihicke probleme. ja sam sad otisla u dubinu, ne mislim samo na ovaj primer vec uopsteno.
Ne znam, nisam mu ja roditelj, nije bitno.
Ali poenta pitanja je šta raditi kada se dete susretne sa smrću. I meni je jako glupo objašnjenje koje mu je pruženo.
Ja bih mu svakako ponudio jedan ili više odgovora o zagrobnom životu.

Pre ili kasnije svako dete shvati da će i samo jednog dana da umre, i to ume da bude traumatično iskustvo, ali postoji više nego dovoljan broj razloga zašto je bitno detetu govoriti istinu, ali prilagođenu njegovom uzrastu. Taj odgovor da preminuli neće biti fizički prisutan, i da to nije ništa strašno jer ostaje u našim mislima najbolje što možemo ponuditi, a ostati iskreni prema detetu. Suočavanje sa smrću jedan od sastavnih elemenata odrastanja, svi smo se mi u jednom trenutku suočili sa tim, pa opet nismo odlepili jer ne verujemo u laži o zagrobnom životu.
Hvala. Interesovalo me je ateističko mišljenje na tu temu.

Pa kao što rekoh, nije prisustvovao sahrani, bio je na groblju, ali svejedno mora se dete u jednom momentu suresti sa smrću, uginuće mu pas ili nešto, šta mu reći u tom trenutku ? Interesuje tvoje mišljenje. Mislim van podmićivanja deteta kako bi se skrenua pažnja :D
Smrt je sama po sebi prirodna. Neprirodan je odnos ljudi prema smrti.
Hteo sam da kažem da dete treba poštedeti ... rituala u vezi sa smrću. Jer sami rituali su ono što unosi to nespokojstvo u decu.

Inače, najbolja je gola istina bez ikakvih ulepšavanja i što jednostavnija. Ne samo da sam mojima rekao vrlo jednostavno da su ljudi umrli. (A što ih zakopavaju?:eek: - Da ne smrde. :kafa:) nego sam upotrebio jednog pregaženog džukca kao nastavno sredstvo. (Ovako ćete vi da izgledate ako nastavite da se vozate biciklom po međunarodnom drumu! :sad2:)
I? Nikom ništa. Mrtvi su mrtvi, a živi dobiju sladoled. :D

Ne znam, nisam mu ja roditelj, nije bitno.
Ali poenta pitanja je šta raditi kada se dete susretne sa smrću. I meni je jako glupo objašnjenje koje mu je pruženo.
Ja bih mu svakako ponudio jedan ili više odgovora o zagrobnom životu.
nema potrebe da se tako malo detre uopste susrece sa smrcu, jedino u nekim ekstrmnim slucajevima. ko se det i susretne sa smrcu veruj mi da nece pitati nista dalje ako mu objasnis kako neko rece - da tu osobu nece mozci vise da vidja ali da moze da je vidi kad god hoce u svojim mislima.
ako ti detetu pocnes da okolisas dete ce to prepoznati. ono sto roditelj kaze za dete je istina, problem jesamosta ce roditelj da kaze. ja ne bih pricala sa tako malim detetom o zgrobnom zivotu, jer ono sto je posle smrti je komplikovano i za odraslog da samo razmislja o tome, a kamoli da uprosti ida objasni detetu.
I onda kada roditelj to ucini dobijemo iskrivljenu sliku o babi na oblaku koja ostane istina, zacudo, kod nekih osoba i do zrelih godina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back