DEPRESIJA

tvoj propust.
uglavnom svako iz svoje perspektive i svog iskustva zaključuje.
to da li ćeš potpisati akon izvor nekog psihologa, psihijatra, naučnika, Frojda, Junga, Vesnu Brzav, wikipediu ne znači ništa.
imaš misao ili nemaš. iamš ideju ili nemaš. imaš iskustvo ili nemaš.imaš predlog ili ne.

tvoj propust.
uglavnom svako iz svoje perspektive i svog iskustva zaključuje.
to da li ćeš potpisati akon izvor nekog psihologa, psihijatra, naučnika, Frojda, Junga, Vesnu Brzav, wikipediu ne znači ništa.
imaš misao ili nemaš. iamš ideju ili nemaš. imaš iskustvo ili nemaš.imaš predlog ili ne.

Naravno...ja ne mogu da zabranim nekome da izrazi svoje mišljenje ma koliko da je ono nestručno i nema ni trunke istine u njemu...forum je forum! ;)

Pozdrav ljudi,odlicna tema,htedoh samo da pitam ima li ko iskustva sa lecenjem od depresije na instit.za ment.zdravlje u Palmoticevoj,u Beogradu?
Jedna veoma draga i bliska osoba mi je tamo trenutno na lecenju (komb. hemijsko-psihoterap. terapijom) pa me zanima ko ima iskustava sa
pomenutom klinikom.Hvala unapred.

Sta je depresija? sta stoji iz depresije i da li ljekovi od ovoga :sad2: mogu da stvore ---->:D:D:D

ako je osoba uvek bila drustvena volela je drustvo volela da se krece i da se pokrece, imala hobije, isplanirala slobodno vreme i uzivala u svemu tome, prestane sa svim tim aktivnostima i cisto obavlja to od cega zivi citaj odlazi na posao i tamo funkcionise ali cim dodje kuci od umora ne moze da mrdne dosta spava, izuzetno malo komunicira cisto ispusti sve konce iz ruku

i sad ako osoba locira pokretac/e te njene situacije da li vredi da pije neke "sarene veseljake" a problem/e ostaju iste!?

da li depresivna osoba treba da se podvrgne i psihoterapiji ili je dovoljno konzumiranje tableta itd.?

срушен свет. разбијене илузије се не лепе хемикалијама.
док је узрока биће ипоследица, кап која прелије испари.

Depresija nije samo prolazna neprijatnost. Ne mozes je se otarasiti sam. Tuga i potistenost koje same odlaze, razmisljanjem, nisu depresija (ili jesu epizoda depresije, koja prodje sama od sebe, a ne zbog razmisljanja). Jedna stvar je kad laik kaze "depresija", a sasvim drugo kad psihijatar kaze "depresija". Nisu svi oblici depresija isti i svaki od tih oblika ima razlicitu prognozu.
Pacijent koji pati od depresije, nije u stanju da pocne samoizbavljenje. Bolest ima organsku osnovu, danas se zna sta se dogadja sa hemijom mozga u depresivnih bolesnika i taj poremecaj hemije se moze donekle korigovati lekovima. U osnovi bolesti moze da stoji i neka sasvim druga bolest, recimo, hipotireoza (i jos mnoooogo drugih bolesti). Uz lekove i psihoterapiju, dosta ljudi uspe da uspostavi kontrolu nad svojim zivotom (nekada se depresija vrati, pa borba za osmeh pocinje iz pocetka). Preko 90% ljudi koji pocine samoubistvo imaju dijagnozu nekog mentalnog poremecaja, a u prvom redu depresije. Bolest nije nimalo naivna, zahteva lecenje i mora se ozbiljno shvatiti! Ta osoba o kojoj pises ne deluje kao da je duboko zagazila u depresiju ali to jeste opis pacijenta za depresivnim poremecajem, a da li je terapija potrebna ili ne, na psihijatru je da proceni. U najboljem interesu te osobe je da sto pre ode na psihijatrijski pregled. pozz

схватањем.

shvatanjem cega?

da si dangubio/la

da imas zivot koji te necini srecnim/om

da je to sto si stvorio/la ustvari eto neka vrsta zivota ali ne ta koju si sebi zamisljao/la?

i sad zamisli

imas opciju da nastavis tim putem makar on izgubio znacaj, uz odredjene pilule to moze da funkcionise neko vreme = odobravanje vremena u kome se nikako vise nebi smeo mjeriti neki kvalitet, jer ga i nema

a imas opciju da krenes "iz nova" (jako popularno na zapadu) iako se natura pitanje ---> da li je tu uopste moguce? i kolika je cena?

bitno je da je bolno brez obzira kojom stazom krenes

shvatanjem cega?

da si dangubio/la

da imas zivot koji te necini srecnim/om

da je to sto si stvorio/la ustvari eto neka vrsta zivota ali ne ta koju si sebi zamisljao/la?

i sad zamisli

imas opciju da nastavis tim putem makar on izgubio znacaj, uz odredjene pilule to moze da funkcionise neko vreme = odobravanje vremena u kome se nikako vise nebi smeo mjeriti neki kvalitet, jer ga i nema

a imas opciju da krenes "iz nova" (jako popularno na zapadu) iako se natura pitanje ---> da li je tu uopste moguce? i kolika je cena?

bitno je da je bolno brez obzira kojom stazom krenes

дангуби ко не схвати, ко схвати није исти.

Kod koga ona to ide za 40 eu po seansi? :eek:
Koliko znam, obicno su cene 20-30 eu, pretezno.

Mozda je dobro da pitas ljude na pdf Zdravlje.

40 evra nije uopste neuobicajena cena. To sve zavisi od teorijske orijentaciju. Kazu da psihodinamski orijentisani terapeuti po Bg-u uzimaju i 50 evra. A po nekim nezvanicnim informacijama (valjalo bi proveriti), Danijela Maric i Nevenka Tadic (mama nasega dragog predsednika) uzimaju 100 evra po seansi ;)

Ljudi, postoje i dobri drzavni terapeuti, samo ih treba naci... Ja sam se iskreno povezao preko prijatelja... Sto se zdravlja tice, nista nije skupo, ali jednostavno ne mozemo to da priustimo...

Plus ako dodam mogucnost "odrzavanja" na terapiji od strane privatnika... Ali to je druga stvar, mislim da bi se previse bucna debata razvila...

40 evra nije uopste neuobicajena cena. To sve zavisi od teorijske orijentaciju. Kazu da psihodinamski orijentisani terapeuti po Bg-u uzimaju i 50 evra. A po nekim nezvanicnim informacijama (valjalo bi proveriti), Danijela Maric i Nevenka Tadic (mama nasega dragog predsednika) uzimaju 100 evra po seansi ;)

Pa sad..diskutabiln je.
Koliko ja znam, prosecne cene su tu oko 25, 30 eu.

Ne zelim nikoga da osporim, ali neki na osnovu svog imena (ne kazem da nema i znanja) uzimaju 100 eu.

Ljudi, postoje i dobri drzavni terapeuti, samo ih treba naci... Ja sam se iskreno povezao preko prijatelja... Sto se zdravlja tice, nista nije skupo, ali jednostavno ne mozemo to da priustimo...

Plus ako dodam mogucnost "odrzavanja" na terapiji od strane privatnika... Ali to je druga stvar, mislim da bi se previse bucna debata razvila...

Tesko se nalaze dobri drz. terapeuti, mislim da je pretezno na nacin na koji si ti nasao -preko prijatelja, poznanika..

I ovo sto sam boldovala je takodje tacno :ok:

cemu vredi bensedin ako je osoba uskracena drustvenosti i zabave,time se povecava tolerancija na lek a bolest se pogorsava,otprilike dodje i kod narkomana.

Zato se ne lecis bensendinima vec drugim lekovima koji poboljsavaju tvoju drustvenost a ne stvaraju zavisnost... z;) Ako vec prepoznajes neke simptome slobodno idi kod psihijatra...

Back