DEPRESIJA

cemu vredi bensedin ako je osoba uskracena drustvenosti i zabave,time se povecava tolerancija na lek a bolest se pogorsava,otprilike dodje i kod narkomana.

Služi da dovede do trenutnog poboljšanja kod teških i srednje teških stanja, kako bi doveli do neophodnog olakšanja koje će se kasnije iskoristiti za psihoterapijske intervencije...ili to...što ti zoveš društvenošću, zabavom ili kako god.

Zato se ne lecis bensendinima vec drugim lekovima koji poboljsavaju tvoju drustvenost a ne stvaraju zavisnost... z;) Ako vec prepoznajes neke simptome slobodno idi kod psihijatra...

naveo sam taj lek zato sto sam nasao podatak da se taj lek stanca u sestocifrenim ciframa kod nas.a vidim da mi je bolje da se ne mesam u nesto u cega nisam upucen.jedini simptom koji imam je nervoza kad vidim primitivizam i nesavesnost,u stvari nije to ni nervoza nego se nesto jednostavno buni u meni.zato sam naucio da se drzim na strani..

pozdrav, evo da i ja kazem svoje iskustvo, prosla sam kroz tesku depresiju , bila i bolnicki lecena, sad mi se trenutno javlja ponovo ta depresivna faza samo u blazem obliku. pre par meseci mi je postavljena dijagnoza bipolarnog afektivnog poremecaja (BAP), jer pored depresije javljaju mi se i manicne faze.
volela bih da sa nekim ko ima ovakva iskustva razmenim informaciuje, kako se on bori sa tim, mada kazu da kod ove bolesti nema pravila
Za sad od lekova pijem velahibin, rispolept i od stabilizatora eftil, ali cini mi se da bas ne deluju onako kako bi trebalo, jer mi se te + i - faze bas cesto u poslednje vreme smenjuju
svako iskustvo bi mi dobro doslo, kao i savet.
hvala unapred

U depri sam od kada znam za sebe ceo zivot sam tuzan to je valjda nasledno jer mi i ujak ima depru a us to sam poceo da pijem alkohol mislim da sam dosao do faze kada ne mogu se vise vratiti na pravi put ako sam ikada i bio na pravom putu evo pisem da mi je malo lakse i sada sam polupijan ne znam sta dalje gurat ovako pa dokle stignem al necu dugo sigurno.

U depri sam od kada znam za sebe ceo zivot sam tuzan to je valjda nasledno jer mi i ujak ima depru a us to sam poceo da pijem alkohol mislim da sam dosao do faze kada ne mogu se vise vratiti na pravi put ako sam ikada i bio na pravom putu evo pisem da mi je malo lakse i sada sam polupijan ne znam sta dalje gurat ovako pa dokle stignem al necu dugo sigurno.

to nije zaebancija i hitno kod psihijatra.

uh bre :( sta reci, a ne pogresiti...'si ozbiljan?

Ocigledno je da zelis pomoc i izlaz.Izlaz uvek postoji, to moras da znas.Osvrni se oko sebe, obrati se roditeljima, prijatelju, bratu, sestri...bilo kome kome verujes...pa uz njihovu podrsku potrazi dalje pomoc ljudi kojima je posao i struka da pomazu i lece ljude u nevolji.Ja sam bila tu za jednu meni jako dragu osobu koja je bila u slicnom problemu, nisam licno mnogo mogla da pomognem, ali sam bila tu da cujem i osetim...to je dovoljno za prvi korak ka izlazu nekome ko je u nevolji.A veruj mi da izlaz postoji uvek.Polako, korak po korak...nista se nece resiti carobnim stapicem, ali ces uz malo volje i svoje i ljudi koji te vole pomak i nadu osetiti i to ce ti dati snage za korak dalje.

@Rockstena
Alkohol je anksiolitik (govorio sam vec negde) tako da ublazava anksioznost (uznemirenost) ali nazalost gura dublje u depresiju. Nikako alkohol u depresivnom stanju, prividno pomagalo, zivo blato.

Preporucio bih ti odlazak kod psihijatra, i to sto pre. Sam razgovor ce da ti pomogne, a medikamenti (ako se odlucis) kao pomagalo naravno. Govorim jer znam kroz sta prolazis otprilike, ali mi je sada daleko bolje nego pre terapije da ne cuje zlo.

alkohol pojacava depresiju,nemoj da pijes. Jos je dobra stvar ako si druzeljubiv da se trudis da sto manje budes sam sa sobom ili da ne radis nista,samo nadji neki hobi,nesto sto ce te opustati i biti zanimljivo. A ako imas bas jake depresije i ne mozes da sam izadjes iz njih,onda potrazi pomoc. A ako je nesto blaze onda mozes moj savet da poslusas. Svi smo mi depresivni ponekad,ali ako je to genetsko oboljenje,a ne prolazna faza onda moras ici kod doktora. Najpotrebnije ti je drustvo,zato ti je i lakse kad imas sa nekim da popricas,da se pozalis,makar i sa ljudima sa neta. :)

Ma znam o cemu pricas ali ja se vec lecim tri god i bezbroj puta kod psihica i danas sam bio tacnije kod psihijatrice i sve mi izmenila lekove rekla mi da cu zavrsiti u bolnici ako ne bacim alkohol,ma uz mene je cela porodica ali jednostavno to je moj zivot nista me vise ne moze promeniti cak sam i imao saobracajku u alkoholisanom stanju i zaradio nekoliko savova na glavi ni to me nije promenilo svi su mislili sada se je dozvao pameti ali nista.

@Rockstena
Alkohol je anksiolitik (govorio sam vec negde) tako da ublazava anksioznost (uznemirenost) ali nazalost gura dublje u depresiju. Nikako alkohol u depresivnom stanju, prividno pomagalo, zivo blato.

Preporucio bih ti odlazak kod psihijatra, i to sto pre. Sam razgovor ce da ti pomogne, a medikamenti (ako se odlucis) kao pomagalo naravno. Govorim jer znam kroz sta prolazis otprilike, ali mi je sada daleko bolje nego pre terapije da ne cuje zlo.
Ma lecim se vec tri god al dzaba nema sta nisam pio evo i danas sam bio kod psihica i sve mi lekove izmenio opet sve ispocetka

Ma lecim se vec tri god al dzaba nema sta nisam pio evo i danas sam bio kod psihica i sve mi lekove izmenio opet sve ispocetka

Ne znam da li si i da li mozes sebi da priustis, ali psihijatri nisu ljudi kompetetni za lecenje psihickih i emocionalnih poremecaja kod ljudi, zasto?Zato sto se ne udubljuju, postave ti dijagnozu, daju lekove i kazu: Bori se sam, to je tvoj zivot, evo ti hemija, lekovi i to je to.
E pa nije to bas tako.Covek u depresivnom stanju ne moze sam da odlucuje, niti ima volje i zelje za bilo cim.Lekovi mogu trenutno da pomognu, prividno da ucine svet lepsim, isto kao i alkohol i svaka hemijska supstanca...sve je to hemija koja vestacki izaziva "hormone srece"...i sta se desi, organizam se navikne da neko drugi radi taj posao umesto njega i sam prestane da se trudi, cak zaboravi kako se to radi, i resili smo problem?Naravno da nismo, jer nismo ga se ni takli...moje laicko objasnjenje, objasnjenje jednog tehnologa.Ali mislim da nisam promasila sustinu...ali jesam daleko otisla od onog sto sam zelela da ti kazem.
Elem, tebi treba psihoterapeut, neko ko ce da razgovara sa tobom, neko strucan ko zna u kom pravcu treba da te povede, da ti kaze gde da gledas.Neko ko ce znati doci do korena problema i zajedno sa tobom resiti ga.Neko ko ce "otkloniti kvar" vec samim pronalazenjem istog, a to nije lak posao.Tako ja mislim.

Poslednja izmena:
ok, psihoterapeut može da bude i osoba sa diplomom psihologa ili sa diplomom psihijatra.
a drugo, što mislim da je i ključna stvar u depresiji, je to što mislim da osoba sama ne zna
i ne shvata uzrok pojave depresije, što otežava situaciju u kojoj se nalazi jer o čemu će da
razgovara sa bilo kim? dodje i kaže: danas sam bio tužan, i još sam tužan i nemam snage.
da ga neko pita zašto, mislim da ne bi imao odgovor.
nije depresija stanje na koje smo sami uticali da nastane. možda predispozicije pomažu nastanak, traume i šta ti ja znam,
ali mislim da sama osoba ustvari ne zna zašto se oseća tako kako se oseća.
poenta mog posta je da i da ode kod psihoterapeuta, neće imati o čemu da priča jer ga ne tišti ništa konkretno,
kao recimo kad patimo zbog raskida, pa znamo zašto smo tužni. ovde se i osoba oseća kao idiot na neki način
jer ne ume ni sama da pronikne u suštinu svog problema i kaže: e zato i zato sam tužan, bezvoljan sad kad sam to shvatio, bolje mi je.

ok, psihoterapeut može da bude i osoba sa diplomom psihologa ili sa diplomom psihijatra.
a drugo, što mislim da je i ključna stvar u depresiji, je to što mislim da osoba sama ne zna
i ne shvata uzrok pojave depresije, što otežava situaciju u kojoj se nalazi jer o čemu će da
razgovara sa bilo kim? dodje i kaže: danas sam bio tužan, i još sam tužan i nemam snage.
da ga neko pita zašto, mislim da ne bi imao odgovor.
nije depresija stanje na koje smo sami uticali da nastane. možda predispozicije pomažu nastanak, traume i šta ti ja znam,
ali mislim da sama osoba ustvari ne zna zašto se oseća tako kako se oseća.
poenta mog posta je da i da ode kod psihoterapeuta, neće imati o čemu da priča jer ga ne tišti ništa konkretno,
kao recimo kad patimo zbog raskida, pa znamo zašto smo tužni. ovde se i osoba oseća kao idiot na neki način
jer ne ume ni sama da pronikne u suštinu svog problema i kaže: e zato i zato sam tužan, bezvoljan sad kad sam to shvatio, bolje mi je.

Pa da, bas zato mu i treba psihoterapeut, jer da on sam zna koren problema pomogao bi i sam sebi.Psohoterapet bi tacno znao sta da radi i kako da prodre do same srzi. To im je svrha.

Upravo to sto ste rekle vas dve iznad. Evo ja se lecim od depresije, bez nekog veceg uspeha vec 5 godina u Dragise Misovic. Posao psihijatra ti je da uspostavi dijagnozu i da ti da terapiju, ali on nije psihoterapeut. Ja sam za ovih 5 godina promenio dosta lekova, mnogi mi nisu odgovarali, od zolofta mi se povracalo... flunirin me baci u neko stanje hemijskog blazenstva, ali sta to znaci, neka samozadovoljnost koja nije postignuta nicime konkretno... uglavnom, zato sam i pitao iznad da li je neko koristio ketamin, a to je zato sto ljudima u depresiji pre svega treba energija, pokretac, nesto sto daje snagu... jer ako nemas energiju, ne mozes nista da ucinis. Ja se bre osecam vise podstaknuo od red bull-a, nego od svih ovih lekova zajedno.

U depresiji nazalost prvo strada libido, zelja za zivotom, sve sto je ljudsko postane ti strano, zelje, ambicije koje imaju svi drugi ljudi ti postanu ti besmislene, a sto se tice energije, ponekad ne mozes da napravis ni dva koraka od kreveta, a kamoli nesto drugo...
Psihoterapeut bi bio idealno resenje, jer oni znaju kako da te podstaknu, kako da ti razbiju paterne, skripte ponasanja itd., medjutim oni su dosta skupi.
Citao sam knjigu onog Dzaloma - Lecenje Sopenhaurom... gde je covek jasno opisao i efekte i dinamiku grupne terapije... za koju opet ne znam da li postoji kod nas u recimo u Bg-u ,nesto slicno, a da ne mora da se pukne brdo love.

Neko je ovde kacio neke slike skenera mozga normalne i depresivne osobe, ne znam koliko je to tacno, ali je bas slikovito...dok je kod normalne osobe sve popaljeno,kod depresivne osobe je sve pogaseno... i ona se bas tako i oseca, ugaseno... gde su svi nagoni sabijeni, uguseni, inhibirani itd.

PS.kao sto su vec rekli ljudi iznad, alkohol nikako, jer on je depresiv, bolje se rokaj guaranama, burnovima, redbullovima, kafom... dakle svime sto dize, a ne spusta, ali pre svega,ako imas love...nadji dobrog terapeuta.

Najpre da izbaci alkohol uz tablete!!!!!!!! To je gore od bilo cega, alkohol + lekovi NIKAKO!!! Kako ocekujes rezultat ako ih kombinujes. To je ustvari drogiranje... I stvara jako tesku zavisnost! Jedna osoba iz okruzenja je isla na odvikavanje...

Ma da citao sam negde da antidepresivi uopste ne deluju na pravi nacin vec da je to kod pacijenta placebo efekat kao bice ti bolje ako pijes lekove mislim da ima tu istine jerbo da deluju nebi niko bio u depri.Mislim u mome slucaju a to mi je rekla i psihijatrica treba neka korenita promena da odem negde iz ove male zatucane sredine nova poznanstva ali toliko sam veza pokidao da jednostavno skoro nemam ni gde da odem ali mislim ako zelim da se izlecim moram da begam odavde.

Da upravu si za osobu obolelu od depre da ne zna pravi uzrok zasto je tuzan evo ja npr imam dosta toga sto mi treba u zivotu ali ja stvari posmatram skroz negativno kada sam u drustvu ne mogu da verujem cemu se ljudi smeju obicne gluposti mlate prazne price a i ja se kao smejem a uopste mi nije smesno,ili kada vidim nesrecnog coveka to me pogodi zasto moram ja da se pitam zasto je on nesrecan i kako bi da mu pomognem npr naidje covek koji prosi ovi mu sve nazbore a meni ga zao i citav dan mislim o tome ali ipak mislim da mi je to plus u zivotu i citav niz drugih stvari,ali tako se verovatno osecaju svi koji pate od depre ili mozda gresim.

Ma problem je u tome sto zivim u maloj zatucanoj sredini gde nema ni psihijatra a kamoli neke terapije seanse itd vec idem u drugi grad a nisam bas ni u takvoj finansijskoj da bi mogao to da priustim.Da znam za alkohol da je on depresiv i da zbog mesanja sa tabletama mogu izgubiti vezu s realnoscu sto bi nekada i voleo da se desi,glupo al tako je, evo i danas sam popio nekoliko stokova svakoga dana kazem necu sutra da pijem al uvek isto,bas cu probat sutra bez alkohola.

Back