Upravo to sto ste rekle vas dve iznad. Evo ja se lecim od depresije, bez nekog veceg uspeha vec 5 godina u Dragise Misovic. Posao psihijatra ti je da uspostavi dijagnozu i da ti da terapiju, ali on nije psihoterapeut. Ja sam za ovih 5 godina promenio dosta lekova, mnogi mi nisu odgovarali, od zolofta mi se povracalo... flunirin me baci u neko stanje hemijskog blazenstva, ali sta to znaci, neka samozadovoljnost koja nije postignuta nicime konkretno... uglavnom, zato sam i pitao iznad da li je neko koristio ketamin, a to je zato sto ljudima u depresiji pre svega treba energija, pokretac, nesto sto daje snagu... jer ako nemas energiju, ne mozes nista da ucinis. Ja se bre osecam vise podstaknuo od red bull-a, nego od svih ovih lekova zajedno.
U depresiji nazalost prvo strada libido, zelja za zivotom, sve sto je ljudsko postane ti strano, zelje, ambicije koje imaju svi drugi ljudi ti postanu ti besmislene, a sto se tice energije, ponekad ne mozes da napravis ni dva koraka od kreveta, a kamoli nesto drugo...
Psihoterapeut bi bio idealno resenje, jer oni znaju kako da te podstaknu, kako da ti razbiju paterne, skripte ponasanja itd., medjutim oni su dosta skupi.
Citao sam knjigu onog Dzaloma - Lecenje Sopenhaurom... gde je covek jasno opisao i efekte i dinamiku grupne terapije... za koju opet ne znam da li postoji kod nas u recimo u Bg-u ,nesto slicno, a da ne mora da se pukne brdo love.
Neko je ovde kacio neke slike skenera mozga normalne i depresivne osobe, ne znam koliko je to tacno, ali je bas slikovito...dok je kod normalne osobe sve popaljeno,kod depresivne osobe je sve pogaseno... i ona se bas tako i oseca, ugaseno... gde su svi nagoni sabijeni, uguseni, inhibirani itd.
PS.kao sto su vec rekli ljudi iznad, alkohol nikako, jer on je depresiv, bolje se rokaj guaranama, burnovima, redbullovima, kafom... dakle svime sto dize, a ne spusta, ali pre svega,ako imas love...nadji dobrog terapeuta.