Demoni i njihova projavljivanja

Aha,...sad shvatam na šta ste mislili: kad sam rekla "za tog demona ili demone", mislila sam zapravo na to što ja šizofreničar vidi gosn. Zazija kao demona kad je pod uticajem lekova, i da ti lekovi zapravo mogu izazvati takvu halucinaciju u glavi. Neprecizno sam se izrazila, oprostite.
A to da je šizofrenija rascep ličnosti i da je zaista bolest a ne da je nastala pod uticajem demona isto delim mišljenje sa vama...:bye:

Točno.

Ali niko ga od najblizih nije forsirao - sam je hteo da se posveti Crkvi i da se isceli.

Morao je dobiti od nekoga negde informaciju o tome da je u Crkvi spas i isceljenje ili ti rešenje problema.

I nije dovoljno samo informisati ga o spasenju u Crkvi.
Postoji niz koraka koji su neophodni da bi se osobi prišlo, zadobilo poverenje, našao način da se navede da sam dodje do tog ili nekog drugo zaključka koji mu je na korist.

Ukoliko nekome samo kažemo suštinu, uvek je ta informacija dočekana na sud - ili je tačno to što nam neko kaže ili nije. Naravno uključujući i razmišljanje o informaciji.

Medjutim, kada neko sam dodje do zaključka, e onda je to prava stvar.
Onda je to njegovo i sasvim je drugačiji pristup realizaciji.

Poslednja izmena:
Verovatno iz dosade, meni je tama bila zabavna, sve do onog trenutka kada sam shvatila da se ne šališ... tada sam se uplašila.
Čega?:confused:
Ne, opet ne shvataš, tačnije, negiraš činjenice... skloni smo itekako da sudimo drugima, a sebe u tim trenutcima ne sagledavao realno.. ko zna kako nas tek ti drugi vide.
Nemamo prava, ali ipak to radimo... svi, manje, ili više.
Jeste, svi osuđujemo, manje ili više i to je prozvod naše gordosti, ali ja sam mislila konkretno na nauku kada sam ono pisala, da se neke stvari prenebregavaju, skoro pa kao namerno, pod iznimkom da su ne naučne, ne jasne, ne logične i slično...

A odakle znaš da su ti primeri realni... subjektivno gledano, nikako ne mogu da budu realni. Ne veruj baš svemu što pročitaš, ma kakva literatura bila u pitanju, uvek ostavi malo prostora za samostalno razmatranje.
Tako sam mislila nekada, dok nisam imala sopstveno iskustvo..

Čekaj, pa zar je neophodno podvlačiti da se ništa ne mora... niko nikoga ne ubeđuje. U startu si pokušala svaki dijalog i razmenu mišljenja da sprečiš, pri postavci teme... i to mnogo govori. Samo razmena mišljenja, ništa više... i nimalo me ne zanima da li ti moja replika smeta, ja ću da nastavim kad god budem osetila potrebu... osim u slučaju da izgubim volju. :confused:
Jesam li? Ne sećam se...:confused:
Ali dobro, nije ti bilo zabranjeno da iznosiš svoje mišljenje, ali sam ja konkretno osetila ne samo ubeđivanje, i negiranje, nego i pokušaj da se omalovaže oni koji drugačije vide stvari, što opet kažem, da mi ne smeta , jer vrlo dobro znam i sama kakva sam nekada bila i kako sam razmišljala.

Odakle znaš da nije iracionalno? Ljudi kada dožiljavaju napad epilepsije, infarkt, ili nešto slično, iznenadno... imaju osećaj da će umreti... i strah raste, hvata te panika... onda, ako to stanje potraje, dolazi do neke projekcije... rekoh ti na početku teme, možda imaš tumor na mozgu, pa tu se u ozir uzimaju i halucinacije. Pa mi sada ovde podvuci šta je realno, šta nije.... ako možeš da prepoznaš. :roll:
Pa, opet da kažem, da sam bila na ispitivanjima i, hvala Bogu, ništa nije nađeno, ( valjda su našli mozak, nadam se?..:mrgreen:), a od tada ima već 10-15 godina da je prošlo, a ja i dalje dobro funkcionišem, opet, hvala Bogu i za to...:worth:

Vernici uvek ispred svih... zašto? Zbog statusa, koji ih čini većim,ili bolji od ateiste?
I da, skloni ste sujeverju, imaginacijama, iluzijema, mantranju, verovanju u baba-roge, duhove, vampire... i još koješta... a kada vi živite???

Kako su sad vernici ispred ateista? Ovde na forumu religija je koliko mogu da procenim mnogo više ateista nego vernika?
Niko nije veći ili bolji od drugoga, jer ćemo svi pred Bogom dati odgovore, i verni i ne verni, s tim da će se od vernika više tražiti i više im je potrebno truda i dela da bi dospeli u raj, dok su ateisti sami svoj put već izabrali.( ovo je iz ugla vernika rečeno, ne sa namerom da uvredi bilo koga). Tako, da je ne osnovano gorditi se ili postavljati ispred bilo koga pogotovo, ako si vernik.
Moja opaska se odnosila na to da je meni čudno da se ateisti toliko živo interesuju za ove teme i žustro dokazuju da je sve to izmišljotina i halucinacija, kad to uopšte i nije bila tema dokazivati postojanje demona ili ne, već iznositi primere koje bilo ko od vernih zna da bi došlo i do razmene iskustava i do rasvetljavanja njihovih skrivenih dejstava na čoveka.:)

Morao je dobiti od nekoga negde informaciju o tome da je u Crkvi spas i isceljenje ili ti rešenje problema.

I nije dovoljno samo informisati ga o spasenju u Crkvi.
Postoji niz koraka koji su neophodni da bi se osobi prišlo, zadobilo poverenje, našao način da se navede da sam dodje do tog ili nekog drugo zaključka koji mu je na korist.

Ukoliko nekome samo kažemo suštinu, uvek je ta informacija dočekana na sud - ili je tačno to što nam neko kaže ili nije. Naravno uključujući i razmišljanje o informaciji.Medjutim, kada neko sam dodje do zaključka, e onda je to prava stvar.
Onda je to njegovo i sasvim je drugačiji pristup realizaciji.

Tako je. I utoliko je čovek posvećeniji i sigurniji u sprovođenje vere.
Depresija je upravo bolest besmisla. Da bi vera ulila taj potreban smisao u čoveka i oslobodila ga ovakvog stanja psihe, ona mora biti živa, jasna, utemeljena na ličnom iskustvu i potvrdi. Svako onaj ko zaista i iskreno veruje u Boga, koji je izvor smisla i suštine, radosti i ljubavi, i oseti ga srcem u sebi, ne može i dalje zadržavati takvo stanje koje bi u sebi nosilo bilo koji izvor depresivnih pomisli.

Tako je. I utoliko je čovek posvećeniji i sigurniji u sprovođenje vere.
Depresija je upravo bolest besmisla. Da bi vera ulila taj potreban smisao u čoveka i oslobodila ga ovakvog stanja psihe, ona mora biti živa, jasna, utemeljena na ličnom iskustvu i potvrdi. Svako onaj ko zaista i iskreno veruje u Boga, koji je izvor smisla i suštine, radosti i ljubavi, i oseti ga srcem u sebi, ne može i dalje zadržavati takvo stanje koje bi u sebi nosilo bilo koji izvor depresivnih pomisli.

Pričaj ti priču ,depra će te svejedno stići čak i prije s time što si nabrojala.
To su samo obrambeni mehanizmi postiskivanja a kad bukne shvatićeš lekciju.
Izvor smisla ovde trenutno je samo čovjek i ljubav koju ima u sebi i daje a ne imaginarno biće.
Ljubav je od BOGA I to je tako jednostavno.
BOG kao imaginarni idol je biće koje ti stvaraš i daješ mu osobnost koje može čak samostalno eterno biće da postane ukoliko ga potenciraš kao imaginaciju.
I da traži hranu putem tvojih duhovnih događanja.

Pričaj ti priču ,depra će te svejedno stići čak i prije s time što si nabrojala.
Izvor smisla ovde trenutno je samo čovjek i ljubav koju ima u sebi i daje a ne imaginarno biće.

BOG kao imaginarni idol je biće koje ti stvaraš i daješ mu osobnost koje može čak samostalno eterno biće da postane ukoliko ga potenciraš kao imaginaciju.

Upravo to! + reputacija.:ok:

Aha, a da li On onda postoji ili ne?:confused:
Nešto nisam najbolje shvatila ove podvučene rečenice, jer mi se čine kontradiktorne: ako je ljubav od Boga, a ja Boga stvaram kao imaginarno biće, onda znači da ja stvaram i ljubav, a sa druge strane, ako je ljubav od Boga, onda On ipak nekako postoji i odvojeno od mene kao zasebno, realno biće, koje nije plod moje imaginacije čim je ljubav od Njega?:confused:
Inače, za mene je Bog Sveto Trojstvo: Otac,Sin i Sveti Duh i nisam ih ja svojom imaginacijom stvorila, nego je Sin došao na zemlju da projavi Oca i Svetu Trojicu i u krsnom stradanju iskupio pale ljude, a vaskrsenjem nam darovao život večni!:worth:

Poslednja izmena:
Nešto nisam najbolje shvatila ove podvučene rečenice, jer mi se čine kontradiktorne: ako je ljubav od Boga, a ja Boga stvaram kao imaginarno biće, onda znači da ja stvaram i ljubav, a sa druge strane, ako je ljubav od Boga, onda On ipak nekako postoji i odvojeno od mene?:confused:
Inače, za mene je Bog Sveto Trojstvo: Otac,Sin i Sveti Duh i nisam ih ja svojom imaginacijom stvorila, nego je Sin došao na zemlju da projavi Oca i Svetu Trojicu i u krsnom stradanju iskupio pale ljude, a vaskrsenjem nam darovao život večni!:worth:

Bravo! :ok:

Nešto nisam najbolje shvatila ove podvučene rečenice, jer mi se čine kontradiktorne: ako je ljubav od Boga, a ja Boga stvaram kao imaginarno biće, onda znači da ja stvaram i ljubav, a sa druge strane, ako je ljubav od Boga, onda On ipak nekako postoji i odvojeno od mene kao zasebno, realno biće, koje nije plod moje imaginacije čim je ljubav od Njega?:confused:

Jedno je BOG koji sve prožima a drugo je kad u glavi BOGA zamišljaš kao biće i pričaš u sebi s njime.
To su velike razlike.
I još k tome trojica.Pa to je kupus u glavi teški.

Ja BOGA vidim u stvorenome kao silu koja prožima ,ne kao biće koje mu se trebam moliti i držati nekih zakona koji ograničavaju.
A vi tako ne gledate na BOGA.
Jasnije sada??
Ja ne trabam molitvu jer dobijem bez da molim jer unutar sebe se izgrađujem i dobijam.
U vas to ne ide tako.
Vi mantrate molitve, imate neke zapovjedi koje su napisane.
KOje su za mene nepotrebne jer su u meni i bez da sam čitao o tome i vjerujem u svakom čovjeku.

A što se tiče Isusa i tu ste u krivu jer ISUS je spoznao BOGA kao duhovnu silu i ništa drugo.
On je sin Božiji kao i mi svi.
Znači po meni BOG je nešto što je sastavni dio mene i svega oko mene.
Nikakav idol kojem se trebam klanjati niti bojati niti obožavati.

Poslednja izmena:
Jedno je BOG koji sve prožima a drugo je kad u glavi BOGA zamišljaš kao biće i pričaš u sebi s njime.
To su velike razlike.
I još k tome trojica.Pa to je kupus u glavi teški.

Ja BOGA vidim u stvorenome kao silu koja prožima ,ne kao biće koje mu se trebam moliti i držati nekih zakona koji ograničavaju.
A vi tako ne gledate na BOGA.
Jasnije sada??
Ja ne trabam molitvu jer dobijem bez da molim jer unutar sebe se izgrađujem i dobijam.
U vas to ne ide tako.
Vi mantrate molitve, imate neke zapovjedi koje su napisane.
KOje su za mene nepotrebne jer su u meni i bez da sam čitao o tome i vjerujem u svakom čovjeku.

A što se tiče Isusa i tu ste u krivu jer ISUS je spoznao BOGA kao duhovnu silu i ništa drugo.
On je sin Božiji kao i mi svi.
Znači po meni BOG je nešto što je sastavni dio mene i svega oko mene.
Nikakav idol kojem se trebam klanjati niti bojati niti obožavati.

Zahvaljujem na odgovoru. :bye:
PS. Samo moram da primetim da se pravoslavni u klanjanju i obožavanju Sina, kao i Presvete Trojice ne klanjaju kao idolu, već onako kako zaslužuje Božije dostojanstvo, kao svome Tvorcu i Spasitelju.

Poslednja izmena:
Postoje šizofreničari, ljudi sa podeljenom ličnošću, koji pod dejstvom lekova haluciniraju,...
(da li sam igde to negirala?:confused:)
A za tog demona ili demone, u svakom slučaju pod dejstvom lekova može svašta da se učini, pogotovo ako dok nije na terapiji ne viđa ništa od toga. ;)

Ono što sam hteo da kažem je da mozak natopljen hemikalijama vidi demone. Mozak je i i inače natopljen hemikalijama koje sam luči.
Sve ono o čemu pričaš zapravo su subjektivni doživljaji bolesnih ljudi.
Nemaš načina da razlučiš šta je bolest, a šta je demon. :)

vrlo povrsno koleginice, vrlo povrsno..:)
a sta cemo sa onim koji ..ne trebaju terapiju?
a demoni ih jedu, svakodnevno? u svakom pogledu?
ili pod demonima podrazumevamo samo male rogate iz sf filmova?:)

ne bih ja rekla da je povrsno...ali bih rekla
ako "demone" vec brkamo/poistovjecujemo s psihickim oboljenjima
koja, svakako, imaju fizioloske uzroke...
no, ako ih...opet, brkas, s obicnim... slabostima...to je vec nesto drugo...:mrgreen:

Ima nekih stvari na ovom bijelom dunjaluku,koje izmicu lekarskim metodama.:)

ima...tj. jos ne znamo konkretan fizioloski uzrok mnogim psihickim bolestima, ali
smo na dobrom putu da ga doznamo...
e, sad...npr.
varijanta a - vi ste "demonoimani", a ne bipolarni...
meni svakako zvuci razumnije od varijante b - vi ste bipolarni,ali postoji nacin da zivite normalno...

Malo sumornih statistika.Prema istrazivanju Instituta za mentalno zdravlje republike Srbije ,40% stanovnistva pati od depresije a 60 % od poremecaja sna.Sto znaci da svaka druga osoba koju sretnete na ulici u vecoj ili manjoj meri nije normalna.
A vecina ih je krstena.

cika Dule, mes' cini da su to sve potencijalni...demonoimani"
naravoucenije; krstenje izgleda ne... fercera? :eek:

Ima kad lekovi ne potrefe metu...
Ili nema? Ondak sam ja uistinu demon :sad2:

ima, ima...
onda se trazi adekvatnija terapija
i tako dok je ne pronadju...zatim ide
prica sa doziranjem jer treba utrefiti doze
koje ne ometaju normalno funkcioniranje, ali drze npr. agresiju pod kontrolom...
i tako...kod nas, trenutno, stvari su daleko ispod svjetskog prosjeka po tim pitanjima...
takodjer, vec rekoh da smo dleko od toga da znamo sve...ili barem vecinu...
npr. epilepsija nije "jedna bolest" vec skup problema/stanja koja se slicno manifestiraju pa su tako, kod nas...za sada, klasificirana...*koliko se sjecam...)

sto se tebe tice; ti prosto...fantasticno cackas mecke... : )))

Ono što sam hteo da kažem je da mozak natopljen hemikalijama vidi demone. Mozak je i i inače natopljen hemikalijama koje sam luči.

Da, slažem se sa tobom, da smo "natopljeni" hemikalijama, međutim, to moraju biti zaista posebne hemikalije koje mogu izazvati baš ovakvo iskustvo sa baš određenom tematikom. Preciznija da budem, ono što me zaista čudi je, da recimo i uzmemo u obzir da se sva ta viđenja, ili čak i bolesti, dešavaju isključivo i samo hemijskim putem, dakle, stvaranjem unutar organizma ( što je opet potrebno da budu neke extra-super povoljne okolnosti da bi mozak sam od sebe stvorio toliko jak halucinogen koji će izazvati bilo kakvu viziju, ali da kažemo da je čak i to moguće), ili unošenjem spolja, nekakve hemije, postoji jedna paralela između svih tih slučajeva ( gde se sumnja na đavoimanost, a ne psihičko oboljenje): da su svi isključivo vezani za viđenje baš upravo negativnih sila, i da mnogi ljudi čak opisuju jednake likove tih entiteta koje vide, iako se međusobno ne znaju, a pri tom im je i različit verski status, da tako kažem( neko je vernik ,a neko nije, jer predpostavljam da bi verniku bilo lakše da isprojektije sliku nekakvog zla oličenog u demonu). I još, pri tome, izrazito negativan stav prema Crkvi i molitvama, kao i propratni strah, i sve ono što sam opisala ranije, a takođe i da im se nakon molitava povraća normalno stanje.
Ovo su sve stvari koje ne treba prenebregavati ako želi realno i objektivno da se opiše klinička slika ljudi koji su na ovaj način oboleli. To bi bilo kao da smo rekli: danas je u urgentnu službu stigao pacijent koji je zadobio teške fizičke prelome dok je silazio stepenicama iz svoga stana.( i tu se izveštaj završi, a čitalac ostavi u nedoumici, šta bi tom čoveku i zašto je pao, a izostavljena činjenica se ticala toga da je čovek zapravo bio invalid bez jedne noge i da je pokušao da se spusti niz stepenice ne oslanjajući se na ruke.)Dakle pokušavam da ukažem na jednostran pristup problemu: izučavamo moždane procese, pokušavamo da odgonetnemo nešto uz sve mogućnosti današnje tehnologije, i ništa ne nalazimo, a pri tom potpuno ravnodušno gledamo na činjenicu da taj pacijent se umiruje i normalizuje pod dejstvom molitava, više i bolje nego pod dejstvom lekova koji samo umrtvljuju telo i moždane funkcije, a ne doprinose bolesnikovom subjektivno boljem stanju.

Da, to jesu subjektivni doživljaji, ali su povezani u tom smislu da mnogi pacijenti vide čak i jednake likove demona.:think:
Postoji bolesno stanje šizofrenije, i u tom stanju lekovi korišćeni duže vreme mogu da pomognu. Ali, kod demonizacije, lekovi niti pomažu(koliko god se koristili), niti umrtvljuju telo, a oboleli ima ogromne ispade besa konkretno na Crkvu i Hrista.
U Rusiji su rađena ispitivanja na medicinskim institutima, da bi se pronašla razlika izeđu demonizovanih i psihički obolelih ljudi. Najzad su, nakon nekoliko godina istraživanja uspeli da naprave razliku: Imali su nekolicinu testova koje su sprovodili, a najbitniji je bio da su pacijentu bile nuđene razne osveštane stvari. Jedan od tih testova pacijentu je nudio 10 čaša vode, od kojih je u samo jednoj bila obična voda, a u svim ostalim sveta vodica. Pacijenti za koje se sumnjalo najviše da su pod uticajem zlih duhova, ni u jednoj ponuđenoj situaciji nisu pogrešili da uzmu bilo koju od čaša sa osvećenom vodom, već su nepogrešivo birali samo običnu vodu, u kojoj god kambinaciji rasporeda bi im se čaše ponudile, ikoliko god puta je bio ponovljen test. A ukoliko bi im se ponudile čaše u kojima je bila samo osvećena vodica, oni bi odbijali da piju. Ukoliko bi bili poprskani ovom vodom, čak i od običnih mirjana, oni bi plakali, cvileli, vikali da ih prži i slično. Isto se odnosilo i na bilo koji drugi osveštani predmet. Kada su im prikazivane razne slike, oni bi se bunili i menjali samo pred predstavama svetitelja i crkvenim ikonama, i slično. Dok pacijenti koji su bili samo psihički oboleli, nisu imali nikakav problem ovakve vrste, prihvatali su svetu vodicu, ili običnu i prosto nisu reagovali na nju.
U Rusiji se i sada, s obzirom da je kod njih Crkva daleko prisutnija u javnom životu, kao i u Grčkoj, u nekim medicinskim centrima, na ovaj način ustanovljava, da li pacijent potrebuje i moltvu osim lekova, ili je dovoljno samo hospitalizovati ga i lečiti medikamentima.

Postavila bih ovu temu sa osvrtom na nekolicinu slučajeva meni poznatih o projavljivanju demonskih sila, ili samih demona, u životima ljudi sa kojima sam bila u kontaktu. Zamolila bih sve koji imaju nekakav živ primer ili znaju nečije iskustvo u vezi sa navedenom temom da to izlože ovde.
Isto tako bih zamolila da se tema ne spamuje i da ne bude nekih provokacija i omalovažavanja na nečija izneta iskustva, jer bi ovi primeri kao lična ili prepričana iskustva, mogli samo kao takvi i da se tretiraju, sa punim poštovanjem i onih koji smatraju da demoni ne postoje.
Kao prvo, navela bih sopstveno iskustvo, koje sam jednom korisniku ovog foruma već prepričala u pp, pa ću ovde tu poruku izložiti javno:

U to vreme bila sam ne ne verujuća, totalni skeptik i čak sam bila vrlo nezainteresovana za hrišćanstvo: smatrala sam Crkvu(ili Crkve uopšte) za manipulatorski aparat kojim se lako upravlja masama...
I tada iako nisam imala nikakve namere da poverujem,crkva mi nije bila ni na kraj pameti,...desilo se da sam jednog jutra sedela u društvu jedne osobe(mogu samo da kažem da mi je to bila bliska osoba i da kod nje nikada nisam primetila bilo kakve znake neke nenormalnosti koja bi mogla ukazivati na neko iščašenje u psihičkom smislu), i pili smo kafu bez šećera, koju sam ja skuvala ( bili smo kod mene u kući).
(Inače nikada nisam koristila nikakve droge,opijate i sl..bila sam strejt ,- ovo pišem jer sam nakon tog viđenja bila preneražena- pa sam svim mogućim razumskim sredstvima pokušala da opravdam viđen).
Toj osobi sam dok smo ćaskale saopštila nešto što je tada u tom periodu bilo vezano za mene (nešto što mi se tada dešavalo-jedan mladić me je zaprosio i hteo da me veri i ja sam htela da pristanem-a posle se ispostavilo kao dobro što nisam ), i onda odjednom, iz onog neobaveznog tona, dok sam pogled držala nad šoljicom i razmišljala, osetim da je tu prisutna neka nenormalno jaka i zastrašujuća sila gneva i besa koju nikada do tada nisam osetila, i od koje ti se ledi krv u žilama; okrenula sam glavu ka toj osobi i zatekla ovakvu scenu: ta osoba je kao kakva lutka ili uspavana sedela u stolici naspram mene, kao da nije u tom trenutku imala ni svoju volju ni svoj integritet kao ličnost, dok je oko nje a ustvari u samoj njoj (dakle kao paralelna projekcija) se uzdizalo nešto ogromno, barem dva puta veće od same te osobe: njegova glava ( dakle glava tog entiteta) bila je ogromna i imala je izgled onih kineskih zmajeva i maski koji se kod Kineza poštuju- ogromne iskežene čeljusti sa oštrim zubima sa kojih se cedilo nešto- mislim kao sluz, iz glave su izlazila sa strane, na mestu ljudskih ušiju, po tri nekakva biča koja su se spuštala preko ramena, nos je bio neka kombinacija životinjskog i ljudskog, kao lavlji ali je imao koren kao kod čoveka, a bio je ogroman i spljošten i imao je alku koja je bila provučena kroz njega, i iz njega se cedila nekakva jarko zelena sluz ; ali oči su iznad svega bile najstrašnije: bile su jarko jed zelene - možda kao boja žada, i bile su prebojene preko cele očne jabučice, nije bilo dužice i irisa, već samo to zeleno polje...ostale detalje izgleda nisam dobro razaznala, sem da je monstrum imao nekakvo ljudsko telo, tj.ramena i ruke i da je bio nekako obučen u nešto ali nisam dobro videla šta...zatim sam u tom kratkom vremenu od možda par sekundi koliko je to sve trajalo opazila da je taj demon imao izrazite i vrlo jarke boje kakve se obično ne opažaju normalnim ljudskim čulima, nekako su bile neverovatno realne, sveže, (ako može da se pretpostavi šta želim da kažem) i pri tom upravo su mu te boje i davale takvu jasnoću prikaza, jer je on zapravo bio providan kao što bi rekli dim ili još vernije, kao ovi specijalni efekti koji se danas u filmovima prave: sve je realno i vidiš da tu postoji neko telo i da ono ima izvesnu zapreminu i dubinu, ali je nekako providno kao voda koja je dobila oblik...ili, još i najbolje objašnjenje bi bilo etar, jer zaista ti se čini da bi mogao da ga opipaš... On je u tenutku kada sam se ja okrenula i pogledala ga već gledao u mene i odisao neverovatnim besom i bezumnom mržnjom, i odjednom je tako jako ..hm, uzdahnuo ili zarežao, šta li, da je izgledalo, taj zvuk, kao da su se svi zidovi potresli i otvorila se neka druga dimenzija zvuka, i ispustio vazduh kroz nozdrve, (zapravo je to bio taj zvuk). Ja sam se tu ponovo okrenula svojoj šolji, jer sam u tih par sekundi samo blenula, ne kapirajući šta se ustvari dešava dok mi je mozak neverovatno brzo obrađivao informacije, pomislila sam šta bi to moglo da bude, šta sam to ja pila, od čega je to biće i takve stvari... i onda se opet za sekund okrenula i videla da je prikaza nestala, a da je na stolici i dalje sedela ona osoba kao zamađijana ili omamljena i u trenutku kao da se probudila, prenula, i ponovila je isto ono što je uradila i spodoba: pogledala me je sa neverovatnom ne ljudskom mržnjom i isto onako izdahnula, ovaj put ljudskim zvukom naravno i rekla: šta ti to meni radiš!, a onda je polako ustala, ja sam raskolačenih očiju sve to posmatrala, i nakon nekoliko minuta je prišla da me tuče...! I ja nisam mogla skoro da se odbranim od čvstine stiska i sile koja je iz te osobe izlazila... uglavnom nije me prebila, jer sam ja ne znajući i po inerciji počela da vičem Bože pomozi, i tada se ona osoba zaustavila i utišla, kao da ništa nije bilo, sem što joj je pogled bio nekako tup i ukočen...Ta osoba sama po sebi nije imala pojima šta joj se desilo! I ta činjenica me je najviše potresla, kao i to što sam lepo mogla da vidim da je ona u vlasti ovog monstruma bila kao igračka i marioneta, potpuno lišena svoje volje!
Kasnije sam mnogo o tome razmišljala, i pitala se šta je to bilo, i tek nekoliko godina kasnije, kada sam opet milošću Božijom dovedena u Crkvu i čitala žitije sv.Andreja jurodivog koji daje prikaz demona po njihovim rodovima, shvatila sam o čemu se radilo i čak naišla na skoro identičan prikaz tog demona: bio je to demon besa i gneva i mržnje, baš kao što sam i ja videla I osetila...

d93e2013upravoslavnojcr.jpg

Najbolji klasicni fotoaparati sa blicom mogu da registruju necastive necastive duhovne sile. Obratite paznju na bjelkaste krugove na ovoj fotografiji: to su djavoli u svojim djavoljim oreolima ("slavama").

Poslednja izmena:
О ђаволу и демонима

Свети Јован Дамаскин

(„Тачно изложење Православне вере“, књига II, глава IV)

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/o_demonima.htm

Из тих ангелских сила, ангел, који је стајао на челу надземног чина, и коме је Бог поверио чување земље, није био створен злим по природи, већ је био добар и створен за добро, и није добио у себе од Саздатеља ни трунке зла.

Али он није поднео светлост и част, које му је даровао Творац, већ се по слободној жељи одвратио од онога, што је сагласно са природом, према ономе, што је противприродно и узгордио се против свог Творца – Бога, пожелевши да устане против Њега и први је, одступивши од добра, упао у зло. Јер зло није ништа друго, до лишавање добра, слично, као што је и тама лишавање светлости, јер је добро, духовна светлост; а исто тако је и зло духовна тама.

И тако, будући саздан од Творца светлим и добрим, јер – „тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома“ (Пост. 1:31) – он се по слободној вољи учинио тамом. Њиме повучено, следовало му је и са њим било збачено, безбројно мноштво анђела, њему потчињених. На тај начин су они, имајући исту природу са Анђелима, учинили себе злима, по својој жељи, својом вољом се уклонивши од добра ка злу.

Зато они немају ни власти, ни силе против некога, ако не добију дозволу од Бога у циљу домостроја, како се десило са Јовом и како је написано у Јеванђељу о свињама (гадаринским). При Божијем попуштању, они су јаки, примају и мењају, како желе, облик, сагласно са својим намерама.

Ни Анђели Божији, ни демони, не знају на тај начин будућност, али ипак могу да предсказују; Анђели – када им Бог открива и заповеда да предскажу; зато се и догађа оно, што они говоре. Предсказују и демони – понекад прозревајући у удаљене догађаје, а понекад само нагађајући, зато они често и лажу. Не треба да им се верује, иако они, како смо рекли, много пута говоре и истину. Осим тога, они знају и Писмо.

И тако, сви пороци су измишљени од њих, а такође и нечисте страсти; и иако им је дозвољено да искушавају човека, они не могу никога да принуде; тако од нас зависи – издржати или не издржати њихов напад; зато је ђаволу, његовим демонима и следбеницима припремљен неугасиви огањ и вечно мучење.

Треба знати, да је пад за анђеле, исто што и смрт за људе. Као што после пада за њих нема покајања, тако је и за људе немогуће покајање после смрти.

Back