Ma, da, one su tek... šubi-dubi
Ne, one žive u nekom svom svetu, nisu adekvatan pokazatelj u ovom slučaju... sigurno postoji nešto što ih je navelo na taj poziv... demoni se potpuno uklapaju u kliničku sliku.
Pa dobro, da sam na tvom mestu, ja bih se dobro zamislila zašto se uplićem u bilo kakvu raspravu sa ljudima "pomerenog" shvatanja i prihvatanja realnosti...
A što mi blinkaš?

Verovatno iz dosade, meni je tama bila zabavna, sve do onog trenutka kada sam shvatila da se ne šališ... tada sam se uplašila.
Ovim bi lako mogla da me isprovociraš da postavim novu temu sa naslovom "Čudesna isceljenja Božija", pa da još više nagnam ateiste u "lov" na "projekcije" i "izmišljotine"...
Mislim da već postoji slična tema.
Nisam ateista... prc.
Da, nije na nama da sudimo, sve dok nam to ne ide u prilog...ili još bolje bi bilo, prenebregavamo sve dok se ne ukaže nešto što će ići nama na ruku.
Ne, opet ne shvataš, tačnije, negiraš činjenice... skloni smo itekako da sudimo drugima, a sebe u tim trenutcima ne sagledavao realno.. ko zna kako nas tek ti drugi vide.
Nemamo prava, ali ipak to radimo... svi, manje, ili više.
Pa, dobro, rekla si da "glumim sveznalicu", ali ne bitno...

Nisam sveznalica, drago mi je da se po tom pitanju slažemo.
Nije reč koju inače upotrebljavam, ali moguće, mada i dalje mislim da nisam...
Ne hvalim se znanjem, nego iznosim pravoslavno gledište...
Cilj teme bio je da se postave slučajevi iz realnog života na koje sam nailazila i primeri iz literature, gde se opisuju stanja đavoimanosti i pojavljivanja demona. Povod je bila opet rasparva na drugoj temi, gde se otvorilo pitanje o postojanju ili ne postojanju gore spominjanih napomjanika, pa pošto je pitanje bilo upućeno direktno meni šta me je nagnalo da u to poverujem, ja sam to ovde i prenela.
Logika i smisao nisu pojmovi koji su samo usko vezani i "rezervisani" za ljude koji materijalistički sagledavaju svet oko sebe, već se njima koriste i svi ostali pravci razmišljanja koji se bave postojanjem pojavnog i neprojavnog sveta oko nas. ( Vreme je takođe ne vidljivo, pa svi verujemo da postoji, a šta je tek sa još nekim dimenzijama koje nauka i kvantna fizika tek naslućuju i polako ih otkrivaju? I kada ih dokažu, kako ćeš im verovati kad te dimenzija ne vidiš?)
A odakle znaš da su ti primeri realni... subjektivno gledano, nikako ne mogu da budu realni. Ne veruj baš svemu što pročitaš, ma kakva literatura bila u pitanju, uvek ostavi malo prostora za samostalno razmatranje.
Nemoj da svojataš i prisvajaš logiku i smisao, molim te... sve je individualno.. ja i ti, recimo... kao da živimo u različitim dimenzijama... takav utisak stičem. Naročito ne u ovom slučaju, gde ne vidiš vreme... vidiš, kako ne vidiš.. vidiš kako se smenjuju doba dana, vidiš da se sve oko tebe menja, vidiš da stariš, rasteš... šta god.
Nigde nisam rekla da ne treba verovati onome što ne vidiš.. odakle ti to?
Ja se ne ubeđujem nego odgovaram na tvoje tvrdnje i negacije potvrdno, i koliko vidim, ovde na temi ja iznosim primere, a ti si ta koja se ubeđuje, jer ti ni jednom nisam rekla, moraš da veruješ, ili veruj mi, već sam i sama rekla da znam da je teško nekome ko "zdravo razumski" i ovo svetski razmišlja da u tako nešto poveruje.
Ovo nisu tvrdnje, ovo je samo moje mišljenje, ne mogu da tvrdim nešto za šta nemam dokaz da postoji, ili ne postoji.
Čekaj, pa zar je neophodno podvlačiti da se ništa ne mora... niko nikoga ne ubeđuje. U startu si pokušala svaki dijalog i razmenu mišljenja da sprečiš, pri postavci teme... i to mnogo govori. Samo razmena mišljenja, ništa više... i nimalo me ne zanima da li ti moja replika smeta, ja ću da nastavim kad god budem osetila potrebu... osim u slučaju da izgubim volju.
Zato što nije bilo iracionalno, a u drugom slučaju sam zasigurno mogla da umrem, i toga sam bila veooma svesna, a da problem opet nije bio nikakve fizičke prirode ( opet ti kažem, moraš da pročitaš da bi mi uopšte postavila ovakvo pitanje, jer se sve svodi na to da ja tebi prepričavam već napisano da bi odgovorila na tvoje pitanje koje je očigledno potpuno ne zainteresovano postavljeno u odnosu na događaj, pa mi nije jasno ni čemu onda pitanje koje u samom sebi već daje i odgovor?)
Moj pojam o realnom je isto toliko diskutabilan za tebe, koliko je i tvoj pojam o realnom diskutabilan za mene, no nema veze, meni je to sasvim ok da je tvoja reakcija ovakva, i ne vidim razloga zašto se ti toliko potresaš nerealnim i "pomerenim" psihama ljudi koji pišu o demonima, i ovom temom uopšte, pogotovo što ona potpuno legalno stoji na pdf-u nazvanom religija. A to je opšte poznata činjenica da hrišćani veruju u sve te "baba-roge" i "zagrobne živote", i Boga i svetitelje i anđele.
Zato ne bi trebalo ti da se pitaš čemu ova rasparava, već bi to trebalo da se pitam ja i svi vernici ovde prisutni.
Odakle znaš da nije iracionalno? Ljudi kada dožiljavaju napad epilepsije, infarkt, ili nešto slično, iznenadno... imaju osećaj da će umreti... i strah raste, hvata te panika... onda, ako to stanje potraje, dolazi do neke projekcije... rekoh ti na početku teme, možda imaš tumor na mozgu, pa tu se u ozir uzimaju i halucinacije. Pa mi sada ovde podvuci šta je realno, šta nije.... ako možeš da prepoznaš.

Ja se uopšte ne potresam, mogu samo da žalim slučaj-eve... i pokušavam da shvatim šta ti je u glavi... kokoška, ne vidi da je to nemoguće misija.
Vernici uvek ispred svih... zašto? Zbog statusa, koji ih čini većim,ili bolji od ateiste?
I da, skloni ste sujeverju, imaginacijama, iluzijema, mantranju, verovanju u baba-roge, duhove, vampire... i još koješta... a kada vi živite???