Ne prepucavam se ... ne na ovoj temi.
Ja sam, inače, luda za ekspresionizmom ; kada se zagledaš u onu Munkovu fascinantnu spodobu na mostu, jednostavno vidiš kako joj/mu demon izlazi kroz usta.

Možda zvuči blesavo, ali mene to asocira na scenu iz Kabarea, kada Lajza vrišti (doduše,
ispod mosta), tvrdeći da je vrištanje odlična terapija za nagomilano prećutano i otrpljeno.
Pričali smo o Bulgakovu… A zašto ne Blejk, Goja .. ili Dostojevski? Potonji je lečio svoje "demone" pa iznedrio Velikog Inkvizitora, koga danas rado citira svaki vernik. Ako je u genijalnom Fjodoru i bilo zla, izlečeno je, jer verujem da se u dijalogu sa samim sobom pročistio … i da nije reč samo o estetizovanju demona koji se ustoličio u njemu pa nikako da mrdne (nego ga samo manifestovao kroz napisano, i to između redova), već o procesu samoizlečenja, o ciljanom putu da se prvo doživi sopstvena katarza (u toku stvaranja), o onome što sam ranije spomenula kao destrukciju preobraženu u kreaciju, koja nadalje može samo oplemenjivati a ne razarati. I onda je demon - šlus!
Naravno da nije svaki umetnik nužno ispunjen ljubavlju, barem ne onom koje se odnose na bližnje u širem smislu. Gomila ljudi, a među njima i umetnika, stvara isključivo iz ljubavi prema samom sebi … iz taštine, koja je, slično sebičluku koji iz nje proizilazi, takođe unutrašnji demon. Iz te taštine nastaje lažna umetnost, često dopadljiva ali - kad zagrebeš po površini – isprazna, u kojoj se autor obraća
sebi, udvara se, divi i laska – opet -
sebi, na taj način hraneći sopstveni ego.
Mislim da je Čovek dovoljno snažan da preuzme kontrolu nad svojim demonima. Nekima je potebna mala pomoć prijatelja (vere, ljubavi, ili psihoterapeuta), a neki mogu sami – najčešće kada prvo nauče da se izbore sa svojim emotivnim slabostima. Slabost nije uvek demon ; najčešće je to mala, prolazna, obična, ljudska slabost … i treba je tretirati kao mrlju na beloj košulji … ništa što jedno jače trljanje sapunom ne bi moglo ukloniti. Ne valja kada se fleka proširi pa košulja izgubi svoju blistavost. A ni tada nije prekasno…
p.s. Moja deca …. Pa, utkana sam u njih; ponekad je to nažalost, ponekad na sreću. Vremenom će naučiti da se odbrane. Shvatiće da treba ignorisati ono što bi u njima probudilo eventualnu potrebu da i sami dele bubotke.