Demencija

Odkako je pod kontrolom Dr.Pavlovica(prihijatra),mama je stvarno mnogo bolje.U kombinaciji njegove terapije i ostalih lekova sve propratne bolesti su pod kontrolom.Uzrocno,posledicna veza izmedju kardioloskih,psihickih i ostalih zdravstvenih problema koji su rezultirali dijagnozom demencije je trenutno dovedena u relativni balans.Prava terapija u pravom momentu je cudo!!
Malo sam se opustila od proslogodisnjeg haosa koji je mama svojom tvrdoglavosti i zadrtosti dovela celu porodicu na ivicu ludila.:dash:Nadam se da ce ovo stanje potrajati.

Nisi ti kriva sto te tempo zivota tera na jurnjavu.Tako nam je svima koji smo navikli da najveci deo zivotnih obaveza obavljamo sami cak i kad ima ko da nam pomogne:besna:Pokusaj samo da se u toku dana prisetis kako je gadno pasti pa ce i tvoje noge nadam se usporiti hod ili trcanje.:super:Veruj mi da kicma sve pamti.Mnogo o tome ucim poslednjih godinu dana od kako vodim dete na terapije zbog skolioze i kifoze kod terapeuta.
Klimaks je neminovan i moze da bude dosadan kod nekih zena.Pokusaj da ga ignorises kao cinjenicu ali da se posvetis svom zdravlju kao da ti je dvadesetak godinica manje:cmok2:kako bi sebi duze potrajala zdrava a i svima onima koji te vole.

Bravo, Blizance!:zag: Bas mi je drago da si se opustila malo. Mozda bi mogla tako i neki vikend ili bilo koji dan u nedelji da organizujes. Slazem se sa Beket da treba da pohvalis svoju mamu. Mozda bi bilo dobro i da kazes kako je ona to organizovala sama i drzala sve pod kontrolom. Ja to cesto cinim u komunikaciji sa mojom mamom. Nisam bila na godisnjem vec 10-tak godina. Sve slobodne dane koristim da obidjem mamu. Mada ne bih smela ni da joj pomenem da cu otici negde, ma ni da sam se dobro provela u nekom drustvu. Odmah skace besna sto je van toga.
Devojke, pridruzujem se i ja prici o klimaksu. A i padovi mi nisu strani. Prosle zime sam overila oba kolena ispred kuce na ulici. Cela povrsina oba kolena je bila modro plava. Nego, da ne rasteramo muskarce sa ove teme pricom o klimaksu:mrgreen:
Moja mama i njena cimerka su sinoc bile dobro raspolozene. Ma, malo je reci dobro. Pozvala sam maminu komsinicu, koja je obilazi i pomaze, na mobilni i slusale smo zajedno i smejale se razgovoru mame i cimerke o pokojnim muzevima. Vrhunac je bio kada su pocele da se hvale ko je imao lepseg muza, a onda je prica otisla u drugom pravcu:rumenko: Smejale smo se do suza. Cini mi se da je jako dobro sto moja mama ima smisla za humor, kao i njena cimerka. To ih rastereti. Mada cesto nisu svesne da su smesne, a ponekad ciljano budu duhovite. Prosto se iznenadim njihovoh dovitljivosti u razmeni packi bez lose namere. Kada sam kod njih uvek gledam da napravim takvu atmosferu. Ako je moguce:zper:

Moja mama i njena cimerka su sinoc bile dobro raspolozene. Ma, malo je reci dobro. Pozvala sam maminu komsinicu, koja je obilazi i pomaze, na mobilni i slusale smo zajedno i smejale se razgovoru mame i cimerke o pokojnim muzevima. Vrhunac je bio kada su pocele da se hvale ko je imao lepseg muza, a onda je prica otisla u drugom pravcu:rumenko: Smejale smo se do suza. Cini mi se da je jako dobro sto moja mama ima smisla za humor, kao i njena cimerka. To ih rastereti. Mada cesto nisu svesne da su smesne, a ponekad ciljano budu duhovite. Prosto se iznenadim njihovoh dovitljivosti u razmeni packi bez lose namere.

:ok: eto, i to je moguće -

Bravo, Blizance!:zag: Bas mi je drago da si se opustila malo. Mozda bi mogla tako i neki vikend ili bilo koji dan u nedelji da organizujes. Slazem se sa Beket da treba da pohvalis svoju mamu. Mozda bi bilo dobro i da kazes kako je ona to organizovala sama i drzala sve pod kontrolom. Ja to cesto cinim u komunikaciji sa mojom mamom. Nisam bila na godisnjem vec 10-tak godina. Sve slobodne dane koristim da obidjem mamu. Mada ne bih smela ni da joj pomenem da cu otici negde, ma ni da sam se dobro provela u nekom drustvu. Odmah skace besna sto je van toga.
Devojke, pridruzujem se i ja prici o klimaksu. A i padovi mi nisu strani. Prosle zime sam overila oba kolena ispred kuce na ulici. Cela povrsina oba kolena je bila modro plava. Nego, da ne rasteramo muskarce sa ove teme pricom o klimaksu:mrgreen:
Moja mama i njena cimerka su sinoc bile dobro raspolozene. Ma, malo je reci dobro. Pozvala sam maminu komsinicu, koja je obilazi i pomaze, na mobilni i slusale smo zajedno i smejale se razgovoru mame i cimerke o pokojnim muzevima. Vrhunac je bio kada su pocele da se hvale ko je imao lepseg muza, a onda je prica otisla u drugom pravcu:rumenko: Smejale smo se do suza. Cini mi se da je jako dobro sto moja mama ima smisla za humor, kao i njena cimerka. To ih rastereti. Mada cesto nisu svesne da su smesne, a ponekad ciljano budu duhovite. Prosto se iznenadim njihovoh dovitljivosti u razmeni packi bez lose namere. Kada sam kod njih uvek gledam da napravim takvu atmosferu. Ako je moguce:zper:

Uh,draga moja ni ja godinama nisam smela da pomenem da cu negde u provod ili ako kupim sebi neku novu krpicu...kuuukuu,gorela je kuca.Mama bi bila besna i danima bi mi zvocala.Covece,nisam smela od sopstvenih para sebi da kupim nesto.Za divno cudo nije se bunila kad detetu nesto kupim ali sebi,to je bila katastrofa.
Kad sam videla da je djavo odneo salu i kad je mama potpuno klonula od bolesti dodjoh uz pomoc psihijatara i psihologa do resenja za sebe.Nekako sam pocela drugacije da gledam i na sebe i na nju.Shvatila sam da se njeno stanje nece mnogo popraviti vec da moze samo da stagnira.Uzela sam konacno svoj zivot u svoje ruke i pocela da radim onako kako ja osecam i zelim.Sad ponekad ugodim sebi i pokazem joj neku sitnicu koju sam kupila.Obrazlozim to vrlo ostro i strogo i pridodam da imam prava na to.Sad manje zvoca i manje je ljubomorna ali vidim da se plasi da digne paniku kao nekad.Valjda se plasi da cu je ostaviti.To mi nikad nije palo napamet,cak i kad je bila uzasna prema meni.Sad samo znam da joj podviknem i da joj ne ostavim prostor za zvocanje,kao i da manje pridajem srcu.Ucim sebe da oguglavam na njene hirove i besove,koji je sva sreca manje uz trenutnu terapiju.Nekad je bilo uzasno!!!

Dvno je u celoj tvojoj prici da se tvoja mama poneka u svakodnevnici ipak lepo zabavi i nasmeje.Vidis,nije uvek sve tako crno.:super:Tebi su takvi dani dragoceni jer si malo opustenija...do sledece scene.Vezbaj samokontrolu i oguglavanje,to ti je jedini spas.Oguglaj i na njeno lepo raspolozenje pa ces i ispade lakse podnosti.Shvati da su obrti u toku dana neminovni i pokusaj da ostanes hladna koliko je moguce i na lepo i na ruzno.

A ja sam s mojom majkom imala skroz drugi problem: stalno je kupovala neke nebitne stvari, meni kao nešto poklanjala... ludela sam od toga! Ništa mi to nije trebalo, niti mi se sviđalo -

Demencija u početku nije samo ta samoživost, nego prenaglašenost nekih osobina koje su ranije imali. To zavara, pa u tome ne vidimo poremećaj. Tek kad se preokrene, tek onda shvatamo da nešto nije u redu.

Zavara i to što su starošću, neke karakterne osobine, koje su usled aktivnog života i bistre pameti namerno i svesno kontrolisane, baš usled smanjena životnih aktivnosti, a samim tim i kočnica, postaju primarne.

- - - - - - - - - -

Siii,videla Ljiljka kako ja klisnem kad se svi a najmanje ja nadaju?;Jooopet bih ja da se pitam!!!

A,to sto kazes za klimaks...tja...sta ce to tebi...:tease::bataljuj ga ako nece on tebe!:cvet:pa da idemo negde dasss provedemo:metla2:

:zcepanje:
d' idemo da se proveselimo :pivce::orkestar:

divno bezulovna :klap: I treba da se smejete. ta veselost je lek. Moj tatko je bio veseo. Doduše, on je veo vek bio veseo, tako da mu to ostalo živo i u demenciji.

- - - - - - - - - -

e, da, moj tatko nije nikad ništa kupovao osim sebi :lol:......i to mu ostalo u demenciji, tako da sam bila bezbrižna, a ne kao beket zatrpana sitnicama :lol:

A ja sam s mojom majkom imala skroz drugi problem: stalno je kupovala neke nebitne stvari, meni kao nešto poklanjala... ludela sam od toga! Ništa mi to nije trebalo, niti mi se sviđalo -

Demencija u početku nije samo ta samoživost, nego prenaglašenost nekih osobina koje su ranije imali. To zavara, pa u tome ne vidimo poremećaj. Tek kad se preokrene, tek onda shvatamo da nešto nije u redu.

Moja mama je odjednom zapostavila licnu higijenu i to uzasno a bila je picajzla ceo zivot.Uzasno pedantna,cak preterivala.Najcudnije mi je bio od svega kada je dobila maniju lakiranja noktiju.Volela je ona uvek da ih maze ali kad je eskalirala bolest to je bilo preterano.Znala je za dan da potrosi bocicu acetona i da ih premaze i obrise po deste puta na dan.Naravno,mazala je i po namestaju:besna:jer joj je curelo na sve strane.Ruke su joj se tresle nenormalno i nije videla nista strasno u tome sto to radi svakih pola sata.Jednom sam se uplasila da ce se otrovati od isparenja acetona ali ona mi je trazila da joj kupim jos i jos i jos.Ako bih se pojavila u stanu bez bocice to bi bilo ludilo:think:Tada mi je postalo jasno da se s njom nesto neobicno dogadja.Odjednom je obavestavala prijatelje kako zelim da je ubijem i kako kontrolisem svaki njen korak.Bila je ubedjena da sam najveci zlotvor na svetu.Uh,kad se setim...nepovratilo se...

- - - - - - - - - -

Zavara i to što su starošću, neke karakterne osobine, koje su usled aktivnog života i bistre pameti namerno i svesno kontrolisane, baš usled smanjena životnih aktivnosti, a samim tim i kočnica, postaju primarne.

- - - - - - - - - -

:zcepanje:
d' idemo da se proveselimo :pivce::orkestar:

Ocemooo Ljiljkaaa :klap::pivce::vatromet:

Kako je mene zavaralo!!!Jos se osvescujem i nisam sigurna da li se i sta dogodilo.Covek mora da bude psihijatar da ih provali a ruku na srce i doktori su cesto u dilemi.Tako je to jedna lukava bolest i tesko se dijagnostikuje a ko ima srece i da se terapija brzo ukaci taj je na konju.Gadna klackalica taj mozak.

Ovako će i kod mene biti...sa mojom mamom...
spomenik-foto-printskrin-fb-1441626595-735575.jpg

Jaaoooj!:zper:Gde nadje ovo?:dash:
Kuckam se sa bratom koji živi u sloveniji i koga mama niće ni da vidi ni da čuje jer misli da on hoće da je ubije.
Inače pomaže mi finansijski, ali vrlo retko ga zanima šta se dešava. Mislim da je morao da napravi zid kako ne bi pukao. I tako, nabacim po koji događaj, a on mi pošalje ovo, kaže, kruži po fb. Izgleda da ima toliko takvih slučajeva da se ljudi pronalaze najstrašnije... Tužno
A još je tužnije što je to stvarno bilo , i sad kamenorezac odgovara krivično jer je u vreme dok je čovek tražio da mu se napravi spomenik, bio bolestan, pa deca mogu da podnesu prijavu i tuže se sa njim.
I ta deca su u najavi bolesna, čini mi se. Umesto da samo skinu tekst, oni teraju mak na konac.

Kuckam se sa bratom koji živi u sloveniji i koga mama niće ni da vidi ni da čuje jer misli da on hoće da je ubije.
Inače pomaže mi finansijski, ali vrlo retko ga zanima šta se dešava. Mislim da je morao da napravi zid kako ne bi pukao. I tako, nabacim po koji događaj, a on mi pošalje ovo, kaže, kruži po fb. Izgleda da ima toliko takvih slučajeva da se ljudi pronalaze najstrašnije... Tužno
A još je tužnije što je to stvarno bilo , i sad kamenorezac odgovara krivično jer je u vreme dok je čovek tražio da mu se napravi spomenik, bio bolestan, pa deca mogu da podnesu prijavu i tuže se sa njim.
I ta deca su u najavi bolesna, čini mi se. Umesto da samo skinu tekst, oni teraju mak na konac.

Važno je da ti brat pomaže finansijski. Daleko je i to mu omogućava da napravi zid oko sebe. Neka ga i ne teraj ga. Nije kadar da podnese taj teret, ali je dovoljno pametan da to zna i da ti daje novac i ne bude ti i on na teretu.
Mnogo ima toga......jako mnogo.

Devojke,pišem ono što sam obećala. Kombinacija je mog iskustva i vaših. Koristim što me ljudi čitaju da ih podučim da vide i prepoznaju na vreme. Koristim sva vaša iskustva sa ove teme. Poznajući vas, nadam se da nemate ništa protiv. Naravno, to je javnost i ne mogu baš pisati kao mi ovde. Mora biti složeno u priču. Nema pominjanja imena, ničeg prepoznatljivog osim mog tatka :lol: Na mom blogu je. Još uvek pišem. Komentari su isključeni jer je tako svima lakše. Dodala sam u naslov i Alchajmer zato što ljudi tako lakše nađu u pretraživaču. Vi ste meni mnogo pomogle......bez vas bih pukla :heart: Dovoljno sam daleko da mogu pisati o tome, mada je jako teško.

Verujem da je najlakse udaljiti se i napraviti zid.Nije posteno prema tebi to sto brat bas i nije zainteresovan bez obzira sto ti salje novac.Ima momenata kada nije sve u novcu vec kad ti treba neko tvoj koji moze bolje da razume tvoje brige od svih ostalih.Brat je brat,ostali su ipak druge krvi.Zao mi je sto nije vise uz tebe,ne samo finansiski jer znam kako je tesko kad si sam u ovakvim pricama ma koliko je ostalih oko tebe i ma koliko imas novca.Najlakse je pobeci i prepustiti drugome da se nosi sa svim teskocama u zivotu i kasnije se opravdati finansiskim ucescem.Ok,ako je to jedini nacin onda je i to neka olaksavajuca okolnos ali ipak sam za to da i njegova odgovornost treba da bude veca.

Sto se tice ovog spomenika,zanima me samo koliko li je kamenorezac naplatio po slovu za ove radove?Osecam da je odrao mucenika.:besna:

- - - - - - - - - -

:hvala: od :heart:
Biće to knjigica u mnooogo tomova, štampana u nekoliko komada i sa tvrdim povezom format A4 :zcepanje:
Ima da me se sete deca kad god se sele :lol:

:ok:Bravo!

Godinama nismo išli na more, sad smo odlučili da odemo...idemo u utorak.
I , kao sve želim da sredim, da obezbedim, sin ostaje jer radi (20 godina ima) pa će je on obilaziti povremeno u domu.
Danas joj je rođendan. Otišla sam sa ćerkom (5 godina) do nje, ušli smo sa velikim buketom cveća, poklonom, činijom kiflica i gomboca. Ona nailazi čupava, obučena sa majicom naopako, gde je slika na leđima. Vidim u njenom izrazu lica da ne shvata šta se dešava, čestitamo joj rođendan i posedimo sa njom u dvorištu.
Sve, sve, ali ona i dalje tera svoje da hoće kući. Nekako je shvatila da idemo na more, kaže, kad se vratimo, moram da potpišem da je puste makar na 5 dana. kaže, ovaj dom nju ubija, zbog tog doma ona počinje da zaboravlja stvari i sve datume. I zbog toga što je tu je tako postala nesposobna... Tuga, ona to stvarno misli...
Ne znam kako ću preživeti tih desetak dana. Odlučila sam da isključim telefon i da ga uključujem samo uveče da primim sms ako neko pošalje. U domu sam im to i napisala, da idem u inostranstvo i da neću biti dostupna.
Moram...zbog sebe, moram da se odlepim od brige za njom, možda će ovo biti način. Ona je tamo stvarno u dobrim rukama.

I , kao sve želim da sredim, da obezbedim, sin ostaje jer radi (20 godina ima) pa će je on obilaziti povremeno u domu.
Danas joj je rođendan. Otišla sam sa ćerkom (5 godina) do nje, ušli smo sa velikim buketom cveća, poklonom, činijom kiflica i gomboca. Ona nailazi čupava, obučena sa majicom naopako, gde je slika na leđima. Vidim u njenom izrazu lica da ne shvata šta se dešava, čestitamo joj rođendan i posedimo sa njom u dvorištu.
Sve, sve, ali ona i dalje tera svoje da hoće kući. Nekako je shvatila da idemo na more, kaže, kad se vratimo, moram da potpišem da je puste makar na 5 dana. kaže, ovaj dom nju ubija, zbog tog doma ona počinje da zaboravlja stvari i sve datume. I zbog toga što je tu je tako postala nesposobna... Tuga, ona to stvarno misli...
Ne znam kako ću preživeti tih desetak dana. Odlučila sam da isključim telefon i da ga uključujem samo uveče da primim sms ako neko pošalje. U domu sam im to i napisala, da idem u inostranstvo i da neću biti dostupna.
Moram...zbog sebe, moram da se odlepim od brige za njom, možda će ovo biti način. Ona je tamo stvarno u dobrim rukama.

Naravno da moras da odes na odmor.Pravo resenje je more ako ti prija.Verujem da onolika kolicina vode mora i moze da odnese brige bar na to nesto dana sto tamo ostajes.:ok:Samo se ti zagledaj u pucinu i istresi kofere nek ih ona nosi.:klap:
Svesna si da je mama na sigurnom a tvoj odlazak je verovatno nece puno poremetiti.Dok skapira sta se desava(ako moze)ti ces se vec vratiti.Sve ostalo je stara prica i nemoj mnogo da brines.Nece biti gladna i zedna,imace lekove i nadzor a to ti je najbitnije.
Uzivaj!Odmori se pa ces imati vise snage kad se vratis.Zelim ti lepo vreme i dobar provod.Pokusaj da nas sve zaboravis ovih dana:lol:
Da li cemo te prepoznati kad se vratis,preplanula???:bye:

Naravno da moras da odes na odmor.Pravo resenje je more ako ti prija.Verujem da onolika kolicina vode mora i moze da odnese brige bar na to nesto dana sto tamo ostajes.:ok:Samo se ti zagledaj u pucinu i istresi kofere nek ih ona nosi.:klap:
Svesna si da je mama na sigurnom a tvoj odlazak je verovatno nece puno poremetiti.Dok skapira sta se desava(ako moze)ti ces se vec vratiti.Sve ostalo je stara prica i nemoj mnogo da brines.Nece biti gladna i zedna,imace lekove i nadzor a to ti je najbitnije.
Uzivaj!Odmori se pa ces imati vise snage kad se vratis.Zelim ti lepo vreme i dobar provod.Pokusaj da nas sve zaboravis ovih dana:lol:
Da li cemo te prepoznati kad se vratis,preplanula???:bye:
Hvala draga,
borim se sa sobom, glupim osećajem krivice...onda pomislim...jbt, pa ovo moje dete od 5 godina nikad nije bilo na moru...i onda tas padne na tu stranu pa mi je bolje.

Marge, samo napred i lepo se odmori sa porodicom. Mama je na sigurnom. Sin ce je obilazati.
Mi takodje ovih dana planiramo da odemo malo na odmor. Ici cemo malo kod moje mame, malo kod njegove.
Mozda se dogovorim sa bratom i odemo malo na izlet do Palica.
Marge jos jednom, iskoristi taj odmor maksimalo, odmori se i opusti.

Samo idite. Pokušaj da se ipustiš. A ona naravno da misli to što kaže, pa to je demencija draga moja, ona to tako doživljava i biće tako dok ne zaboravi.
Odmorite se lepo :zag:

06dfa07ae902dc394e372a0b3e64fce3c549886efd1d7b988c587dbc5f40bfe7.jpg
Marge, samo napred i lepo se odmori sa porodicom. Mama je na sigurnom. Sin ce je obilazati.
Mi takodje ovih dana planiramo da odemo malo na odmor. Ici cemo malo kod moje mame, malo kod njegove.
Mozda se dogovorim sa bratom i odemo malo na izlet do Palica.
Marge jos jednom, iskoristi taj odmor maksimalo, odmori se i opusti.
Ajd da dam neku preporuku...ja sam sa Palića.
Ako hoćeš stvarno lep i ispunjen dan, neka to bude ovako, samo predlažem kao svom najrođenijem...
Oko 8 krenite, ali znaš caku kako da ne platite autoput (ideš preko Siriga, Srbobrana i izađeš na autoput). Na Paliću ste pre 10, a to je mrtvo mesto pa ništa ne propuštate osim vlage i magle i smrdljivog isparenja sa jezera.
Idite u zooo, to stvarno valja, malo još šetnje na šetalištu i igre na dečijem igralištu i više ništa nema da se vidi. Restorane u okolini jezera ne preporučujem...sin mi je kuvar, pa znam svašta, a i cene ne valjaju.
Ono što jako preporučujem da oko 16.30 krenete prema Somboru i kod Bajmoka skrenete levo ka mestu Pačir. U tom selu ima jedno veštačko jezero ljubičaste boje, temperature oko 30 stepeni, slano kao more, i vrlo lekovito. Malo ljudi zna za to, ali i ko zna,ne priča dalje. Ulaz se plaća, ali je od 17.30 u pola cene, što znači 150 din po osobi. Veruj da vredi, da je pravi raj. Voda je kao da je neko rastvorio mnooogo hipermangana u nju. Antiseptična, antibakteriološka, ima isparenja litijuma, odlična za bronhije, pluća, depresiju, alergiju... Ima ležaljke i suncobrani, travica...jeftine mekike i palačinke (70 i 50 din sa premazima). Mi idemo jednom nedeljno, nije hladno jer je voda topla.

Poslednja izmena:
Na mom blogu je. Još uvek pišem. Komentari su isključeni jer je tako svima lakše. Dodala sam u naslov i Alchajmer zato što ljudi tako lakše nađu u pretraživaču. Vi ste meni mnogo pomogle......bez vas bih pukla :heart: Dovoljno sam daleko da mogu pisati o tome, mada je jako teško.

Dobar rezime jedne relativno kratke, ali zaista teške borbe sa demencijom. Nije svako u stanju da se vrati na sve neprijatno što je bilo, da opiše sve strahove i nedoumice u suočavanju sa ovom okrutnom bolešću, gadnom pre svega za nas, a manje za naše bolesne roditelje. Ni ova, kao ni mnoge druge priče, nije tipična. Alchajmerova bolest ne bira: zahvata i pametne i glupe, i domaćine i boeme, i ovakve i onakve... To uvek treba imati na umu.

Back