LJILJA MMM
Zaslužan član
- Poruka
- 104.541
Dobar rezime jedne relativno kratke, ali zaista teške borbe sa demencijom. Nije svako u stanju da se vrati na sve neprijatno što je bilo, da opiše sve strahove i nedoumice u suočavanju sa ovom okrutnom bolešću, gadnom pre svega za nas, a manje za naše bolesne roditelje. Ni ova, kao ni mnoge druge priče, nije tipična. Alchajmerova bolest ne bira: zahvata i pametne i glupe, i domaćine i boeme, i ovakve i onakve... To uvek treba imati na umu.
Hvala beket. Pročitače ljudi. Bar će pogledati u svoje roditelje drugim očima. To je poenta.Neka par njih vidi i reaguje, eto svrhe ovog teškog pisanja. Ja nisam mogla videti kod mog tatka, jer je on oduvek bio "ekstra" slučaj" u svemu, pa i u ovome.

- - - - - - - - - -
Nema da se prespava, to je selendra u pravom smislu reči. Dolazili i neki Nemci zbog jedinstvenog sastava vode, pa se čudom čudili što nema smeštaja nigde. http://www.pacir-banja.rs/Naslovna strana.html

koliko je Sombor odatle? Tamo imamo familiju

Ide zivot...svojim tokom.
Dobijemo neke lekove,a u apoteci vlasnik mi rece da uzmem Tot'hema - ampule gvozdja i da je to njegovoj majci pomoglo u kratkom roku. I stvarno! Za 10 dana mojoj majci je gvozdje bilo 14. Mrstila se dok je pila, ali je brzo resila problem.
Em kupim gace, em organizujem komsinicu da joj donosi - dok smo pokusavali da to radi sama, oblacila je gace preko pantalona i bilo je gaca po celoj sobi, sto cistih sto prljavis koje se suse. Em zovem ujutru da probudim mamu i da se cujem sa komsinicom, pa cekam da li je komsinica ustala i da li je pocela nesto drugo da radi i da li moja mama hoce da ustane... i opet ne valja
Preko dana je mirna.Povremeno krene popodne na hodnik, ali se vrati, ponekad nocu krene u hodnik ali je vrate bolnicari, ponekad spomene svoje roditelje pa joj obecavam da cu doci s njima sutra i da ja brinem o njima i da ona ne skita jer cemo tu u sobi da je nadjemo... Gospode boze, suluda prica jer su umrli pre 40 godina... ma dovijam se na sve nacine i drzim je pod kontrolom. Te gace su najveci problem. Ili nece uvece da se presvuce ili ih skine nocu ili rano ujutru. Shvatila sam da sto manje ima stvari,predmeta oko sebe, manje je verovatnoca da ce napraviti neki haos. Jedno vreme se presvlacila i navlacila spavacicu preko bluze i pantalona, pa sam morala da sklonim spavacice. Spava u bluzi, tunici. Nema drugog nacina. Juce je dosla do svesti pa mi je rekla kako su gace ujutru ili nocu mokre, pa mora da ih skine i skloni
e sad, da li je to bila dovitljivost u demenciji ili je prolupala... necu nikada saznati. Sto se tice razgovora, bez problema ponavlja i teze reci koje ja izgovorim. Recimo ja je pitam *sta si se razgoropadila*, a ona kaze *moram da se razgoropadim kada sam ovde ko u zatvoru*. Ponekad se desava da ne moze da se seti neke reci ili ne moze da formulise, uglavnom kada je jako ljuta i nervozna. Shvatila sam da sto manje ima stvari,predmeta oko sebe, manje je verovatnoca da ce napraviti neki haos. Jedno vreme se presvlacila i navlacila spavacicu preko bluze i pantalona, pa sam morala da sklonim spavacice. Spava u bluzi, tunici. Nema drugog nacina. Ranije sam gledala da joj obezbedim sve sto joj treba da joj bude nadohvat. vremenom je to sve vise zbunjivalo, pa sam nesto ukinula a nesto prebacila kod komsinice koja joj donosi po potrebi. Juce je dosla do svesti pa mi je rekla kako su gace ujutru ili nocu mokre, pa mora da ih skine i skloni