naknadne najlepše želje u Novoj godini, svima vama, vašim porodicama, od bebaca pa nadalje...
kod mame se u poslednjih nedelju dana primećuje pogoršanje, ne znam tačno čime izazvano, ali slutim od svega po malo - sitna infekcija, promena ritma preko praznika ... ali nije ni toliko bitno jer moramo da menjamo neke stvari da bi ona bila koliko-toliko dobro, u granicama mogućeg. pripremamo se za fazu kada ne može da ostane sama skoro ni minut. još uvek smo neodlučni da li da angažujemo negovateljice koje bi se smenjivale ili da gledamo domove. za ovo drugo bi mi bila potrebna pomoć. ove nedelje ćemo zakazivati "razgledanje", pa me zanima na šta da obratimo pažnju. napraviću mali spisak a vi dopunjujte ono što je, po vašem iskustvu bitno da se prvi utisak ne bi formirao samo na osnovu dezena tapeta u sobama i priče ljudi koji vode dom. ako imate preporuku za neki dom, slobodno na pp.
1. dom mora da ima dozvolu ministarstva
2. dom mora da ima stalno zaposlenog lekara opšte prakse i, po mogućstvu, neurologa
3. dom mora da ima kvalifikovano, legalno zaposleno osoblje
4. zgrada mora da bude namenski građena i/ili da ima lift
5. korisnici moraju da imaju neki dnevni boravak i trpezariju u kojima mogu da borave kada god požele tokom dana - grozim se na pomisao da leži ceo dan u krevetu jer to može i kod kuće odn. jedan od razloga zašto razmišljamo o domu jeste i taj da joj pružimo kvalitetniji i sadržajniji dnevni raspored: mala šetnja uz asistenciju, ćaskanje sa drugim bakama i dekama, učešće u nekim aktivnostima
6. dom mora da ima baštu u kojoj korisnici mogu da sede kada je lepo vreme
7. vreme poseta bi moralo da bude što fleksibilnije, odn. najbolje tokom celog dana, bez najave kako bih imala mogućnosti da vidim kako joj protiče dan
8. dom mora da bude dostupan gradskim saobraćajem (beograd), svejedno na kom kraju grada odn. da cena taksi prevoza do njenog stana ili do nekog specijaliste bude u prihvatljivim granicama
9. dodatna ponuda u vidu fizikalne terapije, frizera, pedikira bila bi takođe od koristi
10. pošto će se demencija pgoršavati, dom treba da ima mogućnosti da isprati sve faze bolesti.
možda će neko reći da idealizujem, da zamišljam holivud, ali ja zaista želim da svojoj majci pružim maksimum u okviru postojećih domova. bilo bi mi krivo da je negde smestimo i kasnije saznamo da postoji tamo negde još neki dom za koji nismo znali, a koji bi možda bio još bolji...
na osnovu internet ponude, imam neka dva ili tri doma u užem izboru, za neke ću možda saznati od prijatelja i poznanika, a svakako ćemo nekoliko domova razgledati i onda doneti neku odluku. finansijski je, koliko mogu da sračunam, to izvodivo, spremni smo da se svi pomalo odreknemo po nečega, pošto će mesečna usluga svakako biti skuplja od njene (umanjene) penzije. moj je stav da bolje da ode ranije i adaptira se koliko je moguće, nego da je jednog dana otpremimo kao biljku jer ne možemo da joj obezbedimo medicinsku pomoć u stanu. ona to negde i razume i nije nespremna da pokuša, mada mi je jasno da će biti i teških trenutaka. pa svi smo mi nakon svakog letovanja srećni kada se najzad ipak vratimo svojoj kući i svom životu, ma kako nekad bio komplikovan.
ako neko želi da diskutuje o tome da li roditelje treba smeštati u dom, ili ne, neka otvori zaseban topik. meni su potrebne konkretne informacije i iskustva. hvala unapred svima koji nađu vremena da napišu koju reč.