Jos nesto da vam se pozalim pa odoh za danas jer smorih ovu jadnu tastaturu i sve vas.
Zamislite!!!
Med.sestra koja mami dolazi svakog jutra,inace vrlo fina zena ovih dana mami prica neke price koje nemam pojma kako da eliminisem.Ona ima svekrvu koja je ocigledno jako bolesna i dementrna.Mojoj mami ta sestra prica u detalje sta po kuci radi njena svekrva.Dakle,kako vrsi defekaciju gde stigne i time se igra i jos puno slicnih detalja.To sam cula slucajno boraveci u drugoj sobi dok je ona mami merila pritisak.Doslo mi je bio da izletim i kazem joj aman zeno imas li mozga?Kome se ti zalis i pricas takve stvari?Meni mozes ali mojoj mami za koju znas kakve dijagnoze ima ti to pricas!!!Alooo!!!
Onda sam pomislila da to nije neki trik,onako psiholoski...pa reko,nije bre...Vidim da joj to ponavlja povremeno i opisuje detalje nekih neprijatnih situacija pa mi nije pravo.Nemam ideju kako da joj na finajka kazem da to nisu price za moju majku a da ne poremetim njen dobar odnos prema mojoj mami.
Nije to nikakav trik: ta je žena u debelom problemu a nije ni svesna, ima potrebu da brblja i da se ispoveda (kao i svi mi/vi ovde na forumu), ali nema nikakvo profesionalno znanje o demenciji, eventualno samo profesionalnu distancu prema pacijentima, tako da je u rascepu...
Poslednja izmena:

On kad krene da se češe, to znači da ima golem dobitak i odmah izlazi iz kuće koje god doba dana ili noći da je. Onda se izgubio jer je pošao u kladionicu busom. Vratio ga je kolima fini momak u čije dvorište je ušao. Kada sam mu oduzela ključ od kuće i kapije jer se izgubio, histerisao je, svađao se samnom (mada to samnom da traje vrlo kratko), pa plakao, molio me. Vratila sam mu ključ uz dogovor da ide predveče i samo u tu kafanu koja nam je blizu i da se vrati do 21 sat. Poštovao je to neko vreme i sve je bilo ok. Novac mu nikad nisam kontrolisala, niti uzimala. Cela penzija (koja nije baš malena) je bila njegova, jer je njegov način života iziskivao novac i bio uslov za njegovu sreću. Onda je jedne večeri zakasnio. Došao je sav mokar (posut vodom s ledja), naravno dobro pripit i sav euforičan. Shvatih da se zaebavaju sa njim, sprdaju, da mu mažnjavaju pare, a on je sretan jer je u centru pažnje. Njegova moć rasudjivanja je bila totalno u autu. Onda počinje da pravi gluposti i kući, mada ih je pravio i do tada ali je lagao i sakrivao. Mogao je jer je najveći deo dana sam (mi svi na poslu) a noću je takodje sam (mi svi spavamo).
Imali smo sreće što je ona, iako medicinski neobrazovana, shvatila suštinu demencije kao bolesti. Objasnila sam joj, pričale smo i sve je radila kako treba. Toliko je shvatala da mi je sama rekla da ga moramo dati u dom jer ovo više ne možemo fizički i psihički izdržati, jer je kod tate sve to išlo užasno progresivno i da je porodica na prvom mestu.
A sta si mu govorila kada ga zateknes u tim veeeelikim poslovima? Ili u nekom nestasluku? Da li si pokusavala da mu objasnis? Ovo sa izlaskom napolje tako obucen... pa to je haos. Poludim kada vidim da majka petlja oko oblacenja po sat vremena, stalno joj objasnjavam sta da obuce i proveravam sta ima na sebi, a sve u strahu da nije pocela da pravi blesave kombinacije.
....to bi bila dobitna kombinacija za sve nas