Henriet
Zainteresovan član
- Poruka
- 417
moja mama je umrla pre 10 dana
nije patila.
kada skupim snagu, pisaću o svemu
mada je na kraju ishod isti
primi i moje iskreno saucesce

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
moja mama je umrla pre 10 dana
nije patila.
kada skupim snagu, pisaću o svemu
@sumara i henriet, hvala vam
znam da svi koji su ovde razumeju i iskreno saosećaju
smrt sama po sebi je prirodna pojava
kada dođe u poznim godinama ( a sve posle 80 smatram veoma poznim) mora da se prihvati razumno
ipak, ova grozna demencija čini da taj kraj bude jako, jako tužan
ja nisam mogla da ne budem sa svojom majkom kolikogod sam imala vremena i koliko su mi obaveze dopuštale
i opet bih se ponašala isto, tj, posvetila joj svaki slobodan trenutak
to je bilo najviše što sam mogla da učinim i za nju je to bilo dobro, ali ne znam koliko je to bilo dobro za mene jer ne mogu iz glave da izbacim slike iz tih poslednjih meseci njenog života, a naročito iz poslednjih dana
nadam se samo da će vreme učiniti svoje i da će u glavi više da mi ostanu neke slike iz dalje prošlosti
nadam se samo da će vreme učiniti svoje i da će u glavi više da mi ostanu neke slike iz dalje prošlosti
to je sve tipično za pooslednju fazu (onu poslednju od poslednjih)
mislim da postoji ogromna razlika između staračke senilnosti a koja se sada moderno zove vaskularna demencija i demencije tipa alchajmera
pa šta znam to izgleda zavisi od autora, mislim, ta podelaOvo sve nabrojano su tri različite stvari. Senilnost je obična zaboravnost u starosti i uopšte nema tako drastičnih promena ponašanja kao kod demencije. Alchajmerova bolest i vaskularna demencija su najčešći tipovi demencije, a ima ih još nekoliko (npr. demencija sa Levijevim telima, frontotemporalna demencija, ali i mešovita demencija). Naravno, ishod je isti, ali uzroci su različiti, otud i takva podela.
mama je relativno dobro funkcionisala pre tog poslednjeg pada
jeste bila zaboravna, jeste bila i teška često, ali nije tu bilo nikakvih ispada tipa da ne zna šta radi ili ne zna gde je i sl.
kontrolisala je potpuno sve fiziološke radnje
zato sam i bila šokirana stanjem u koje je zapala već drugi dan u bolnici
prvo je to bila strašna psihoza u koju je upala, pa kada su nakon nekoliko dana delovali psihotici, onda je nekako nastupila ta demencija i to galopirajući
rekli su mi da je to očekivano u takvim situacijama
uvek će mi ostati upitanost, da li bi se sve tako razvijalo i da sam je iz bolnice dovela kući i to je ta muka
naravno, ja bih to i uradila da sam bila u prilici, ali jednostavno nisam, previše je bilo otežavajućih okolnosti a koje su bile van moje zone uticaja
vrlo moguće da bi bilo goregeorga, bilo je kako je moralo da bude...
a da si je odvela kod sebe - bilo bi... hm!
ne znam... verovatno jos gore -
jasno mi je da to nije dobro, ali treba se izboritine lupaj glavu sad takvim stvarima!
kurkuma tabletama i gotu kolom (brahmi) . otac mi je naglo obolio .pa se bio povratio
Dakle..........uf......ovo toliko drastično ide na gore da sam frapirana.
Psihijatar je rekla da mu dam po 1/4 Leporex od 25mg uveče i 1/4 ujutru. Ako ga mnogo obori ovaj ujutru da izbacim.
Dala sam mu 1/4 Leporex od 25mg uveče, kako je rekla psihijatar. U 5,45 narednog jutra moj otac je komplet obučen i onako ćopav sa štapom bio na spratu izgubljen. Kako se popeo na sprat stepeništem koje ima sredinu u obliku lepeze (doduše široko je) niko ne zna, jer je soba za njega oduvek bila u prizemlju, kuhinja je na 3m od sobe, kupatilo na 10m....psi (3 komada) pošašaviše jer se deda nikada nije peo na sprat, nije imao potrebe. Nasta tarapana, spustim ga dole, dam da jede i dam 1/4 leka. Muž je bio kući celog dana (slobodan dan) i moj otac je tako pao od tog leka da je to neverovatno. Čovek koji je govorio razgovetno i dva dana pre toga šarmirao ženski deo publike u Kliničkom centru je samo nešto mrmljao nerazgovetno....kao beba...nije mogao da jede, glava mu je padala u tanjir, ruke nije mogao da kontroliše i noge, ide sav poguren što nikad nije...nije hteo da jede što ga je zet nudio i tek posle trećeg puta je uzeo nešto malo...kafu nije ni pogledao...zaboravio je da puši (sklonismo i piksle i cigare i još se nije setio da je pušač)....kad sam uveče došla nahranila sam ga, napojila a onda se uneredio....lek sam ukinula i danas govori normalno, jeo je jutros sam, išao u toalet i naravno spremio se da ide negde i sve sitno štrika (hoda)
Pričala sam sa ženom za čuvanje....da li neko zna koliko se kreću cene takvih usluga?
draga, ovo o cemu pises mi je jako poznato. meseci su mi trebali da koliko-toliko uskladim tatinu terapiju. jurila sam od neuropsihijatra iz d.zdravlja do l.lazarevica. svaki mu je dao drugu terapiju. ne znam koliko je pametno da mu ukidas lek. probala sam I ja, pa sam se vrlo brzo pokajala...
jutros rano neki deda zalutao u naše dvorište
ja bila u kuhinji i nisam to ni videla, nego muž ga video
deda kao eto nešto razgleda po dvorištu, krenuo da uđe u naša kola ali zastao kada je moj muž izašao napolje, onda malo popričali
muž ga pitao da li zna gde mu je kuća, on rekao da zna i izašao na ulicu a muž ušao u kuću i sve mi to ispričao
ja ko blesava odmah istrčim napolje, ali deda (dosta dobro i brzo hoda), već na kraju ulice, nije bilo šanse da ga stignem, a shvatila sam odmah da je mučenik dementan
moj muž o tome pojma nema i ništa nije skapirao
kada sam shvatila da ne mogu da ga stignem (još sam bila u papučama), nazvala sam policiju i rekla im bar da znaju u kom je kraju čovek
kažu, niko nije prijavio nestanak nikakvog dede, ali su obećali da će njihovi ljudi izaći i potražiti po kraju
mnogo mi žao bilo što ja nisam bila u dvorištu (ja se nešto zaglavila za šporetom), sela bih ga na terasu i popričala malo pa bih zvala policiju ako bih procenila da ne zna gde je
ovako, muka mi celo vreme posle toga, razmišljam šta li je sad sa njim![]()
Dakle..........uf......ovo toliko drastično ide na gore da sam frapirana.
Psihijatar je rekla da mu dam po 1/4 Leporex od 25mg uveče i 1/4 ujutru. Ako ga mnogo obori ovaj ujutru da izbacim.
Dala sam mu 1/4 Leporex od 25mg uveče, kako je rekla psihijatar. U 5,45 narednog jutra moj otac je komplet obučen i onako ćopav sa štapom bio na spratu izgubljen. Kako se popeo na sprat stepeništem koje ima sredinu u obliku lepeze (doduše široko je) niko ne zna, jer je soba za njega oduvek bila u prizemlju, kuhinja je na 3m od sobe, kupatilo na 10m....psi (3 komada) pošašaviše jer se deda nikada nije peo na sprat, nije imao potrebe. Nasta tarapana, spustim ga dole, dam da jede i dam 1/4 leka. Muž je bio kući celog dana (slobodan dan) i moj otac je tako pao od tog leka da je to neverovatno. Čovek koji je govorio razgovetno i dva dana pre toga šarmirao ženski deo publike u Kliničkom centru je samo nešto mrmljao nerazgovetno....kao beba...nije mogao da jede, glava mu je padala u tanjir, ruke nije mogao da kontroliše i noge, ide sav poguren što nikad nije...nije hteo da jede što ga je zet nudio i tek posle trećeg puta je uzeo nešto malo...kafu nije ni pogledao...zaboravio je da puši (sklonismo i piksle i cigare i još se nije setio da je pušač)....kad sam uveče došla nahranila sam ga, napojila a onda se uneredio....lek sam ukinula i danas govori normalno, jeo je jutros sam, išao u toalet i naravno spremio se da ide negde i sve sitno štrika (hoda)
Pričala sam sa ženom za čuvanje....da li neko zna koliko se kreću cene takvih usluga?
Ynam, ali nema šansi ovaj lek da mu dam...od pokretne osobe, osobe koja ide sam u toalet, koja ume da kaže šta hoće, koja ume sama da jede i pije i sebi odnese u sobu, koja ume da se raspravlja, izađe sam na trem, mazi pse ......da pravim nesposobnu osobu.........neću.
Meni je profesor Pavlovic savetovao enzim Q10 i Save oil za bolju prokrvljenos u mozgu i usporavanje starenja.Za kurkumu sam cula da je dobra ali sve prvo proveri sa neuro psihijatrom.Pozdrav za sve članove .
evo da se pridružim klubu - htjela bih da pitam da li je neko pokušavao sa kurkuma tabletama i gotu kolom (brahmi) . otac mi je naglo obolio .pa se bio povratio ali opet .
ne znam da li ovdje mogu staviti linkove gdje se navodi kako naročito kurkuma pomaže kod demencije .
hvala
tako je i moj otac zalutao kad je pošao u kladionicu. Sva sreća bio je tu taj divni mladi čovek koji ga je vratio kolima kući....tj. u kafanu u kojoj se raspitao gde deda živi, pa je došao kod nas na kapiju i rekao mom mužu da je dedu ostavio u kafani.
- - - - - - - - - -
Nisam rekla.....zaboravih od svega....zakazala sam u sredu neurologa.....dr Pavlović
Budi oprezna sa ukidanjem leka jer ti se to moze vratiti kao bumerang nakon 5-10 dana a ti ces biti ubedjena da je tati u medjuvremenu mnogo bolje bez njega.Mozda je bolje da si ga samo jos malo smanjila pa da vidis reakciju.Procitaj dobro uputstvo leka pa vidi da li je njegov kontraefekat takav kako se tvoj tata ponasa.Molim te budi pazljiva to je mac sa dve ostrice i podhitno konsultuj lekara koji ga je prepisao.Pitala sam se kako je tako malecak lekic moguce i tesko prepoloviti a kamo li na 1/4 a deluje???To je ono...otrovi se pakuju u malim bocicama.
- - - - - - - - - -
Pogresih u predzadnjem postu,moja mama pije 1/2 Leporexa uvece a ne 1/4 ...
Drzim ti pesnice kod dr Pavlovica.Fin je i komunikativan,mozes ga pitati sve sto ti padne napamet.Meni je odao utisak pravog profesionalca i dobrog dijagnosticara.Samo da vidis kako je mamu dobro istestirao i koristio trik pitanja koja do tada ni jedan psihijatar nije.Pisi kako ste prosli na pregledu.
mA OVO je psihijatar prepisao. Toliko je kaže mogla dok ne dođemo do neurologa.
Naravno da sam pročitala......lek je....ubica. Sačekaćemo dr Pavlovića.
- - - - - - - - - -
hoću.