Demencija

@sumara i henriet, hvala vam

znam da svi koji su ovde razumeju i iskreno saosećaju

smrt sama po sebi je prirodna pojava
kada dođe u poznim godinama ( a sve posle 80 smatram veoma poznim) mora da se prihvati razumno

ipak, ova grozna demencija čini da taj kraj bude jako, jako tužan
ja nisam mogla da ne budem sa svojom majkom kolikogod sam imala vremena i koliko su mi obaveze dopuštale
i opet bih se ponašala isto, tj, posvetila joj svaki slobodan trenutak
to je bilo najviše što sam mogla da učinim i za nju je to bilo dobro, ali ne znam koliko je to bilo dobro za mene jer ne mogu iz glave da izbacim slike iz tih poslednjih meseci njenog života, a naročito iz poslednjih dana

nadam se samo da će vreme učiniti svoje i da će u glavi više da mi ostanu neke slike iz dalje prošlosti

@sumara i henriet, hvala vam

znam da svi koji su ovde razumeju i iskreno saosećaju

smrt sama po sebi je prirodna pojava
kada dođe u poznim godinama ( a sve posle 80 smatram veoma poznim) mora da se prihvati razumno

ipak, ova grozna demencija čini da taj kraj bude jako, jako tužan
ja nisam mogla da ne budem sa svojom majkom kolikogod sam imala vremena i koliko su mi obaveze dopuštale
i opet bih se ponašala isto, tj, posvetila joj svaki slobodan trenutak
to je bilo najviše što sam mogla da učinim i za nju je to bilo dobro, ali ne znam koliko je to bilo dobro za mene jer ne mogu iz glave da izbacim slike iz tih poslednjih meseci njenog života, a naročito iz poslednjih dana

nadam se samo da će vreme učiniti svoje i da će u glavi više da mi ostanu neke slike iz dalje prošlosti

Verujem da ti je tesko i da ces te slike vracati cesto i posle mnogo godina.U svakom slucaju si dobro postupila jer znas da si uradila sve sto si mogla i da joj je to prijalo.Vise bi ti bilo zao da nisi.Polako,vreme leci sve je jos jako sveze.Bitno je da jednom kad sve saberes budes zadovoljna sobom jer si bila prava cerka.Sve ostalo sto nije bilo u tvojoj moci nemoj ni da pripisujes sebi.Teski momenti ce polako izbledeti,nadam se mada nikad zauvek a secaces se sebe i svoje majke onako kako ti zelis to ce nadam se biti u mnogo,mnogo lepsem svetlu nego poslednjih godina.

to je sve tipično za pooslednju fazu (onu poslednju od poslednjih)

i ovo sam doznala zahvaljujuci tebi I forumu.
tata nikada nije bio debeo, uvek je bio lepo gradjen. poslednjih meseci primecujem da slabi. pojacala sam ishranu, vitamine, svakodnevno u blenderu spremam vocne koktele, ali gubi I dalje na tezini :(

mislim da postoji ogromna razlika između staračke senilnosti a koja se sada moderno zove vaskularna demencija i demencije tipa alchajmera
mada je na kraju ishod isti

Ovo sve nabrojano su tri različite stvari. Senilnost je obična zaboravnost u starosti i uopšte nema tako drastičnih promena ponašanja kao kod demencije. Alchajmerova bolest i vaskularna demencija su najčešći tipovi demencije, a ima ih još nekoliko (npr. demencija sa Levijevim telima, frontotemporalna demencija, ali i mešovita demencija). Naravno, ishod je isti, ali uzroci su različiti, otud i takva podela. (To sam shvatila čitajući knjigu prof. Pavlovića.) Najviše se tok bolesti razlikuje, pre svega individualno, jer sve zavisi od drugih bolesti, ali i od mnogih drugih faktora (naročito od okruženja, zato vam stalno naglašavam kako treba postupati sa dementnima).

Poslednja izmena:
Našla sam jedan film u kojem glavna junakinja ima dementnog oca. Večeras ću da ga pogledam. Nije on glavna tema, nego ona i njeno nerođeno dete, ali zanimljivo je da je taj glumac koji je igrao takvog oca - na kraju stvarno i sam oboleo od alchajmera. Film je snimljen pre deset godina, a tom glumcu - koji je umro pre pet godina - to je bila i poslednja uloga u javnosti. Nastupao je više u pozorištu nego na filmu, tako da je glumu morao da napusti samo zato što nije više mogao da pamti tekst drame. A za sporednu ulogu u ovom poslednjem filmu dobio je čak neke nagrade... Film se zove "Ono".

Poslednja izmena:
Ovo sve nabrojano su tri različite stvari. Senilnost je obična zaboravnost u starosti i uopšte nema tako drastičnih promena ponašanja kao kod demencije. Alchajmerova bolest i vaskularna demencija su najčešći tipovi demencije, a ima ih još nekoliko (npr. demencija sa Levijevim telima, frontotemporalna demencija, ali i mešovita demencija). Naravno, ishod je isti, ali uzroci su različiti, otud i takva podela.
pa šta znam to izgleda zavisi od autora, mislim, ta podela

neretko sam nailazila i na izraz ''senilna demencija''
e sad, zbilja nisam stručnjak na tu temu a ne mogu da se pohvalim ni da sam nešto mnogo čitala o tome, samo nešto sporadično

na kraju, nije toliko ni bitno
ja sam zapravo imala veoma malo vremena da shvatim šta je ta bolest

mama je relativno dobro funkcionisala pre tog poslednjeg pada
jeste bila zaboravna, jeste bila i teška često, ali nije tu bilo nikakvih ispada tipa da ne zna šta radi ili ne zna gde je i sl.
kontrolisala je potpuno sve fiziološke radnje

zato sam i bila šokirana stanjem u koje je zapala već drugi dan u bolnici
prvo je to bila strašna psihoza u koju je upala, pa kada su nakon nekoliko dana delovali psihotici, onda je nekako nastupila ta demencija i to galopirajući
rekli su mi da je to očekivano u takvim situacijama

uvek će mi ostati upitanost, da li bi se sve tako razvijalo i da sam je iz bolnice dovela kući i to je ta muka
naravno, ja bih to i uradila da sam bila u prilici, ali jednostavno nisam, previše je bilo otežavajućih okolnosti a koje su bile van moje zone uticaja

mama je relativno dobro funkcionisala pre tog poslednjeg pada
jeste bila zaboravna, jeste bila i teška često, ali nije tu bilo nikakvih ispada tipa da ne zna šta radi ili ne zna gde je i sl.
kontrolisala je potpuno sve fiziološke radnje

zato sam i bila šokirana stanjem u koje je zapala već drugi dan u bolnici
prvo je to bila strašna psihoza u koju je upala, pa kada su nakon nekoliko dana delovali psihotici, onda je nekako nastupila ta demencija i to galopirajući
rekli su mi da je to očekivano u takvim situacijama

uvek će mi ostati upitanost, da li bi se sve tako razvijalo i da sam je iz bolnice dovela kući i to je ta muka
naravno, ja bih to i uradila da sam bila u prilici, ali jednostavno nisam, previše je bilo otežavajućih okolnosti a koje su bile van moje zone uticaja

georga, bilo je kako je moralo da bude...
a da si je odvela kod sebe - bilo bi... hm!
ne znam... verovatno jos gore -

ne lupaj glavu sad takvim stvarima!

georga, bilo je kako je moralo da bude...
a da si je odvela kod sebe - bilo bi... hm!
ne znam... verovatno jos gore -
vrlo moguće da bi bilo gore
ono čega sam se ja plašila, upravo se i događalo
malo,malo pa je imala nekakve infekcije gde je trebala intervencija lekara
što za pluća, što za urinarni trakt

ma ja sam već bila u sličnoj situaciji pa znam sve.
vidiš da je loše, treba lekar, pa rodiš mečku dok dođe lekar (i još sve privatno),
pa dok prepiše lek, pa odeš po lek, pa ako treba nešto intravenozno treba da nađeš med. sestru, pa sve to traje, pa da poludiš

za ovo vreme od 6 meseci, mama je valjda 6-7 puta bila na antibioticima, od toga 2 puta na longacefu
infuzija i ne znam koliko (kad prestane da mokri), pa kateteri, pa sto čuda
pa dva puta neuropsihijatar da menja terapiju, pa kardiolog, pa i ne sećam se više šta sve ne

toga sam se ja plašila, ne nepokretnosti, ne menjanja pelena, sve sam ja to već radila i to mi nije bio problem

ovi u domu su reagovali momentalno
ušla sam jednom u tu njihovu prostoriju gde drže lekove i ostalo, snabdeveni su ko bolnica, maltene

ne lupaj glavu sad takvim stvarima!
jasno mi je da to nije dobro, ali treba se izboriti

Pozdrav za sve članove .
evo da se pridružim klubu - htjela bih da pitam da li je neko pokušavao sa kurkuma tabletama i gotu kolom (brahmi) . otac mi je naglo obolio .pa se bio povratio ali opet .
ne znam da li ovdje mogu staviti linkove gdje se navodi kako naročito kurkuma pomaže kod demencije .
hvala

kurkuma tabletama i gotu kolom (brahmi) . otac mi je naglo obolio .pa se bio povratio

Ne znam šta je ovo drugo, ali kurkuma - makar kao začin - poznat je kao preventiva za početne stadijume demencije. (A preporučuje se i zdravima, tako da sam ja to nabavila za sebe.)

Dobro je da to ima efekta kod tvog oca, ali kasnije će verovatno morati da uzima i nešto jače.

Dakle..........uf......ovo toliko drastično ide na gore da sam frapirana.
Psihijatar je rekla da mu dam po 1/4 Leporex od 25mg uveče i 1/4 ujutru. Ako ga mnogo obori ovaj ujutru da izbacim.
Dala sam mu 1/4 Leporex od 25mg uveče, kako je rekla psihijatar. U 5,45 narednog jutra moj otac je komplet obučen i onako ćopav sa štapom bio na spratu izgubljen. Kako se popeo na sprat stepeništem koje ima sredinu u obliku lepeze (doduše široko je) niko ne zna, jer je soba za njega oduvek bila u prizemlju, kuhinja je na 3m od sobe, kupatilo na 10m....psi (3 komada) pošašaviše jer se deda nikada nije peo na sprat, nije imao potrebe. Nasta tarapana, spustim ga dole, dam da jede i dam 1/4 leka. Muž je bio kući celog dana (slobodan dan) i moj otac je tako pao od tog leka da je to neverovatno. Čovek koji je govorio razgovetno i dva dana pre toga šarmirao ženski deo publike u Kliničkom centru je samo nešto mrmljao nerazgovetno....kao beba...nije mogao da jede, glava mu je padala u tanjir, ruke nije mogao da kontroliše i noge, ide sav poguren što nikad nije...nije hteo da jede što ga je zet nudio i tek posle trećeg puta je uzeo nešto malo...kafu nije ni pogledao...zaboravio je da puši (sklonismo i piksle i cigare i još se nije setio da je pušač)....kad sam uveče došla nahranila sam ga, napojila a onda se uneredio....lek sam ukinula i danas govori normalno, jeo je jutros sam, išao u toalet i naravno spremio se da ide negde i sve sitno štrika (hoda) :lol:
Pričala sam sa ženom za čuvanje....da li neko zna koliko se kreću cene takvih usluga?

Psihijatar je rekla da mu dam po 1/4 Leporex od 25mg uveče i 1/4 ujutru. Ako ga mnogo obori ovaj ujutru da izbacim.
Dala sam mu 1/4 Leporex od 25mg uveče, kako je rekla psihijatar. U 5,45 narednog jutra moj otac je komplet obučen i onako ćopav sa štapom bio na spratu izgubljen. Kako se popeo na sprat stepeništem koje ima sredinu u obliku lepeze (doduše široko je) niko ne zna, jer je soba za njega oduvek bila u prizemlju, kuhinja je na 3m od sobe, kupatilo na 10m....psi (3 komada) pošašaviše jer se deda nikada nije peo na sprat, nije imao potrebe. Nasta tarapana, spustim ga dole, dam da jede i dam 1/4 leka. Muž je bio kući celog dana (slobodan dan) i moj otac je tako pao od tog leka da je to neverovatno. Čovek koji je govorio razgovetno i dva dana pre toga šarmirao ženski deo publike u Kliničkom centru je samo nešto mrmljao nerazgovetno....kao beba...nije mogao da jede, glava mu je padala u tanjir, ruke nije mogao da kontroliše i noge, ide sav poguren što nikad nije...nije hteo da jede što ga je zet nudio i tek posle trećeg puta je uzeo nešto malo...kafu nije ni pogledao...zaboravio je da puši (sklonismo i piksle i cigare i još se nije setio da je pušač)....kad sam uveče došla nahranila sam ga, napojila a onda se uneredio....lek sam ukinula i danas govori normalno, jeo je jutros sam, išao u toalet i naravno spremio se da ide negde i sve sitno štrika (hoda) :lol:
Pričala sam sa ženom za čuvanje....da li neko zna koliko se kreću cene takvih usluga?

draga, ovo o cemu pises mi je jako poznato. meseci su mi trebali da koliko-toliko uskladim tatinu terapiju. jurila sam od neuropsihijatra iz d.zdravlja do l.lazarevica. svaki mu je dao drugu terapiju. ne znam koliko je pametno da mu ukidas lek. probala sam I ja, pa sam se vrlo brzo pokajala...

jutros rano neki deda zalutao u naše dvorište
ja bila u kuhinji i nisam to ni videla, nego muž ga video
deda kao eto nešto razgleda po dvorištu, krenuo da uđe u naša kola ali zastao kada je moj muž izašao napolje, onda malo popričali
muž ga pitao da li zna gde mu je kuća, on rekao da zna i izašao na ulicu a muž ušao u kuću i sve mi to ispričao

ja ko blesava odmah istrčim napolje, ali deda (dosta dobro i brzo hoda), već na kraju ulice, nije bilo šanse da ga stignem, a shvatila sam odmah da je mučenik dementan
moj muž o tome pojma nema i ništa nije skapirao

kada sam shvatila da ne mogu da ga stignem (još sam bila u papučama), nazvala sam policiju i rekla im bar da znaju u kom je kraju čovek
kažu, niko nije prijavio nestanak nikakvog dede, ali su obećali da će njihovi ljudi izaći i potražiti po kraju

mnogo mi žao bilo što ja nisam bila u dvorištu (ja se nešto zaglavila za šporetom), sela bih ga na terasu i popričala malo pa bih zvala policiju ako bih procenila da ne zna gde je

ovako, muka mi celo vreme posle toga, razmišljam šta li je sad sa njim :(

draga, ovo o cemu pises mi je jako poznato. meseci su mi trebali da koliko-toliko uskladim tatinu terapiju. jurila sam od neuropsihijatra iz d.zdravlja do l.lazarevica. svaki mu je dao drugu terapiju. ne znam koliko je pametno da mu ukidas lek. probala sam I ja, pa sam se vrlo brzo pokajala...

Ynam, ali nema šansi ovaj lek da mu dam...od pokretne osobe, osobe koja ide sam u toalet, koja ume da kaže šta hoće, koja ume sama da jede i pije i sebi odnese u sobu, koja ume da se raspravlja, izađe sam na trem, mazi pse ......da pravim nesposobnu osobu.........neću.

jutros rano neki deda zalutao u naše dvorište
ja bila u kuhinji i nisam to ni videla, nego muž ga video
deda kao eto nešto razgleda po dvorištu, krenuo da uđe u naša kola ali zastao kada je moj muž izašao napolje, onda malo popričali
muž ga pitao da li zna gde mu je kuća, on rekao da zna i izašao na ulicu a muž ušao u kuću i sve mi to ispričao

ja ko blesava odmah istrčim napolje, ali deda (dosta dobro i brzo hoda), već na kraju ulice, nije bilo šanse da ga stignem, a shvatila sam odmah da je mučenik dementan
moj muž o tome pojma nema i ništa nije skapirao

kada sam shvatila da ne mogu da ga stignem (još sam bila u papučama), nazvala sam policiju i rekla im bar da znaju u kom je kraju čovek
kažu, niko nije prijavio nestanak nikakvog dede, ali su obećali da će njihovi ljudi izaći i potražiti po kraju

mnogo mi žao bilo što ja nisam bila u dvorištu (ja se nešto zaglavila za šporetom), sela bih ga na terasu i popričala malo pa bih zvala policiju ako bih procenila da ne zna gde je

ovako, muka mi celo vreme posle toga, razmišljam šta li je sad sa njim :(

tako je i moj otac zalutao kad je pošao u kladionicu. Sva sreća bio je tu taj divni mladi čovek koji ga je vratio kolima kući....tj. u kafanu u kojoj se raspitao gde deda živi, pa je došao kod nas na kapiju i rekao mom mužu da je dedu ostavio u kafani.

- - - - - - - - - -

Nisam rekla.....zaboravih od svega....zakazala sam u sredu neurologa.....dr Pavlović

Moze biti da tvom tati nije Leporex pravi lek.Mojoj majci je sasvim ok.Pre njega je koristila Largaktil ali posle 15 dana je pocela da se trese u nogama i da oseca nestabilnost.Leporex je umirio tu drhtavicu ali sada posle mesec dana imam utisak da joj je 1/4 od 25mg uvece postala nedovoljna.Juce je bilo naznaka njenom starom bolesnom ponasanju.Bila je uvredjena sto sam posle 6 meseci izasla da prosetam sa muzem.Zvala me u 18,30 i kukala kako je gladna i da nema smisla sto sam je ostavila gladnu i samu.Kada sam joj rekla da nije lepo sto to prica bila je ljuta.Citavo vece je bila besna i imam utisak da nije lekova mada je i pod njima bila raspolozena za svadju i cak povisila ton kao nekad pre lecenja.Nisam joj dozvolila da podivlja vec sam joj rekla da ce dobiti veceru na vreme i da nije ostavljena,da nije lepo sto tako bezveze drami i da sam imala pravo da dam sebi oduska sat vremena.Bila je ljuta i kada je otisla na spavanje.Dala sam joj ceo Lorazepam da bolje zaspi.Probudila se jutros sa solidnim pritiskom i u boljem stanju nego predhodne veceri ali se savrseno secala svojih i mojih reci i zalepi me recima da nece da doruckuje jer ja od magarca pravim slona i da sam bezobrazna i neadekvatno pricam s njom.Predhodnih meseci balansiram u svom ponasanju od neznosti i poljubaca do blago povisenog tona kada znam da nije uredu nesto sto radi i govori.Moram ponekad da joj dam doznanja da je ona ta koja 24h zavisi od mene i da radim sve da joj pomognem i lecim je kako bi joj ublazila tegobe i produzila zivot.Nazalos,i pored lekova probija njen karakter u ponekad u prvi plan i pitam se da li je stvarno u pitanju samo njena bolest ili je ona ipak nadzak i da tu ni lekovi nece pomoci.Onda me demantuje istina da je dva meseca bila divna i da su lekovi odlicno delovali.Plasi me samo da nisu postali slabi ili da treba pojacati dozu jer se brinem da ce doci do teskih scena koje su predhodile dijagnozi.Prva psihijatrica joj je dala dijagnozu Demecija a dr.Pavlovic je nije tako formulisao vec kao hronicna psihoza i Parkinsonova bolest.Narednih dana je vodim na magnet i ciljano snimanje glave pacemo valjda imapti konacnu dijagnozu.

Ynam, ali nema šansi ovaj lek da mu dam...od pokretne osobe, osobe koja ide sam u toalet, koja ume da kaže šta hoće, koja ume sama da jede i pije i sebi odnese u sobu, koja ume da se raspravlja, izađe sam na trem, mazi pse ......da pravim nesposobnu osobu.........neću.

Budi oprezna sa ukidanjem leka jer ti se to moze vratiti kao bumerang nakon 5-10 dana a ti ces biti ubedjena da je tati u medjuvremenu mnogo bolje bez njega.Mozda je bolje da si ga samo jos malo smanjila pa da vidis reakciju.Procitaj dobro uputstvo leka pa vidi da li je njegov kontraefekat takav kako se tvoj tata ponasa.Molim te budi pazljiva to je mac sa dve ostrice i podhitno konsultuj lekara koji ga je prepisao.Pitala sam se kako je tako malecak lekic moguce i tesko prepoloviti a kamo li na 1/4 a deluje???To je ono...otrovi se pakuju u malim bocicama.;)

- - - - - - - - - -

Pogresih u predzadnjem postu,moja mama pije 1/2 Leporexa uvece a ne 1/4 ...

Zanimljivo je da i pored te doze uvece pre spavanja joj moram dati ceo Lorazepam da bi zaspala.Inace vileni po celu noc.Doktor ga je prepisao !/2.ujutru,1/2u podne i 0 uvece.Korigovala sam ga na 0 ujutru jer je jos pospana od nocnog Leporexa i Lorazepama pa je skoka da spava ceo dan,zatim 1/2 u toku dana po potrebi kad se pozali da je nervozna i 1 ceo uvece.To sam uradila na svoju ruku i sada pratim dejstvo.Nekad moramo i sami pratiti i korigovati a sve to ispricati lekaru na sledecoj kontroli.

Pozdrav za sve članove .
evo da se pridružim klubu - htjela bih da pitam da li je neko pokušavao sa kurkuma tabletama i gotu kolom (brahmi) . otac mi je naglo obolio .pa se bio povratio ali opet .
ne znam da li ovdje mogu staviti linkove gdje se navodi kako naročito kurkuma pomaže kod demencije .
hvala
Meni je profesor Pavlovic savetovao enzim Q10 i Save oil za bolju prokrvljenos u mozgu i usporavanje starenja.Za kurkumu sam cula da je dobra ali sve prvo proveri sa neuro psihijatrom.

tako je i moj otac zalutao kad je pošao u kladionicu. Sva sreća bio je tu taj divni mladi čovek koji ga je vratio kolima kući....tj. u kafanu u kojoj se raspitao gde deda živi, pa je došao kod nas na kapiju i rekao mom mužu da je dedu ostavio u kafani.

- - - - - - - - - -

Nisam rekla.....zaboravih od svega....zakazala sam u sredu neurologa.....dr Pavlović

Drzim ti pesnice kod dr Pavlovica.Fin je i komunikativan,mozes ga pitati sve sto ti padne napamet.Meni je odao utisak pravog profesionalca i dobrog dijagnosticara.Samo da vidis kako je mamu dobro istestirao i koristio trik pitanja koja do tada ni jedan psihijatar nije.Pisi kako ste prosli na pregledu.

Budi oprezna sa ukidanjem leka jer ti se to moze vratiti kao bumerang nakon 5-10 dana a ti ces biti ubedjena da je tati u medjuvremenu mnogo bolje bez njega.Mozda je bolje da si ga samo jos malo smanjila pa da vidis reakciju.Procitaj dobro uputstvo leka pa vidi da li je njegov kontraefekat takav kako se tvoj tata ponasa.Molim te budi pazljiva to je mac sa dve ostrice i podhitno konsultuj lekara koji ga je prepisao.Pitala sam se kako je tako malecak lekic moguce i tesko prepoloviti a kamo li na 1/4 a deluje???To je ono...otrovi se pakuju u malim bocicama.;)

- - - - - - - - - -

Pogresih u predzadnjem postu,moja mama pije 1/2 Leporexa uvece a ne 1/4 ...

mA OVO je psihijatar prepisao. Toliko je kaže mogla dok ne dođemo do neurologa.
Naravno da sam pročitala......lek je....ubica. Sačekaćemo dr Pavlovića.

- - - - - - - - - -

Drzim ti pesnice kod dr Pavlovica.Fin je i komunikativan,mozes ga pitati sve sto ti padne napamet.Meni je odao utisak pravog profesionalca i dobrog dijagnosticara.Samo da vidis kako je mamu dobro istestirao i koristio trik pitanja koja do tada ni jedan psihijatar nije.Pisi kako ste prosli na pregledu.

hoću.

Izvinjavam se sto sam bila nejasna u mom postu .Moj otac se mentalno izgubio jer mu je bilo loše ,nije imao vazduha ,srčani je bolesnik i dok su uspjeli da dovedu doktora ,jer hitna kod nas nije tako hitna ,jedan privatnik nije mogao brzo ,drugog internistu dok smo pronašli njemu je bilo loše -kasnije.zvali smo i neurologa i dao mu je za svaki slučaj infuziju ako je bio moždani ali i prazine 25 mg jer je predpostavio da je demencija . nakon nekoliko dana uz oikamid se povratio i bio skoro normalan .To je opet trajalo desetak dana pa se opet izgubio -konsultovali smo se sa psihijatrom i on se čudio jer kako kaže prazine je dobar lijek ,ali nam je rekao da probamo sa largactilom .Nije mu bolje .Ima 87 godina i doktori kod nas nijesu baš osjetljivi na stare pacijente .
E sad ključno -kurkumu i brahmi tablete mu nijesmo davali -nego sam postavila pitanje jer sam na inter. nasla članke kako su te dvije biljke dobre protiv demencije -pa me interesuje da li je to neko probao da daje svojim .

Back