Georga, nažalost, to sve jesu tipični simptomi demencije. I dezorijentisanost, i neprepoznavanje okoline i ljudi, "nisi mi dala ništa da jedem" (a jela malopre) i "hoću kući" (čak i da sedi kući), a i lucidnost i mnoge genijalne izjave... Jedino nije tipično da je svesna da nešto nije uredu, eventualno može da pokaže uznemirenost i nezadovoljstvo, ali svest o sopstvenoj bolesti kod dementnih ne postoji! Za tu vrstu demencije (kako čitam u knjizi prof. Pavlovića) tipična je nestabilnost u hodu, te je i taj pad, tj. lomljenje kuka verovatno posledica - a ne uzrok... Dobro je što si je smestila u pristojan dom, ali gledaj da je ipak ne premeštaš, to će je tek poremetiti...
- - - - - - - - - -
Moraš da uzmeš u obzir šta je dobro i za nju i za tebe, a ne šta ona hoće. Nije bitno šta dementni bolesnik "želi", jer su njihove želje irealne - oni u suštini žele samo da su opet mladi, zdravi i lepi... (ih, ko to ne bi hteo)
Moja majka je pre demencije govorila kako će da ide u dom "kad ostari", ali kad se razbolela od ovog - nije shvatala ni da je bolesna, a još manje da je "stara". Noć pre epileptičnog napada prošle godine pričala mi je preko telefona kako joj je "dečko otišao u vojsku", a zapravo je mladi domski doktor dobio otkaz...
Prelistaj malo arhivu ove teme, pa nećeš imati dileme da li dementne treba smestiti u dom. I vrati se svaki put kad se pokolebaš.
- - - - - - - - - -
Inače, da, stanje može blago da se popravi - ako se potrefi adekvatna terapija...
- - - - - - - - - -
Moraš da uzmeš u obzir šta je dobro i za nju i za tebe, a ne šta ona hoće. Nije bitno šta dementni bolesnik "želi", jer su njihove želje irealne - oni u suštini žele samo da su opet mladi, zdravi i lepi... (ih, ko to ne bi hteo)
Moja majka je pre demencije govorila kako će da ide u dom "kad ostari", ali kad se razbolela od ovog - nije shvatala ni da je bolesna, a još manje da je "stara". Noć pre epileptičnog napada prošle godine pričala mi je preko telefona kako joj je "dečko otišao u vojsku", a zapravo je mladi domski doktor dobio otkaz...
Prelistaj malo arhivu ove teme, pa nećeš imati dileme da li dementne treba smestiti u dom. I vrati se svaki put kad se pokolebaš.
- - - - - - - - - -
Inače, da, stanje može blago da se popravi - ako se potrefi adekvatna terapija...
Poslednja izmena: