Demencija

Ja sam mog oca pre neki dan na zahtev CSR,vodila na kontrolni pregled kod neuropsihijatra.A zahtevali su iz razloga sto su dobili pismo od advokatice,koju je moj otac opunomocio da ga zastupa i mene skine sa vrata!On me dozivljva kao neprijatelja broj jedan!Brat mu je doveo advokata dok je jos bio u Domu,a ova glupaca od advokata ispred ociju je videla samo obecanih 1500evra,previdevsi cinjenicu da je mom ocu oduzeta poslovna sposobnost i od Nemackog i od naseg Suda,i da njegov potpis vredi koliko i jednog sedmogodisnjeg deteta!Kod lekara stalno je ponavljao da hoce svoju"slobodu",da hoce da se zeni,ali da mu"gazda"kako me zove,to ne da!Onda je rekao,na pitanje lekara sta sam mu ja,"Pa sta mi je ona,ona mi je samo sestra!"
Lekar:"Koliko jos imate sestara?"
Otac:"Imam tri brata(sto je tacno),a ovo mi je samo sestra od tetke!"

Tu smo i zavrsili pregled.Usput je "izgubio"mobilni telefon.Tj ja sam mu ga izvukla iz dzepa jer moram mu prekinuti komunikaciju sa tim stricem koji mi pravi cirkus od zivota!Ako nema nikog da mu daje"podrsku"da se oslobodi strasne cerke,brze ce se navici na zivot kod nas!Ima mucenik nekih 1500din u novcaniku,sto sam mu ja dala jer je non stop kukao da nema novca,i sad stalno tera moju cerku da trkne i kupi mu drugi telefon!Kaze"Imam ja pare,evo idi mikupi!"Onda me je zamolio da mu nazovem drugog brata,koji se covek ne mesa i sa njim komuniciram,kao zabrinut je za Branu pa samo da ga pita koliki mu je secer!Okrenem ja broj,a on ni da pita kakvog mu je zdravlja brat,vec udario u kuknjavu da mu ovaj kupi telefon,a on ce mu dati novac!Citav cirkus sa mobilnim!:besna:

Moja majka je u ko zna kojoj fazi umiranja...od kada znam za sebe, plaši se smrti i umire...danima zove oca, koji je sada u selu, da hitno dođe jer ona umire...ona jako slabo može da hoda, jedva do kupatila, ali zato je kupatilo posle nje katastrofa...i dalje ječi, kune i sve je živo boli....preti, samo da ustane na noge, kako ona kaže, videću ja svog boga....i tako u krug.
Doktorka mi je rekla da je i dobro što je slabo-hodna jer bi u tom slučaju situacija, kompletno bila van kontrole.

:zcepanje::zcepanje:
Moja jedva ide ...cvili ,kuka itd...A onda jednog dana zapali iz kuce,pokpi neki zavezljaj i krene da ide kuci:eek:.Cele zime jedva da je ustajala do toaleta.A onda pre dve nedelje je stigla do prodavnice do koje mora da se ide dosta uzbrdo:roll:
Kupila je dve kifle i jogurt i kaze kako su neljubazni i da su bezobrazni:eek:
Odem do radnje da vidim je li platila to sto je uzela a ljudi u soku i ne mogu da se oporave od incidenta sa njom:zper:
Napunila je punu korpu i pokusala da plati sa ponistenim kartama za prevoz...Na pitanje da li je ostala nesto duzna:confused:
--Ma ne komsinice sve je u redu...Platila je ona to sto je ponela kuci:think:
I toliko o tome da su oni potpuno nesposobni:rtfm:
Ne verujem vise ni u sta sto se nje tice...
A da jutros me je iznenadio svestenik koji je vec bio da sveti vodicu ali je dosao da je obidje i da je pricesti za uskrs a i da joj procita molitvu za zdravlje...
I sta ti ja znam sta jos jer je trazio da izadjem napolje:eek:
Oni se znaju godinama(privatno su se jedno vreme druzili) i kada je slucajno onomad sreo nije mogao da veruje da je ona toliko propala i da ga nije poznala...
A posle je od sestre saznao od cega boluje...I eto ga danas :eek:

Citajuci sta Haydi pise,a posle Florena,Kanarinka i Goti pitam se dali je bolest takva da oni budu tako samozivi i bezobzirni ili su oni u sustini takvi.Koliko sam shvatila Haydina mama je dobra zena,poslusna i takvog bolesnika je mnogo lakse negovati i paziti.Kada bih mogla da razlucim sta je u pitanju bilo bi mi mnogo lakse ophoditi se sa mojom mamom.Ona vec danima je besna,insistira da ide svojoj kuci,a kad joj kazem da njena penzija skoro ne moze da pokrije ni troskove za lekove,a o cigaretama i ostalim potrebstinama da ne pricam,ona mi ne veruje.Imam utisak da misli da je kod mene kako bih joj ja uzela njene novce.Zato sam je danas odvela do bankomata i podigle smo 5000 dinara koliko iznosi jedan deo njene penzije i onda sam je odvezla do apoteke dala joj recepte i penziju u ruku i usla sa njom da ih kupi..i gle cuda!!!!!!! nije mogla da veruje kad je placala jer je samo Ebixa 4800din,pa Tolvon i ostali lekovi...tako da sam joj ja dodala od mojih novaca.Proslo je od tad evo 5 sati,malopre je legla da spava a do tad je bila kao bubica mirna,tako medena i dobra,a o kuci vise nije bilo ni reci.E sad nek me neko ubedi da nisu svesni svog ponasanja.Kako je znala da sad treba da se povuce i da bude tako medena.Valjda je sad shvatila da nije u poziciji da bira videcemo sta ce biti sutra kad ustane....eee da...i kod nas je bio svestenik pre neki dan da sveti vodicu,pa sam ga zamolila da joj ocita molitvu za zdravlje i da je pricesti.Kad je otisao ja sam joj rekla da ce svestenik doci da je pricesti,ali da se mora ispovediti...jao kako je prasnula i pocela da vice kako ona nije gresna!!! ali kad je dosao ponovo i kad je ostala nasamo sa njim i ispovedila se,ona je briznula i nevidjeni plac....toliko o tome da nije gresna i da je bolesna toliko da nije svesna svog zivota pre bolesti...Kao sto ti Florena kazes vise ne verujem ni u sta sto se nje tice.

Poslednja izmena:
Citajuci sta Haydi pise,a posle Florena,Kanarinka i Goti pitam se dali je bolest takva da oni budu tako samozivi i bezobzirni ili su oni u sustini takvi.Koliko sam shvatila Haydina mama je dobra zena,poslusna i takvog bolesnika je mnogo lakse negovati i paziti.Kada bih mogla da razlucim sta je u pitanju bilo bi mi mnogo lakse ophoditi se sa mojom mamom.Ona vec danima je besna,insistira da ide svojoj kuci,a kad joj kazem da njena penzija skoro ne moze da pokrije ni troskove za lekove,a o cigaretama i ostalim potrebstinama da ne pricam,ona mi ne veruje.Imam utisak da misli da je kod mene kako bih joj ja uzela njene novce.Zato sam je danas odvela do bankomata i podigle smo 5000 dinara koliko iznosi jedan deo njene penzije i onda sam je odvezla do apoteke dala joj recepte i penziju u ruku i usla sa njom da ih kupi..i gle cuda!!!!!!! nije mogla da veruje kad je placala jer je samo Ebixa 4800din,pa Tolvon i ostali lekovi...tako da sam joj ja dodala od mojih novaca.Proslo je od tad evo 5 sati,malopre je legla da spava a do tad je bila kao bubica mirna,tako medena i dobra,a o kuci vise nije bilo ni reci.E sad nek me neko ubedi da nisu svesni svog ponasanja.Kako je znala da sad treba da se povuce i da bude tako medena.Valjda je sad shvatila da nije u poziciji da bira videcemo sta ce biti sutra kad ustane....eee da...i kod nas je bio svestenik pre neki dan da sveti vodicu,pa sam ga zamolila da joj ocita molitvu za zdravlje i da je pricesti.Kad je otisao ja sam joj rekla da ce svestenik doci da je pricesti,ali da se mora ispovediti...jao kako je prasnula i pocela da vice kako ona nije gresna!!! ali kad je dosao ponovo i kad je ostala nasamo sa njim i ispovedila se,ona je briznula i nevidjeni plac....toliko o tome da nije gresna i da je bolesna toliko da nije svesna svog zivota pre bolesti...Kao sto ti Florena kazes vise ne verujem ni u sta sto se nje tice.

Moj otac je uvek bio samoziv!Zenio se 18 puta,ni sa jednom nije mogao ostati!Tako da mu je bolest samo jos vise izrazila tu vec njegovu osnovnu karakteristiku njegove licnosti!
Bila sam bolesna ,tri dana od temperature nisam mogla ustati,a proliv me je toliko iscrpio,da sam posivela!On stalno nesto trazi i muci me da bezpotrebno ustajem i kazem mu ja:Tata pusti me malo,nije mi dobro!A on,pa sta nije ni meni dobro,ja hocu svojoj kuci,a ti si mi uzela sve,ja hocu da zivim,a ti bi sto pre da me spakujes!
Aman covece,najradije bih umrla koliko mi je lose,molim te ucuti!
A on:Pa ti umri,ako hoces,ja necu!
Divan razgovor!

Joj,ne znam šta da radim.
Po savetu lekara davala sam joj samo taj Leponex uveče 1/2 i ona je juče i prekjuče,prvi put bila toliko uplašena,plakala je za mamom,tatom,bratom,skupljala sitnice po kući stavljala u grudnjak,čak je i mene htela da zaključa na terasi jer me nije poznala.Jedva sam uspela da joj dam bromazepan od 1.5 i malo se smirila.Juče me je čak molila da je ne povredim,svoju majku jedinu,a kad sam je pitala da li hoće da se ja odselim i da živi sama malo se trgla i kaže ja to nikad nisam rekla.
Najviše me brine što joj nije fizički dobro od tog Leponexa,vrti joj se u glavi,mučnina,suva su joj usta,a i ja kad sam pročitala kontraindikacije tog leka,smrzla sam se.Pa on više upropaštava nego što leči.
Florena,ja sam joj na svoju ruku dala 1.5 bromazep. ujutro i oko četiri sata popodne i do spavanja je bila smirena.Malo je teže zaspala,ali je spavala do pola sedam jutros.I jutros sam uspela da joj dam uz lekove i bromaz.da bih mogla da idem na posao,jer je opet počela da kuka da se plaši,a moram da je ostavim sa tom ženom što je čuva,a i nje se plaši.Ne znam šta ću dalje,ja ne mogu da ostajem sa njom,a ovako se baš muči.
Sve mi se čini da od kada pije taj Leponex,strahovi su joj još gori.Pre toga jeste tražila da hoće kući,ali nekako je smireno prihvatala da sad ne može,da ćemo ići kad ja dođem i bila je opuštenija.Od kad je bila u bolnici dva dana totalno se promenila.
Mislim da sama prestanem da joj dajem taj lek i da se vratima samo na bromaz.ujutro i uveče i ebixu-u koju pije.
Šta vi mislite?

Očigledno da je razlikovanje bolesti od karaktera, kod svih problem....i ja imam nekih zdravstvenih problema, koji nisu strašni, mada bi kod nekih izazvali veliku paniku.....kada sam majci objasnila o čemu se radi (ginekološka strana), rekla mi je kako joj je žao i počela da plače.....da bi u jednom od telefonskih razgovora sa ujnom, kada je ova pitala gde sam, rekla da u zadnje vreme visim po lekarima i da ko zna da li je to tačno što mi oni kažu i da se sigurno foliram....nisam se iznenadila, niti naljutila na nju, jer je ona uvek bila najbolesnija i u porodici, na poslu, komšiluku...i uvek su neki drugi bili foliranti i simulanti, nikada nije prihvatala da i nekom drugom možda nije dobro zdravlje.....skoro nam je komšija umro od raka pluća, i za njega je govorila prevarant i da hvata na foru....

Danas sam se uverila da moja mama ima dobru samokontrolu i da njeni ispadi histerije i agresije su samo pokazatelj njenog karaktera,a ne bolesti.Jutros sam je odvela na mesecnu kontrolu kod neuropsihijatra.I ako smo cekale tri ipo sata ona je bila dosta strpljiva i smirena.Kad smo usle kod doktora,on je mene pitao kako je sada stanje kod nje posto je pre mesec dana izasla iz bolnice.Objasnila sam mu da je uglavnom isto,ali da sad imam veliki problem sa njom jer se stalno svadja i hoce kuci na sto je ona pocela da ga bukvalno moli da joj dozvoli da se vrati kuci.On joj je objasnjavao da nije za to i da mora biti kod nas..Mene je zacudilo to sto je ona dok joj je on pricao bila sasvim mirna ,a osmeh joj nije silazio sa lica...znaci delovala je najnormalnije,....da bi na kraju rekla :"pa dobro doktore ako vi tako kazete nek tako bude...medjutim samo sto sam zatvorila vrata od ordinacije,ona se okrenula prema meni i sa nekom zlom facom mi rekla:"jesi sad zadovoljna sto moram biti kod tebe,ali ja necu,danas idem svojoj kuci".Nisam mogla da verujem sta se desava.Sele smo u taxi i kad smo usle unutra u kucu ona je uzela svoj mobilni(ne znam cemu joj sluzi jer je niko ne zove na njega,ali se ona od njega ne odvaja) i tresnula ga o sto,pocela da histerise,place,cupa kosu sa glave i da pakuje svoje stvari.Najgore mi je to sto se ta scena odvijala pred decom.NJih sam odmah poslala u njihovu sobu,a ja sam izasla u dvoriste,a nju sam ostavila samu..,a ona je nastavila da gunja,da se svadj,da kune.Posle jedno sat vremena sam usla unutra,ona je spavala.Kad se probudila vise nije spominjala kucu,ali se i dalje ljutila,odbila je da jede..medjutim posle izvesnog vremena sam je opet ponudila i tad je valjda bila gladna ,tako da je sela i jela.
Znaci svi ti njeni napadi na mene su smisljeni i to namerno radi da bi mene provocirala,jer ako ne moze da ih kontolise zato sto je bolesna,kako je mogla da ih kontrolise danas kod doktora i da tamo bude tako prijatna i divna,(njega se boji da je ne posalje u bolnicu)a cim mu je okrenula ledja ona udarila po meni.

Taj strah od lekara i bolnice ima i moja mama...I kada su oni u pitanju manja je od makovog zrna...i toliko se kontrolise da je to strasno..Dobro si uradila sto si je ostavila samu da se izduva jer ti napadi su smisljeni i zele samo da skrenu paznju na sebe...Naucila sam da razlikujem kada se folira a kada je stvarno u nekom njenom svetu...Kada me folira onda je boli ruka,glava,stomak...:roll:I onda pocinje da kune i zanoveta:mrgreen:A kada se pogubi onda ne moze da ide i pocinje da se zanosi...
E tada vecinu vremena provede u krevetu i non stop spava...
Inace nemoj da se cudis Kanarinka i moja me je milion puta slala umesto nje na onaj svet:zcepanje::zcepanje:To im dodje tako normalno...
moja je jos dok je bila iole normalna imala fazon....
Kada je smrt dosla po babu a ona pocela da je moli da je ne uzme pa kaze...
__"Predji smce na unuce":eek:I to jos pricala pred mojom decom...
Pa nije ni cudo sto je moja cera ne voli...I jos kaze kako joj je baba uzela mamu kada sam joj najpotrebnija...I ne moze da shvati niti moze da me razume zasto sam se ja toliko posvetila >>>Babi!!!! A ne njoj i unucicima:heart:
A za Leponex Hajdi probaj pa sta joj Bog da :(
Mada mislim da ces posle nekog vremena uvideti da joj on i te kako treba...
I ja sam pre godinu dana prekinula sa njim ali sam se letos vratila na taj lek jer je postala nemoguca...I pored njega sada moram da joj dodajem bromazepam...
Ni sama ne znam na sta su sve spremni i koliko to moze da ide daleko...
Pocela sam i da je se plasim...dok je ona digla ruku i na tatu:eek:
Ajde na mene ja sam joj dete ali ...
Poznaje li ona nas uopste u nekim trenutcima ..
I sta sve u strahu moze da uradi...:think:

Poslednja izmena:
Moj tata juce pade na travu i vise nije mogao na noge!Jutros dovedem doktorku,da mi uput da snimi kuk.E sad,zivim na selu,tako da vam nece doci hitna,pa sam morala cekati muza da dodje sa posla!Otac odbija da jede,a najveca muka je kada mora u toalet!Stavim mu pampers,ali probije,a muka onda presvuci njega i posteljinu!U neko doba kaze mi da mora na veliku nuzdu,kuku meni!Ja sama!On ne moze na noge,samo se opusti,pa ti ga vuci!Do VCa nema 3 m,ali kao da je kilometar daleko!Posaljem dete po komsiju,te nekako ga posadimo na solju.Obavio posao,ali se ne moze obrisati,ko ce,pa ja! Ledja sam usinula,sad sam ja na lekovima!
Dodje muz sa posla i on sa jos jednim prijateljem i ja jedva ga smestismo u auto!Uglavnom,ostao je u bolnici,kuk je slomljen i tek sada me cekaju muke isusove!
Svega toga nista ne bi bilo da je ostao u Domu,da mu braca nisu pruzala podrsku,prilagodio bi se na zivot tamo!Ovako,sad svi ti sto mi pametovase,dupeta u stranu,a ti sta ces,ko te pita!
:besna:

Eh, kanarinka, sasvim te razumem! I moj svekar je sredio kuk i ne moze na noge, samo on nije u bolnici vec kod kuce (tek su mu danas snimali kuk, pa cemo videti sta dalje). :dash: Neguje ga moj muz zajedno sa mojom svekrvom i oni su problem sa nuzdom resili pelenama, ali ispod njega stavljaju i neku upijajucu prostirku (kupuje se gde i pelene). On je za mesec dana iz nekog pocetnog stadijuma demencije zagazio duboko u drugi stadijum i pritom je veoma agresivan (sve oko sebe udara), a odbija i hranu i vodu. I lekove su mu jedva davali, pljune, pa Jovo nanovo! Od lekova je pio Haloperidol i Lorazepam, pa danas jedna doktorka komentarisa: Ko mu dade taj lek, to moze da ga ubije (to je inace veoma jak antipsihotik)! I svaki lekar propisuje drugi lek. Da poludis! :besna:

A joj ljudi sta vas snadje:eek:
Pa ko ce ih vuci po kuci sa slomljenim kukovima:roll:
Kanarinka...zahtevaj sada od te "dobre"brace koji ga savetovase tako lepo da malo preuzmu odgovornost...
Znam da nece ali bar im malo zabiberi zivot kao sto ga oni tebi sredise:mrgreen:
A lepo sam ti rekla da ga ostavis u domu kada si ga vec jednom smestila tamo...
Tek ce sada u kuci biti pakao...
Ma ne bila vam ja niti bilo ko u kozi:confused:
Pisite kako im je i kako sada podnose bolnicu kada su vezani za krevet:think:
A ja mislila kada odem da kupam bepca da moj otac dolazi sat kasnije posto ostavim mamu...:whistling:A on dosao veceras posle mene:eek:Covek je toliko sebican da je to strasno... definitivno je i on bolestan jer na moju ljutnju i prigovor on prica samo o pcelama:besna:Saslusa me a onda tera po svome:evil:

Ma sa doktorima je posebna prica...juce kad sam bila sa mamom na kontroli,ja sam doktoru ispricala sve sta se sa njom desava i naglasila mu da je agresivna i uvek svadjalacki raspolozena da bi mi on rekao na kraju da mogu da joj izbacim ujutru lorazepam i da joj uvece dam samo pola tablete umesto cele i narednu kontrolu zakazao tek za dva meseca.Toliko o tome koliko je on mene saslusao i koliko je ozbiljno shvatio problem.Bukvalno smo prinudjeni da im mi sami odredjujemo terapije.Hvala Floreni sto postoji ova tema pa mozemo medjusobno da se posavetujemo i pomognemo jedni drugima.
Kanarinka ti si se bas namucila sa njim...strasno!! Koliko tvoj otac ima godina? koliko ja znam kao laik takvi prelomi za starije osobe mogu biti kriticni.Kod njih tesko zarastaju kosti,ostaju vezani za krevet i ceste su upale pluca koje se ne retko zavrsavaju pogubno.Mozda si stvarno pogresila sto si ga izvela iz doma kad je vec bio tamo.Najveci problem najverovatnije kod vecine nas je prelomiti i smestiti ih tamo,a ti si vec kroz tu fazu bila prosla,ali sta je tu je.Sad skupi snagu za nove izazove.Kad su takve stvari u pitanju svi okolo znaju da pametuju,a kad treba nesto da se posavetujes sa njima ili kojim slucajem da pomognu,nema nikog.Danas me posetila jedna rodjaka i pozvala mog supruga i mene za 1.maj na Dunav.Na trenutak sa se bas obradovala pozivu,ali i brzo razocarala jer sam shvatila da imam VELIKI problem,a to je MAMA!!!! kako je ostaviti i kome????? a bas bi nam prijao taj jedan dan da provedemo negde u prirodi,opusteno,da ne razmisljamo o nicemu.Posebno sto mi suprug danima radi od jutra do kasno uvece i vidim da je bas iscrpljen i psihicki i fizicki,a pecanje mu znaci vise od zivota.......

Mistika, kod njih mu dodje ponekad da manje leka da bolji rezultat. To se odnosi i na Hajdy, ako se ne stabilizuje za nedelju dana, probaj da smanjis dozu na pola. pretpostavljam da nisi u mogućnosti da se pre toga posavetuješ sa lekarom.
Misti, probaj da nekako odeš na izlet. Neko ko moše da utrči na par sati?! Baš bi ti zanačilo. Inače, mislim da se oni ne foliraju, nego da kad treba da se sretnu sa nekim koga ne znaju dobro (lekar, pop, rodjaci) mobilišu sve svoje snage da se ne vidi šta im se dogadja i posle toga puknu. Mi, kako smo umorni i razočarani, to tumačimo kao hir i bezobrazluk.
A ovo sa kukovima! Baš, baš mi je žao. To je nov problem, gori od prethodnog. Ali ako budu bili u bolnici neko vreme... Toga sam se uvek plašila.

Mog svekra su vratili kuci! Kazu da nije slomio kuk, da mu NISTA nije!:rtfm: A covek kuka i jauce i ne moze da stane na tu nogu, pa ne moze ni da hoda! Najveci biser u celoj prici je da mu nisu ni snimali nogu :dash: (moja svekrva je pogresno razumela mog muza preko telefona), samo ga je ortoped ispipkao, dizao nogu i rekao da je sve u redu! Dadose mu bocu infuzije, smanjise mu dozu onog leka, HALOPERIDOL bese, i vratise ga kuci. Moj muz neguje oca (a njegova sestra ima hiljadu izgovora, sto pravih, sto izmisljenih i samo ponekad dodje), a ja i sin zivimo u nasem stanu na drugom kraju grada i vidjamo ga jedamput nedeljno! :besna:

Ljudi secate se mene i moje bake :zper:

E pa ludilo i dalje traje,samo je sve jace i sve ludje :dash: Dane smo provele u klinickom centru jer je baka umislila da ima rak,pa polipe i da ce umreti u mukama,isla na razne preglede,cak i na kolinoskopiju i sad mrzi lekare jer joj nisu nasli nista :roll:

Sad je vec u fazi kada prica gluposti koje nemaju veze sa zivotom,svadja se sa svima koji joj kazu da ce biti bolje,pomesala je san i javu i posto je jako "bolesna" ne ustaje iz kreveta i smislja nove bolesti :besna: Bas pre neki dan me je ubedjivala da je Soic koga glumi Lane Gutovic tezak prevarant i da ne smem da glasam za njega :sad2:

Inace,bakina krvna slika je skoro pa idealna,ima samo holesterol malo povisen,a ko ga nema,posle operacije kuka i dve povrede istog nakon toga se odlicno oporavila i normalno hoda kad misli da je mi ne vidimo,a kad je gledamo ne moze da hoda,jedva se vuce... Mojoj jadnoj majci mozak ispira svaki dan :roll:

Kada je zadnji put pala udarila je glavom o stepenik pa smo je ubedili da zbog toga mora kod neurologa,posto drugacije nismo mogli,pa ce joj valjda dati neke lekove koji ce ovo ludilo barem malo ublaziti ili bar usporiti. Neurolog je drugarica moje mame pa vec zna o cemu je rec i kako da se postavi.

Svima koji su u slicnim situacijama zelim mnogo srece,strpljenja i snage da izdrze :bye:

Margareta,juče sam bila u bolnici da uzmem sve mamine nalaze jer su konačno bili gotovi i posavetovala sam se sa lekarom.On kaže ako joj ne odogovara Leponex da joj dajem Bromaz. od 1.5 1 ujutro i 2 uveče.Ja joj i onako to dajem pored Leponexa.Njegov savet je da sami pratimo situaciju i prema tome dajemo lekove za smirenje.Inače svi mogući nalazi su joj super,od krvne slike,pluća,srca,pritiska i onda sam pomislila da je to neko odozgo pomislio "e baš ti je dobro u tim godinama,ajde malo i da se mučiš".Ustvari Bogu sam zahvalna na tome,jer ne mogu da zamislim da se pored ove bolesti borim sa još nekom.
Ona kao malo da se primirila,juče je baš bila i raspoložena.Najgore mi je jutro.Tada je skroz depresivna i neraspoložena,plačljiva,valjda ne zna gde je,a ja odlazim na posao i ostavljam je.Dovijam se na razne načine da je oraspoložim,zivkam je telefonom sa posla,angažujem familiju da je zove,govorim šta ćemo sve da radimo kad dođem kući i sl..
Odustala sam od putovanja,jer to bi za nju stvarno bilo mučenje.
Iskreno i ja sam sada toliko nešto klonula duhom i uhvatila me neka depresija,samo bi da spavam i da me niko ne dira.
Čini mi se da mi je lakše kad je bar ružno vreme napolju,pa znam da moram da budem u kući.A ovako gledam ljude kako uživaju na suncu i raduju se praznicima,a ja .....
Valjda će me i to proći.Farbaću jaja,to mi je uvek predstavljalo zadovoljstvo.

Drage moje,ne znam sta da vam kazem!Jesam oca smestila u Dom i"prelomila"tu odluku,smatrala sam da ce mu biti bolje tamo,jer se on ni kod mene ne oseca kao kod kuce!Tamo je bar imao ljude svojih godina,a kod mene mu smeta galama dece,itd.Takodje posle 9 meseci mog bavljenja njime,videla sam da ja vise nemam svoj licni zivot!Tacno je da sam prelomila i smestila ga u Dom,jer izmedju oca i moje porodice,dece i muze i sebe same,smatrala sam da ipak vise trebam njima,a njegova penzija bi pokrila njegove troskove!
Ali,nisam ni jednog dana imala mira,sto od oca,sto od sestara iz Doma,sto od familije!Non stop su mi odrzavali grizu savesti na visokom nivou,i kada me je glavna sestra pozvala i rekla da ne zna sta ce s njim jer preti samoubistvom,to mi je bila kap koja je prelila casu!Znala sam da sebi tovarim na vrat ponovo probleme,vezanost za kucu,nervozu,vodanje po lekarima sa sve cetvorogodisnjom cerkom,koju nemam kome ostaviti,jer muz radi!Ali,sta cu,pojela sam veeeeeliiiiko g.vno i tek cu ga sad jesti!
Sto se kuka tice,i ja sam mislila da se folira,ali kada nije hteo jesti,a apetit mu je ogroman,to mi je bio alarm da zaista nesto nije uredu.Muz,komsija i ja smo ga jedva u auto ubacili,i u bolnicu na snimanje su ga odveli njih dvojica,a ja sam ostala kuci sa decom.Na snimku se video prelom i lekar ga je odmah ostavio u bolnici,rekavsi da ja ujutro dodjem da mu otvori istoriju bolesti.Od pola 8 do 12h sm ga cekala,i kada se pojavio trcala sam za njim po hodniku da mu objasnim psihofizicko stanje mog oca,jer sam videla da kesa sa lekovima koje sam poslala,stoje na ocevom nocnom stocicu,iako je muz rekao da je dementan i da ne moze sam piti lekove!
Lekar mi je saopstio samo da fotokopiram ranije lekrske nalaze,da ce u sredu posle praznika biti operisan i da potpisem saglasnost za operaciju!Nikakvog daljeg razgovora nije bilo,jer covek ode kuci i nece ga biti do srede!Sestri sam ponovila za lekove,ali i muz je isto rekao i nikom nista!
Sta me snadje,Majko Bozija!
Svima vama koji prolazite kroz istu situaciju,hvala na razumevanju i podrsci,a moralistima koji nisu na svojoj kozi osetili nista od ovoga,molim da se suzdrze od bilo kakvog komentara!Malo mi je mojih muka!

Mistika, kod njih mu dodje ponekad da manje leka da bolji rezultat. To se odnosi i na Hajdy, ako se ne stabilizuje za nedelju dana, probaj da smanjis dozu na pola. pretpostavljam da nisi u mogućnosti da se pre toga posavetuješ sa lekarom.
Misti, probaj da nekako odeš na izlet. Neko ko moše da utrči na par sati?! Baš bi ti zanačilo. Inače, mislim da se oni ne foliraju, nego da kad treba da se sretnu sa nekim koga ne znaju dobro (lekar, pop, rodjaci) mobilišu sve svoje snage da se ne vidi šta im se dogadja i posle toga puknu. Mi, kako smo umorni i razočarani, to tumačimo kao hir i bezobrazluk.
A ovo sa kukovima! Baš, baš mi je žao. To je nov problem, gori od prethodnog. Ali ako budu bili u bolnici neko vreme... Toga sam se uvek plašila.

Svaka cast vama koji imate da vam neko "uskoci"povremeno na par sati!
Ja za taj luksuz ne znam,nece bre niko ni za pare!
A tesko je margareta za praznike naci nekog dobrovoljno da se zrtvuje,a narocito kada su porodicni praznici kao Vaskrs,u pitanju!Ko ce jos da ostavi svoju porodicu da bi Misti isla na izlet!?Boli sve uvo u kakvoj je ona situaciji,sem sazaljavanja,druge pomoci nema!

Svaka cast vama koji imate da vam neko "uskoci"povremeno na par sati!
Ja za taj luksuz ne znam,nece bre niko ni za pare!
A tesko je margareta za praznike naci nekog dobrovoljno da se zrtvuje,a narocito kada su porodicni praznici kao Vaskrs,u pitanju!Ko ce jos da ostavi svoju porodicu da bi Misti isla na izlet!?Boli sve uvo u kakvoj je ona situaciji,sem sazaljavanja,druge pomoci nema!

Nisam sigurna da si moje postove čitala. Istina, ja imam sestru, koja ponekad nahrani mamu, ponekad posedi sa njom. To ponekad je jedan ili dva obroka ili sat-dva nedeljno. Znači imam sestru koliko i Flori i još neke od nas. Moja mama je bolesna više od 10-11 godina, a nepokretna, evo, šest. Možeš li da zamisliš koliko je to presvlačenja, kupanja, češljanja, hranjenja (jede pasiranu hranu i da bi jela kvalitetno, njoj posebno kuvam. Inače, nema 40 kg i ima 3 obroka i 2 užine dnevno. Pošto ima problem sa gutanjem, po obroku to traje od 20 do 45 minuta). I ja imam porodicu i zaposlena sam. Da bi nekako preživela, često radim honorarno, od kuće. Spavam 3 do 4 sata, retko kada uhvatim celu noć. I spavam uglavnom sa mamom u sobi. Toliko o tome svaka čast nama kojima ima ko...
Razlika je u tome što ja nisam ogorčena zbog svega što se dogodilo, jer sam svesna da smo mi odlučili da je ne damo u dom jer ona to nije želela. Stalno govorim o smirenosti kao jedinom načinu u komunikaciji sa njima.
Ne idem ni na letovanja, ni na vikende sve ovo vreme. Sačuvala sam veći broj svojih drugarica, koje uglavnom dolaze kod mene. Sa dve-tri koje to ne mogu da gledaju, nađem se jednom mesečno na kafi za vreme polusatne pauze za doručak, u kafiću do posla. Sa svima njima redovno komuniciram telefonom.
Ko mi čuva mamu kad osetim da ću da puknem? Ponekad sin, koji ima 15 godina, tako što mu dodju drugovi pa budu pored babe. Puštaju joj mušiku, uče je da peva sa njima, uče za školu sa njom, slažu kocke i grade gradove... Ponekad muž, jer zna koliko je važno da čovek ima ventil

Svaka cast,margareta na pozrtvovanoscu i organizaciji!Ja sam po ceo dan sama sa cetvorogodisnjom cerkom,druga ima 10,a najstarija je u Bgu gde pohadja skolu.Muz radi po ceo dan,jer je privatnik.Najmladja ga je jednom zatekla potpuno nagog,a on nije ni bio svestan toga!Kada ga uhvati bes,udara ih i vice na njih!Tako da decu ostavim da cuvaju dedu,ne dolazi u obzir!Moj otac ima oko 80kg.Kada je hteo na veliku nuzdu,morala sam komsiju zvati,jer nisam mogla sama da ga prenesem 3 m,a komsija nije okacen da kad god ga pozovem,dolazi!Po zavrsetku nuzde,ja sam ga i presvukla i obrisala zadnjicu!Ipak je on moj otac,i nije mi bas prijatno da mu gledam genitalije!
Ja kada sam bolesna,lecim se sama,a njega svaki cas vodim po lekarima sa sve cetvorogodisnjim detetom!Nije to za decu!
Nisam rekla da je ikome lako sa ovakvim bolesnicima,pa ni tebi,ali,ja sam za ovih godinu vise bila bolesna nego za poslednjih 10,sta ce biti sa mojom decom,ako meni nesto bude,jer nisam ni ja bez emocija,a ova situacija poprilicno iscrpljuje i dusu i telo!

Nisam sigurna da si moje postove čitala. Istina, ja imam sestru, koja ponekad nahrani mamu, ponekad posedi sa njom. To ponekad je jedan ili dva obroka ili sat-dva nedeljno. Znači imam sestru koliko i Flori i još neke od nas. Moja mama je bolesna više od 10-11 godina, a nepokretna, evo, šest. Možeš li da zamisliš koliko je to presvlačenja, kupanja, češljanja, hranjenja (jede pasiranu hranu i da bi jela kvalitetno, njoj posebno kuvam. Inače, nema 40 kg i ima 3 obroka i 2 užine dnevno. Pošto ima problem sa gutanjem, po obroku to traje od 20 do 45 minuta). I ja imam porodicu i zaposlena sam. Da bi nekako preživela, često radim honorarno, od kuće. Spavam 3 do 4 sata, retko kada uhvatim celu noć. I spavam uglavnom sa mamom u sobi. Toliko o tome svaka čast nama kojima ima ko...
Razlika je u tome što ja nisam ogorčena zbog svega što se dogodilo, jer sam svesna da smo mi odlučili da je ne damo u dom jer ona to nije želela. Stalno govorim o smirenosti kao jedinom načinu u komunikaciji sa njima.
Ne idem ni na letovanja, ni na vikende sve ovo vreme. Sačuvala sam veći broj svojih drugarica, koje uglavnom dolaze kod mene. Sa dve-tri koje to ne mogu da gledaju, nađem se jednom mesečno na kafi za vreme polusatne pauze za doručak, u kafiću do posla. Sa svima njima redovno komuniciram telefonom.
Ko mi čuva mamu kad osetim da ću da puknem? Ponekad sin, koji ima 15 godina, tako što mu dodju drugovi pa budu pored babe. Puštaju joj mušiku, uče je da peva sa njima, uče za školu sa njom, slažu kocke i grade gradove... Ponekad muž, jer zna koliko je važno da čovek ima ventil

Da li je moguće da današnja deca žele da provode vreme, sa bakom koja ne može da guta i komunicira na koliko toliko normalan način...slažu kockice sa njom:eek:.
Većina nas na ovoj temi smo ogorčeni i u očaju...svaka čast na smirenosti, i ja sam je donekle postigla, a da ću je postići u potpunosti teško......
Mislim Margareta, da su ti komentari i postovi ponekad neumesni.

Margareta, a ko ti cuva mamu dok si na poslu? Kad se moja mama razbolela, nisam mogla da radim, pogotovo sto je ona pre toga cuvala moje dete (sin mi je bio sasvim mali), pa sam istovremeno pazila i na nju i na dete (muz je radio, cesto po ceo dan). A imala sam lufta tek ponekad, kad bi moja sestra dosla u posetu , da VIDI mamu, i tada bih izasla da prosetam ili da se vidim sa koleginicom. O nekim duzim "provodima" nisam mogla ni da sanjam! :think:

Poslednja izmena:

Back