Demencija

Svi pričate kako su vaši roditelji bili teškog karaktera.Moja baka je bila tiha i samozatajna čak mogu tvrditi da nije bila zločesta.Makar živjele smo skupa samo godinu dana i to kad je moja mam otkrila da nešto s njom ne valja i poslala je neurologu koji je moj bratić

Sada sam izvela majku iz bolnice...zaboravili su na otpusnoj listi da joj napisu terapiju od neuropsihijatra i pumpice za astmu...doktorka je neuhatljiva, razgovarala sam dva puta sa njom, dovela joj je neuropsihijatra, kada sam je pitala za misljenje istog, on je zkljucila da moja majka ima blagu demenciju, ali da nije kompetentna i da je to u nadleznosti neuropsihijatra, a sada na otpusnoj listi lekova koje su joj davali u bolnici nema....zakljucili su da je greska i da se javim u ponedeljak, jer je sada petak i vikend:dash:

Strasno ..Imas li ti Goti nesto u rezervi:eek:
I meni je neurolog pozaboravljao pola lekova da joj napise u otpusnoj listi pa vec duze vreme neke lekove kupujem..Jer lekar opste prakse nece da prepisa nista sto ni je na listi:mrgreen:A cak nece da mi prepise ni iglice za insulin jer za tako nesto treba mu ko je od endokrinologa pregledao :roll:Ali zato uredno prepisuje insulin..
Nista mi nije jasno ali nemam vise snage ni vremena da ih jurcam,,,
Njen neuro psihijatar kod koga je ranije bila i kada je cuka dijagnozu zena se zgranula zato sto nisu bas njene lekove upisali i ostavili je bez nekih lekova za smirenje i Zolofta koji je za podizanje raspolozemja - ukinuli su joj ga...
A ja nemam pare da ga kupim jer je bez recepta preskup...E ona zeli da mamu dovedem u bolnicu da joj se koriguje terapija...
Nisam ja protiv bolnice ali da se ne ponavljam...mama ne voli bolnicu i poslednji put je iz nje bezala pa je milicija vracala:mrgreen:Tako da imam sa njom strasno lose iskustvo sto se toga tice...
Cela kuca mi smrdi na dim:eek:
Kad se nije ugusila ili zapalila...Iskoristila je momenat kada nisam bila pored nje da ONA lozi vatru,,,Pa je natrpala sve novine i papie koje su joj bili pri ruci...
I onda opet kaze -- Nisam ja:dash:

Poslednja izmena:
Sredilo smo i to, ali od kada je izasla iz bolniice ima neki proliv, aman poludecu....nekako ode do WC-a, ali pokaki se i uz put...upravo sada sam ocistila sve, popila je i lek protiv dijareje...pa polako

Svi pričate kako su vaši roditelji bili teškog karaktera.Moja baka je bila tiha i samozatajna čak mogu tvrditi da nije bila zločesta.Makar živjele smo skupa samo godinu dana i to kad je moja mam otkrila da nešto s njom ne valja i poslala je neurologu koji je moj bratić
Blago vama Astrice;)
Moja mama je uvek bila dominantna osoba i sve je moralo da bude po njenom:roll:
Tako da i sada trazi i insistira da lozi vatru mada je par puta malo falilo da se pogusimo...tanjire zeli da opere ali ih opere sa hladnom vodom,zeli sama da se kupa a ne zna vise da podesi vodu,ne ume ni sebe da oceslja a kamo li sta drugo:(
I ako joj skrenes paznju da nije to tako onda je to pakao tog dana...
Verovatno je tvoja baka bila mirna i tiha osoba i ranije pre bolesti pa je takva i ostala..

Zao mi je Goti sto ti ne mogu pomoci jer sam ja donela sa mora neko seme sa neke biljke a zovu je na moru Drac...Koji mi je i te kako pomogao kada je moja majka imala te probleme ...Cak je imala i puno krvi u stolici...Tada sam mislila da joj nema spasa ali se za jedan dan sve sredilo i sada je ok...
Probaj da kupis u apoteci Liobif...To smo davali klincima kada su bili mali i imali te probleme...Ne znam da li je jos uvek u opticaju...
Pisi kako je mama i drzi se...
I ponovo na radne zadatke:zper:
Samo ne preteruj ...:heart:
Cuvaj sebe:cao:

Draga Florena,kad citam ovo sta si napisala o svojoj mami,kao da si opisala moju.I ako Astrice,mnogi njihovo ponasanje pripisuju bolesti,ja mislim da sve zavisi kao sto je Florena rekla i od toga kakve su osobe bile pre bolesti.Moja baka,mamina mama je imala isto deminenciju,ali je bila divna zena.Zivela je 84 godine,imala 5-oro dece i nikom se nikad nije zamerila.Uvek je bila tiha,nenametljiva i takva je i umrla.Znala je po 100 puta u roku od pola sata da nas pita jednu istu stvar,i kad nam vec dosadi mi smo imali obicaj da joj kazemo da nas je vec to pitala..Ona bi se uvek izvinula i rekla da joj oprostimo jer je zaboravna....dok kod moje mame rec IZVINI nikad nije postojala u recniku.Tata od te moje bake je takodje imao deminenciju (izgleda da je to kod nas u porodici nasledno :( ) , imao isto tesku narav i pre i u toku bolesti.Nadam se samo da i ja ne obolim od toga.Ja sam svojim cerkama (imaju 19 i 23 godine) rekla da ukoliko se to desi,nek prodaju nasu kucu,a imacu valjda i penziju i nek me smeste u dom.O
bjasnil sam im i to da cu ja najverovatnije tad biti protiv toga,ali da me ne slusaju nego da olaksaju sebi sto vise mogu.
Goti,sta reci,potpuno te razumem...bas grozna situacija.
Htela sam da vas pitam,dali je neko imao iskustva sa lekom Ebixa?Moja mama je pocela da ga pije pre izvesnog vremena i primecujem promene u njenom ponasanju.Mnogo je smirenija nego sto je bila pre...zadnjih para dana cita casopise,a vec dva dana hekla :) mada ni ona sama ne zna sta,ali ipak ima nekog interesovanja sto zadnjih godina nije bilo slucaj.

I ja mislim da ima mnogo veze karakter coveka kad je bolest u pitanju,nas narod kaze -kakv covek takav bolesnik.To mogu da potvrdim i u slucaju mog pokojnog oca..
Kao covek bio je jako nezgodan,teske naravi,u nekim stvarima nedokazan, a zene je menjao non stop iako je sa mojom majkom bio u braku 35 godina dok je bio zdrav.
Kad je oboleo poceo je bolesno da proganja zene,da se udvara svakoj zivoj ,da ih juri po ulicama,promenio ih je more tokom ove poslednje 2 godine. A kad je bolest pocela opasno da ga jede i da napreduje vratio se mami i njegovo opsluzenje je bio pravi pakao,trenutak mira nismo imali, po hiljadu puta u toku noci je bio u stanju da je zove vicuci da ce umreti,pala je s nogu a i ja.... A da ne spominjem koliko je bio proracunat u poslednje vreme,stalno se bojao da cemo ja i mama da mu otmemo njegovo(i dok je bio zdrav nije bio siroke ruke,svaki dinar mu je bio vazan a narocito njegov,mama je sto puta govorila da je njena sreca samo sto ima svoj dinar inace bi boga svog videla sa njim).... Svu ustedjevinu koju je imao potrosio je i zaduzio penziju iako sam ga molila da sacuva za crne dane da mogu da ga polecim,nije vredelo,ostavio nas je bez dinara i na kraju je mama morala da ga sahrani.....Mislim da je to cisto karakter u pitanju- sebicnost pre svega
Ima puno toga ne mogu u trenutku da se setim..
Mistika i ja mislim isto sto i ti sada,da me ne daj boze zadesi takva nesreca neka me moje dete smesti u dom,zaista ne zelim da zagorcavam zivot,ne stvaramo valjda decu da bi ih mucili i pravili im pako od zivota...
Cula sam za Ebixu da je koristi prijateljicina mama - i za sad je prilicno stabilna ako se to moze uopste za takve bolesnike reci..Inace je zena prosle godine bila maltene gotova,ne znam da li joj je menjana terapija....U svakom slucaju je dobro ako ima promena na bolje samo nastavite.....

Nesto razmisljam ;)
Ako je ta Ebiksa tako dobra ...da mi pocnemo na vreme nju da pijemo:zper:
Jer po svoj prilici nam ne gine ovo sto i njima...Ako ne i pre ...jer sam potrosila svaki damar i nerv na negu i titranje oko nje...
Vidim da sam i ja pocela u zadnje vreme da zaboravljam i to veoma bitne stvari...
Nekada nisam nikada zaboravila da popijem svoju terapiju a sada u zadnje vreme mi se to mnooogo cesto desava.Zaboravila sam zakazanu kontrolu i ako sam je cekala mesec i po dana...Jednostavno taj dan je dosao i prosao ...a dan pre toga sam sve spremila za sutra ...A to sutra je proletelo kao magla...ni jednog trena se ne secam zasto nisam otisla i kako sam to zaboravila :dash::dash:
I uhvatila me panika:eek:
Mada sam i ja davno rekla mojoj deci da me smeste u dom ako ne budem imala nikoga pored sebe... da ni tren ne pomisljaju da zivim sa njima ...Zasto bi ja njih "povredjivala" ili oni mene...:dosadno::malav:
Ovako ja sa svojim vrsnjacima a oni sa svojim...Pa se lepo posecujemo i volimo...:zper:
Ovih dana tacnije u nedelju bi cera trebalo da mi se porodi pa sam sva rasejana i toliko mi je tesko sto nisam oko nje a ona koliko god da se drzi hrabro vidim da joj nije sve jedno..Jos i zaradim groznicu pa i da hocu ne mogu sada do nje:besna:
I svo vreme razmisljam -- Sta li me ovo snadje i zasto bas JA ????

Poslednja izmena:
Draga Misti,moja mama pije ebix-u od samog početka (tj.od prvog odlaska lekaru) a to je već devet meseci.Posle prvih mesec-dva kod nje je nastupilo vidno poboljšanje,bila je koncentrisanija,bolje je pamtila stvari,čitala je ,pisala,mogla je da prepriča neki razgovor koji je vodila telefonom.Čak sam počela da je ostavljam samu po sat dva vremena,jer je ponovo znala da pozove telefonom.
Međutim,u februaru je nastupilo naglo pogoršanje,počela je ponovo da bude dezorijentisana,stalno traži da ide "kući",ne ume ni da se sama obuče.
Odvela sam je kod lekara,a on je samo povećao dozu nekog drugog leka,a ebixu je nastavila i dalje da pije.Kažu da je to najnoviji lek i jako je skup,oko 10.000 mesečno,ako nemaš recept.Nama je doktorka od početka napisla dijagnozu Alchajmera,baš da bi mogli da dobijemo taj lek na recept.

Sta vrede svi lekovi mojoj mami kada ona i dalje lovi da nadje nesto slatko da pojede...
Sve sam u kuci posakrivala :zper:cak ni secer joj nije pred ocima...ali je u stanju kada je uhvati da izvrne celu kucu naopacke ne bi li nesto nasla ...Mada joj tata redovno daje hleba i meda da se zasladi:besna:I to vode racuna da to urade kada ja nisam tu ili kada izadjem malo napolje...A pri tom prima insulin 26 i 12 jedinica:(I jos neke lekove za secer...Tako da nju ne unistava samo Alchajmer nego i taj secer...
A to im ne mogu dokazati...kao mala deca su... kriju se... sta sada da im ja radim, kako da im pomognem kada oni ocito ne zele moju pomoc i ne slusaju kada im se nesto kaze...I dzaba pretnje, saveti kada oni vode svoj zivot i svoju politiku..
A ja sam im samo nuzno zlo koje im sluzi da kuva,cisti,pere i td....:(
Ovih dana kao da se oporavila izgleda mnooogo bolje a tako se i ponasa...Mada ne zna osnovne stvari i treba joj moja pomoc...ali izlazi napolje da se proseta po dvoristu i sedi napolju u stolici sto je nisam mogla naterati mesecima:eek:
I sad kako se zove taj cudotvoran lek ???Jer ona Ebixsu pije mesecima:mrgreen:
Da znam sta da kazem njenom lekaru i kako da se postavim.. kolika je participacija za njega...Da li se pije zajedno sa ebixsom ili posebno...
Ima li poboljsanja -- vredi li da je iscimam i da joj pored svih ovih lekova koje pije za srce ,secer i smirenje dodajem i to...
Nisam vise pametna kako da joj pomognem i sta da radim:sad2:

Poslednja izmena:
Hvala Hajdi na ovim informacijama.I ja sam cula da Ebixa deluje samo jedan kratak period,ali da se posle izleda naviknu na taj lek i onda vise nema efekta.Ja sam se strasno razocarala jer kad je mama izlazla iz bolnice ja sam pitala doktora sta i kako dalje sa njom.On mi je rekao da je optimista i da veruje u taj lek i da je vecini pomogla.Medjutim izgleda da je to bila "prica za malu decu".
Florena ti si stvarno u nezavidnoj situaciji.Ti se pored mame,boris jos i sa tatom.Zasluzujes divljenje!!! i moja mama je dijabeticar i isto tako kradom jede slatko.Koliko smo je puta uhvatili da iz ladle gde stoje slatkisi od mojh cerki bukvalno krade i i krijuc trpa puna usta.Jednom je cerka cula u 4 sata ujutru da nesto suska u kuhinji i ustala je da vidi sta je.Nasla je pored te "zlatne" ladle kako jede plazma keks.Kad je upitala sta radi ona je gurnula celo pakvanje keksa u pidzamu i okrenula se i otisla bez ijedne reci.Dete se naslo u cudu:eek:.Florena kako je tebi,jel prosla groznica? Pokusaj da se iskljucis koliko god mozes iz svega :cool: (,mada znam da to nije lako) i da malu bebicu i svoju cerku docekas sa puno radosti i pozitivne energije.... ma nije mala stvar dobiti unuce!!! :heart:I ja jedva cekam da budem baka.Cesto razmisljam o tome sta ce biti kad mi se cerke udaju( a to je jos malo tu) i kad im budem trebala pomoci,a ja moram paziti mamu.Kako je ova bolest uzasna...ne kaznjava samo nas decu ,nego i nasu decu..GROZNO...

Ja sam mog tatu dovela kuci iz Doma!Morala sam na put u Nemacku,pre puta sam mu bila u poseti i osoblje me je ubedjivalo kako se prilagodio i da je ok!Doduse fizicki i meni je delovao da mu je bolje,cak i cinilo mi se da mu je i mentalno stanje bolje,sastavljao je cele recenice,a ranije zapocne recenicu i dodje na pola i ne moze naci adekvatne reci da je zavrsi!Razgovarali smo normalno i jedino je pogresio u tvrdnji gde sam ja njegovo jedino dete rodjena.Tvrdio je da sam rodjena u Sapcu,a ja sam rodjena u Nemackoj.Kada sam ga ispravila gde sam rodjena,on mi kaze:Kako si mogla da se rodis u Nemackoj,kada nisi imala papire!
Uglavnom,osoblju i direktoru,tj vlasniku sam rekla da idem na put,a gazda mi je saopstio da mi podize cenu smestaja za 50evra!Inace,placala sam 400,dakle cena je vezana za evro,mom ocu se stanje nije pogorsalo,pa da imaju vise posla oko njega.Kada sam se pobunila,gazda kaze:Ja moram podici cenu,a ako vam se ne svidja,trazite drugi Dom!Ajd,nisam tada donela nikakvu odluku,vec sam krenula na put!Nakon par dana,zvoni mi mobilni,javlja mi se glavna med.sestra,govoreci da ne zna kako sa mojim ocem da izadje na kraj,da joj je svasta rekao,da je pretio da ce da se ubije,i na to sam joj odgovorila da cu skratiti svoje putovanje i da cu do prvog doci po njega!Tako mi ne zavrsismo posao zbog kojeg sam otputovala,31 na 1.smo doputovali i prvog smo krenuli u Dom po njega,gde su me gazde sacekale sa pretnjom da ce svedociti da moj otac nije uopste dementan,da sam potplatila lekare,ako im ne platim jos jedan mesec iako oca uzimam!Doduse sama sam kriva sto detaljnije nisam citala ugovor pri potpisivanju,jer negde u sredini teksta pise da je ugovor na godinu dana,i da iako odustanem od Doma tih godinu moram placati!Oni mi kao izlaze u susret,te traze da im platim samo jos jedan mesec u suprotnom ce me tuziti,i po ugovoru cu platiti jos 8 meseci!Ja im kazem da sam svoje putovanje prekinula zbog poziva njihove sestre i da ne zelim oca na silu drzati u Domu!Gazdarica kaze:Ja samo hocu svoj novac!
Drugo bi bilo da je moj otac boravio,a ja platila nisam,ali da platim za nesto sto nisam koristila,necu!:evil:Ne znam,ali ovo je da poludis!

Moj UNUK je resio da nam se pridruzi u subotu u 12 i 30h.:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:
Cera se malo namucila jer je bio malo nemiran pa se zapetljao u pupcanik :roll:
Ali sve u svemu dobro su prosli:D
U petak sam imala grozan incident sa mamom..par puta meje udarila:eek:
Ali dok sam bila pod tim stresom zove me cera i kaze ....da ne duzim ali da dodjem da cuvam malu jer ona ide u bolnicu:zper:
I sve je nekako proslo kao kroz san .. napeto ,uplaseno i da mi neje bilo brige oko moje unuke svisnula bih...
Ovako ovi dani su mi najlepsi u zivotu i ne zelim ni sa cim da ih kvarim...
Kanarinka nemoj da me pogersno shvatis...Ali plati im taj jedan mesec i ako ga tvoj otac nije koristio...Moj muz je imao problem sa onom vodom "LA FANTANA" jedan mesec mu ostala pina flasa te vode i on kaze da mu za sledeci donesu samo jednu..
Ahhha u ugovoru je pisalo da ce on uzimati 2-e flase i da ce to i platiti..On otkaze sve to otera ih tamo gde ne treba..izbaci njihove gluposti iz kancelarije...ITD..
Ali u ugovoru je pisalo i da ce najmanje godinu dana koristiti njihove usluge ili im unapred otkazati 3 mes.Na sve se on oglusio dok mu nije stiglo od sudije za prekrsaje....Plato je ne za 1-nu god nego za 2-e i pride sudske troskove...
Tako da ti je moj savet otidji i dogovori se sa njima ali reci da ces i ti njih tuziti jer kao imas svedoke da ti otac nije dobro negovan (da je ojeden) ..;)
Slazi malo:zper:
I da ces ih dati u novine...samo nemoj da dozvolis da to stigne do suda:eek:

Javljam se kad mi bebac bude izasao iz bolnice:D:zaljubljena:
Volim vas:heart::cao:

Poslednja izmena:
Florena,cestitam na unuci!:orkestar:
A ja cu sutra kod advokata na konsultaciju sta da radim,jer ovde se ipak radi o bolesnom coveku,a ne o robi!Znaci trebala sam da ga ostavim,da se ubije,da gazdarica ne bi bila na gubitku!?Pristala sam ja i na povecanje cene,ali,ako vec placam i oni imaju skolovano osoblje,pa necu valjda trcati u Dom svaki put kada njega uhvati psihicka kriza!?Prevalila sam 1400km,sa sve decom u kolima,jer njihova glavna sestra ne zna sta ce sa njim,jer je pretio da ce se ubiti!Posao zbog kojeg sam putovala,potrosila novac i vreme,nisam zavrsila!Vratila sam se da oca uzmem iz Doma i sad jos treba da im poklonim 450 evra ni zasta!? :besna: Nisu to male pare,a tek moji zivci,koje sam iskidala,tek oni nemaju cenu!Ali gazdarica,polupismena gastarbajterka,hoce svoje pare,koje uzgred nije zaradila!

Flori neka ti je srecno rodjenje unuka , ne daj se...
A od mame znas sta mozes da ocekujes,ako ti je za utehu mi smo sa mojim ocem imali jos pre 2 god jos gori incident,tesko mi je uopste da kazem sta je sve bilo,uglavnom mama je izbegla mozda najgore....tako da budi na oprezu sa njima se nikad ne zna....

Kanarinka ovo je uzas sa domom... ja sam gajila neku nadu da kad k sa mamom postane situacija nepodnosljiva i kad pocnem ja da ludim od svega,da je smestim u dom.Do sad to nisam uradilia jer jos postoji u meni nada i jos se borim sa grizom savesti.Sad posle svega sto se desilo tebi,prosto sam racocarana .Koji je to dom u pitanju? gde se nalazi?

Kanarinka, mogu ti reci da sam malo iznenadjena ovim sto si napisala za osoblje u domu....Pre svega mislim da su suicidne ideje kod demetnih bolesnika jedna faza bolesti, to se desava bar koliko znam iz iskustva drugih ljudi a i iz sopstvenog, i to bi lice koje radi u takvoj jednoj ustanovi pogotovo glavna sestra morala da zna..... Moj otac je jedno vreme govorio da ce da se ubije ,da ce da skoci sa sprata, da vise nema za sta da zivi,e sad koliko su te ideje bile realne ne znam,ali se mora biti na oprezu... Meni su vezano za takve stvari u domu u kome je moj otac bio rekli da i u slucaju da on pokusa tako nesto,prvo lekar pokusava sa terapijom i prati neko vreme pa se tek onda ako se situacija dalje pogorsava kontaktira staralac da se vidi sta dalje i to mi je rekla sestra na odeljenju,nikada za mesec i po dana me nisu zvali i panicili za bilo sta iako je imao 2 puta krvarenje,koje do duse nije bilo ozbiljno,al opet,stalno je u poslednje 2 nedelje bio pod nekom terapijom....
Moj ti je savet da potrazis drzavni dom,ipak mislim da je sve mnogo korektnije i jeftinije....
A prevara ima na sve strane,mog tatu su jadnog izvarali da je to strasno, dusek 57000 i posudje 300evra a sad ne znam sta cu s tim,ni da bacim ni ostavim,nevidjene gluposti a za sve fino postoji ugovor kojim prodavci jako dorbo zastite sebe, ja sam otkaz ugovora za neki masazer koji je moj otac potpisao u novembru prosle godine morala da platim 22 evra tako stoji u ugovoru,procitala sam i videla da jednostavno moram to da platim....

Florena čestitam na unuku,pa to je fantastično,nek je živ i zdrav!!!
Tako to u životu ide,pored svih loših stvari dešavaju se i lepe i treba da nastojimo da se držimo ovih lepih što više možemo,iako to nije uvek lako.
Moja mama je sinoć imala halucinacije prvi put posle devet meseci i to je bilo strašno.Toliki strah,nemoć još nisam videla.Videla je neke ljude koji su hteli da naude njoj i sestri i sestričini ,a ona nije mogla ništa.Kaže da su to bili isti ljudi kao i prošle godine.Jedva sam je smirila,ali jutros je opet plakala i bilo je sramota.Sinoć nije ni mene poznala tako da je to još više pojačalo njen strah.Dajem joj bromazepan ujutro i uveče,ali to izgleda nije dovoljno da je opusti i smiri.Prošle godine joj je doktorka dala neki lorazepan,ali od toga je bila sva omamljena i uspavana.
Kakva su vaša iskustva,da li da je razuveravam da nema nikoga ili da ih i ja "vidim" i sa njima popričam i pokušam da ih oteram.Čula sam da lekovi za halucinacije od njih prave biljke, da samo leže i spavaju.Htela bi da to odložim što duže mogu ali ne znam da li sam u pravu.

Kanarinka, mogu ti reci da sam malo iznenadjena ovim sto si napisala za osoblje u domu....Pre svega mislim da su suicidne ideje kod demetnih bolesnika jedna faza bolesti, to se desava bar koliko znam iz iskustva drugih ljudi a i iz sopstvenog, i to bi lice koje radi u takvoj jednoj ustanovi pogotovo glavna sestra morala da zna..... Moj otac je jedno vreme govorio da ce da se ubije ,da ce da skoci sa sprata, da vise nema za sta da zivi,e sad koliko su te ideje bile realne ne znam,ali se mora biti na oprezu... Meni su vezano za takve stvari u domu u kome je moj otac bio rekli da i u slucaju da on pokusa tako nesto,prvo lekar pokusava sa terapijom i prati neko vreme pa se tek onda ako se situacija dalje pogorsava kontaktira staralac da se vidi sta dalje i to mi je rekla sestra na odeljenju,nikada za mesec i po dana me nisu zvali i panicili za bilo sta iako je imao 2 puta krvarenje,koje do duse nije bilo ozbiljno,al opet,stalno je u poslednje 2 nedelje bio pod nekom terapijom....
Moj ti je savet da potrazis drzavni dom,ipak mislim da je sve mnogo korektnije i jeftinije....
A prevara ima na sve strane,mog tatu su jadnog izvarali da je to strasno, dusek 57000 i posudje 300evra a sad ne znam sta cu s tim,ni da bacim ni ostavim,nevidjene gluposti a za sve fino postoji ugovor kojim prodavci jako dorbo zastite sebe, ja sam otkaz ugovora za neki masazer koji je moj otac potpisao u novembru prosle godine morala da platim 22 evra tako stoji u ugovoru,procitala sam i videla da jednostavno moram to da platim....

Bobice,upravo o tome i govorim!Par dana pred put,bila sam u Domu,rekla im gde putujem i na koliko,ubedjivali su me da mi je otac super,da se prilagodio itd!Samo sto sam doputovala u Nemacku,zvoni mi mobilni,i glavna sestra mi usplahireno govori da ona vise ne zna sta ce sa njim,da je verbalno izvredjao i da je pretio da ce skociti sa terase!U tom razgovoru sam joj rekla da cu svoje putovanje prekinuti i da cu doci po njega!Sta sam trebala da kazem!?Cim me je zvala,znaci da ne zna sta da radi sa njim?Pa da nosim oca na dusi,bez obzira sto je dementan?Kada sam dosla po njega,gazde ljuti i traze novac!Ja sam mom ocu staratelj i pravno i moralno odgovaram za njega!Pa kada strucno osoblje kaze da ne zna sta ce sa njim,sta ja da kazem,a novac hoce!
I opet kazem,ja jesam kriva,jer sam nasela na njihovu ljubaznost pri prijemu mog oca,te nisam procitala ugovor detaljno!Ali van svake pameti je da na silu drzim oca,jer gazdama sam i rekla da zelim da probam da vidimo hoce li se uklopiti!Ali kada me sestra zove sva u strahu jer oni su odgovorni za njega,da ce izvrsiti saomoubistvo,pa jel trebam da budem toliki skot da ga ostavim,ne bi li ispostovala ono sto sam potpisala!?Ovde se ipak radi o coveku,koji je bolestan,a ne o serpama i loncima!
Danas sam ga kupala i brijala,hvali mi se kako je sretan sto se oslobodio te"bolnice"gde je bio!

Danas sam uspela da ugovorim mami smeštaj u bolnicu sledeće nedelje da bi neko napokon izvršio kompletna ispitivanja i da znam na čemu sam.Biće u bolnici samo dva-tri dana,jer doktor kaže da je to za njih velika promena i stres,a možda bude čak i dnevna varijanta,tj,da je posle pregleda vodim kući na spavanje,pa opet ujutro vodim u bolnicu.
Mene sad muči kako da je pripremim za odlazak u bolnicu,šta da joj kažem kad ona ni ne zna od čega je bolesna.
Ona misli da ima problema sa pamćenjem i da zato pije lekove.Nije svesna da neki put ne prepozna mene ili sestru,da ima halucinacije.Sad kad je budu doktori ispitivali neće znati ništa od toga da kaže.
Kakva su vaša iskustva,može neki savet???

Danas sam uspela da ugovorim mami smeštaj u bolnicu sledeće nedelje da bi neko napokon izvršio kompletna ispitivanja i da znam na čemu sam.Biće u bolnici samo dva-tri dana,jer doktor kaže da je to za njih velika promena i stres,a možda bude čak i dnevna varijanta,tj,da je posle pregleda vodim kući na spavanje,pa opet ujutro vodim u bolnicu.
Mene sad muči kako da je pripremim za odlazak u bolnicu,šta da joj kažem kad ona ni ne zna od čega je bolesna.
Ona misli da ima problema sa pamćenjem i da zato pije lekove.Nije svesna da neki put ne prepozna mene ili sestru,da ima halucinacije.Sad kad je budu doktori ispitivali neće znati ništa od toga da kaže.
Kakva su vaša iskustva,može neki savet???

Haydi, dobro je sto si uspela da ugovoris bolnicki smestaj a za nju se ne sekiraj mnogo, i ja sam strepela kad sam oca vodila na neke preglede u d.zdravlja nisam znala kako ce se ponasati al sam povela supruga i bio mi je od velike pomoci,ne bih mogla sama sa njim da vladam nikako jer me uopste nije slusao a i bio je prilicno nestabilan na nogama...Mislim da nije mnogo vazno sta ces njoj reci, kazi joj npr da ide na neke preglede da ce joj lekari pomoci da joj bude bolje,,,,,ona ionako nema pojma sta joj se zapravo desava.... Moj tata je mislio da je sanjao sve kad je bio kod lekara:eek:
ali u svakom slucaju je veliki stres i za tebe i za nju, dok ne prodje sve to... I jako je bitno da ti obavis razgovor sa lekarima jer ona stvarno nece znati nista da objasni.... Ja sam morala tako kod urologa bez obzira sto je njega sramota bilo , ovaj je odmah skontao da sa njim nesto nije u redu i pozvao me da udjem u ordinaciju , onda je odredio terapiju nakon naseg razgovora... Dakle obavezno insistiraj da ti licno sve objasnis

Ja sam protiv svega što može da naruši njihov mir, pa bih se opredelila za dnevnu bolnicu, ako je to moguće. I inače, što kraće tamo, to bolje.
Ne znam šta možeš da joj kažeš. Mošda baš to da za zaboravljanje sada postoje novi i dobri lekovi, ali je neophodno da je prvo pregledaju, urade neke analize i snimke i da misliš da bi joj to mnogo pomoglo. I da tamo neće ostati ni minut više nego što se mora da se urade analize, da će odmah doći kući.
Kad budu završili sa njom to što treba, lekar će razgovarati sa tobom.
Ono što je moje iskustvo je da jedno lečiš, a drugo propada. Doza lekova koju oni odrede možda će joj biti visoka. Ako vidiš da je posle dva tri dana smlaćena, smanji malo dozu (pola leka, četvrt), ali lek ne izbacuj.

Back