Demencija

Skoro sam gledala jednu doktorku na lokalnoj televiziji, neurolog je u pitanju....koja je iznela primer jedne bake od preko osamdeset godina i koj živi na selu i ima 4 razreda osnovne...baka je jako oštroumna i vrlo vitalna (doktorka nije naglasila da li baka rešava ukrštene reči svaki dan), a onda je iznela poražavajuće stanje jedne profesorke u penziji, koja je zašla u dublju demenciju...Nisam naišla, a zaista pretražujem po internetu i svuda sve o demenciji, koliki je procenat obolelih na selu, a koliki u gradu.....

Ma ne zanima me toliko postotak,ali brijem da je u gradu veća mogućnost razvoja kao vjerovatno i srčanog udara,možda čak i moždanog.Mada za moždani tvrde da nema veze sa zdravljem.Hm ja se ne bi složila jer iako je naš gradonačelnik sportsmen imao je moždani te nastavio istim tempom.

Ma ne zanima me toliko postotak,ali brijem da je u gradu veća mogućnost razvoja kao vjerovatno i srčanog udara,možda čak i moždanog.Mada za moždani tvrde da nema veze sa zdravljem.Hm ja se ne bi složila jer iako je naš gradonačelnik sportsmen imao je moždani te nastavio istim tempom.

Grad je svakako rizičnija regija po zdravlje od sela....e sada ko tvrdi da moždani nema veze sa zdravljem...vaš gradonačelnik je možda imao moždani manjeg inteziteta, a sportisti imaju utreniran i jak organizam, uostalom ko bi ga znao....i sreća igra važnu ulogu kada se govori o zdravlju....i način života...i naše misli takođe...moja majka je uvek bila nezadovoljna i životom i ljubavnim životom i komišinicinim životom...a ja bih volela da su mi se neke stvari odigrale kao njoj, i koje je dobila bukvalno na tacni....a ja o tome samo mogu da sanjam...

E sad ako je važnije koristiti mozak da li znači da ga ljudi na selu više koriste od nas u gradu.Znam da do demencije zna doći kao posljedica operacije(al onda je to obavezno kod starijih ljudi)

Goti i moja je mama vecito bila nezadovoljna i nesrecna ...
Udali su je a da nije ni videla moga tatu:eek:
Kao dete je bila nezeljena jer je bila 6-ta cerka..
Niko je nikada nije ni pitao za njeno misljenje dok se nije udala i dosla sa muzem da zapocne novi zivot daleko od njenih i njegovih:D
Uvek joj je nesto falilo i nikada joj nista sto god mi postigli nije bilo dovoljno:think:
Sto je najgore uvek je pre saslusala nekog drugog nego svoju decu..
A koliko sam batina popila zbog njenih i tudjih gluposti:roll:
Ne kazem da sam bila cvecka...ja sam bila stvarno radoznalo i nestasno dete ali....
Uvek je ogovarala nas jedne kod drugih medjutim ja sebe nikako ne vidim kao njen karakter..Ili da sam nasledila nesto njeno pa ni lik ...E sad to me malo tesi...
Ali me mnogo zbunjuje moja zaboravnost mada imam depresiju...:confused:
Kazu da rucni rad pomaze:roll:Pa moja majka je istrikala toliko dzempera i prsluka da to nije normalno...medjutim kad je batalila igle jer su je zglobovi boleli pocela je da se cudno ponasa.Da li je tada vec zahvatila bolest pa vise nije imala koncentraciju ili je zbog toga sto je ostavila igle zapala u tu njenu demenciju jer drugih aktivnosti nije imala...I jos nesto mnogo je volela i jos uvek monogo voli da spava...
Nikada u zivotu sem kad je morala nije ustala pre 10h.:whistling:

Ko ce ga znati - sta mi je to mi je:zper:

Sto se tice grada i nacina zivota ...
Mislim da to ne mora da znaci...
Jer se ranije krace zivelo i radilo se puno...
U stvari kako ko ;)
Ali se ranije to drugacije nazivalo ili tumacilo...
To su odmah pripisivali zlim ocima,gatarama,ili stali su na neciji beleg...
Sta ti ja znam - ali su imali objasnjenje za svaku promenu..
Kada sam pitala tatu za slicne bolesti u njenoj familiji on kaze takva im je klica:think:
Medjutim o svojoj familiji prica sve najbolje a ni on nije daleko od neke vrste demencije ili paranoje...:whistling:

Flory, i mene to zabrinjava, ali i kao tebe neke me stvari teše, uvek me je sve u životu zanimalo, moju majku samo prizemne stvari vezano za tračerske teme po komšiluku, da kupi i ima bolje nego njena okolina, otac centar njenog života u negativnom smislu (i voli ga i mrza ga), ne podnosi samoću od kad pamtim, tema svih njenih razgovora sa drugim ljudima ona, okrenuta isključivo sebi i samo sebi, vrlo inteligentna osoba, ali jako ne obrazovana opšte...knjige, filmovi sa porukom, neee samo akcija...novine i dobri poučni tekstovi nikako...
I još nešto je bitno Flory da ne zaboraviš, demencija nastaje i od štetnih materija koje se nalaze u našem organizmu i koje nam uništavaju sitne mošdane ćelije, ako nemamo sreće to budu baš one koje su zadužene za memoriju i ponašanje.....te štetne materije unosimo putem hrane...soli, masti, šećer,...ono oštećuju krvne sudove, a krvni sudovi sitne nerve....do nas je i da vodimo računa šta jedemo i kako jedemo, sport itd....ima veze nasleđe, ali čini mi se da je procenat manji u tim slučajevima i da se bolest stiče vremenom......bogami ću ja ovih dana dobrano još da proguglam sve o demenciji i da pronađem nešto na ovu temu

PS. I da opis tvoje mame je sličan donekle opisu i moje majke...potpuno razumem sve

Poslednja izmena:
Astrica igram kristal golf soliter....ono prvo što nude na krstarici....nikada me igrice nisu privlačile, ali eto....Kanarinka hvala na podršci, borba sa cigarama je vrlo zeznuta, ali polako...

Ja sam na farmi i uzivam sakupljajuci sve one male zivotinjice :rumenko:
Ukljucena je non stop i kada imam vremena skoknem do kompa...
Inace volim onu igru memorije valjda je kineska...
Steta samo sto je vremenski ogranicena pa nikako da predjem trci nivo:mrgreen:
A mama sizne kada me vidi za kompom ...
Ma samo bi da sedim pored nje i slusam nebuloze a ja ne moguuuu:sad2:

Dragi moji nova sam na ovom forumu,muka me je naterala da se informisem o ovoj bolesti,uglavnom preko interneta,jer od strane lekara pa i blize okoline slkoro nista nisam mogla da saznam.
Moj otac takojde boluje od demencije, s tim sto smo ga tek pre mesec i po dana primirali da ide kod lekara,koji je konacno postavio ovu dijagnozu.Nista o ovoj bolesti tada nisam znala,cak da ne poverujete doktorka mi je najpre rekla da ce uz uzimanje terapije on biti dobro,da cemo moci sa njim kako hocemo(situacije se nazalost pogorsala drasticno od primene terapije,mada mozda bi se to ionako desilo), uglavnom kad su pocele drasticne promene ponasanja bila sam u soku i ja i moji ukucani

Posto radim i imam dete od tri godine a moj muz je takodje zaposlen,majka bolesna morali smo da ga smestimo u dom,vec 4 dana je tamo i pravo da kazem strepim kako ce biti i hoce li se njegovo stanje pogorsavati

Posto radim i imam dete od tri godine a moj muz je takodje zaposlen,majka bolesna morali smo da ga smestimo u dom,vec 4 dana je tamo i pravo da kazem strepim kako ce biti i hoce li se njegovo stanje pogorsavati
Bobice i mi ovde jedni drugima pomazemo savetom...
Da te utesimo ne mozemo ...samo ce biti sve gore i gore...
Na zalost za to nema leka...pa se tako polako spremaj za tantalove muke...
Ako si vec uspela da ga smestis u dom ne vadi ga ni slucajno odande jer njemu treba 24h.nega i paznja svih vas...a tamo je ipak zbrinut ima lekara i ostale kojima je to ipak posao i koji su strucniji nego mi laici...
Bices osudjivana od okoline i budi spremna na to ali nemoj se obazirati.
Kada budes imala vremena preleti pogledom kakva su nasa iskustva i kroz sta sve prolazimo..
Veliki pozdrav i puno srece:zag::bye:
I javljaj se i pisi kako ti je otac...
Mi smo tu i bilo ko od nas ti moze reci reci utehe i podrske kao i ti nama sa ponekim savetom koji budes cula od lekara tvoga oca:cvet:

Imoj otac je evo vec tri meseca u Domu i tesko se prilagodjava,bez obzira na odlicne uslove!Tesko takvi bolesnici mogu da shvate zdrav razum,jer su ga izgubili :sad2:!Pravi probleme,jer se svadja sa ostalim korisnicima Doma,galami,cak i vristi,pa se onda ucuti i ni sa kim ne progovara ni rec,pa odbija da se okupa,pa se svadja sa sestrom kada ga ova natera....
Danas je moj muz svratio da ga obidje i da mu odnese mobilni i jos neke sitnice.Izjavio je da hoce da se zeni!:worth:

Pozdrav svima ,evo mene idem od interniste pa dodjoh na posao,zdravlje moje otislo totalno u aut,silna ispitivanja moram da prodjem pijem gomile lekova,zavirila sam na forum pre dva sata i bas sam se obradovala kad sam videla poruke,hvala puno tebi draga folrena na recima podrske mnogo mi znace u ovim trenutcima,kada sam jos uvek potresena novonastalom situacijom, Inace ovaj forum sam iscitavala od pocetka sve stranice danima,tako da sam upoznata sa svim nevoljama kroz koje prolazite, i sama sam prosla pakao 2,5 godine a da do skoro nisam ni znala od cega mi otac boluje,ma svakakcve gluposti je praviomoj otac da covek ne poveruje koliko osoba moze da se izmeni. ... Ma dovodilo nas je do ludila a da uopste toga nije bio svestan....
inace nemam nameru da ga vracam iz doma jer o njemu nema zaista ko da brine 24 sata, jedino me brine da li ce ostati tamo,ako se vrati ja cu puci!
Vidim da kanarinka ima iskustav sa domom pa mi je sad malo lakse ,jos uvek mu nisam bila u postei skupljam hrabrost da odem ,bojim se da ne navali da hoce kuci....

Bobice, dobro nam došla. Kada sam ja razgovarala sa socijlnim radnicima u vezi mogućnosti smeštaja moje majke u dom, upozorili su me da ukoliko joj se tamo ne bude dopalo i zatraži da se vrati kući njena želja mora da se ispoštuje, i da su oni kao stručna lica ubeđena da joj se u domu neće dopasti, poznajući prirodu bolesti...kasnije sam saznala da samo staratelj može odlučivati u njeno ime, a niko joj nije staratelj...
Radi na tome da nikako ne izađe iz doma, jer tamo ima sve, stručnu negu, i sa vama će imati negu takođe samo što će te kao porodica krenuti svi da poboljevate i da venete, a to nije poenta....sve ovo ti govorimo iz ličnog iskustva....javi nam kako je otac i kako si ti naravno..

Inače moja mama odbija da se okupa i da joj presvučem posteljinu, poslednjih nedelju dana, prosto neće. Neprijatno mi je, evo jutros je bila jedna komšinica....neće ni lepim ni ružnim...ne pada na fore koje se koriste za malu decu, već me naredbodavno istera iz sobe i kaže neću, da ne bih došla u situaciju da vičem i napravim i sebi veći stres za sada se povlačim i moram da smislim kako da je nateram da se okupa, a smisliću nekako.

Slatko sam se ismejala za zenidbu u domu...... sta njima sve moze da padne na pamet..... Moj tata je je utripovao da ce se obogatiti pod stare dane ,te bavice se biznisom,te zaradice velike pare, ko zna kakvi su ga likovi u to ubedili - tad je bio u fazi hiperaktivnosti pa je pajao svukuda ,pa se vratio u dane kad je bio inspektor u opstini i nosao torbicu i odelo sve kao nekad,pa jurio zenske,tj babe, par meseci je dolazio kuci u 4 ujutro pa smo ga trazili po groblju nismo imali pojma gde se vuce i gde provodi dan i noc.........Ispostavilo se da je dolazio u kucu pored groblja kod neke zene mladje od njega 20 godina, pa je i to posle nekog vremena puklo...

Hvala i tebi Goti na dobrosolici, e pa sad sto se tice njihove volje potpuno je nebulozno da ustanove pitaju takve bolesnike za njihove zelje kad oni uopste ne mogu da shvate svoj polozaj,ja sam inace postavljena ocu za privremenog staratelja za smestaj u dom, pa mi tu neke stvari nisu jasne mozda moram da da imam potpuno starateljstvo nad njim da bi mene pitali kuda ce on, prosto ne znam , moram vec sto hiljaditi put u centar za socijalni rad da dobro utvrdim te pojedinosti,jako se brinem,kad mi zazvoni mobilni prvo mislim dom je - zovu da ga vratim kuci i tako... nemam mira ni sada.....Uh kako je to sve tesko
Pravo da ti kazem ja i majka smo potpuno vec obolele, jer smo pod konstantnim stresom vec 2,5 god i u pravu si jednostavno nije vredno nasih zivota, a toliko smo vec propatili da nemamo ni trunke snage vise da se borimo sa njim.Sad je tesko pokretan,uglavnom kunja i kuka kao je umoran i nemocan.Ima epizode kad odjednom ustane seta bez icije pomoci,lupa gluposti,prica ko navijen,jede kao provaljen(inace ima teskoce sa gutanjem ),hoce da registruje kola, da vozi ,da obradjuje bastu....... Ako mogu da ti dam savet bice mi drago, ja sam imala cesto sa mojim ocem problem kad treba da se obrije , da se okupa, da popije malo vode i skoro uvek je bilo ne mogu ,nemam snage ... ja ga tad ostavim na miru pa nekoliko puta u toku dana ga pitam jel moze sad jel ti sad odgovora,jednostavno trazila sam momenat kad ce pristati i obicno mi je uspevalo,nisam ga nikad prisiljavala

Bobice, verovatno da je sasvim dovoljno što si ti ocu privremeni staratelj....bori se da te ne prevare ovi u socijanom, jer znaju da budu vrlo nezgodni, njemu je tamo sigurno dobro, sada je red da se spasite vi, a njemu šta bog da...uzgred hvala na savetu, i potpuno si u pravu da je nebulozno pitati takve bolesnike za bilo kakav stav, ali meni su stvarno u socijlnom to rekli...i rekli su mi takođe da, moraju imati sigurnu opciju gde sa njom ukoliko izrazi želju da se vrati kući...da sam kojim slučajem zvanično bila njen staratelj, to mi ne bi rekli, a i iskoristili su to što nisam bila informisana...i što nisam njen staratelj...

Poslednja izmena:
E vidis Goti i mene brine stav ustanove pre svega doma,posto se oni prilicno ogradjuju,i ne garantuju da ce on tamo i ostati,navodno zavisice od ponasanja tj,ispoljavanja agresije(zar agresija nije sastavni deo njihove bolesti !) I zamisli nebuloze na prijemu socijalna radnica pita njega da li zeli da ostane u domu da se druzi gleda tv i slicne gluposti,sreca pa rece DA inace bi mi sa njim nazad morali!! Zamisli tek tu glupost,poludela sam! I

Znači stvarno su bezobrazni, nisi naglasila, ali njegov smeštaj u domu te sigurno košta...i u tom slučaju ne žele da rade svoj posao....kako čovek da bude pametan....htela sam te posavetovati, da se raspitaš još na nekom mestu, koja su tvoja prava u tom slučaju i da li mogu da ga vrate iz doma, bez da se tvoja reč važi....ali nemam ideju gde...ova država je začarani, ne jedan krug nego hiljadu krugova...možda kod nekog nezavisnog pravnika.

Back