Demencija

Sad kad si spomenula nezasitu glad, setila sam se da je i moja mama imala takvu fazu. Doduše, nije jela stalno, ali kad je to uhvati onda je vikala da joj dam odmah da jede ili će umreti. Koliko puta se desilo da ja već zakuvavam supu a moja mama u slast jede goli hleb jer ne može da sačeka 2-3 minuta do supe! Valjda im to tako mozak diktira - ne znam. Srećom, to je trajalo možda godinu dana pa je prestalo.
Ni ja mojoj posle nisam branila da jede šta želi. Ako već niko ne može da je izleči, barem neka je njeno srce zadovoljno. Ipak, pošto je tvoja mama dijabetičar, osim slatkiša sklanjaj joj sa očiju lubenice i grožđe. Trebala bi da jede što više citrusa, naročito grejpfrut.
A zaista se nekad raduju hrani kao mala deca :confused:. Jednom sam pravila neku štrudlu i zovem je da jede, a ona kaže - "Pa što mi nisi rekla da ćeš peći? Ja bih se unapred radovala!"
To mi je bilo tako tužno...

Da, već sam pisala da me je davno udarila u kliničkom centru, a tamo bila gužva samo takva i tada su lekari govorili da ima izmenjenu ličnost, jednom je pokušala da me udari sa štakom, ali joj nije uspelo i mislim da se posle toga uplašila kada sam joj uzela istu.
Agresivna je i preti, recimo kada joj donesem da jede, da će tazbiti TV ili baciti tanjir i razbiti prozor.
Pričamo fino pola sata, a sledećih pola sata ma i više krene u neku kuknjavu i bogoradanje.

Nego, Dekada da li je to deda tebi nešto uradio. Za baku se moglo i naslutiti, strašno mi je žao bake i kada si pre pisala o njoj. Jeste možda strašno ali ga zaista treba dobro izgrditi i na neki način dovesti u kakav takav red pa čak i zastrašiti.
Mada stručnjaci napominju, da treba polako i da im ne treba ništa nametati jer mogu da se uzjogune i budu gori, međutim iz mog iskustva to ne pije vodu, ne makar uvek ili ja ne umem da se dobro da se snađem u svemu ovome.
Pozdrav za sve....

Kajo i moja je takva:zcepanje:
Supa na stolu a ona uveliko jede hleb.A sto se tice voca tamani ga i ako ne sme da ga jede u tim kolicinama.Tata joj uredno donosi svako vece sa placa:roll:
Nekad sakrijem pre nego sto vidi ali nekad ne uspem :rumenko:
Toliko je doneo kajsija ovih dana da sam danas kuvala dzem za moju unuku:lol:
A njoj i tati sam rekla da sam kupila:zcepanje:
Moram da balansiram izmedju njih dvoje.Jer tata uvek kaze
- Pusti neka je zelja mine ko zna:sad2:
Goti mene je moja jednom potkacila po ruci pa sam se toliko naljutila da sada kad sam ljuta ne prilazi mi blizu:mrgreen:Ali ne znam dokle ce je to drzati.
Mada se sada okomila na mog bratanca.I non stop govori kako ce mu glavu razvaliti sa cime god stigne:eek:A on tupca nikako da shvati da ne moze sa babom da se sali kao nekada.Da je ona sada bukvalista i sve shvata ozbiljno.Bojim se da ih ostavim same i na trenutak.
A on dusa tetkina je moja desna ruka:heart:
:bye:

Da, već sam pisala da me je davno udarila u kliničkom centru, a tamo bila gužva samo takva i tada su lekari govorili da ima izmenjenu ličnost, jednom je pokušala da me udari sa štakom, ali joj nije uspelo i mislim da se posle toga uplašila kada sam joj uzela istu.
Agresivna je i preti, recimo kada joj donesem da jede, da će tazbiti TV ili baciti tanjir i razbiti prozor.
Pričamo fino pola sata, a sledećih pola sata ma i više krene u neku kuknjavu i bogoradanje.

Nego, Dekada da li je to deda tebi nešto uradio. Za baku se moglo i naslutiti, strašno mi je žao bake i kada si pre pisala o njoj. Jeste možda strašno ali ga zaista treba dobro izgrditi i na neki način dovesti u kakav takav red pa čak i zastrašiti.
Mada stručnjaci napominju, da treba polako i da im ne treba ništa nametati jer mogu da se uzjogune i budu gori, međutim iz mog iskustva to ne pije vodu, ne makar uvek ili ja ne umem da se dobro da se snađem u svemu ovome.
Pozdrav za sve....

Ne brini Goti,meni deda ne može ništa.Potpuno si u pravu što se tiče grdnje.Ponekad se prema njima treba ponašati kao da su mala nevaljala razmažena deca.:prstic:Nemoguće je da im se sve dopusti.Jooooj, šta sve oni ne bi radili?:think:Vama koji ste sa njima 24 časa,svaka čast.:ok: Goti, dobro se snalaziš, kao i Florena jer drugačije ne bi mogla podneti i savladati sve te teškoće koje donosi ova prilično teška bolest.
Pozdrav.Moram da krenem kod dede.

Moju mamu tretiram kao da mi je "cerka"
Kako sam gajila njih tako se ponasam i prema njoj:rumenko:
Ako je dobra i ja sam,ako zakera ili je bezobrazna i ja sam:roll:
Za sada to funkcionise mada se ona buni i strasno je svadljiva.
U poslednje vreme je nemoguca.Mozda i ovo vreme utice na nju:think:
Zali se da je sve boli:eek:Ima anginu pektoris i devijaciju kicme ali i kad joj je secer visok ima grceve u listovima.Sve to znam ali kad pitam za savet svi kazu daj joj nesto za bolove:roll:
U bolnici su joj radili sve analize i za sada je po njihovom sve OK:rtfm:

Moju mamu tretiram kao da mi je "cerka"
Kako sam gajila njih tako se ponasam i prema njoj:rumenko:
Ako je dobra i ja sam,ako zakera ili je bezobrazna i ja sam:roll:
Za sada to funkcionise mada se ona buni i strasno je svadljiva.
U poslednje vreme je nemoguca.Mozda i ovo vreme utice na nju:think:
Zali se da je sve boli:eek:Ima anginu pektoris i devijaciju kicme ali i kad joj je secer visok ima grceve u listovima.Sve to znam ali kad pitam za savet svi kazu daj joj nesto za bolove:roll:
U bolnici su joj radili sve analize i za sada je po njihovom sve OK:rtfm:

Ama, činiš sve što možeš....pa šta i kako Bog kaže.

Danas sam imala LEPdan:D
Moja cera se verila:super:
Decko je zaprosio na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu:heart:
Starija se vratila sa porodicom sa mora:D
A mama je bila fina:klap:
Kakav divan dan:super:

Danas sam imala LEPdan:D
Moja cera se verila:super:
Decko je zaprosio na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu:heart:
Starija se vratila sa porodicom sa mora:D
A mama je bila fina:klap:
Kakav divan dan:super:

Auuu Flory, pa prosto čovek da ti pozavidi na sreći.....ništa vezano specijalno za tebe već za tebi drage ljude.
Stvarno je neverovatno lep osećaj kada je neko tebi drag i blizak, srećan ili mu se dogodi sreća.
Konačno... zapamti datum...vesela i lepa vest..uživaaaaj.:worth::klap:

I od mene sve cestitke zaljubljenima!:cmok2:Nek uzivaju u tim trenutcima,dok traju leptirici u stomaku,a ti Florena,uzivaj u sreci svoje cere!Ipak,njihova sreca je i nasa!
Moj otac,koga sam bila smestila u Starcaki dom,izdrzao 5 dana,alarmirao bracu da sam ga smestila u zatvor,svasta se nazalio,te,sobzirom da je taj Dom otvorenog tipa,soc.radnica rekla da on protiv svoje volje ne moze boraviti kod njih,ta sam ga vratila kuci!Jedan od striceva me nazvao kuckom koja je njegovog brata smestila u Dom,ali da ga se sam prihvati,ne zeli i nece!Inace Dom je odlican,cisto je ,svi su ljubazni,pricala sam s korisnicima koji su tu vec po 6 i 10god.Cak i bivsi direktor Rafinerije je u njemu vec 6god.
Ali moj otac smatra da nije bolestan,da ce ga brat voditi kod neke vracare,jer lekari kod kojih sam ga ja vodila ne znaju nista,te ce ga vracara izleciti!Prekjuce mi kaze:"Kud mi ti zapade za cerku,pa ti mene mrzis kada mi ne das da idem gde ja hocu!"A kod soc.radnice kada su se braca pojavila kaze"Evo je moja cerka i zet koji me mrze najvise na svetu!"
Prosto ne mogu da verujem koliko moj otac crkava za tim bratom,a ima ih jos dvojicu,za njih i ne pita,a meni kaze da me mrzi iz dna duse!
Za fizicku agresivnost nema snage,ali mozak mu odlicno radi kada zeli da me uvredi!

Za sve koji imaju dementne osobe u svojoj blizini ( a da ih nisu smestili u dom za stare), prvo sto treba da uradite je da ih odvedete kod neuropsihijatra da im da lekove. Tako ce Vam biti malo lakse sa njima. :zper: Mojoj babi su rekli da je najverovatnije pocetak demencije, misli samo na sebe, nezanimaju je drugi, kuka po ceo dan kako ce da umre, nedozvoljava nikom da se odvoji od nje, cak je imala i halucinacije. Moju majku, a njenu cerku je unistila fizicki i psihicki dok nije zavrsila u bolnici. Sada je u privatnom domu za stare, dok nedobijemo drzavni.:maramica: Svaka cast onima koji se brinu o dementnima, pogotovo ako su agresivni. Moja baba je zvala celu rodbinu i komsiluk da im javi da mi hocemo da je otrujemo sa lekovima.:dash: Rodbina Vas nece razumeti, samo ce da Vas okrivljuju, a niko od njih nece da pomogne:sad2: Dzabe gubite vreme i zivce da se objasnjavate sa njima, mislice uvek da ste vi najgori, a da su dementni u pravu (iako neznaju sta znaci ta rec). Neobracajte paznju na to sta ce drugi da kazu, nego pravac u socijalno, predajte papire za dom. Dementni mogu da zive i po desetak godina, a postaju sve gori i gori, a svi koji cuvaju dementne u kuci za to vreme mogu totalno da odlepe:besna: Razumite da oni nisu vise iste osobe, mojoj majci kad je pozlilo (dok je cuvala dementnu babu) u poslednjem trenutku je stigla hitna pomoc da je spasu (jer je moja majka uspela da okrene broj moje sestre, a nije mogla da prica, pa je sestra brzo dosla da vidi sta nije u redu i kad je dosla videla je majku kako lezi na podu maltene bez svesti i povraca), a za to vreme je baba stajala pored nje (svoje cerke jedinice) i govorila joj "Prokleta da si":sad2: Kad smo pitali babu sto nije zvala hitnu pomoc, ona je totalno hladno rekla kako "Ona to nezna":dash:, a zove svaki dan rodbinu kad mama izadje iz kuce do prodavnice! Tako da znate da je demencija strasna bolest - pogotovo za one koji cuvaju dementne osobe, a takvih je sve vise!

Kanarinka nemoj da dajes to k srcu:whistling:
Jer ti si mu naj bliza a da je neko drugi tu istresao bi se na njega.Nije vazno ko je jer u njihovoj glavi je strah i ne znaju sta se sa njima desava.Otuda i agresija i zle reci.
Moras razumeti njegov strah.Dosta je promena bilo u zadnje vreme kod njega.
Nazovi strica i pitaj da li hoce da bude staratelj .Ako odbije onda neka gleda svoja posla.:mrgreen:
Moja je mene oplela danas ni krivu ni duznu.:think:
Zasto sam tati promenila posteljinu a njoj nisam ko zna od kada:eek:
A juce je dobila sve cisto.Svaki dan generalka po sobi i kupatilu.Kad se uneredi menjam posteljinu svaki cas.Nekad i 2-3 puta.Ali od kako se vratila iz bolnice malo je pazljivija sto se toga tice:rtfm:Tako da sam dosla do zakljucka da je to namerno radila:mrgreen: A tamo joj uterali strah u kosti pa sada vodi racna.Znam sada kada se pogubi a kada se folira:evil:

Poslednja izmena:
Sta raditi i kako se ponasati sa osobom koja ide ka demenciji i pri tom je agresvina:sad2: Ima li leka ili nekih cajeva sta god...

Teraj je da radi jogu, pilates, tae bo, da meditira, seta u prirodi, prestane da pusi, pije, prestane sa narkoticima ako to radi, ustali san, krene na kurs keramike, plesa, crtanja, neka sama uzme papir i olovku i neka crta, neka slika, neka se angazuje po pitanju drustvenog zivota. Vrlo vazno: Drzi je podalje od foruma.

Teraj je da radi jogu, pilates, tae bo, da meditira, seta u prirodi, prestane da pusi, pije, prestane sa narkoticima ako to radi, ustali san, krene na kurs keramike, plesa, crtanja, neka sama uzme papir i olovku i neka crta, neka slika, neka se angazuje po pitanju drustvenog zivota. Vrlo vazno: Drzi je podalje od foruma.

Baš pokušavam da zamislim ove naše kako vežbaju jogu i angažovani su oko društvenog života.

Florena, čestitam!

Ako su "ti vasi" vec svrseno dementni, a ne samo da pokazuju tendenciju da to i budu, pa potrazite im strucnu pomoc, mila,
da ne dodje do takve jedne stvari da se Vi zbog toga previse rascvetate, posle toga neminovno uvenete.

Ajde sad jedno ne baš prozaično pitanje:
Kako se osloboditi smrada iz zapišanog poda? Tepison ćemo baciti, ali urin je prošao kroz njega na beton. Prošlo je oko 2 meseca kako se baba popiškila na pod, a u sobi i dalje neopisivo bazdi - otprilike kao u štali. Ribanje deterdžentom nije pomoglo a beton ne mogu da izlupam. Da li neko zna čime bih mogla uništiti ovaj miomiris da bi soba opet mogla da se koristi? Možda nekom kiselinom?:confused:

Tesko da ces necim "ubiti"taj smrad!Imam prijateljicu cija baba je umra jos pre godinu,sobu su krecili,sve oribali,krevet bacili,ali jos uvek se pomalo oseca!:(
Sto se tice joge,crtanja,pisanja,moj otac je za takve stvari bio nezainteresovan i kada je bio zdrav!Satima sedi i gleda tv,to mu je poslednjih 15god jedina zanimacija!
Stric nece odgovornost nad njim,napravili mi cirkus,izvukla ga iz drzavnog doma,nagrdili me,cak su isli dotle da sam ga JA napravila ludim!Sreca te imam otpusnu listu iz Nemacke gde lepo pise da lekove ne moze uzimati sam,da mu se ne dozvoli koriscenje kuhinje,raspolaganje novcem!Nasli su nekog da im prevede sa nemackog,mada im ni dalje nije jasno kako ne moze da podize svoju penziju!Sad su nemci zli,zamislite zabranili dementnoj osobi da raspolaze novcem,sram ih bilo!:spam:Inace moj otac im je uvek davao novac,i to je ono sto ih boli!

Kako se osloboditi smrada iz zapišanog poda? Tepison ćemo baciti, ali urin je prošao kroz njega na beton. Prošlo je oko 2 meseca kako se baba popiškila na pod, a u sobi i dalje neopisivo bazdi - otprilike kao u štali. Ribanje deterdžentom nije pomoglo a beton ne mogu da izlupam. Da li neko zna čime bih mogla uništiti ovaj miomiris da bi soba opet mogla da se koristi? Možda nekom kiselinom?:confused:

Probaj rastvorenom soda bikarbonom, ili limunom; to dobro ubija mirise... isto tako rastvor asepsola bi mogao da pomogne.
Imam mačora koji kada se tera markira po kući, pa imam iskustva sa uklanjanjem mirisa :roll:.

Tesko da ces necim "ubiti"taj smrad!Imam prijateljicu cija baba je umra jos pre godinu,sobu su krecili,sve oribali,krevet bacili,ali jos uvek se pomalo oseca!:(
Sto se tice joge,crtanja,pisanja,moj otac je za takve stvari bio nezainteresovan i kada je bio zdrav!Satima sedi i gleda tv,to mu je poslednjih 15god jedina zanimacija!
Stric nece odgovornost nad njim,napravili mi cirkus,izvukla ga iz drzavnog doma,nagrdili me,cak su isli dotle da sam ga JA napravila ludim!Sreca te imam otpusnu listu iz Nemacke gde lepo pise da lekove ne moze uzimati sam,da mu se ne dozvoli koriscenje kuhinje,raspolaganje novcem!Nasli su nekog da im prevede sa nemackog,mada im ni dalje nije jasno kako ne moze da podize svoju penziju!Sad su nemci zli,zamislite zabranili dementnoj osobi da raspolaze novcem,sram ih bilo!:spam:Inace moj otac im je uvek davao novac,i to je ono sto ih boli!
Najgore je da niko neće da razume kakva je to bolest niti ih interesuje.Izgleda da u celoj situaciji niko od rodbine ne gleda "bolest" nego samo "novac".Na žalost, kao što si mogla primetiti, ova bolest je ne samo teška nego i "skupa".Lekovi koji iole nešto vrede ne daju se na recept nego se kupuju za debele pare. Melperon, lek koji moj deka koristi i koji utiče na raspoloženje, je baš iz Nemačke. Ne obraćaj puno pažnju na rodbinu,ipak je on tvoj otac i moraćeš sve sama sređivati. Novac iz banke može podizati samo vlasnik, ovlašćeno lice ili staratelj i sve ima svoju proceduru.

Tanak sloj betona ponovo. Pre toga vetrenje, ko bi ga znao.

Poslednja izmena:

Ne mogu zamisliti moju mamu na forumu:zcepanje:
Ona ne zna ni tv da upali:roll:
A tek joga i pilates - ona sa 70 god i 100kg:zper:
Naj veca ambicija joj je da se posvadja sa nekim .Ili ako uhvati zrtvu da prica sta je nekad bilo.Ali u svojoj nekoj verziji.A sto zna da izmislja price.E to tek treba cuti:rumenko:
Ujutru ne mogu da je nateram ni spavacicu da skine - da obuce nesto drugo.Nego se tako seta po dvoristu.A ulica iznad nas,stambena zgrada do nas...:rumenko:
Vec sam digla ruke - neka se seta u spavacici.Samo da joj ne padne na pamet da i to skine.
Mada je imala ambicije(kao na plazi -pa sta)Ko ne zna ne razume o cemu pricam.Ne dao Bog to nikom da dozivi a pogotovo ne svoje roditelje da gledas takve.
A ona jadna je celog zivota govorila kad vidi tako nekog
"Boze uzmi mi dusu ali nemoj pamet":worth:
Kao da je predosetila sta ce da je snadje.Zato je i sad jaka u svojim stavovima i tesko da moze da joj se objasni da to nije tako i da je sanjala(halucinirala).Boze koliko joj je pogan jezik.Ikoliko zla poseje oko sebe.Dovede te do tacke da ne zelis ni da je pogledas a ne da joj pomognes.A vec posle par min.druga osoba kao da nista nije bilo:mrgreen:

Kajo moj otac je zidar.
I kaze da ces to tesko izvuci iz betona jer mokraca ima soli.
So je usla u beton i vezala se za nesto(ne razumem)..:eek:
Moraces ili da obijas beton pa novi(samo taj deo)
Ili da premazes bitumenom ili topljenom smolom pa preko parket ili laminat.
Cudi ga kako se sam beton nije "pojeo"od soli.Obicno ima ostecenja.Iskrza se beton na tom mestu.Bude kao da se raspada.A zasto ne moze da se izvetri??pitam
Zbog soli -uzima vlagu iz vazduha i tako ce biti poduze vreme("mirisi")ali so ostaje:mrgreen:
Eto to sam smarala tatu da bih videla kako da se resis toga:zag::bye:

Back