Ja imam tasta koji je doziveo mozdani udar i ima demenciju.Zivi sa tastom u stanu .Sami su.Gledam to sa strane,ja sam samo zet(!?)
Tast ima dve kcerke i sina.Sin(moj surak 22god.)je inace propalitet,kockar,duguje kome stigne.Pre 4 godine je nagovorio oca da proda garazu.Uzeo mu tih 9000 evra i potrosio na provod.Sad ga nagovara da proda stan pa da kupe kao drugi na drugom mestu,jer kao nesme vise da stanuje u starom kraju.
Zena mi je ocajna zbog toga jer je otac pod uticajem njenog brata.Ne zna sta da radi jer zna da kad tast proda stan bice isto kao i sa garazom.
Ja ne znam sta bi joj rekao.Ona odbija da ja uradim bilo sta opet sama ne zna sta da radi.
Pozdrav Darth!
Imam mozda koristan savet za tebe...
Vidi, situacija o kojoj pricas je vrlo komplikovana ali nije i neresiva ako naravno ti imas volju da stavri dovedes u red,a cini mi se da je tako. Kao prvo veliki je problem sto tvoj tast boluje bas od demencije,on znaci nije sposoban da se stara o svojim pravima i interesima,njegova percepcija realnosti je iskrivljena,zena mu je pretpostavljam nemocna i ne moze da se suprotstavi sinu koji im unistava zivot,sto znaci da ako tvoja supruga bude pasivno gledala na ceo slucaj i ne bude preduzimala nista stvari ce biti samo gore i mozda ce je jednog dana jako gristi savest sto nesto konkretno nije preduzela..
Govorim ti upravo ovo sve jer sam i ja na neki nacin bila u poziciji tvoje supruge..
Naime,kad je moj otac ispoljio prve znake poremecaja ponasanja i imao prvi agresivni ispad, ja sam pokusavala sama da resim situaciju da ne mesam supruga u sve to i mislila sam da cu na neki nacin uspeti da resim novonastali problem. Moj suprug je pak insistirao da moj otac mora odmah da ode lekaru milom ili silom ili cemo po njegovim recima doziveti sve i svasta, i da ce on biti sve gori i gori.Insistirao je da odlazak lekaru ne odlazemo vec da ako ja ne mogu da ga primoram na to da ce on to vrlo lako resiti.... Ja tada nisam smogla snage da mu dam odresene ruke a zaista je imao volju da mi pomogne..danas se kajem
I Sta se dalje desava..
Naravno kao sto je moj suprug i prognozirao,sve je bilo kao po scenariju,njegovo stanje se pogorsavalo iz dana u dan,postajao je sve vise nemoguc za zivot svima nama, mamu je jos vise kinjio i maltretirao psihicki,trosio je novac nemilice na svakakve gluposti i na kraju se odselio iz porodicne kuce i ziveo sam 6 meseci..
Da ne govorim o ostalim stvarima,promenio drustveni polozaj,nepristojno se ponasao na ulici i u kontaktu sa drugim ljudima,uzimao alkohol i jos mnogo toga...
Sve dok bolest nije dosla u progresivnu fazu i tad se vratio kuci....
Ponovo su nastali problemi, nije hteo lekaru,kukao je po ceo dan, a nismo znali sta mu je ,pocele su halucinacije,teskoce u hodu...Izvini ako sam propsirna..
I tada sam ja ponovo pocela da vodim rat sanjim da ide da se leci,uzasno me je maltretirao,te hoce te nece, te hoce opet da se odseli, te krene kao negde od kuce nema pojma gde pa se vrati, pa kuka kako mu je dosta zivota i da ne moze vise da izdrzi i tako u nedogled... Ja sam bila ocajna,nisam znala sta da radim i kako da mu pomognem,bila sam pod strasnim stresom....Moj suprug je to naravno video i reagovao odmah....
Izdeklamovao mu je sve, pritisnuo ga je i iz istih stopa odveo neuropsihijatru...Njemu je to bilo strasno ponizenje a i meni , bilo me je sramota...
Ali sam istovremeno znala da drugog nacina nije bilo... I tako smo krenuli sa lecenjem i konstatovali od cega boluje,ja sam non stop citala o demenciji istrazivala i pokusavala da razumem u kakvom stanju se nalazi i kao da mu pomognem
Hocu da ti kazem, pokusaj da ubedis suprugu da ti dozvoli da joj pomognes,ona ocigledno ne moze nista sama, a vi ipak u braku treba da delite dorbo i zlo i nije nista strasno ako se i ti umesas u taj problem jer imas dobre namere i zelis da pomognes.... Ona ce verovatno kad tad od tebe traziti pomoc a bolje je odmah reagovati, to eto vidis i sama mogu da potvrdim iz licnog iskustva...
Dalje,obzirom da je sutacija takva da ti je tast tesko bolestan(demencija jeste tesko oboljenje) a tasta nemocna, sin problematican i vodi ih u propast,mozda nije lose da odete u centar za socijalni rad da popricate sa soc.radnikom pa ce vam on najverovatnije dati neki dobar savet ili mozda i ponuditi neku vrstu pomoci,centar za soc.rad za to i postoji,samo sto smo mi svi uglavnom neupuceni u njegove nadleznosti.Pokusajte zaista ... oni su zaista duzni da resavaju takve porodicne probleme....
Da sam to ranije znala mozda bih se mnogo bolje organizovala u vezi sa tatinom bolescu i mozda nasla neko bolje resenje od trenutnog..
Pozdrav,sve najbolje