Slazem se da moze mnogo vise od mnogih svojih vrsnjaka,ali predpostavljam da vecina tih koji ne znaju da ukljuce laptop znaju sta su i da li su rucali. ona to ne zna,ni 15min od kako zavrsi rucak. Njena dijagnoza je kognitivni poremecaj.
Inace,nemam nameru da je pomeram iz njene kuci dok god moze da funkcionise na ovaj nacin,naravno. Slazem se da je njoj na poznatom terenu najbolje. Ja nisam sposobna da brinem o njoj jer moram da radim, odsutna sam iz kuce 10,11 sati dnevno. A nemam mogucnosti da placam nekog da brine o njoj. Ako dam otkaz,nemam ideju kako da zivimo od njene penzije.
Iskreni,nisam ja toliki monstrum da bih zelela da je se resim. Ja nemam drugo resenje.
Procitaj sta sam pisala od pocetka. Pa ja nemam nikoga osim nje...
Mnogo toga što si napisala o svojoj tetki me podseća na tok bolesti kod moje mame. Neke su stvari dobro funkcionisale, ali je za njeno smeštanje u dom bilo presudno što nije mogla da koordiniše stvari u vremenu, što nije umela da se snađe kod svih onih radnji koje iziskuju nekoliko poteza (npr. da bi se ispeklo jaje, potrebno je izvaditi tiganj, zejtin, izvaditi jaje iz frižidera, uključiti šporet, ispeći jaje, skloniti tiganj sa toplote, ugasiti šporet), najkasnije kod trećeg bi nastao kurcščlus što znači da bi šporet ostao uključen, ili bi jaja pravila bez zejtina itd. Takve stvari nama deluju banalno, ali mogu da ugroze i povrede dementnu osobu. Kod starih ljudi koji nisu dementni, a ima ih hvala bogu dosta, lako je pomoći jer se prosto kompenzuje ono što oni ne mogu zbog fizičkih tegoba, sporosti, ali oni još uvek situaciju drže pod kontrolom. Sećam se svoje babe koja nije mogla više da obavlja teže kućne poslove i nosi teške stvari, pa smo našli ženu da joj pomogne. Baba je potpuno vladala finansijama, pravila spiskove za nabavku, planirala šta će se kuvati, kada će se obavljati koji kućni poslovi, bez problema uzimala propisane lekove i znala kada će koji lek nestati pa se mora ići po recept ili u apoteku. Pamtila je kao slon i nikada nam ni jedno pitanje nije postavila dva puta. I tako do 88. godine.
Kod mame sam najednom shvatila da ne prepoznaje naš kraj, odn. da bi imala problem da se vrati kući od tačke sa koje se nizbrdo vidi zgrada u kojoj živimo. Nije mogla da sklopi šta će obući, zanemarila je higijenu, nije znala da li je popila lek ili nije. S druge strane, ona i danas prati vesti, ima omiljene i manje omiljene političare, zna ugrubo da su se desile strašne stvari u Francuskoj i Turskoj i stalno ponavlja da ne bi volela da živi u ovo vreme. Kada je nedavno bila kod kuće, našla je neke stvari za koje je mene pitala gde se nalaze, a ja nisam znala. Međutim, nakon treće rečenice, ona uleće u konfuziju, tvrdi nelogične stvari, ublažava svoje tegobe pod najneverovatnijim izgovorima. Ja više ne raspravljam s njom, otklimam glavom, menjam temu, kažem jeste, tako je, pa čak i kada mene okrivi za svoju situaciju jer i dalje misli da bi mogla da bude sama kod kuće. Što se toga tiče, prošli smo sve faze, potpuno samostalan život, pomoć u kući za teže poslove, zatim geronto domaćica koja je nabavljala kuvala i najviše sedela i pravila društvo, odlazila pre dogovorenog vremena (imali smo neki okvirni dogovor za dnevnicu bez striktnog plaćanja na sat), pa je na kraju nestao neki novac koji je mama ili sakrila (onda još ima nade da ga nađemo) ili je dala ovoj ženi pa zaboravila ili negira, ili je geronto domaćica taj novac naprosto ukrala znajući da ćemo joj teško dokazati krađu. Onda smo uzimali ženu preko agencije, pa je taj momenat bezočnog bezobrazluka i iskorišćavanja nečije nemoći donekle smanjen, ali kada je bilo problematično ostavljati je samu noću, a preko dana sam ja i pored žene koja je na kraju sedela tu skoro ceo dan, spadala s nogu organizujući njen i svoj život, e onda smo počeli da gledamo domove.
I sada i dalje nije sve rešeno. Briga o dementnoj osobi, svejedno u kojoj fazi, podrazumeva da stalno rešavamo probleme, taman kada mislimo da smo sada nešto rešili, iskrsne nešto novo. Mene je to u početku izluđivalo jer sam mislila da ja nisam u stanju da dobro sagledam njenu situaciju i pomognem joj kako treba. Sada sam nekako oguglala na to, u stalnom samo telefonskom kontaktu (još ume da se javlja na telefon, ponekad i da pozove preko brzog poziva na mobilnom), saslušam šta ima da mi kaže i uradim ono za šta ocenim da ima smisla i potrebe.
Bolest nema neki jasan linearni tok, ume da zavara u početku. Kod mame sam mislila, i nadala se, da je njena demencija izazvana depresijom i da će antidepresivi rešiti problem. Međutim, nažalost, kod nje to nije bio slučaj. Pahuljice, ono što mi je zaista tužno kod tvoje tetke je što ona ima tek 71 godinu, dakle, to nije ona klasična nemoć u starosti. Ljudi njenih godina, pa i stariji, umeju da budu veoma aktivni, znam dosta ljudi iz svog okruženja i profesije koji su i dalje prisutni, sjajni su sagovornici i umeju da daju dragocene savete i zapažanja iako su godinama zvanično u penziji. Šta god da je kod tvoje tetke u pitanju, vreme će pokazati. Bitno je da se sačuva od stresa, da se pomaže tamo gde mora i gde ona to prihvata. Nekada i uz neku poluistinu, ako to vodi cilju. Kod moje mame, blagotvoran je bio uređen dnevni ritam koji dom nudi, a koji ona više nije umela da uspostavi. Kao i kod bezuslovne ljubavi, meni mama stalno govori da će sve uraditi kako ja kažem, iako mi je minut pre toga govorila da sam je na prevaru smestila u dom. Zna da ne može sama, ali neće to da prizna, i, što se mene tiče, ne mora. Meni je najbitnije da je ona zbrinuta, makar to bilo u domu. Znam da bi kod kuće svima bilo teže, da se ne bi kretala, da bi se jogunila oko hrane i lekova, da bi kukala da je usamljena, i sve bi to kod nje imalo loše posledice. Ovako može da gura godinama, stabilna je iako se bolest pogoršava. Pahuljice, stalno ćeš preispitivati njene potrebe i mogućnosti, i procenićeš sasvim pravilno kada u kom momentu šta moraš da uradiš. Osećaj krivice što mi je majka u domu prati me i dalje, s druge strane, mi je savest mirna jer znam da sam sve pokušala i došla do ivice svojih fizičkih i mentalnih kapaciteta. Nakon godinu i po dana, mogu da kažem da sam u nekom solidnom balansu, mogu da brinem i o sebi, o svojoj porodici, poslu i o mami.
...citam ovo i razmisljam koliko osoba znam koje mnogo od ovoga odavno ne mogu i ne rade, pa niko ne smatra ni da su dementrni ni bolesni, vec jednostavno samo stari, a uz starost ide i po
neka nemoc....kad razmislim tvoja tetka meni "zvuci" kao apsulutno zdrava zena u nekim ozbljnim godnama...aktvnija je od mnogih mnogo mladjih...ne bi ja nju pomerala iz njene kuce, dok god
za to i ako za to ikad dodje vreme....promenom mesta boravka njima se mnogo toga menja, navike su cudo...
..moja mama ima 82.gu godinu, zivi sama, i mnogo toga ne moze jer je slabje pokretna, ali nebi ni za zivu glavu bilo gde...na stranu sto je dom skup, ona ima svoje navika i svoj red i ritam, cim
joj se to bar malo poremet treba joj 2 dana da se vrati u normalu...
Naravno, svaki slučaj je slučaj za sebe i ja se ne bih usuđivala da procenjujem bilo čije stanje i donosim sud o nečijim postupcima. Zato pišem samo o onome što sam lično prošla, i prolazim, jer će to možda nekome biti putokaz za rešavanje svoje situacije. Da nemam majku sa dijagnozom kognitivni vaskularni poremećaj, ne znam šta bi me nateralo da čitam ovu temu, a kamoli da delim savete.