Da dodam koju reč i na ovo. Kao prvo, osećaj krivice - zaboravi! Dementni traže pažnju i to je prosto na prvom mestu. Nema ništa bitnije od njih samih. Moraš to i psihološki da razumeš, jer to kod njih nije običan strah od samoće, to je strah od nemoći. Bolje bi bilo da ti češće zoveš nju, kad god imaš vremena, nego da čekaš da te ona zivka... Ne pričaj puno o svojim problemima, jer ona to ne može da prihvati. Egocentričnost je naročito pojačana u prvim fazama demencije.
I naravno, treba razmišljati o smeštaju u neki starački dom. Nije to kod vas još hitno, ali to treba planirati mnoooogo ranije...[/QUOTE]
Mnogo mi znace vasa iskustva odavde, zaista se trudim da poslusam vase savete. kapiram da je to ono sto ne moze lekar da ti kaze.
Uzgred, za ovo vreme koliko me nije bilo, tetka je imala ozbiljne probleme sa zeludcem, tako da je Exelon obustavljen. Nakon toga je naisao bas los period, cini mi se da je to bila reakcija organizma.
Bila je veoma konfuzna, rasejana, letargicna,noge je nisu "slusale", dva puta je pala, srecom sve je ostalo na modricama... To je trajalo 7-10 dana, a nakon toga je pocela da "vraca".
Tegobe sa stomakom su prestale, pocela je da jede kako treba, svaki dan je izlazila u setnju ili snabdevanje, i polako je dosla do toga da je danas bas dobro prepesacila, a hvali se da je noge ne bole ! Vidim i po govoru da je "prisutna" skroz je sve drugacije. Lici na sebe. od svega sto zaboravlja je kako se piju lekovi, i to ne svaki put. Ja ne mogu cudom da se nacudim. Zaista imam utisak da je bolje sada bez Exelona nego dok ga je koristila.
Isla je sama na MR juce, srecom sve je u redu, tako da se nadam da je slabost u nogama bila izazvana Exelonom.
15.07 idem sa njom kod prof.Pavlovica, prenecu mu svoja zapazanja.
Uzgred, ovako kako je sada, ona je samostalna potpuno.
Mislim da cu otici na odmor pocetkom avgusta, ali cu,naravno, ostaviti nekoga ko ce da joj bude pri ruci za to vreme.
Jasno mi je da ovo nije ozdravljenje, ali ja sam zadovoljna ako ovo potraje bar neko vreme, jer vidim da je ona potpuno zivnula. Iskreno u poslednjih nedelju dana ima aktivniji drustveni zivot od mene