Demencija

Ljiljo, ne preteruj ni ti...
Mika ima majku koja je već mnogo godina dementna i on sam je pod stresom od svega toga, zato je jako dugo u ovoj priči i zna sve mnogo bolje od tebe...

a ni tvoji postovi nisu bili precizni, trebalo je da napomeneš da je onaj exelon flaster - jedini lek koji je preporučen tvom ocu, a ne da je to jedini koji postoji...

Ma ok. znam da je ima, da je sada u domu....neću da se raspravljam, samo ne volim grubost napada, ili grubog izražavanja. Oni koji su dugo u ovoj priči, mogli bi napisati za nas koji nismo.Kao što vidimo nije teško napisati post o lekovima, jer je kratak. Pišem sve što znam i ono što saznam.
Pa napisala sam da ga je prepisao upravo onaj lekar koga ste mi baš vi ovde preporučili i da je to jedini lek koji mu je prepisan, a ostalo su vitamini.Napisala sam i celu priču kako je tekla baš zato da bi ljudi znali naše iskustvo.Niko od vas nije pomenuo nikakve lekove, čak je rečeno da nema nikakvog leka.

Znaš, na Ekonomiji, gde sam moderator, postoji jedna jako teška i velika tema. Ne radi se o starim i bolesnim ljudima na zalascima svojih života, već o mnogo težim, egistencijalnim stvarima čitvih porodica.Pored svih nevolja, ljudima nije teško da ponovo pišu za nove članove, jer je jako teško iščitati sve.

Nisam tati stavila flaster večeras.....ujutru ću da bi D mogla da ga prati pre podne a mi posle podne. Inače, dobro je...sve je normalno.

laku noć

Pobogu Miko, zašto tako strogo "nije tačno" :lol:
Rekla sam samo što je meni rečeno u ordinaciji., i naravno da doktor nije mogao samnom da divani. Ja sam od skoro u ovoj priči i mnogo toga još ne znam, a posebno za lekove...ove ne pomenu doktor, a vala ni niko do vas, a znali ste da idemo kod neurologa.
Za Exelon sam pitala da li ima u tabletama i doktor mi je upravo torekao što sam napisala za želudac.

Ja se stvarno izvinjavam ako si me tako shvatila ali uopste nisam hteo da budem strog,ocigledno se nismo razumeli. Na brzinu sam citao - na brzinu pisao nisam stigao da Vas pozdravim, a velikim slovima sam pisao da bi se bolje videli nazivi lekova.Veliki pozdrav danas cu malo da citam Vase postove nisam imao vremena ovih dana, a vidim dosta se pisalo na temi.Pozdrav svima :D

Poslednja izmena:
Evo ovako,majka je
-tokom 2004 imala probleme sa pamcenjem, depresijom, strahovima, izmena ponasanja, licnosti, vodili smo je od lekara do lekara
-2005 dobila dijagnozu frontotemporalna demencija, terapija tanakan(ginko biloba)-cavinton, bila je super oko 1 godinu samostalno funkcionisala, cak i kuvala, samostalno isla u setnje
-2006 dijagnoza preinacena u alchajmerova bolest, terapija- ebixa i cavinton-bila dobro oko 3 god. samostalna, ponekad spremala i kuvala, sama se setala
- 2009 terapija aricept, stabilna ali vise nije mogla da sprema i sama da seta
- 2010 terapija kombinacija aricept , ebixa kratak period malo bolje nakon toga pogorsanje i vise nije samostalna, javljaju se prve halucinacije i uvodi se antipsihotik risar
od 2010 do danas je na kombinaciji aricept-ebixa -cavinton propada sve vise,

-2014 jos uvek me prepoznaje, ne zna sama nista da obavi, jedino ponekad sama da jede, mada ima perioda (doduse sve redje) kada je dobro-moguca je komunikacija sa njom .Hoda ali je nestabilna i jako je uznemirena i pored lekova
Moje misljenje je da smo lekovima ili Bozjom voljom uspeli da usporimo pogorsanje kod alchajmerove bolesti sigurno za neke 3-4 godine.Ako nekoga nesto interesuje slobodno neka pita tu sam ako mogu da pomognem, mada kod ove bolesti nema pravila.Pozdrav svima

Poslednja izmena:
Nisam tati stavila flaster večeras.....ujutru ću da bi D mogla da ga prati pre podne a mi posle podne

Pre par godina su ti flasteri bili preskupi... I kakva je reakcija? Verovatno nema promena... Jasno da si uplašena zbog onog prethodnog leka, ali ovo je nešto drugo, mislim da nisi morala da odlažeš taj flaster, jer za te takve lekove treba uglavnom dosta vremena dok ne počnu da deluju, možda i nekoliko nedelja, zavisi sve od drugih stvari, a i to dejstvo ne mora da bude nešto posebno primetno...

btw, ona priča s makazama i vuljuškom - to je opomena: seckanje je gadna opsesija, ali srećom postoje plastične viljuške i one makaze za decu... dajte mu papir, pa nek secka i buši, to je dobra "zabava", tj. radna terapija -

Poslednja izmena:
Evo ovako,majka je
-tokom 2004 imala probleme sa pamcenjem, depresijom, strahovima, izmena ponasanja, licnosti, vodili smo je od lekara do lekara
-2005 dobila dijagnozu frontotemporalna demencija, terapija tanakan(ginko biloba)-cavinton, bila je super oko 1 godinu samostalno funkcionisala, cak i kuvala, samostalno isla u setnje
-2006 dijagnoza preinacena u alchajmerova bolest, terapija- ebixa i cavinton-bila dobro oko 3 god. samostalna, ponekad spremala i kuvala, sama se setala
- 2009 terapija aricept, stabilna ali vise nije mogla da sprema i sama da seta
- 2010 terapija kombinacija aricept , ebixa kratak period malo bolje nakon toga pogorsanje i vise nije samostalna, javljaju se prve halucinacije i uvodi se antipsihotik risar
od 2010 do danas je na kombinaciji aricept-ebixa -cavinton propada sve vise,

-2014 jos uvek me prepoznaje, ne zna sama nista da obavi, jedino ponekad sama da jede, mada ima perioda (doduse sve redje) kada je dobro-moguca je komunikacija sa njom .Hoda ali je nestabilna i jako je uznemirena i pored lekova
Moje misljenje je da smo lekovima ili Bozjom voljom uspeli da usporimo pogorsanje kod alchajmerove bolesti sigurno za neke 3-4 godine.Ako nekoga nesto interesuje slobodno neka pita tu sam ako mogu da pomognem, mada kod ove bolesti nema pravila.Pozdrav svima

Razumem.....hvala Miko

Pre par godina su ti flasteri bili preskupi... I kakva je reakcija? Verovatno nema promena... Jasno da si uplašena zbog onog prethodnog leka, ali ovo je nešto drugo, mislim da nisi morala da odlažeš taj flaster, jer za te takve lekove treba uglavnom dosta vremena dok ne počnu da deluju, možda i nekoliko nedelja, zavisi sve od drugih stvari, a i to dejstvo ne mora da bude nešto posebno primetno...

btw, ona priča s makazama i vuljuškom - to je opomena: seckanje je gadna opsesija, ali srećom postoje plastične viljuške i one makaze za decu... dajte mu papir, pa nek secka i buši, to je dobra "zabava", tj. radna terapija -

Znam da nisam morala da odlažem, ipak sam odložila jer dan je dan, a noć je noć. To je moje pravilo. I naravno da neće odmah da ima efekta, ali želim i D. da uključim. Ona je sastavi deo terapije. Stavljaće mu ujutru flaster.
Skupi su i sada. Deda je ok.
Pobogu beket,ti kao da ne čitaš šta pišem.On je svestan, misli, pokušava da prevari, nagovori, smeje se, zeza na svoj račun...a onda odluta, priča nepovezano ili ne razume pitanje ...onda se opet vrati i pokušava da dobije cigare u sobi.......pa on za razliku između makaza i hoće njegove a ne dečije :lol:
Za viljušku videću da mu uvalim plastičnu. Nož mu ne treba jer dobija sve iseckano.

Sestra koja nam je dolazila predhodnih dana zbog nege mame odlazi na godisnji odmor a taman smo se svi navikli na nju.Mama vec pravi pitanje ko ce je menjati?Iz Geronto-centra nam nisu nista javili,nadam se da ce u ponedeljak ili cu ja pozvati njih.Nema vise temperaturu a infekcija se polako smiruje.

P.s.sinoc,fenomenalan koncert u Areni-Vlade Georgijeva:ok:posle milion dana konacno s porodicom.

Moј свекар је одговор на наш захтев за туђу негу добио две недеље пошто је сахрањен. Толико о њима.

moj najbolji drug je umro cekajuci invalidsku penziju, vanbracna zena i odrasla deca nisu na nju imali pravo kada je stiglo resenje. dok ne iscrpu sve mogucnosti za odbijanje ne odustaju. vazno je da su ljudi citavog zivota u taj fond itekako uplacivali. moja zalba je i dalje bez odgovora, od januara. jasno je, nemaju argumenata za odbijanje pa su je negde "primirili". poseticu ih posle tatine redovne kontrole. ovu sam preskocila, pobrkala sam datume. bila je 5.6. nova zakazana 20.6. vise me i ne cude ovakve greske. ceo kalendar mi je isaran slicnim obavezama.

@ miko, kako je mami u novoj sredini?

@ ljiljo, kad budes popunjavala ili pisala zahtev obavezno se pozovi na cl.41a.

@ blizance, u vreme strajka su najbolje radili, cak su dolazili na posao (bili puni hodnici).
super da je mama odreagovala na prvi prepisani antibiotik za urin.infekciju.

Bar dan.....:uja:

Zaboravim sinoć da povučem rajber na vratima. Kako naša spavaća soba gleda na dvorište, čujem jutros u 6 kako moj tatko sedi napolju i priča sa psima :eek:
Siđem, a on sedi na svom mestu u ćošku (tu je zavetrina) i puši :zeek:
Ne reagujem, dam psima da jedu i turim kafu na plinski šporet za nas dvoje.
Pijuckamo kafu, lepo jutro, čuje se samo krckanje krekera od ona tri antrza :lol:
Odakle ti cigare tata?
Imao sam dve u džepu i pokazuje na džep od prsluka koji je na njemu
Dakle, maznuo je D cigare dok je ona otišla po kolač, vodu ili šta več :lol:
A odakle ti upaljač?
Nemam ga, tvoj muž mi je uzeo oba, ali sam upalio na ono....pokazuje kako se pali plinskim upaljačem ringla.....hahahaah snašao sam se ja Ćiro :lol:
:lol:Da li si pušio unutra, u svojoj sobi?
Nisam Ćiro, izašao sam napolje, ovde.

Par minuta ćutimo i on počinje da mi priča o nekakvim parama, milionima, pa čak ode u sobu da ih donese....a ono desetak sitnih novčanica koje sam mu ostavila da ih ima pored sebe, slaže, kao broji...da ima novac uz sebe jer je tako navikao celog veka. E, sad ne zna vrednosti, brka pojmove....nekad potrefi, ali većinom je to konfuzija reči.

Onda mi priča kako je njemu sad dobro od ovih lekova i razgovora sa doktorom, toliko mu je dobro da slobodno mogu da mu dam ključeve od kapije i da on ide malo u kafanu da se druži sa ljudima :lol:

Zatim gleda pse kako se igraju i vrlo lepo i tačno komentariše. Kaže da je jutro sveže i da mu je malo hladno, pa da mu donesem jaknu dok ispuši cigaru.

Tata, ajde sad da ideš u sobu, da malo odmoriš, a i da se ne prehladiš, pa da doručkuješ i popiješ lekove.
Oću, ajmo.

Posle pogledam, a moja pakla cigara, koja uvek stoji u spoljnom džepu moje tašne, nalazi se u drugoj torbi gde nosim papire iz kancelarije koje treba da pročitam. Umeo je da mazne cigare, ali nije umeo da vrati paklu na mesto. Mene je opelješio :zcepanje:

I sad, kad smo pošli na poijacu muž i ja, i posle toga ja u kancelariju, ostavili smo ga napolju, na tremu. Objasnila sam mu da idemo na pijacu. Idite, kaže, slobodno, ja ću da budem napolju, ostavi mi cigare, pa ću ući unutra.

Sad me muž zove, kaže, legao je i spava, i prošvercovao je dve cigare u sobu i upaljač :lol:
Mara :mazipsa: je pojela jastuče za stolicu......to je treće ...ne podnosi ih :lol:

- - - - - - - - - -

Henriet, kako da se pozovem na zahtevu kad se zahtev štampa sa njoihovog sajta, samo popuni i preda uz dokumentaciju?
I čl.41a kog Zakona?

Sestra koja nam je dolazila predhodnih dana zbog nege mame odlazi na godisnji odmor a taman smo se svi navikli na nju.Mama vec pravi pitanje ko ce je menjati?Iz Geronto-centra nam nisu nista javili,nadam se da ce u ponedeljak ili cu ja pozvati njih.Nema vise temperaturu a infekcija se polako smiruje.

P.s.sinoc,fenomenalan koncert u Areni-Vlade Georgijeva:ok:posle milion dana konacno s porodicom.

Drago mi je da je dobro, i da si se ti malo provela i izašla iz svega :zag:

Bar dan.....:uja:
Henriet, kako da se pozovem na zahtevu kad se zahtev štampa sa njoihovog sajta, samo popuni i preda uz dokumentaciju?
I čl.41a kog Zakona?

sorry,
zakon o penziono-invalidskom osiguranju

Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
Član 41a
Pravo na novĉanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ima osiguranik i korisnik penzije, kome je zbog prirode i teţine stanja povrede ili bolesti utvrĊena potreba za pomoći i negom za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih ţivotnih potreba.
Potreba za pomoći i negom drugog lica postoji kod lica iz stava 1. ovog ĉlana koje je nepokretno, ili koje zbog teţine i prirode trajnih bolesti i bolesnog stanja nije sposobno da se samostalno kreće ni u okviru stana uz upotrebu odgovarajućih pomagala, niti da se samo hrani, svlaĉi, oblaĉi i da odrţava osnovnu liĉnu higijenu, kod slepog lica koje je izgubilo osećaj svetlosti sa taĉnom projekcijom i kod lica koje postiţe vid sa korekcijom do 0,05.

(imam neke obaveze, pisacu kasnije. boldovan deo je najvazniji)
poz svima :bye:

aha....pogledaću i to, mada na njihovom sajtu tačno piše ko ima pravo....nabrojani su i dementni
Doktro Pavlović je u izveštaju čak napisao i tačnu pravnu formulaciju koju je prepisao sa papirića koji ima uz sebe, a koji mu je izdiktirala njegova prijateljica socijalni radnik. Baš je kometarisao da se dok to kuca oseća kao da piše za sud.
Ona glasi:
Bolesnik ispoljava teški stepen progresivne mešovite demencije sa zavisnošću od okoline, te na osnovu navedenog nije sposoban da se stara o sebi i nije pravno i materijalno sposoban te je neophodno da se bolesniku odredi staratelj.

E, sad, da li to ovi u Pio smatraju dovoljnim, ne znam.

Poslednja izmena:
aha....pogledaću i to, mada na njihovom sajtu tačno piše ko ima pravo....nabrojani su i dementni
Doktro Pavlović je u izveštaju čak napisao i tačnu pravnu formulaciju koju je prepisao sa papirića koji ima uz sebe, a koji mu je izdiktirala njegova prijateljica socijalni radnik. Baš je kometarisao da se dok to kuca oseća kao da piše za sud.
Ona glasi:
Bolesnik ispoljava teški stepen progresivne mešovite demencije sa zavisnošću od okoline, te na osnovu navedenog nije sposoban da se stara o sebi i nije pravno i materijalno sposoban te je neophodno da se bolesniku odredi staratelj.

hm...
po svemu sto citam dr pavlovic je najbolji u svojoj struci, ali ovo mi vise lici da je preporuka za centar za socijalni rad i kasnije postupak za starateljstvo pred sudom, nego za PIO. PIO trazi dlaku u jajetu.... volela bih da gresim...

hm...
po svemu sto citam dr pavlovic je najbolji u svojoj struci, ali ovo mi vise lici da je preporuka za centar za socijalni rad i kasnije postupak za starateljstvo pred sudom, nego za PIO. PIO trazi dlaku u jajetu.... volela bih da gresim...

I ja mislim, ali on čovek napisa. Naravno ima i dijagnoza kako sam već navela. I nalaz psihijatra gde se nalaže totalni nadzor.

- - - - - - - - - -

http://www.pio.rs/lat/novcane-naknade.html

evo linka. Piše i dementni i sve ostalo.

I ja mislim, ali on čovek napisa. Naravno ima i dijagnoza kako sam već navela. I nalaz psihijatra gde se nalaže totalni nadzor.
- - - - - - - - - -
http://www.pio.rs/lat/novcane-naknade.html
evo linka. Piše i dementni i sve ostalo.

znam za link, al ne smeta da ga vide svi koji su na temi

Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi, dementni i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi...

moj najbolji drug je umro cekajuci invalidsku penziju, vanbracna zena i odrasla deca nisu na nju imali pravo kada je stiglo resenje. dok ne iscrpu sve mogucnosti za odbijanje ne odustaju. vazno je da su ljudi citavog zivota u taj fond itekako uplacivali. moja zalba je i dalje bez odgovora, od januara. jasno je, nemaju argumenata za odbijanje pa su je negde "primirili". poseticu ih posle tatine redovne kontrole. ovu sam preskocila, pobrkala sam datume. bila je 5.6. nova zakazana 20.6. vise me i ne cude ovakve greske. ceo kalendar mi je isaran slicnim obavezama.

@ miko, kako je mami u novoj sredini?

@ ljiljo, kad budes popunjavala ili pisala zahtev obavezno se pozovi na cl.41a.

@ blizance, u vreme strajka su najbolje radili, cak su dolazili na posao (bili puni hodnici).
super da je mama odreagovala na prvi prepisani antibiotik za urin.infekciju.

Pa majka je onako kao i kod kuce promenljivo.Ima stvari koje mi se ne dopadaju u domu ali vidim po komentarima da svakom domu fali ponesto.Cuvajte vase roditelje kod kuce dok ste u mogucnosti da se starate o njima, ali treba prepoznati pravi trenutak kada ih odvesti u dom a ne narusiti sebi zdravlje i porodicu.Ja se ne kajem sto smo cuvali majku 10tak godina, mada smo trebali to drugacije da organizujemo a i malo ranije da je damo u dom.Sada vise ne razmisljam toliko o tome jer se stvarno vise ne osecamo sposobnim ni ja ni supruga da je cuvamo kod kuce. Pozdrav

Poslednja izmena:
Drago mi je da je dobro, i da si se ti malo provela i izašla iz svega :zag:

Zaboravila sam kako zivi normalan svet pa ko velim da se ooopsetim dok jos nisam sasvim omatorela:zcepanje:

Tezak je zivot uz ovakve bolesnike pa se cesto preispitujem sta bese normalno funkcionisanje porodice?Tuzno ali tako je...
Sve ovo sto pisemo svi mi ovde o dobijanju tudje nege i pomoci iz PIO je vise nego zalosno.Svaki primer ponaosob o kome sam ovde citala u globalu ima pravo na tu nadoknadu.Kao sto i sami vidite njihovi uslovi koje su izneli na sajtu kose se upravo sa njihovim odlukama.Dakle,nemam pojma po kojim kriterijumima oni odlucuju za ili protiv pozitivne odluke kad vecina pacijenata o kojima ovde govorima skoro sto posto ispunjava njihove zahteve i trebalo bi da dobiju nadoknadu.
Izgleda da je faktor srece ipak presudan.Ako vecina nas ima gotovo svu mogucu raspolozivu dokumentaciju i ako u vecini slucajeva lekari i to neurolozi,psihijatri i sl.daju svoj licni komentar o pomenutoj potrebi,oni ipak vecinu odbiju.Gde je tu logika?Ko jos treba da im nacrta da je neko psihijatriski slucaj kome treba tudja pomoc oko svakodnevnog zivota ako to nije npr dr Pavlovic?

Cula sam da ima i onih koji pokusavaju da laziraju papire i da od nekih bolesti koje nisu predvidjene za ovu nadoknadu ipak dodju do nje.Mozda su ovi iz PiO i zbog toga rigorozni.Opet,valja to moze da se vidi i iz aviona po pacijentu na onom licnom propitivanju kad ih odvedemo.U nasem slucaju je sve bilo onako povrsno i samo jedan doktor je cinio nekakvu komisiju jer su bili u strajku.Ocekivala sam malo ozbiljniji pristup celoj stvari obzirom da INSISTITAJU da im pacijent na tu komisiju dodje licno.Znam ljude koji su svoje bliznje nosili na rukama u vrlo teskim stanjima gotovo na samrti kako bi oni izvrsili pregled.Kazu da ponekad u vrlo malo slucajeva njihova komisija izlazi na lice mesta cak i kada je rec o dugolezecim pacijentima pa da cak i takve ponekad odbiju.

Na nama je da odradimo sve sto mozemo sto se tice papirologije i da podnesemo taj zahtev,a ko ce imati srece da ga dobije u dogledno vreme(za zivota) vec je sama lutrija.

i to si u pravu. turi to sto imas, a ostalo cemo po zalbi.
ne znam da je neko odmah dobio :(
(da nije tuzno, rado bih se nasmejala)

Jojoooj...i sta priloziti u zalbi?Opet iste papire.Pozivati se na clan taj i taj po kom je pacijent i prilikom prve predaje zahteva vec ispunio uslove...Sta breee jos da im serviramo u tim zalbama?To je tako ispod nivoa zdravog razuma i bolesnog coveka.Treba da se osecamo jos jadnije i bespomocnije nego sto smo sad,kad nam jednog dana stigne obavestenje da su nas odbili.Licno cu se bas ubedaciti ako me ovako zapljunu,ne toliko zbog para koje bi mama eventualno dobila preko svoje jadne penzije nego sto sam se uopste bakcala predajuci tonu papira o ociglednim bolestima.Odavno mi je vec muka od moljakanja po Socijalnom i njihovih uvida u ovaj nas mucni zivot...Evo i kod mene u firmi sam predala molbu za jednokratnu pomoc zbog bolesti clana porodice u Sindikatu i po PKU i dokle sam stigla...?
Tja...iz firme mi rekose da po PKU od prosle godine daju pomoc samo u slucaju licne bolesti,bolesti bracnog partnera ili nedaj Boze deteta.Majka mi dodje kao daaalji rod.Ovi iz Sindikata,nit govore,nit romore,ni negativnog odgovora da me udostoje.Cekam vise od dva meseca.Kukaju da firma nema para...a mesecno nam odbijaju 900din za Sindikat.Eto...jos jednog povoda da se osecam ko possr...da izvinete...:(I onda mi bude muka od same sebe pa se mislim...eeee,budalo sta se ponizavas,zar ti nije dosta muke koju imas...cuti i trpi i gledaj da prezivis s tim sto imas...

Ona glasi:

Daj boze da je dovoljno.U normalnim drzavama i pocetak demencije se smatra teskim oboljenjem a kod nas i kad je covek totalno otisao u aut oni razmisljaju da li da mu daju tudju negu i pomoc.Izivnite,na ovoj reci PROLUPAO nisam imala nameru da vredjam nase bolesne vec je upotrebih kao definiciju dramaticnog stanja.

- - - - - - - - - -

Hvala,Mikonikolic na podrsci za lecenje moje maaamaaan...Jos neki komad Cipronicala i valjda ce biti skroz ok.

Jojoooj...i sta priloziti u zalbi?Opet iste papire.Pozivati se na clan taj i taj po kom je pacijent i prilikom prve predaje zahteva vec ispunio uslove...Sta breee jos da im serviramo u tim zalbama?To je tako ispod nivoa zdravog razuma i bolesnog coveka.Treba da se osecamo jos jadnije i bespomocnije nego sto smo sad,kad nam jednog dana stigne obavestenje da su nas odbili.Licno cu se bas ubedaciti ako me ovako zapljunu,ne toliko zbog para koje bi mama eventualno dobila preko svoje jadne penzije nego sto sam se uopste bakcala predajuci tonu papira o ociglednim bolestima.Odavno mi je vec muka od moljakanja po Socijalnom i njihovih uvida u ovaj nas mucni zivot...Evo i kod mene u firmi sam predala molbu za jednokratnu pomoc zbog bolesti clana porodice u Sindikatu i po PKU i dokle sam stigla...?
Tja...iz firme mi rekose da po PKU od prosle godine daju pomoc samo u slucaju licne bolesti,bolesti bracnog partnera ili nedaj Boze deteta.Majka mi dodje kao daaalji rod.Ovi iz Sindikata,nit govore,nit romore,ni negativnog odgovora da me udostoje.Cekam vise od dva meseca.Kukaju da firma nema para...a mesecno nam odbijaju 900din za Sindikat.Eto...jos jednog povoda da se osecam ko possr...da izvinete...:(I onda mi bude muka od same sebe pa se mislim...eeee,budalo sta se ponizavas,zar ti nije dosta muke koju imas...cuti i trpi i gledaj da prezivis s tim sto imas...

draga, nasumicno sam boldovala, ali naravno da to NECES uraditi. boricemo se pa makar i (nedobog) zakasnili. to im jeste i cilj. uniziti, poniziti i na kraju dovesti u poziciju da se predas. u najboljem slucaju po njih je da podnosilac (tvoja majka ili moj otac)... jel, to ne zelim ni da napisem. ono cime nam eventualno mogu "pobeci" je promena zakona, ali obzirom da smo zahteve podnele ranije, trebalo bi da za nas to "novo" ne vazi.... polako, korak po korak. prvo cemo sacekati da vidimo da li tebe prvi, a mene drugi put odbijaju... ali ODUSTATI necemo !!! namerno govorim i u tvoje ime, jer sam vise nego sigurna da nas po sl.duznosti prate, pa ih ovom prilikom pozdravljam. a ne pitaj me kako znam - to vec necu javno napisati.

@ miko, dobro si uradio. opusti se sa svojom predivnom porodicom, itekako ste zasluzili.

jer sam vise nego sigurna da nas po sl.duznosti prate, pa ih ovom prilikom pozdravljam. a ne pitaj me kako znam - to vec necu javno napisati.

moguće da su pojedinci zainteresovani za temu, ali to svakako nije "službena dužnost"... (pratim ja i svoje studente preko fb-a, ali to nema uticaja na njihove ocene)

podsećam vas: taj dodatak za negu i pomoć - neće rešiti vaš problem u kući, stoga i ne treba da budete očajni zbog toga, nego zbog bolesti svojih roditelja, sa kojom se možete "boriti" samo ako je dobro upoznate -

moguće da su pojedinci zainteresovani za temu, ali to svakako nije "službena dužnost"... (pratim ja i svoje studente preko fb-a, ali to nema uticaja na njihove ocene)
podsećam vas: taj dodatak za negu i pomoć - neće rešiti vaš problem u kući, stoga i ne treba da budete očajni zbog toga, nego zbog bolesti svojih roditelja, sa kojom se možete "boriti" samo ako je dobro upoznate -

beket draga, rado procitam tvoje komentare, cesto poslusam savet jer si dugo u ovoj prici, ali ipak ne bih polemisala na temi da li tudja nega resave moje probleme i da li treba da budem ocajna zbog bolesti roditelja. borim se kao i vecina na nacin na koji mi okolnosti dopustaju. tesko jeste, ali ocaj je malo prejako cak i za demenciju roditelja. osim borbe sa upoznavanjem te bolesti, borim se da upoznam jos mnoge stvari koje se desavaju u mom zivotu, a nisu vezane za ovu oblast...

Dobro jutro :kafa:

Zašto ih pratiš ako to nema veze sa njihovim fakultetom, tj. tvojim predmetom i njihovim znanjem iz njega? :think:

Naravno da naknada za tuđu pomoć neće rešiti bolest i rad, brigu i trud oko bolesnih roditelja, ali će mnogima rešiti deo egzistencijalnih pitanja, mislim na troškove, i time će se čovek (onaj koji brine o bolesnima) bar malo osećati dostojanstvenije i svrsishodnije, i naravno, imaće osećaj da nije sam, da država radi upravo ono što treba da radi, brine o svojim državljanima, isto kao što mi brinemo o svojim bolesnim roditeljima. Taj osećaj, osećaj da živiš u uređenom društvu kome je stalo do tebe, tvoje zamisli, rada, je izuzetno jak i podsticajan, i ne samo u ovoj oblasti socijalnog davanja gde se javljaju bolesni, nesposobni, mladi i stari, oni kojima je potrebna tuđa pomoć, koji ne mogu sami, već i u svim drugim segmentima ekonomije.....itd.
Što se tiče novca, ljudi imaju različita primanja. Ogromnom većinom je to nedovoljno jer takva je ekonomska situacija, tako da ne bih ja sudila kome treba novac a kome ne, jer se ovde radi o PRAVU na pomoć koji je propisala država. Kao i svako pravo, i ovo je tu da se odluči da li će se aplicirati za njegovo korišćenje ili ne.

Što se očaja tiče, oni koji imaju porodicu osim svojih starih i bolesnih roditelja, oni koji imaju mlade živote pokraj sebe i normalan život u sebi, teško da pored svog tog života osećaju očaj zbog bolesti roditelja. Oni samo prihvataju stanje takvo kakvo jeste, bore se, brinu, pokušavajući da daju maksimum balansirajući između života oko njih i bolesti oko njih, jer svakom od njih treba dati deo sebe, ljubavi i brige, i to baš onaj deo koji njima tada treba. To nije ni malo lako. Porodice trpe, a to ljudi koji ih imaju ne smeju da dozvole, zato što tu ne pomažu nikakve zakrpe. Život ide dalje, hteli mi ili ne, samo je pitanje, da li mi želimo da se ukačimo u taj voz. Lista prioriteta je vrlo jasna, i ona nema veze ni sa ljubavlju, ni sa poštovanjem, već sa zdravim razumom.

Back