blizance
Ističe se
- Poruka
- 2.391
Prepustila sam ja mami da sama sebi kuva, dok je bila u svom stanu. Znam da je bila vrsna domacica i nije mi padalo na pamet da ima problem. Onda na jednoj kontroli krvne slike shvatim da joj je gvozdje 2, a treba da bude 12-16 ili vise. Kazem joj da mi spremi grasak i ispece fasirane, kada budem dolazila. Spremila onda jadna, a s graskom mogu da igram klikere a snicle su se samo podgrejale. Ukapiram da je zaboravila da kuva i da nema predstavu koliko treba nesto da se przi... ume ona i sada da nadje manu jelu, ali samo ako neko drugi sprema. Shvatila sam da je ona danima jela mleko i hleb i da me je lagala da kuva. Onda nakupujem povrca i mesa i potrpam u frizider i zamrzivac i krenem da joj objasnjavam preko telefona sta da sprema i koliko dugo. Trajalo je neko vreme, a onda sam shvatila da moja mama to vise ne ume da radi i da se boji da to radi. Obratite paznju, jer dementni jako dobro umeju da prikriju svoju nemoc i cesto da optuze bilo koga ili bilo sta za problem. Tvrdi moja mama i sada da bi bila najsrecnija da moze sama sebi da kuva, a ja je hvalim kako je uvek bila najbolja domacia i kazem da cemo zajedno kuvati cim dodjem da je obidjem, a da sada mora da se leci...
Upravu si kad kazes kako dobro umeju da kriju svoje slabosti a ja bih dodala i da glume i lazu.To je fenomen koji mi nikako nije jasan.Moja majka je znala do tancina sve oko sebe da nas vozi i vozi danima u nekim lazima koje je za divno cudo savrseno pamtila.Tesko da bi smo i provalili da nesto nije u redu da nije doslo do pogorsanja.Takve stvari su dodatno otezavale njeno stanje jer se verovatno jako uponjala da laze i folira pa jadni mozak to nije dugo izdrzao.Sada je totalno popustila u tim stvarima.Ponekad imam utisak kao da joj je lakse sto vise ne mora da laze i sto svi znamo da je bilesna i sto je na kraju to i priznala sama sebi i nama.Mozda je njeno trenutno poboljsanje upravo i odgovor organizma koji se posle dugo vremena usudio da se ponasa onako kako se oseca bez maski i dodatnog opterecenja.Sad i lekovi valja imaju bolji efekat kad im je ona verovali ili ne...dozvolila da deluju.Moracu o ovome da porazgovaram sa psihijatrom.Za jedno desetak dana je prva kontrola kod dr.Pavlovica pa cu mu bas signalizirati svoje utiske.
Kad sam došla s posla, vidim ga kako leži u svojoj sobi i gleda tv. Legao na leđa, ukrstio dlanove iza glave i gleda....tako je oduvek gledao tv i nije imao tu pozu više od mesec dana. Spavao celu noć, nije pokušavao da izađe. Ne odustaje da unese cigare u sobu, ali ne može...neumoljiva sam. Takođe hoće da ide u kaFanu
ali je sve na rečima....ne polazi nikud. Odgovara normalno na pitanja, mada ako je komplikovanije ne razume. I dalje krene da priča nešto pa se pogubi. I dalje nešto vrti po rukama s vremena na vreme, ćapka čarape i neke papiriće svoje prevrće. I nikako mu nije jasno što ga ne puštam u kafanu kad se on odlično oseća
Ide prav i bez štapa po avliji.
Eto...to su ti dani koje covek prosto mora da pregura.
Tudja nega moze da bude pomoc, ali moze da bude jos veca muka. Dementni se plase nepoznatih ljudi. A mozda ce se i sprijateljiti, ako je geronto domacica vicna u svom poslu. Tu ces ti biti izmedju dve vatre. Bar je kod mene tako bilo.