Demencija

Prepustila sam ja mami da sama sebi kuva, dok je bila u svom stanu. Znam da je bila vrsna domacica i nije mi padalo na pamet da ima problem. Onda na jednoj kontroli krvne slike shvatim da joj je gvozdje 2, a treba da bude 12-16 ili vise. Kazem joj da mi spremi grasak i ispece fasirane, kada budem dolazila. Spremila onda jadna, a s graskom mogu da igram klikere a snicle su se samo podgrejale. Ukapiram da je zaboravila da kuva i da nema predstavu koliko treba nesto da se przi... ume ona i sada da nadje manu jelu, ali samo ako neko drugi sprema. Shvatila sam da je ona danima jela mleko i hleb i da me je lagala da kuva. Onda nakupujem povrca i mesa i potrpam u frizider i zamrzivac i krenem da joj objasnjavam preko telefona sta da sprema i koliko dugo. Trajalo je neko vreme, a onda sam shvatila da moja mama to vise ne ume da radi i da se boji da to radi. Obratite paznju, jer dementni jako dobro umeju da prikriju svoju nemoc i cesto da optuze bilo koga ili bilo sta za problem. Tvrdi moja mama i sada da bi bila najsrecnija da moze sama sebi da kuva, a ja je hvalim kako je uvek bila najbolja domacia i kazem da cemo zajedno kuvati cim dodjem da je obidjem, a da sada mora da se leci...

Upravu si kad kazes kako dobro umeju da kriju svoje slabosti a ja bih dodala i da glume i lazu.To je fenomen koji mi nikako nije jasan.Moja majka je znala do tancina sve oko sebe da nas vozi i vozi danima u nekim lazima koje je za divno cudo savrseno pamtila.Tesko da bi smo i provalili da nesto nije u redu da nije doslo do pogorsanja.Takve stvari su dodatno otezavale njeno stanje jer se verovatno jako uponjala da laze i folira pa jadni mozak to nije dugo izdrzao.Sada je totalno popustila u tim stvarima.Ponekad imam utisak kao da joj je lakse sto vise ne mora da laze i sto svi znamo da je bilesna i sto je na kraju to i priznala sama sebi i nama.Mozda je njeno trenutno poboljsanje upravo i odgovor organizma koji se posle dugo vremena usudio da se ponasa onako kako se oseca bez maski i dodatnog opterecenja.Sad i lekovi valja imaju bolji efekat kad im je ona verovali ili ne...dozvolila da deluju.Moracu o ovome da porazgovaram sa psihijatrom.Za jedno desetak dana je prva kontrola kod dr.Pavlovica pa cu mu bas signalizirati svoje utiske.

Evo raporta:

deda oduševljen sa D. jer ima pažnju, brigu, društvo. Ona je zadovoljna jer je deda komunikativan i sluša je. Juče pojeo boga oca još i kad je muž stigao, pa posle i ja i deca...napio se kafa, napušio :lol: Kad sam došla s posla, vidim ga kako leži u svojoj sobi i gleda tv. Legao na leđa, ukrstio dlanove iza glave i gleda....tako je oduvek gledao tv i nije imao tu pozu više od mesec dana. Spavao celu noć, nije pokušavao da izađe. Ne odustaje da unese cigare u sobu, ali ne može...neumoljiva sam. Takođe hoće da ide u kaFanu :pivce: ali je sve na rečima....ne polazi nikud. Odgovara normalno na pitanja, mada ako je komplikovanije ne razume. I dalje krene da priča nešto pa se pogubi. I dalje nešto vrti po rukama s vremena na vreme, ćapka čarape i neke papiriće svoje prevrće. I nikako mu nije jasno što ga ne puštam u kafanu kad se on odlično oseća :zcepanje: Ide prav i bez štapa po avliji.
Jutros je D došla u 6,30 po dogovoru, predala sam joj smenu, šta da doručkuju, lekovi za noge. Sad sam zvala i ona kaže da deda traži daljinski od svog tv-a da menja kanale iz kreveta :lol: Rekoh, kaži mu da je onaj polomio i da će mu zet kupiti i doneti novi (usput, polomio ih je nekoliko :lol:). I tako....vraća se u "normalu" ako ona postoji, ali je ovo sad daleko od onog što je bilo.

Hvala Bogu na divnim vestima i poboljsanju!!!:D

Hvala Bogu na divnim vestima i poboljsanju!!!:D

Mama danas ima jaku drhtavicu i hladno joj je,da sam morala ukljuciti radijator u sobi gde lezi.Lek Largaktil je doktor zamenio Leporexom upravo zbog drhtavice ili tremora.Sada joj je bas hladno.Da li je moguce od slabe cirkulacije mada uzima lekove i za to?Sta bi moglo biti?

Mama danas ima jaku drhtavicu i hladno joj je,da sam morala ukljuciti radijator u sobi gde lezi.Lek Largaktil je doktor zamenio Leporexom upravo zbog drhtavice ili tremora.Sada joj je bas hladno.Da li je moguce od slabe cirkulacije mada uzima lekove i za to?Sta bi moglo biti?

radijator isključi, od toga može da dobije udar... dovoljno je debelo ćebe i vruć čaj, malo pažnje, eventualno masaža, pa onda izmeri temperaturu -

ali ako se stvar nastavi - zovi hitnu za savet...

tata do 2008. godine nije imao karton u d.zdravlja. dakle, covek koji se nikada ni na sta nije zalio, OSIM kada dobije groznicu (prehlada, grip, svejedno), to pamtim oduvek. pokrije se sa dva jorgana i bukvalno vristi, skace od zime, dok se ne ugreje. od kada je u ovom stanju, pokrijem ga jorganom i grejem fenom (ne njega nego cebe iznutra), izujem mu carape i pustim vruc vazduh u svaku. kada prestane da skace od groznice, obavezno izmerim temperaturu i ako je ima dam po potrebi jedan ili dva febriceta.

da se razumemo, ovo se odnosi na mog tatu, imao je te faze mnogo pre ove bolesti. srecom, udar nije dobio, ali u svakom slucaju poslusaj beket, pitacu na kontroli da li je i kod njega ta groznica zbog cirkulacije pojacana.

ne znam da li je vama danas hladno, ja se smrzoh. ukljucujem povremeno grejalicu...

Oprezno sa tim "sokantnim" izjavama o onima koji su umrli. Pa, zar nisi citala, Henriet draga, da sam imala taj problem sa mamom. Moja mama je i crninu obukla. Moras da mu ulivas sigurnost i bez nepotrebnih informacija, koje ce ga plasiti. On ne zna koliko ima godina i verovatno zamislja da su mu roditelji tu negde. Imam i sada taj problem, ali precutim kada me pita ili menjam temu. I moja mama hoce stalno kuci. e sad, posto je u domu, mislila sam da je to njen stan. Ali kada je odvedem u stan onda hoce na drugo mesto... Taj problem je pogotovo aktuelan proteklih dana. I tesko se borim s tim.

znam draga, kasno sam se setila, jer sam ga jedva zadrzala u krevetu. borio se svom snagom da iz njega izadje i da ide "kuci"... to su te situacije, kada mislim da je hrana okidac. slicno je bilo i za novu godinu. posle masne hrane je napravio haos. cesto hoce "kuci" uvece pred spavanje i onda spominje uglavnom rodbinu koja je odavno umrla, ali ovo su posebne uznemirenosti, kada osim zelje da izadje, drhti... ma uzas... lorazepamu treba bar sat da "proradi" i onda je bas tesko smiriti ga. gleda unezvereno i bez da ga iko ista pita govori da "nije lud" tuga!
ne secam se da li sam spominjala lutku sa kojom se vec neko vreme igra (one velike lutke sto lice na bebe) e, pa jednu takvu drzim pored kreveta i kada je bas uznemiren dam mu da je "cuva". dao je bebi ime "beka". zagrli je kao da je pravo dete. obraduje se, nasmeje. trazi "beku" da mu peva. onda ih zagrlim oboje i "beku" i njega, sakrijem se iza lutke i ja pevam.

znam draga, kasno sam se setila, jer sam ga jedva zadrzala u krevetu. borio se svom snagom da iz njega izadje i da ide "kuci"... to su te situacije, kada mislim da je hrana okidac. slicno je bilo i za novu godinu. posle masne hrane je napravio haos. cesto hoce "kuci" uvece pred spavanje i onda spominje uglavnom rodbinu koja je odavno umrla, ali ovo su posebne uznemirenosti, kada osim zelje da izadje, drhti... ma uzas... lorazepamu treba bar sat da "proradi" i onda je bas tesko smiriti ga. gleda unezvereno i bez da ga iko ista pita govori da "nije lud" tuga!
ne secam se da li sam spominjala lutku sa kojom se vec neko vreme igra (one velike lutke sto lice na bebe) e, pa jednu takvu drzim pored kreveta i kada je bas uznemiren dam mu da je "cuva". dao je bebi ime "beka". zagrli je kao da je pravo dete. obraduje se, nasmeje. trazi "beku" da mu peva. onda ih zagrlim oboje i "beku" i njega, sakrijem se iza lutke i ja pevam.

Jaoj majko moja!:(Eto...to su ti dani koje covek prosto mora da pregura.
Budi jaka,dobro si se setila i to mu prija.

- - - - - - - - - -

Majka ima temperaturu 38 sa 5...

Jaoj majko moja!:(Eto...to su ti dani koje covek prosto mora da pregura.
Budi jaka,dobro si se setila i to mu prija.

- - - - - - - - - -

Majka ima temperaturu 38 sa 5...

verovatno znas - 3415 008 je broj hitne za savete uglavnom su ljubazni i pomognu
nije tesko skinuti tu temperaturu, al` je vazno otkriti sta ju je prouzrokovalo...
(ja na tu temperaturu dam 2 febriceta odjednom, sacekam i posle 2 sata ako ne pada dam jos jedan, opet se ogradjujem to tati odgovara....) zovi savete i pitaj !

verovatno znas - 3415 008 je broj hitne za savete uglavnom su ljubazni i pomognu
nije tesko skinuti tu temperaturu, al` je vazno otkriti sta ju je prouzrokovalo...
(ja na tu temperaturu dam 2 febriceta odjednom, sacekam i posle 2 sata ako ne pada dam jos jedan, opet se ogradjujem to tati odgovara....) zovi savete i pitaj !

Zvala sam savete,kazu isto sto i ti...hvala ...radim na skidanju temperature

Draga Arabeska11, prosla sam kroz taj pakao. Kao da slusam mene iz perioda pre smestanja mame u dom, mada mi i sada pravi problem u komunikaciji. Ujutru kaze da sam najbolja cerka na svetu, a popodne me napada da sam je ostavila, pa onda je uvece dobra, pa ujutru haos... Dok je bila u stanu svom, nista nisam znala o demenciji ili gotovo nista. Nisam umela da komuniciram s njom i to je dovodilo do strasnih rasprava, koje su se zavrsavale plakanjem. Obe smo bile povredjene i uplasene, a nismo umele da pomognemo jedna drugoj. Sada vise ne pokusavam da je ubedjujem u neke stvari, koje nije priznavala ni kada je bila mladja a pogotovo sada kada je dementna. Pokusaj svesno da zaboravis sve konflikte. NAravno tu i tamo ce isplivati, ali se trudi da ih svesno obezvredis. Jer nista nij vrednije od tvog mira i stabilnosti tvoje mame u ovom trentku. Pocni da je mazis i da je smirujes recima da sve to nije tako vazno i okreci pricu na nesto drugo sto je desava u neposrednoj blizini (cvece procvetalo a treba da se zalije, hajde da napravimo brzi kolac ili sta god, zamisli komsinica sa srpata iznad nas... bla, bla, bla... I zagrli je i poljubi je i reci joj da ti je najvaznija... Nisam se nikada mazila sa mamom, ali sada je mazim i ljubim kao da je ona moje dete. Bez obzira sto ona sedi sa prekrstenim rukama i kaze da sam matora da se mazim. Vidim da joj prija.:heart: Tudja nega moze da bude pomoc, ali moze da bude jos veca muka. Dementni se plase nepoznatih ljudi. A mozda ce se i sprijateljiti, ako je geronto domacica vicna u svom poslu. Tu ces ti biti izmedju dve vatre. Bar je kod mene tako bilo.

draga bezuslovna ljubav, pratim sve što si pisala i nekada me dirne do suza sa koliko brige i ljubavi pišeš o svojoj mami. tu možda imam problem sa pokazivanjem emocija, ona toliko skreće pažnju na sebe da ubija uzvratnu reakciju. od gerontodomaćice za sada ništa. sve nas je tako majstorski izmanipulisala da sam ostala bez teksta. tek sam danas doznala da je ženu preko koje smo dobili kontakt zvala nekoliko puta i svašta joj rekla, pa je njena rođaka, potencijalna gerontodomaćica, našla drugo mesto. kada sam pitala mamu da li je zvala ženu i razgovarala s njom o tome, rekla je da se ne seća. ne vredi sad ni da joj prebacujem zbog toga, ona kao hoće pomoć, ali neće da žena bude ovakva ili onakva, da dođe ponekad i da onda, ako zatreba, pere prozore. ja sam smanjila odlaske kod nje, nemam snage za svaki detalj a imam gomilu posla u užem i širem smislu. svratim svaki dan, dogovorim ono najnužnije, odem sa njom na preglede, snabdem, odnesem klopu ako sam kuvala za nas, i više od toga nisam u stanju. neka prebacuje ko šta hoće, nemam energije jer sve ono što je višak u odnosu na egzistencijalne potrebe se pretvori u suprotnost. tu i tamo sam sumnjala u neke njene izjave i odgovore, ali sam danas prvi put suočena sa tim da ona izvan najužeg kruga priča svoju priču, optužuje nas da je zanemarujemo, da hoćemo da joj uselimo tamo nekog itd.
@blizance - držim palčeve da brzo deluje terapija protiv temperature
@svi - propustih kafu, ali sam posle popila u nekom predahu. dobro je da ima makar malo oduška, pogotovu za one čiji su roditelji baš potpuno bespomoćni i koji imaju snage da ih prate na tom putu.
odoh da skrenem misli i uradim nešto korisno u isti mah. ili ću da operem sudove ili ću da kuckam nešto dok mi se ne prispava...

Zvala sam savete,kazu isto sto i ti...hvala ...radim na skidanju temperature

videh da sam u brzini pogresila broj koji sam napisala 3615 008 je, na srecu si ga znala, al` za svaki slucaj da ispravim gresku. nadam se da si se izborila sa temperaturom (svi cekamo vesti) I da ponovim, veoma je vazno znati uzrok temperature.

videh da sam u brzini pogresila broj koji sam napisala 3615 008 je, na srecu si ga znala, al` za svaki slucaj da ispravim gresku. nadam se da si se izborila sa temperaturom (svi cekamo vesti) I da ponovim, veoma je vazno znati uzrok temperature.

Cao devojke...da vas sad nenabrajam ponaosob,znate da ste mi sve drage!:bye:
Sinoc smo skinuli temperaturu jednim Brufenom od 400mg.Nije se vracala sve do danas u 17 30.Bila je doktorka iz geronto centra pre par minuta.Mama je bila sama u stanu jer sam na poslu.Rece da je doktrka prepisala neki antibiotik(videcu kad dodjem kuci)Predpostavlja da ima urinarnu infekc.zbog katetera mada se mama nije zalila na takve tegobe.Generalno se oseca solidno,nema vise drhtavicu.Veceras cu joj dati ponovo Brufen ako poraste temperatura a kasnije nabaljvam i taj antibiotik.Malo me cudi da nisu poslali urin na analizu vec onako odokativno...sta ga znam...valjda su dovoljno strucni.Ako joj za dan-dva bude isto uzecu sama urin i odneti u privatnu laboratoriju na analizu.

Kako ste sve vi danas?Sta ima novo?Pisite kad stignete...Hvala na brizi za moju mamu.Pozdrav svima!!!:heart:

Urinarna infekcija se valjda vidi samo po boji mokraće. Tako su barem mojoj majci dijagnostifikovali pre više od godinu dana (prethodno nije nosila kateter, stavili su to samo za tu priliku), a infekcija se brzo zalečila antibioticima i to se nije vraćalo (mada je ova moja od onda u pelenama zbog drugih komplikacija vezanih za demenciju).

Nego, pazi ti na njena pluća - to je mnogo opasnije. Ne možeš znati koliko će ova epizoda uticati na dalji tok demencije, ali moraš znati da je jako opasno ako jede u ležećem ili poluležećem položaju, jer od samo mrve hrane koja zaluta gde ne treba - dolazi do upale pluća... Takve stvari napominje Pavlović u svojoj knjizi.

Poslednja izmena:
Urinarna infekcija se valjda vidi samo po boji mokraće. Tako su barem mojoj majci dijagnostifikovali pre više od godinu dana (prethodno nije nosila kateter, stavili su to samo za tu priliku), a infekcija se brzo zalečila antibioticima i to se nije vraćalo (mada je ova moja od onda u pelenama, zbog drugih komplikacija, vezanih za demenciju).

Nego, pazi ti na njena pluća - to je mnogo opasnije. Ne možeš znati koliko će ova epizoda uticati na dalji tok demencije, ali moraš znati da je jako opasno ako jede u ležećem ili poluležećem položaju, jer od samo mrve hrane koja zaluta gde ne treba - dolazi do upale pluća... Takve stvari napominje Pavlović u svojoj knjizi.

Ah...da zaboravih...podsetila si me...Urin je bio uzasno zut i osecao se do treceg sprata...valjda su tako i skapirali.Sva sreca majka jos moze da jede za stolom i ja to forsiram kao i da seta po stanu,da joj feniram kosu i da uvek ima frizuru to su i lekari pohvalili.Uvek je volela da je picnuta od kose do noktiju.Sad doduse nije namazanih noktiju ali je teram da je feniram ili joj uvijem viklere kad god mogu.Voli da bude sredjena i hvala Bogu to je drzi,mada je bilo ispada u odrzavanju l.h.o cemu sam predhodno govorila.Imala je maniju tih dana da maze nokte po 10 puta na dan i potrosi bocicu acetona za 3h.Plasila sam se da ce se ugusiti od silnog isparenja i to mi je uglavnom radila iza ledja.Kad sam je poslednji put izpedikirala predlozih da namazemo i nokte...prvi put u zivotu nije htela!Ali...frizuru mora da ima...to joj necu dopustiti da zapusti.;)
Juce sam se odmah uplasila pluca...to o cemu govoris Beket,sva sreca nije bilo gusenja i doktorka rece danas da su pluca cista.Nadam se da nema vode u njima.Posle tone lekova za izmokravanje valjda ce se to bar delimicno srediti,a jeste ...pu,puuuu vec 2,5 meseca.

Htedoh,skoro u ordinaciji Dr Pavlovica da kupim nekoliko njegovih knjia ali...u sekundi sam se predomislila.Znam sebe,opteretila bih se svim detaljima a onda bih mogla na petu godinu medicine bez problema.Pozeleh da mi demencija neokupira bas ceo zivot.Ponekad nadjem na netu nesto njegovo tek da budem informisana i kad me nesto bas zainteresuje.Covek je genije,ali...neka ga da stoji bar medju virtuelnim policama sto se mene tice.:)

Sve što pišem ovde poslednjih meseci - potiče iz njegove knjige "Demencije: dijagnoza, terapija i nega". (Ne citiram ništa, samo prenosim svoje utiske po sećanju.) Na tu knjigu sam naletela na prethodnom sajmu knjiga, nisam je tražila, uzela sam je jer nije bila skupa (300 din), mada sam prethodno planirala da je pozajmim iz gradske biblioteke. Samo poslednja poglavlja sadrže praktična uputstva za one koji se sami bore sa svojim dementnim ukućanima, ostalo je za malo bolje upućene u medicinu. Ali meni je pomoglo da neke stvari bolje razumem.

Poslednja izmena:
Sve što pišem ovde poslednjih meseci - potiče iz njegove knjige "Demencije: dijagnoza, terapija i nega". (Ne citiram ništa, samo prenosim svoje utiske po sećanju.) Na tu knjigu sam naletela na prethodnom sajmu knjiga, nisam je tražila, uzela sam je jer nije bila skupa (300 din), mada sam prethodno planirala da je pozajmim iz gradske biblioteke. Samo poslednja poglavlja sadrže praktična uputstva za one koji se sami bore sa svojim dementnim ukućanima, ostalo je za malo bolje upućene u medicinu. Ali meni je pomoglo da neke stvari bolje razumem.

Znam,ko ce bolje od njega ...Kazu da je br.1 na Balkanu.

Cao devojke...da vas sad nenabrajam ponaosob,znate da ste mi sve drage!:bye:
Sinoc smo skinuli temperaturu jednim Brufenom od 400mg.Nije se vracala sve do danas u 17 30.Bila je doktorka iz geronto centra pre par minuta.Mama je bila sama u stanu jer sam na poslu.Rece da je doktrka prepisala neki antibiotik(videcu kad dodjem kuci)Predpostavlja da ima urinarnu infekc.zbog katetera mada se mama nije zalila na takve tegobe.Generalno se oseca solidno,nema vise drhtavicu.Veceras cu joj dati ponovo Brufen ako poraste temperatura a kasnije nabaljvam i taj antibiotik.Malo me cudi da nisu poslali urin na analizu vec onako odokativno...sta ga znam...valjda su dovoljno strucni.Ako joj za dan-dva bude isto uzecu sama urin i odneti u privatnu laboratoriju na analizu.
Kako ste sve vi danas?Sta ima novo?Pisite kad stignete...Hvala na brizi za moju mamu.Pozdrav svima!!!:heart:

pretpostavila sam, al` precutah juce kad smo pisali na temu katetera. i ja bih odnela urin, ako joj od prepisanog antibiotika ne bude bolje za dan-dva. te urinarne infekcije znaju da naprave haos od temperature.

kod mene danas bio "veseljko" (dan za jurineks) sutra pauza da se osusi ovo od danas... zemaljski dani teku.
a briga? pa mi mu dodjemo kao neka virtuelna porodica, brinemo jedni o drugima :heart:
opet nam se mika ne javlja. miko, ako nas citas kako je mama?

Back