Demencija

Hvala.Sinoc smo posle dugo dugo vremena izasli kao porodica u setnju , bez zurbe, bez straha sta se dogadja kuci.Sincic mi je rekao kako prvi put idemo svi zajedno u setnju.Pokusavamo da zapocnemo normalan zivot(hteo sam da napisem da se vratimo normalnom zivotu, ali mi ga nismo ni imali) ,nije nimalo lako.Svakodnevno razmisljam o majci, brinem se, nije njoj sjajno tamo u domu ali nije joj bilo dobro ni kod kuce. Bolest je dosta napredovala i svestan sam da je sve moguce u narednom periodu.Imamo dosta obaveza od kada je i supruga pocela da radi i ne vidjamo se bas cesto, ali sta je tu je najbitnije je da supruga i ja budemo smireniji a samim tim ce i dete biti srecnije.Poceli su da se javljaju dusebriznici iz familije koji nisu dosli kod nas zadnju deceniju sa pricama tipa "zar ste morali tako" itd. ali ja znam da sam morao da donesem tu tesku odluku jer je bilo doslo do onde sto se kaze.Na srecu ima i prijatelja koji znaju kroz sta smo sve prosli kao porodica i koji me podrzavaju i to mi mnogo znaci. Opet cu zavrsiti onom recenicom:"Nek nam je Bog u pomoci i nama i majci", a i Vama prijatelji koji se borite sa ovom opakom bolescu.Pozdrav

Samo napred!Ti ces se naravno brinuti sve dok je ziva i to je normalno.Mozda ce ti sada ipak biti lakse jer ces se posvetiti vise svojoj porodici.Njoj sledi ono sto je neminovno i sto se brze pomiris s tim to ce ti biti lakse.Prva sam ja ta koja nije mogla da ostavi majku u Domu ali sa njom je nesto blaza varijanta i ma koliko je bilo losih situacija sada dobro reaguje na lekove.Pusti familiju,svi su uvek takvi kad im se saopsti nesto novo ali nisi ti taj koji zivi za njih niti oni mogu sta da ti pomognu.Odslusaj komentare,osmeh broj sest i radi onako kao ti smislis da treba.

Hvala.Sinoc smo posle dugo dugo vremena izasli kao porodica u setnju , bez zurbe, bez straha sta se dogadja kuci.Sincic mi je rekao kako prvi put idemo svi zajedno u setnju.Pokusavamo da zapocnemo normalan zivot(hteo sam da napisem da se vratimo normalnom zivotu, ali mi ga nismo ni imali) ,nije nimalo lako.Svakodnevno razmisljam o majci, brinem se, nije njoj sjajno tamo u domu ali nije joj bilo dobro ni kod kuce. Bolest je dosta napredovala i svestan sam da je sve moguce u narednom periodu.Imamo dosta obaveza od kada je i supruga pocela da radi i ne vidjamo se bas cesto, ali sta je tu je najbitnije je da supruga i ja budemo smireniji a samim tim ce i dete biti srecnije.Poceli su da se javljaju dusebriznici iz familije koji nisu dosli kod nas zadnju deceniju sa pricama tipa "zar ste morali tako" itd. ali ja znam da sam morao da donesem tu tesku odluku jer je bilo doslo do onde sto se kaze.Na srecu ima i prijatelja koji znaju kroz sta smo sve prosli kao porodica i koji me podrzavaju i to mi mnogo znaci. Opet cu zavrsiti onom recenicom:"Nek nam je Bog u pomoci i nama i majci", a i Vama prijatelji koji se borite sa ovom opakom bolescu.Pozdrav

skoro idilican post do onog dela sa rodbinom. sto rece blizance, osmeh broj 6 i samo napred. imam i ja par dusebriznika, al` me ne doticu. iskreno zelim da im se ovako nesto ni u komsiluku ne desava, a ne u kuci. dragi prijatelju, neka nam je Bog svima u pomoci. pozdrav

Dobar dan.

Čitam temu.....počela sam od početka pa onda skočila na kraj....niti imam kad da sve iščitam, niti vremena, niti snage jer obaveze zovu, tačnije urlaju.....zato pitanje za mikunikolića i bezuslovnu ljubav je koji su to privatni domovi u koje ste smestili dementne roditelje?

Dobar dan.

Čitam temu.....počela sam od početka pa onda skočila na kraj....niti imam kad da sve iščitam, niti vremena, niti snage jer obaveze zovu, tačnije urlaju.....zato pitanje za mikunikolića i bezuslovnu ljubav je koji su to privatni domovi u koje ste smestili dementne roditelje?
Da, tema je bas obimna , i ja nisam sve iscitao.Ja sam na jugu Srbije , dom je Suncana jesen u Leskovcu.

Poslednja izmena:
Oh, izvini, nisam znala. U svakom slučaju hvala. Mene zanima Beograd. Videh čitajući i cene, a i guglala sam malo i zvala.
Zvala sam kliniku. Moram prvo da ga odvedem na pregled kod neuropsihijatra da utvrdi demenciju, pa u socijalno da podnesem zahtev za starateljstvo ( ne znam da li treba da idem i kod njegovog lekarat opšte prakse), pa tek onda da vidim domove. Za sada, prvo neuropsihijatar i da vidim sa porodicom šta ćemo u vezi njega.
Ako sam nešto pogrešila u ovom redosledu recite mi da ne lutam.

Oh, izvini, nisam znala. U svakom slučaju hvala. Mene zanima Beograd. Videh čitajući i cene, a i guglala sam malo i zvala.
Zvala sam kliniku. Moram prvo da ga odvedem na pregled kod neuropsihijatra da utvrdi demenciju, pa u socijalno da podnesem zahtev za starateljstvo ( ne znam da li treba da idem i kod njegovog lekarat opšte prakse), pa tek onda da vidim domove. Za sada, prvo neuropsihijatar i da vidim sa porodicom šta ćemo u vezi njega.
Ja mislim da u vecini privatnih domova ne traze starateljstvo, to je potrebno za drzavne domove.Ali oduzimanjem poslovne sposobnosti i postavljanjem staratelja stiti se imovina obolelog, jer i u domovima postoji mogucnost da neko natera obolelog da mu recimo prepise svu imovinu i onda nastaju dodatni problemi.Kada im se oduzme poslovna sposobnost nista ne mogu da urade bez staratelja.

Moram prvo da ga odvedem na pregled kod neuropsihijatra da utvrdi demenciju, pa u socijalno da podnesem zahtev za starateljstvo ( ne znam da li treba da idem i kod njegovog lekarat opšte prakse), pa tek onda da vidim domove. Za sada, prvo neuropsihijatar i da vidim sa porodicom šta ćemo u vezi njega.

Naravno da je skraćena procedura ako se ide kod privatnika, uključujući i lekare, jer za pregled kod specijaliste u svakoj državnoj ustanovi neophodan je uput lekara opšte prakse, a onda neuropsihijatar upućuje dalje na snimanje mozga, psihološko testiranje itd.
Sad zbog ove gomile starih i bolesnih koji su evakuisani iz Obrenovca, verujem da su državni domovi ovde već krcati i da će dugo biti tako, pošto i inače nema mnogo u njima mesta...
Što se tiče privatnih domova za stare, oni takođe traže formalni pristanak korisnika, ali i najbližeg srodnika - koji se svojim potpisom obavezuje da će uredno izmirivati troškove. Tamo se stari mogu smestiti i pre dobijanja dijagnoze, to uopšte nije preduslov.
U Beogradu i okolini zaista ih je mnogo, većina su pristojni... Svako od nas bira da nam bude što bliže.
(Ja ovaj gde je moja majka već skoro tri godine - neću javno da reklamiram, ali svako mi se može obratiti preko pp) -

Ja mislim da u vecini privatnih domova ne traze starateljstvo, to je potrebno za drzavne domove.Ali oduzimanjem poslovne sposobnosti i postavljanjem staratelja stiti se imovina obolelog, jer i u domovima postoji mogucnost da neko natera obolelog da mu recimo prepise svu imovinu i onda nastaju dodatni problemi.Kada im se oduzme poslovna sposobnost nista ne mogu da urade bez staratelja.

Da, to mi je potrebno i radi imovine jer sam ja jedini naslednik. Brat mi je umro, majka takođe.
Svakako ga ne bih odvela u dom pre nego postanem njegov staratelj. Ali je došlo vreme da započnem tu proceduru.

Naravno da je skraćena procedura ako se ide kod privatnika, uključujući i lekare, jer za pregled kod specijaliste u svakoj državnoj ustanovi neophodan je uput lekara opšte prakse, a onda neuropsihijatar upućuje dalje na snimanje mozga, psihološko testiranje itd.
Sad zbog ove gomile starih i bolesnih koji su evakuisani iz Obrenovca, verujem da su državni domovi ovde već krcati i da će dugo biti tako, pošto i inače nema mnogo u njima mesta...
Što se tiče privatnih domova za stare, oni takođe traže formalni pristanak korisnika, ali i najbližeg srodnika - koji se svojim potpisom obavezuje da će uredno izmirivati troškove. Tamo se stari mogu smestiti i pre dobijanja dijagnoze, to uopšte nije preduslov.
U Beogradu i okolini zaista ih je mnogo, većina su pristojni... Svako od nas bira da nam bude što bliže.
(Ja ovaj gde je moja majka već skoro tri godine - neću javno da reklamiram, ali svako mi se može obratiti preko pp) -

Znam. Prošlog leta sam zvala i raspitivala se u nekoliko domova,a on je tada je još bio u funkciji (uredno išao u kladionicu, kafanu, koristio mobilni i fiksni, sam jeo itd) te mi je trebala njegova saglasnost, tj. prisatnak i naravno pregled kod neuropsihijatra koga bi on preveo žednog preko vode :lol: ...takav je čovek
Sada je druga situacija.
Ne razmišljam o državnom domu iz mnogo razloga, a prvi je što nemamo toliko vremena koliko zahteva ta procedura koja je u najmanju ruku neizvesna. A sad kad čitam.....pa, moj otac je ....malo drugačiji od ostalih očeva oduvek i vezivanje ili zatvaranje ne bi podneo.
Čitala sam dosta toga na ovoj temi, samo je nisam našla odmah jer sam tražila na Zdravlju. Onda ukucah u pretraživač demencija i izađe na prvoj strani tema na Krstarici :lol: i eto...
I da, to je to....ono što sam čitala, iskustva drugih, opisi bolesti...to je to.
Zvala sam privatnu kliniku. 6000,00 je pregled specijaliste. Počinjemo odatle. Samo ne znam da li za ovo starateljstvo treba nešto od lekara opšte prakse ili ne i gde to treba da podnesem?

Poslednja izmena:
Eh, za starateljstvo - odakle god da kreneš - ne možeš da zaobiđeš sud i centar za socijalni rad, a oni svakako traže dijagnoze, veštačenja, itd.
Ali ako pominješ da je čovek redovno posećivao kladionice, onda je sigurno napravio neke dugove (za koje možda još ne znaš)...
Kako god, moraš da računaš da taj prvi pregled kod specijaliste ne može da bude i jedini i da sve to zahteva još puno para pre nego što uspostave konačnu dijagnozu.

Bilo bi ipak bolje da pratiš promene ponašanja, suptilnije se prema njemu odnosiš, da stekneš poverenje, jer neke dementne bolesnike nije teško nagovoriti na makar kratak boravak u domu, bilo pod izgovorom da idu u banju, na lečenje, ma i na turnir u kartanju... (zavisi sve od osobe do osobe i od stepena demencije) -

Poslednja izmena:
Znam. Prošlog leta sam zvala i raspitivala se u nekoliko domova,a on je tada je još bio u funkciji (uredno išao u kladionicu, kafanu, koristio mobilni i fiksni, sam jeo itd) te mi je trebala njegova saglasnost, tj. prisatnak i naravno pregled kod neuropsihijatra koga bi on preveo žednog preko vode :lol: ...takav je čovek
Sada je druga situacija.
Ne razmišljam o državnom domu iz mnogo razloga, a prvi je što nemamo toliko vremena koliko zahteva ta procedura koja je u najmanju ruku neizvesna. A sad kad čitam.....pa, moj otac je ....malo drugačiji od ostalih očeva oduvek i vezivanje ili zatvaranje ne bi podneo.
Čitala sam dosta toga na ovoj temi, samo je nisam našla odmah jer sam tražila na Zdravlju. Onda ukucah u pretraživač demencija i izađe na prvoj strani tema na Krstarici :lol: i eto...
I da, to je to....ono što sam čitala, iskustva drugih, opisi bolesti...to je to.
Zvala sam privatnu kliniku. 6000,00 je pregled specijaliste. Počinjemo odatle. Samo ne znam da li za ovo starateljstvo treba nešto od lekara opšte prakse ili ne i gde to treba da podnesem?

Kreni prvo od dr.opste prakse u Domu zdravlja.Ako si iz Beograda preporucujem ti da trazis uput za Psihijatrisku kliniku u Pasterovoj br.2 u okviru Klinickog centra.Kad dobijes pismeno da je dementan onda mozes otici u Centar za socijalni rad na svojoj opstini.Oni ce ti reci sta i kako dalje do ukidanja radne sposobnosti.Za bilo koji dom taj papir o demenciji ti nije presudan ali za ovo oko radne sposobnosti nije lose da imas.Ako on nema drugih naslednika do tebe tu se moras i ti pravno osigurati.Mislim da svaki od tih papira u dom mozes naknadno dostaviti i da bar u privatnom to nije odmah neophodno.Vazno je zbog drugih stvari da on ima papir o demenciji kao i sve ostale dijagnoze ako ih ima.Polako s njim,tesko je sa tako bolesnim ljudima bilo sta ozbiljno i odgovorno planirati.

Eh, za starateljstvo - odakle god da kreneš - ne možeš da zaobiđeš sud i centar za socijalni rad, a oni svakako traže dijagnoze, veštačenja, itd.
Ali ako pominješ da je čovek redovno posećivao kladionice, onda je sigurno napravio neke dugove (za koje možda još ne znaš)...
Kako god, moraš da računaš da taj prvi pregled kod specijaliste ne može da bude i jedini i da sve to zahteva još puno para pre nego što uspostave konačnu dijagnozu.

Bilo bi ipak bolje da pratiš promene ponašanja, suptilnije se prema njemu odnosiš, da stekneš poverenje, jer neke dementne bolesnike nije teško nagovoriti na makar kratak boravak u domu, bilo pod izgovorom da idu u banju, na lečenje, ma i na turnir u kartanju... (zavisi sve od osobe do osobe i od stepena demencije) -

Nema dugova. Nema čak ni dozvoljeni minus, Nema čekove, kartice, kredite.Celog veka posećuje kafane i kladionice, i jako je uspešan u tome (da je sačuvao 1/10 bio bi bogataš a i svi mi) ali nikada nije imao dug, niti je nama dok sam bila dete nedostajalo novca, ali svega ostalog očinskog jeste. Njemu duguju. Čovek ima svoju granicu koju striktno poštuje. Rekoh da nije standan otac....a ni uzoran. Boemčina i sve što uz to ide.
Znam sa njim kako treba. Ja sam jedina osoba od koje uvek ima zort i jedina koju ne može da isfolira.
Pretpostavljam da to nije jedini pregled. On ima 84 godine i poslednji put je bio u kafani pre nedelju dana.

Kreni prvo od dr.opste prakse u Domu zdravlja.Ako si iz Beograda preporucujem ti da trazis uput za Psihijatrisku kliniku u Pasterovoj br.2 u okviru Klinickog centra.Kad dobijes pismeno da je dementan onda mozes otici u Centar za socijalni rad na svojoj opstini.Oni ce ti reci sta i kako dalje do ukidanja radne sposobnosti.Za bilo koji dom taj papir o demenciji ti nije presudan ali za ovo oko radne sposobnosti nije lose da imas.Ako on nema drugih naslednika do tebe tu se moras i ti pravno osigurati.Mislim da svaki od tih papira u dom mozes naknadno dostaviti i da bar u privatnom to nije odmah neophodno.Vazno je zbog drugih stvari da on ima papir o demenciji kao i sve ostale dijagnoze ako ih ima.Polako s njim,tesko je sa tako bolesnim ljudima bilo sta ozbiljno i odgovorno planirati.

Hvala na savetu. problem je što svi mi radimo po ceo dan. Jednostavno ne možemo sebi priuštiti to vreme potrebno za obilaske i redove.
Nema durgih naslednika. On živi sa nama već godinama. Prosto mi treba taj papir jer bolest napreduje. Dogovarala sam sa njim da ide u obližnju kafanu. Izmišlja stvari, stalno mu neke žene dolaze i on se sa njima svađa. sam kuva kafu ali sad ne može da se seti gde je kutija sa kafom ili ćešerom...na plin je stavio keramičku šolju da zagreje mleko....sva sreća muž mi je bio kući....sam uzme da jede i to je uglavnom sardina, glavica luka i jogurt iako u frižideru ima kuvanog jela i svega ostalog...poslednja tri dana stalno ide kući sa kesom u kojoj je spakovao cigare, kafetin (jer lekove ne pije nikakve) i još neke sitnice. Onda ga lepo vratim, ajde da sedne na trem da zapali cigaru, pa ajde u svoju sobu ...i tokom dana polazi kući ili negde (pri tom pojmovi kući i kafana se mešaju). Uzela sam mu kljućeve kad je poslednji put bio u kafani. Pre toga sam mu ih uzela, pa mu ih vratila posle nekog vremena jer je toliko kukao kako je zatvoren i bio uznemiren i namerno pravio gluposti po kući i to je imalo kontraefekat, jer je zalutao tražeći kladionicu i sva sreća ušao u dvorište gde je bio neki mladić. Moj otac mu reče da se izgubio i onda se polako vratio svesti i rekao momku gde da ga vozi, u kafanu :lol:...I tu ga je odvezao. Moj otac je izašao , seo za sto i naručio vino, a momak se raspitao u kafani, rekli su mu gde deda stanuje i on je došao na kapiju kod nas. Ispričao je mom mužu da je dovezao dedu u kafanu. Ovaj moj pođe po tasta...ajde deda, idemo kući....neću bre, ajde sedi da popijemo, čekaj da završim vino...kakav si to čovek bre :lol:....deda, ajde kući, Ljiljana će doći s posla a ja moram na posao, a ti znaš da se dogovaraš sa njom da zna gde si ....e, dobro, onda ....i navrnu vino pa pođe.
Mogu ga nagovoriti da idemo kod lekara.

Ne bih ja njega u dom. Samo ako budem morala. Plašim se da ne zapali kuću, da ne naudi sebi. Sada je prilično van koloseka.

- - - - - - - - - -

Ima dosta godina...to je Alchajmer..pošto nisi isčitala celu temu od početka....ja sam na ovoj temi ne od početka, ali blizu, pošto mi je majka u preminula, evo sada će treće godina, ja samo isčitavam, ne učestvujem.....i sama porodica dobija dijagnozu..i prolazi vanredan pakao.....dom je zaista pravo rešenje...a
dementni ne smeju biti sami...meni je jedan privatni dom tražio starateljstvo...ne znam kako je sada....
Biće ti teško vremenom..jer kako kažeš puno radite...baci će vas i desetu brzinu....iz iskustva u neku 90% slučajeva....da si isčitala temu...u bolesti se ponašaju svi indentično...kao po dogovoru...dom što pre...naravno ekonomski momenat je bitan...ako on ima penziju dobru... malo se doda...privatni skupi..

Plašim se da ne zapali kuću, da ne naudi sebi. Sada je prilično van koloseka.

ljiljo, ovde svi ljudi uglavnom o ovoj temi znaju mnogo vise od mene. ja se takodje tek privikavam ali vidim da si I ti daleko od toga da kapiras sta te je snaslo. moja sugestija je hitno kod drzavnog lekara po uput za dijagnozu, ili ako napravi bilo kakvo "cudo" hitna pomoc i to isto misljenje mozes dobiti (za pocetak) u l.lazarevicu. onda sa tim papirima u centar za socijalni rad, ali ja ga nikako ne bih ostavljala samog. pretpostavljam da ce to biti problem (kao i davanje lekova) ali to ces morati polako da resaves. bolest je OPAKA, nazalost :(

Ne bih ja njega u dom. Samo ako budem morala. Plašim se da ne zapali kuću, da ne naudi sebi. Sada je prilično van koloseka.

pa dobro, nije još tako strašno... ali biće sigurno!
zato je jako bitno da što pre dobije terapiju, lekovi bi mogli malo da ga dovedu u red -
naravno, treba naći i platiti nekog da bude s njim dok ste na poslu, može to da bude i neki njegov pajtaš zdravog mozga, samo da sedi s njim i priča...
a ako baš ostaje sam - plin treba zavrnuti, oduzeti mu šibice, upaljač, sve oštre predmete zaključati...

ali zašto kažem da je još dobar: sve dok ne krene da meša sardine i banane ili tako nešto - super je...
a dom će ti biti jedino rešenje tek ako više ne bude mogao da održava higijenu, ide u wc sam, itd.
i ako te jednog dana pita ko si ti i počne da psuje, da te izbacuje iz kuće, da nasrće na tebe... to je pakao, ovo još nije ništa!
ej, čovek od 84 još pamti adresu svoje kafane!
a ako stvarno još uvek zna granice trošenja novca - moguće da uopšte nije alchajmer... nego nekakva staračka demencija -
kako god, treba ga odvesti na pregled, sa sve psiho testom -

Poslednja izmena:
Bar dan
To za adresu kafane nije ništa čudno za njega, ali je zaboravio da je imao sina.
Imao je kratke periode (sat-dva) kada ne zna ko je ko. Pominje stanove, davna vremena, svoje školske drugove...ide kaže u svoj stan a mi živimo u kući od 99. Brka pare, 1000 i 100.000.000 je isto :lol: ali zna koliko ima para samo što pogreši nule .Ne igra više u kladionici, sad samo loto :lol:
Stalno secka nešto. Uvek je voleo da krpi, ušiva..i sad seče šta stigne. Danas sam mu oduzela makaze :lol: Kupila sam mu pidžamu, lepa, pamučna ali nema šlic napred. Objasnim da to nema veze, nek je skine.....po ceo dan je ne skida...i u radnju je išao u njoj ....posle par dana vidim da je isekao na donjem delu ćak 3 ogromne rupe ....nije prednji deo potrefio iz cuga :lol: Dignem frku, to kod njega pali, ali samo ako ja drečim, ostale zaeebava :lol: i sad skontam da se ne skida u pidžamu kad legne, nego legne obučen a pidžama je ispod pantalona. Kupljena 3 dela donje trenerke ....na 1 je već rupa
E, sad učimo da se treba skinuti u pidžamu kada hoće da legne. TV mu zvrnda 24 sata i kaže da to nikako oni iz centrale ne isključuju....ko zna koliko daljinskih je zdrndao....i ne gleda više tv ali se svađa sa njima i stalno se rasparvlja sa nekim ženama i decom...psuje.....Danas se kupao, naterala sam ga i podsećala šta treba i kako a muž ga je nadgledao. Pre dva dana ga je obrijao. Sve je sam uradio, skinuo se, ušao u kadu, ja sam samo vodu namestila na tušu...muž ga obrisao ali nije to dobro, on će sam :lol:.....meša jogurt i slatko mleko jer ne ume da pročita vlajda....moramo ga podsećati šta je šta i kako se radi.....mislim da je alchajmer.....danas sedimo napolju i on kaže mom mužu "Niko me ne voli...... kako bre deda?.......eto tako, ...misliš ovi što te zaeebavaju?...pa da, celog života sam zaeebavao ljude i sad svi dolaze kod mene...naplata i smeje se :lol:.....to zna ...
zaboravlja reči, neke koje mu kažem ne zna šta znače....
baš su lepe ruže, bogate........jesu tata...vidiš, gore su ruže a dole sede ljudi po 300 godina stari i ja ih ne poznajem......:dash:
Teram ga da sam uzme da jede, skuva kafu, mleko, iseče hleb, ne nutkamo ga, ne tetošimo jer će onda zaboraviti sve, a i tip je koji je manipulator, sitne laži u sekundi smišljene, ekstremno brza pamet koja i sad pokušava da smisli laž :lol:

Hvala svima, idemo kod lekara pa ćemo videti za dalje
U svakom slučaju znam da nam je dom jedina alternativa....kad bude vreme

Poslednja izmena:
vidiš, gore su ruže a dole sede ljudi po 300 godina stari i ja ih ne poznajem......

e, ovo je već dementna poezija - takoreći...

zaista zanimljiv slučaj!
jeste, sve je to tipično za alchajmer i slične tipove demencije -
& odavno je trebalo da mu nabavite neke lekove!
ali moraš da znaš kako se treba ophoditi sa dementnima...
naročito ako planiraš da ga držiš kod sebe još neko vreme - onda svakako moraš da pročitaš ovu temu, makar na preskok, naći ćeš tu i kvalitetne linkove -
ono što je najbitnije: u principu, sa dementnima ne smeš grubo, mislim - možeš donekle, dok god to ima efekta -
... ali vrlo brzo to može da dovede do kontraefekta! do njegove pobune, konfrontacija raznih vrsta, pogoršanja psihe -

ne zaboravi: dementne sve zbunjuje!
treba ih pohvaliti za svaku dobru stvar, to možda upamte, čak će to onda ponavljati okolo do besvesti -
šta god da pogreši - treba reći: dobro, nema veze, ili - e baš super! samo ti to umeš...

i da, još nešto: izbegavajte nove stvari, bilo da je to nova trenerka, nameštaj ili daljinski -
to sve zbunjuje...
nema šanse da prihvati novu stvar, bolje da sedi u staroj pocepanoj pidžami, nego da cepa novu -

nadam se da ćete ti i tvoj muž ovo zajedničkim snagama savladati: po ovome što pričaš o mužu, on sasvim dobro reaguje...
- ali treba da se pripremite na nove situacije -
čitajte ovde tuđa iskustva, iz toga se mnogo može naučiti!

Poslednja izmena:
Bar dan
To za adresu kafane nije ništa čudno za njega, ali je zaboravio da je imao sina.
Imao je kratke periode (sat-dva) kada ne zna ko je ko. Pominje stanove, davna vremena, svoje školske drugove...ide kaže u svoj stan a mi živimo u kući od 99. Brka pare, 1000 i 100.000.000 je isto :lol: ali zna koliko ima para samo što pogreši nule .Ne igra više u kladionici, sad samo loto :lol:
Stalno secka nešto. Uvek je voleo da krpi, ušiva..i sad seče šta stigne. Danas sam mu oduzela makaze :lol: Kupila sam mu pidžamu, lepa, pamučna ali nema šlic napred. Objasnim da to nema veze, nek je skine.....po ceo dan je ne skida...i u radnju je išao u njoj ....posle par dana vidim da je isekao na donjem delu ćak 3 ogromne rupe ....nije prednji deo potrefio iz cuga :lol: Dignem frku, to kod njega pali, ali samo ako ja drečim, ostale zaeebava :lol: i sad skontam da se ne skida u pidžamu kad legne, nego legne obučen a pidžama je ispod pantalona. Kupljena 3 dela donje trenerke ....na 1 je već rupa
E, sad učimo da se treba skinuti u pidžamu kada hoće da legne. TV mu zvrnda 24 sata i kaže da to nikako oni iz centrale ne isključuju....ko zna koliko daljinskih je zdrndao....i ne gleda više tv ali se svađa sa njima i stalno se rasparvlja sa nekim ženama i decom...psuje.....Danas se kupao, naterala sam ga i podsećala šta treba i kako a muž ga je nadgledao. Pre dva dana ga je obrijao. Sve je sam uradio, skinuo se, ušao u kadu, ja sam samo vodu namestila na tušu...muž ga obrisao ali nije to dobro, on će sam :lol:.....meša jogurt i slatko mleko jer ne ume da pročita vlajda....moramo ga podsećati šta je šta i kako se radi.....mislim da je alchajmer.....danas sedimo napolju i on kaže mom mužu "Niko me ne voli...... kako bre deda?.......eto tako, ...misliš ovi što te zaeebavaju?...pa da, celog života sam zaeebavao ljude i sad svi dolaze kod mene...naplata i smeje se :lol:.....to zna ...
zaboravlja reči, neke koje mu kažem ne zna šta znače....
baš su lepe ruže, bogate........jesu tata...vidiš, gore su ruže a dole sede ljudi po 300 godina stari i ja ih ne poznajem......:dash:
Teram ga da sam uzme da jede, skuva kafu, mleko, iseče hleb, ne nutkamo ga, ne tetošimo jer će onda zaboraviti sve, a i tip je koji je manipulator, sitne laži u sekundi smišljene, ekstremno brza pamet koja i sad pokušava da smisli laž :lol:

Hvala svima, idemo kod lekara pa ćemo videti za dalje
U svakom slučaju znam da nam je dom jedina alternativa....kad bude vreme

Rece da si iz Beograda,pa se setih jednog finog Doma koji sam nedavno obisla zbog majke.Nalazi se u Visnjickoj banji i necu mu pomenuti naziv zbog reklame.Kad ides autobusom 35 izadjes na trecoj stanici kad krene da se penje uz brdo prema groblju Lesce.Na lepom je mestu,pored prodavnice Idea i obliznjeg Maxija.Okolina fina,urbana,stambene zgrade.Pogled na Dunav.lepa velika kuca na cijem ulazu pise naziv Doma.Cena je 450e i to je najjeftinije u neposrednoj blizini centra grada.Ostali su skupi ili su van Beograda.Ovaj dom je lepo uredjen,namestaj je super,osoblje ok,imaju pojedine lekare koji navrate po potrebi 2-3 puta nedeljno,hrana se doprema iz takodje njihovog Doma u Lipovici.Deluje prijatno i cisto.Teski pacijenti su na drugom spratu a laksi na prvom.Sve odvojeno i nemaju medjusobom komunikaciju.Meni jedino nije odgovaralo sto nemaju dvoriste vec samo veeeeliku terasu na prvom spratu i mnoooogo stepenica do ulaza u kucu.Dakle onaj ko je star i nemocan tu kad se popne nema mu silaska dok ga neko ne spusti ili odnese.;)sto mozda za dementne i nije lose.Imaju kamere i prate stanare danonocno.Ovde bih smestila mamu ako bih morala.
Savetujem ti da sto pre dodjete do psihijatra npr prof.Dr.Pavlovica u privatnoj ordinaciji koju mozes naci na netu,pregled je 5000din.Odlican je za sve vrste demencija,napisao nekoliko knjiga na tu temu.Mojoj majci koja nikada do sada nije pila lekove za ovu vrstu bolesti je prepisana terapija vrlo brzo pocela da deluje.Ona je bila izuzetno agresivna,zapostavljala je licnu higijenu,higijenu zivotnog prostora,lunjala ulicama i imala potrebu da se sprijateljuje sa nepoznatim osobama,izmisljala,lagala,preuvelicavala lose dogadjaje...Sada je skoro pa normalna osim pojedinih fizickih promena koje joj se vide uglavnom na licu.Dobila je neki nazovimo blentavi izraz lica po kome se vidi da je mentalno bolesna.Dobro je da su lekovi brzo uradili svoje pa je sada prilicno dobro psihicki,cini mi se bolje nego ikad:D
Nece da gleda TV,citanje je batalila vec vise od 3meseca,sada je teram da ponekad napise par redova na papiru tek da vidim jeli zaboravila da pise.Kazem joj da prepise neki clanak iz novina.Nece.Kaze nema snage i da je pustm tih gluposti u njenim ostalim zdravstvenim mukama.Ne insistiram.Pokusam ponovo ponekad...ali nece.Uzme nekad da opere poneki sud iz sudopere posle jela.Rasporedila je lekove na mesta po kojima se seti sta je dorucak,sta rucak i vecera sto sam joj napisala na bocicama.Ostale lekove ja drzim pod kontrolom daleko od nje.

A da...zaboravih.Imas pravo da podneses zahtev u Gerontoloski centar za dolazak med.sestre u vas stan ako ti to treba.Ona dolazi svakodnevno po 15-20 minuta,vrsi dnevnu higijenu pacijenta a jednom nedeljno ga kupa.Donosi recepte po odobrenju Gerontoloskog centra na kucnu adresu,meri pritisak a njihov lekar opste prakse od njihovog preuzimanja od tada pocinje da ti dolazi kuci po potrebi.Nije lose da ne cimas tatu po lekarima za svaku sitnicu,a on bar donekle ima kontrolu u toku dana kad nisi tu.Ja sam se tako organizovala i malo mi je lakse.Jedino me brine sta sa mamom ako nekad pozelim da odem na godisnji odmor?Od familije sam digla ruke,samo otezavaju.Ima li neko iskustvo sa ostavljanjem dementnog na 10-15 dana?Gde ih smestiti i biti siguran?Znam da ima domova u koje se mogu smestiti za to vreme ali cena dnevnog boravka je 35e pa mi to dodje kao da sam joj uplatila Grcku u punoj sezoni:hahaha:

e, ovo je već dementna poezija - takoreći...

zaista zanimljiv slučaj!
jeste, sve je to tipično za alchajmer i slične tipove demencije -
& odavno je trebalo da mu nabavite neke lekove!
ali moraš da znaš kako se treba ophoditi sa dementnima...
naročito ako planiraš da ga držiš kod sebe još neko vreme - onda svakako moraš da pročitaš ovu temu, makar na preskok, naći ćeš tu i kvalitetne linkove -
ono što je najbitnije: u principu, sa dementnima ne smeš grubo, mislim - možeš donekle, dok god to ima efekta -
... ali vrlo brzo to može da dovede do kontraefekta! do njegove pobune, konfrontacija raznih vrsta, pogoršanja psihe -

ne zaboravi: dementne sve zbunjuje!
treba ih pohvaliti za svaku dobru stvar, to možda upamte, čak će to onda ponavljati okolo do besvesti -
šta god da pogreši - treba reći: dobro, nema veze, ili - e baš super! samo ti to umeš...

i da, još nešto: izbegavajte nove stvari, bilo da je to nova trenerka, nameštaj ili daljinski -
to sve zbunjuje...
nema šanse da prihvati novu stvar, bolje da sedi u staroj pocepanoj pidžami, nego da cepa novu -

nadam se da ćete ti i tvoj muž ovo zajedničkim snagama savladati: po ovome što pričaš o mužu, on sasvim dobro reaguje...
- ali treba da se pripremite na nove situacije -
čitajte ovde tuđa iskustva, iz toga se mnogo može naučiti!

Rekoh da nije standardan nikad ni bio. Smejemo se sa njim većinom. Ima milion situacija kada jednostavno ne možeš da suzdržiš smeh..od muke, i to je dobro.
Evo maločas lupa nešto iz njegove sobe..ušem...a on uzeo flašicu sa hexsoralom koja mu stoji ispod tv....kaže ona zvoni.....ko zvoni? flaša?.....ma ne...ona.....a ono se sa tv-a čuje zvonjava telefona :lol:...objasnim da je to televizor a on me gleda i vidim da ne zna tu reč.....
možda njemu tv smeta, pa misli da su sve to neke žene.....ali ne da da se isključi
Da, moj muž je ......jednom čovek i ostao je Čovek i pored svih muka koje mu je tast priredio, a toga je bilo ohoho

Sve razumem šta si rekla i hvala. čitaću kad stignem jer znam da su ovde iskustva

A da...zaboravih.Imas pravo da podneses zahtev u Gerontoloski centar za dolazak med.sestre u vas stan ako ti to treba.Ona dolazi svakodnevno po 15-20 minuta,vrsi dnevnu higijenu pacijenta a jednom nedeljno ga kupa.Donosi recepte po odobrenju Gerontoloskog centra na kucnu adresu,meri pritisak a njihov lekar opste prakse od njihovog preuzimanja od tada pocinje da ti dolazi kuci po potrebi.Nije lose da ne cimas tatu po lekarima za svaku sitnicu,a on bar donekle ima kontrolu u toku dana kad nisi tu.Ja sam se tako organizovala i malo mi je lakse.Jedino me brine sta sa mamom ako nekad pozelim da odem na godisnji odmor?Od familije sam digla ruke,samo otezavaju.Ima li neko iskustvo sa ostavljanjem dementnog na 10-15 dana?Gde ih smestiti i biti siguran?Znam da ima domova u koje se mogu smestiti za to vreme ali cena dnevnog boravka je 35e pa mi to dodje kao da sam joj uplatila Grcku u punoj sezoni:hahaha:

Jaooooo bre, šta si sve ispisala. Hvala dušo na vremenu i volji. Zvala sam letos taj dom, znam o kom pričaš.
A za ovu sestru je stvarno zgodno, mada ne znam kako bi se sa njom dogovorili za vreme...jedino uveče

Jaooooo bre, šta si sve ispisala. Hvala dušo na vremenu i volji. Zvala sam letos taj dom, znamm o kom pričaš.
A za ovu sestru je stvarno zgodno, mada ne znam kako bi se sa njom dogovorili za vreme...jedino uveče
Nema na cemu,drago mi je da pomognem,Probaj sa Centrom nemas sta da izguSestre i lekari rade samo prepodne.Nisi u obavezi a budes kuci kad dolaze osim
prvi put.Mozes da ostavis kljuc u komsiluku ako tata nije u stanju da im otvori vrata.

Nema na cemu,drago mi je da pomognem,Probaj sa Centrom nemas sta da izguSestre i lekari rade samo prepodne.Nisi u obavezi a budes kuci kad dolaze osim
prvi put.Mozes da ostavis kljuc u komsiluku ako tata nije u stanju da im otvori vrata.

Videćemo kad dođemo dotle. Odlučili smo porodično.
Bila sam u domu zdravlja. Njegova doktorka opšte prakse je od danas na bolovanju, pa da dođem sutra pre 7 kod zamene za taj uput za neupsihijatra u Pasterovoj i da tražim uput za hirurga ili koga već jer je na zdravoj nozi počeo da pravi rane, i crveni se. Inače je oduvek samo čapkao nešto, čim mu izađe, i sam se lečio, nikom nije govorio, tako da je tu zdravu nogu doveo u gangrenozno stanje pre nekoliko godina, pa lekari, pa bolnica, pa hiperbarična komora....sad mi je rekao i pokazao nogu kad se kupao.... i tako, samo delić.

Napisala sam par recenica u petak i sve se izbrisalo kada sam htela da posaljem. A nisam imala vise vremena da ponovo pisem. Ne znam zasto se to povremeno desava, kada odgovaram na postove. Elem, napisala sam vam da je dosla jedna moja tetka i da je odmah istog popodneva u 15h po najvecoj sparini odvela mamu u setnju - 2km u jednom pravcu i toliko u povratku. To sam saznala slucajno, kada sam pozvala mamu da vidim sta radi. Znala sam odamh da ce biti veceg belaja nego sto je inace. Onda me zove tetka sva usplahirena i kaze da mama nece da ostane u Geronto centru i da hoce da ide u svoj stan. Objasnim joj da ima dva stana, da je na lecenju... smiri se. Mama je i sutradan bila malo konfuzna. Sledeceg dana opet je dosla tetka popodne (da iskoristi lepo vreme i dok je tu u gradu) pa je opet izvela moju mamu. E tu je uvece opt nastupio haos. Nije zvala ta tetka mene, vec je javila drugoj tetki, pa me ova kontaktirala da odmah ucinim nesto da smirim mamu. SMirim je ja ponovo. Sledeceg dana mama agresivna. Optuzuje me za sve sto se desava, kaze da sam je odbacila, da je tu kao na robiji... da nema ko da je seta:zper: Nekako se smiri, malo se nasalimo... opet dobro je, koliko moze biti. Juce opet dosla tetka. Nije je izvodila, ali je sedela i pricala s njom. Uvece majka resila da se okupa, rekoh zvacu je kasnije. Pozovem i imam sta da cujem:eek: Mama je uvece izasla napolje iz Geronto centra, portir je stigao u dvoristu, a bolnicarke vratile u sobu. Javi se i bolnicarka, kaze da je sada dobro. Pozovem ponovo mamu, a ona kaze da je napravila skandal i da se stidi i da nije znala da je tu tako strogo kao u zatvoru i da sada ne moze da spava... Tepala sam joj, smirivala je, rekla sam da to VISE NIKADA NE SME DA URADI, animirala je da razmesti krevet (bolnicarke to nisu uradile, a mozda nisu ni mogle od nje)... legla je konacno u krevet a pre toga sakrila mobilni negde i jedva ga nasal, pa sam ja precrkla cekajuci da se javi. U medjuvremenu sam ridala od muke i bola. Jutros pozovem, a moja mama se obukla, umila, ocesljala, zalila cvece na terasi, pocisitla po sobici i ceka dorucak. :heart: Kazem joj da nije praznik i da moze da plete, ona se obradovala. Pozovem kasnije, ona i dalje plete i raspolozena. Ne pominjemo sinocnu avanturu. Sa doktoricom ne mogu da uspostavim kontakt celo pre podne, jer je u viziti i sigurno se svasta izdesavalo za vikend. Zvacu kasnije ponovo. Psiholog kaze da je sada sve u redu i da ce je obici. Mama je u drzavnom domu. A za taj dom ne treba starateljstvo, ali je bila potrebna potvrda o proseku moje plate. Ovo nije prvi put mojoj mami. U Domu je ovo drugi put za ove 3 godine, koliko je tamo. Zato vodite racuna o kretanju dementnih i zakljucavajte vrata.

Back