Cao svima. Dobro sto sam naisla na ovu temu, citam je, prilicno je velika, pa svasta moze da se nauci. Ja imam dedu koji boluje od Alchajmera nekih deset godina i sve nam je teze i teze. Moja mama je njegov primarni negovatelj i vidim kako psihicki popusta i mislim da je vreme da razmisljamo o domu. Deda je sa nama od prosle godine i u zadnjoj je fazi, vec par meseci nece da ustane iz kreveta, 3-4 puta dnevno ga odvucemo u wc (sto je fizicki izazov za nas dve, posto je deda izuzetno jak i tezak-oko 90kg), sve ostalo je u krevetu. Pre par nedelja je jos sedeo po 2-3 sata, slagao karte ili cepao novine, a sad ni to nece. Davno nas ne prepoznaje, vec 2-3 godine nema pojma ko smo. Mama se plasi da u domu nece imati dobru negu kao kuci (ona je medicinska sestra u penziji i stvarno mu se posvetila) ali ovo je za nju vec strasno, ne moze da ga ostavi samog duze od 2 sata, uvek smo neko u kuci, ceo zivot nam se sveo na menjanje pelena i borbe s njim. Jos je i agresivan, tuce nas, stipa i grebe kad mu se priblizimo, ma strasno. Ja imam dvoje male dece i cesto moram da zapostavim njihove potrebe zbog njega.. kakva imati vi iskustva sa domovima? Koje su cene za dementne? Zivim blizu Novog Sada, pa i ne znam gde bi mogao, sem u Futog. Pozdravljam sve i nadam se odgovoru.[/QUOT
U Beogradu su cene prilicno ujednacene sto se tice privatnih domova i to je u proseku oko 500e.Znam da nema jeftinijih od 450e a za one lux cak idu i do 800e.Zavisi sta zelis i kolike su ti mogucnosti.Drzavni su malo jeftiniji oko 350e ali se u njima dugo ceka mesto.Ono sto sam ja videla su bili privatni i uglavnom su dobro opremljeni. Za sada odustala od Doma jer se mamino stanje poboljsalo i sada stagnira tako da je podnosljiva u kucnim uslovima.Inace svaki put sam se vratila bolesna iz Doma koji obilazim.Situacija je uglavnom tuzna i teska.Tamo su uglavnom jako stari i bolesni.Nema bas nekog drustvenog zivota o kome sam citala po sajtovima.Svaki Dom koji sam posetila je bio prilicno stresno mesto za mene ali nemoj uzeti mene kao parametar jer sam prilicno osetljiva pa me sve pogadja.Dobro se raspitaj pa probaj.Uvek mozes dedu izvuci ako ti nesto nije kako treba.Kako su mi rekli,postoje varijante da se smeste samo povremeno ili privremeno.Mozes ugovor produzavati svakog meseca.Probaj u neki jedno mesec dana pa ces videti.Ako ide,ide...ako ne...kuci ga uvek mozes vratiti po izmirenju dugovanja za Dom.