Dekart - Mislim dakle postojim

@JA KOJI SAM JOK:
Reći ćete pa razbij glavu, izbaci mozak pa vidi da li ćeš moći misliti...sve to bi bile samo predstave djelovanja informacija jedne prema drugoj... u odnosu na subjekat koji ih razumom opaža i prevodi opažaje u percepcije i predstave percipiranog. I naravno, ako to djelovanje na metafizičkom nivou predstavlja destrukciju, prekid funkcije određenog dijela razuma, u predstavi ne može biti drugačije do predstava destrukcije i prekida funcije određenog dijela tijela... dakle same predstave tog aspekta
Ne ide ti Šopi baš...Znaš,uvodiš termin "prekid funkcije",a I "destrukcija" mu nije baš svojstvena...Ne znam...Bolje se konstatuj s Ozijem,nemoj još da se tu pokačite...::roll:::mrgreen:

Ma, nista, molim, i drugi put . :)

Izdrzao si ti i vise i gore . :hahaha:

No. kada je Gete u pitanju ima tu oko filozofa... Hegel, iako je postovao Getea, kao i Gete njega, nije mario za Geteovu teoriju boja, iako je Geteu mnogo stalo do Hegelovog misljenja.

Sopenhauer, siromah , se sav zaleteo i zauzeo se za tu teoriju, pa se cak i preporucivao u pismu Geteu. Gete, opet, nije mario za Sopenhauerovo misljenje, pa mu cak nije ni odgovorio.:)

Pa se posle cudimo otkud tolika mrzos Sopenhauera prema Hegelu ?! Komplekse je nabio zbog Hegela, bas ! .:hahaha:

P.S. Nije da se nije niko od filozofa bavio...recimo, Sopenhauer je posle podrzavanja Geteove teorije boja, npustio njegovu teoriju i napisao sopstvenu teoriju boja koja se razlikovala od Geteove. Tu je i razlog udaljavanja njih dvojice. Sopenhauer je to objavio 1816, ali mi o tom radu nista nije poznato.
Ne razumeš poentu mog insistiranja na bojama...Osim što ti je cela istorija filozofija crno-bela (:mrgreen:) I pokazuje kako je to istorija umišljenih mudraca
koji su svi za Alberta Ajnštajna,Nilsa Bora,ali I za Hokinga ,pa I našeg Teslu samo kao mala deca...Uključujući I tvog Hegela koji od crno-belog nije smeo da
iskorači! Otud je druže ignorisao hvale vredan pokušaj ingenioznog Getea...
Ybe se meni za te luzere iz istorije filozofije!Čak ni to!
Daleko ozbiljnija pitanja valja postaviti pred ljudsku civilizaciju!
Pitanje:Treba li da postoji ljudska civilizacija?! To svakako niko pre mene nije postavio...Pitanje o bojama I jeste,ali ne u svoj svojoj senzaciji I razboritosti
kako bi to jedan Prust uradio da I on nije tom crno-belom stazom odšetao...
Ima još pitanja...
Šta će ljudi s bogomoljama kad se bogovi spuste na Zemlju? Znamo li kakav odnos,a da ne bude poguban,treba da imamo prema ,tad već,bivšim sveštenicima...
Ima toga...
Ali ja nisam filozof,Nereju...Ti si pa spasavaj struku...:manikir:

Ne moze al zato moze iz dzamije koja obitava u apsolutu, odakle dobijas besplatni transcendentni internet, poklon od apsoluta. :hahaha:

Ti si druskane samo u direktnoj vezi sa samim sobom. Tako ce i ostati, makar pustio i bradu i kupio sargarepu. :hahaha: :hahaha:

Bit' će vrijeme, kad će i za tebe vrijeme stati, pa ćeš htio ne htio u apsolut. Do tad, moraš da čekaš... u vremenu. No, apsolut, koji jesi, ne brine... apsolut koji misli da jesi čovjek... u snu ne zna za Sebe KOJI ISTINSKI JESTE.

Iz svakog svog izraza apsolut se uvijek vraća Sebi... na prečišćavanje.

- - - - - - - - - -

@JA KOJI SAM JOK:
Reći ćete pa razbij glavu, izbaci mozak pa vidi da li ćeš moći misliti...sve to bi bile samo predstave djelovanja informacija jedne prema drugoj... u odnosu na subjekat koji ih razumom opaža i prevodi opažaje u percepcije i predstave percipiranog. I naravno, ako to djelovanje na metafizičkom nivou predstavlja destrukciju, prekid funkcije određenog dijela razuma, u predstavi ne može biti drugačije do predstava destrukcije i prekida funcije određenog dijela tijela... dakle same predstave tog aspekta
Ne ide ti Šopi baš...Znaš,uvodiš termin "prekid funkcije",a I "destrukcija" mu nije baš svojstvena...Ne znam...Bolje se konstatuj s Ozijem,nemoj još da se tu pokačite...::roll:::mrgreen:

Hahaha

Bit' će vrijeme, kad će i za tebe vrijeme stati, pa ćeš htio ne htio u apsolut. Do tad, moraš da čekaš... u vremenu. No, apsolut, koji jesi, ne brine... apsolut koji misli da jesi čovjek... u snu ne zna za Sebe KOJI ISTINSKI JESTE.

- - - - - - - - - -

Hahaha

Vreme ne postoji.Postoji samo promena tako da jedino ona može da stane.:manikir:

- - - - - - - - - -

Hahaha

Znaci kupio si jedan dobar prut al sargarepu nisi jos, da mases i obecavas "blazenstva", ovaj put nirvane.
Maskirao sise al i dalje nisi Godo. I dalje si onaj koji jok. :mrgreen:
Os da idemo na maskenbal? Ja cu da budem Emanuel Kant. :hahaha:

Znaci kupio si jedan dobar prut al sargarepu nisi jos, da mases i obecavas "blazenstva", ovaj put nirvane.
Maskirao sise al i dalje nisi Godo. I dalje si onaj koji jok. :mrgreen:
Os da idemo na maskenbal? Ja cu da budem Emanuel Kant. :hahaha:

Znam, nije to lako za shvatiti.
Nisam ni ja shvatao dok se nisam našao u apsolutu.

Tad vremena nije bilo, ni čovjeka... samo BOG, KOJI JESAM.

Vreme ne postoji.Postoji samo promena tako da jedino ona može da stane.:manikir:

Idi, samo promjena postoji... a ono što je nepromjenjivo??? hahaha

Ko ti ikad rekao da vrijeme ne postoji???

Naravno da Vrijeme postoji ali samo kao iluzija, mjera trajanja doživljaja.

Čuj, vrijeme ne postoji... hahaha... pa kad ne postoji kako možeš da govoriš o nepostojećem nečemu?

- - - - - - - - - -

Pa što se vrati leba ti ako si dostigao samo božanstvo?:lol:

Što se udvaraš ovim spavačima, osim ako se i sam ne prepoznaješ u njima...? A rekao bih, to je slučaj. ;)

Znam, nije to lako za shvatiti.
Nisam ni ja shvatao dok se nisam našao u apsolutu.

Tad vremena nije bilo, ni čovjeka... samo BOG, KOJI JESAM.

Nije ni jedan pijanac shvatio da je pijan dok se nije otreznio.:hahaha:
Pazi da ti ne ponestane skanka inace ces tesko podneti to sto JESI.
Mislim ja znam ljude koji su prevladali tu zamku ali ti si nezreo za tako nesto sada, ima vremena. :lol:

Idi, samo promjena postoji... a ono što je nepromjenjivo??? hahaha

Ko ti ikad rekao da vrijeme ne postoji???

Naravno da Vrijeme postoji ali samo kao iluzija, mjera trajanja doživljaja.

Vreme ne postoji kao neka fizička(pojavna) veličina.Postoji samo promena a vreme je stvorio čovek da bi merio brzinu te promene.Taj osećaj trajanja se upravo javlja iz doživljaja niza promena koje se odigravaju.

- - - - - - - - - -

Što se udvaraš ovim spavačima, osim ako se i sam ne prepoznaješ u njima...? A rekao bih, to je slučaj. ;)

Ma tebe oćemo da probudimo iz samoobmane sopstvene psihičke projekcije.;)Problem je što ti misliš da si budan a ustvari su u dubokom snu svojih zabluda koje serviraš ovde kao aposlutne istine.

Vreme ne postoji kao neka fizička(pojavna) veličina.Postoji samo promena a vreme je stvorio čovek da bi merio brzinu te promene.Taj osećaj trajanja se upravo javlja iz doživljaja niza promena koje se odigravaju.

- - - - - - - - - -

Hahaha... čovjek stvorio vrijeme... KO TI JE TO SLAGAO???

Fiizičko vrijeme se može mjeriti promjenama dana i noći, položajem Zemlje u odnosu na sunce, na zvijezde na nebo... a trajanje projekcije tih promjena se može mjeriti instrumentima koji su takođe bazirani na tim proračunima pozicija projektovanih nebeskih tijela. Instrumente za mjerenja vremena je stvorio čovjek... ali ne i vrijeme... ti si se tu grdno prešao... ali nema veze, zato sam ti ja ovdje da te ispravim.

Taj osećaj trajanja se upravo javlja iz doživljaja niza promena koje se odigravaju.

Sad govoriš o osjećaju trajanja...

Osjećaj trajanja i fizička mjera trajanja su sasvim dvije različite stvari.

Psihičko vrijeme, za razliku od 'fizičkog' vremena je mjera doživljaja trajanja i određeno je trenutnim stanjem, tj. trenutnim mentalnim sklopom jedinke. Stoga, psihičko vrijeme uveliko zavisi od toga da li se subjekat nalazi u okruženju koje mu odgovara, u kojemu se osjeća prijatno, ili pak ne. Dok neizvijesno čekaš odgovor na neko ti važno pitanje recimo, vrijeme će ti se činiti vječnošću....

Ma tebe oćemo da probudimo iz samoobmane sopstvene psihičke projekcije.;)Problem je što ti misliš da si budan a ustvari su u dubokom snu svojih zabluda koje serviraš ovde kao aposlutne istine.

Veoma interesantno... visdiš, ti si us tvari prvi primijetio kako sam ja uspavan... hahaha... pa svi vi ste budni... kao što sam i ja bio budan prije prosvjetljenja apsoluta u Sebi. Hahahaha

O čemu ti... (?)

Problem je što ti misliš da si budan a ustvari su u dubokom snu svojih zabluda koje serviraš ovde kao aposlutne istine.

Apsolutne istine???

Da li to uopšte postoji... čekaj.... Khm, khm, ako postoje apsolutne istine onda mora da znači da postoji i ono na što se istost istina odnosi; apsolut.

Ako postoji apsolut, ne znači li to da je moguće, pazi, DA JE MOGUĆE (?), da je i apsolut moguće otkriti u Sebi... upravo tim istinama. Uistinu, te istine se i javljaju jedino kao Svijest apsoluta, dakle jedino kada apsolut usmjeri svoju pažnju u Sebe.

Kakvo čudo... kakva misterija...

Zar ne shvataš da misterije postoje samo u razumima onih koji ne mogu da izađu iz okvira tih razuma. Sve što je izvan okvira jednog razuma jeste misterija za isti, tj. za Biće identoifikovano sa istim.

Ne razumeš poentu mog insistiranja na bojama...Osim što ti je cela istorija filozofija crno-bela (:mrgreen:) I pokazuje kako je to istorija umišljenih mudraca
koji su svi za Alberta Ajnštajna,Nilsa Bora,ali I za Hokinga ,pa I našeg Teslu samo kao mala deca...Uključujući I tvog Hegela koji od crno-belog nije smeo da
iskorači!
Otud je druže ignorisao hvale vredan pokušaj ingenioznog Getea...
Ybe se meni za te luzere iz istorije filozofije!Čak ni to!
Pitanje:Treba li da postoji ljudska civilizacija?! To svakako niko pre mene nije postavio...Pitanje o bojama I jeste,ali ne u svoj svojoj senzaciji I razboritosti
kako bi to jedan Prust uradio da I on nije tom crno-belom stazom odšetao...
Ima još pitanja...
Šta će ljudi s bogomoljama kad se bogovi spuste na Zemlju? Znamo li kakav odnos,a da ne bude poguban,treba da imamo prema ,tad već,bivšim sveštenicima...
Ima toga...
Ali ja nisam filozof,Nereju...Ti si pa spasavaj struku...:manikir:

Nisam ni ja filozof. Mislim, to su, valjda, oni koji zive od filozofije, " jedu taj hleb ". A ja, " jedem " drugi hleb, mislim, ne zivim od filozofije. Mozda, kako je stanje danas, mogu da kazem - srecom. :)

Hegel je filozof koji je najvise iskoracio iz tog " crno-belog " , a to se vidi u njegovim delima. I ne samo zbog dijalektike. E, sad, sto se Hegel namerno ovde sve manje izucava ( vec se etiketira, pausalno, dabome ) razlog i jeste u tome sto nije tako " crno-beli ", pa navodi na opasna razmisljanja ( po drustvo, drzavu, vladare...). Jeste matori Hegel popustio pa postao konzervativan, ali ko to u starosti nije ?
I nije on ignorisao Geteov pokusaj, vec se nije angazovao, bar meni to nije poznato ( a mozda i jeste ? ).

Pitanje treba li da postoji ljudska civilizacija, i narocito kakva, ili zbog cega, je pitanje koje je oduvek mucilo mislioce kroz ljudsku istoriju. Tako da...ne prepisuj sebi to u zaslugu.:) Uostalom , malo toga ima o cemu nisu razmisljali prethodni mislici i filozofi. Zato jedan od ( ne i jedini ! ) razloga zasto treba poznavati istoriju filozofije i jeste da se uskogrudo ( i u zabludi ) sebi ne prepisuju zasluge i originalnost misljenja, i kada za to nema nikakvog osnova, jer su drugi to, vec, pre uradili ( i promisljali :) ) .

Apsolutne istine???

Da li to uopšte postoji... čekaj.... Khm, khm, ako postoje apsolutne istine onda mora da znači da postoji i ono na što se istost istina odnosi; apsolut.

Ako postoji apsolut, ne znači li to da je moguće, pazi, DA JE MOGUĆE (?), da je i apsolut moguće otkriti u Sebi... upravo tim istinama. Uistinu, te istine se i javljaju jedino kao Svijest apsoluta, dakle jedino kada apsolut usmjeri svoju pažnju u Sebe.

Kakvo čudo... kakva misterija...

Zar ne shvataš da misterije postoje samo u razumima onih koji ne mogu da izađu iz okvira tih razuma. Sve što je izvan okvira jednog razuma jeste misterija za isti, tj. za Biće identoifikovano sa istim.

Uh bre Simo. Zamalo...al jok
Mnogo nas prca to Parmenidovo jedno, prca nista ne pita. :hahaha:

Nisam ni ja filozof. Mislim, to su, valjda, oni koji zive od filozofije, " jedu taj hleb ". A ja, " jedem " drugi hleb, mislim, ne zivim od filozofije. Mozda, kako je stanje danas, mogu da kazem - srecom. :)

Hegel je filozof koji je najvise iskoracio iz tog " crno-belog " , a to se vidi u njegovim delima. I ne samo zbog dijalektike. E, sad, sto se Hegel namerno ovde sve manje izucava ( vec se etiketira, pausalno, dabome ) razlog i jeste u tome sto nije tako " crno-beli ", pa navodi na opasna razmisljanja ( po drustvo, drzavu, vladare...). Jeste matori Hegel popustio pa postao konzervativan, ali ko to u starosti nije ?
I nije on ignorisao Geteov pokusaj, vec se nije angazovao, bar meni to nije poznato ( a mozda i jeste ? ).

Pitanje treba li da postoji ljudska civilizacija, i narocito kakva, ili zbog cega, je pitanje koje je oduvek mucilo mislioce kroz ljudsku istoriju. Tako da...ne prepisuj sebi to u zaslugu.:) Uostalom , malo toga ima o cemu nisu razmisljali prethodni mislici i filozofi. Zato jedan od ( ne i jedini ! ) razloga zasto treba poznavati istoriju filozofije i jeste da se uskogrudo ( i u zabludi ) sebi ne prepisuju zasluge i originalnost misljenja, i kada za to nema nikakvog osnova, jer su drugi to, vec, pre uradili ( i promisljali :) ) .

Viš,ja tebi to preko veze,a ti mene uskogrudim nazivaš...Zahvalnost? Srbija je to-gde da to očekujem...
Ne očekuje ni Vučić,a kamo li ja...:hahaha::rotf:
Ali,ne nazivaj Hegela filozofom colora...
Njutna sam zaboravio pomenuti ybg...A I ne ide s A.A...:hahaha:
I ne pucam ja na neku slavu jer bih odavno napisao knjižicu u putu oboženja ljudske rase,o tom da vreme ne
postoji da je svet bez boje mirisa I ukusa,a da je čovek genije koji ga kreira umno lepim ukusnim,mirisnim prelepim
u svom okruženju,da je vacuum pojedena "materija" entropijom I da je stoga -273 ,da je Biblija najlepša zbirka
bajki ikad napisana I da je treba oživeti,a ne samo fimovati...
E moj Nereju...Volim da sam lak kao pero I da pičim u ribolove,a ne da čekićam pred redom kretena kao Koeljo da im potpisujem...
Nema me ovde s vama još dugo da bih se luksuzirao I dozvolio da mi drugi entropiraju preostalo življenje...Te skupove modalnosti
sam izbegao-sam činim svoje izbore-biram I prijatelje I događanja...Eto sad baš krečem na reku da malo smuđeve prebrojavam...:lol::per:

Uh bre Simo. Zamalo...al jok
Mnogo nas prca to Parmenidovo jedno, prca nista ne pita. :hahaha:

Meni to JEDNO nije nikakvo Parmenidovo... niko nije vlasnik tog JEDNOG... 'Neko' jedino može biti vlasnik svog otkrića tog JEDNOG u Sebi... To, iskustvo 'povratka', svakoj jedinki koja mu se vrati u njenom Duhu ostane na dar, kao vlasništvo sve dok ga razumom ne potisne u zaborav i ponovo utone u san.

Viš,ja tebi to preko veze,a ti mene uskogrudim nazivaš...Zahvalnost? Srbija je to-gde da to očekujem...
Ne očekuje ni Vučić,a kamo li ja...:hahaha::rotf:
Ali,ne nazivaj Hegela filozofom colora...
Njutna sam zaboravio pomenuti ybg...A I ne ide s A.A...:hahaha:
I ne pucam ja na neku slavu jer bih odavno napisao knjižicu u putu oboženja ljudske rase,o tom da vreme ne
postoji da je svet bez boje mirisa I ukusa,a da je čovek genije koji ga kreira umno lepim ukusnim,mirisnim prelepim
u svom okruženju,da je vacuum pojedena "materija" entropijom I da je stoga -273 ,da je Biblija najlepša zbirka
bajki ikad napisana I da je treba oživeti,a ne samo fimovati...
E moj Nereju...Volim da sam lak kao pero I da pičim u ribolove,a ne da čekićam pred redom kretena kao Koeljo da im potpisujem...
Nema me ovde s vama još dugo da bih se luksuzirao I dozvolio da mi drugi entropiraju preostalo življenje...Te skupove modalnosti
sam izbegao-sam činim svoje izbore-biram I prijatelje I događanja...Eto sad baš krečem na reku da malo smuđeve prebrojavam...:lol::per:

Gde si posao ? :per:

Филозофи су по теби они који живе од филозофије. Такви се још од античке Грчке зову софисти.

Филозоф је онај ко воли мудрост а не свој џеп?

Pitanje:Treba li da postoji ljudska civilizacija?! To svakako niko pre mene nije postavio...

То питање је до апсурда глупо. Можда су га и постављали и постављају га веган фанатици и слични љубитељи животиња који су помешали вредности па стављају бесвесне звери изнад човека, али не озбиљни филозофи.

Погледај шта си раније писао и шта сам ти одговорио на то.
grozim se kad vidim udvaranje leoparda i leopardice-nove smrti za antilope iz toga slede...
Koliko te pošasti tek sledi posle ljudskih udvaranja! ! !
Koliko vrsta bi odahnulo kad bi ljudi nestali-život bi se razmileo po planeti...

И шта је у томе толико узвишено, пожељно, дивно, да се живот размили по планети? Зашто би то био циљ коме би неко по теби требало да тежи? Шта више, јел би требало сви да се жртвујемо би се животиње размилеле по планети. Како је то дивно.

Пуна планета бува, пацова, инсеката . Сви слободно миле тамо и вамо.

Meni to JEDNO nije nikakvo Parmenidovo... niko nije vlasnik tog JEDNOG... 'Neko' jedino može biti vlasnik svog otkrića tog JEDNOG u Sebi... To, iskustvo 'povratka', svakoj jedinki koja mu se vrati u njenom Duhu ostane na dar, kao vlasništvo sve dok ga razumom ne potisne u zaborav i ponovo utone u san.

Prati tok misli filozofa, to bi ti i nerej savetovao. Bez predrasuda. Ti, ljubo i oziman ste jos u vrtlogu antike. ;)

Nisam proćto pre polaska I smuđko otkile očišćen ,usoljen,ušniclan u frižideru čeka da ga veca sutra Orli meni ,
nekrunisanom kralju novosadskog keja,sebi I mojoj tašti...Tartar sos I krompir salata u complete...Nisi ureko...
A ja sutra pre podne ,vozom švajcarcem unuka u školu ribolova u Karlovačke Vinograde ispod Stevine vile...Videćemo
da li ćemo povesti njegovu mamu I tatu...Skupe su karte za voz...;)

Prati tok misli filozofa, to bi ti i nerej savetovao. Bez predrasuda. Ti, ljubo i oziman ste jos u vrtlogu antike. ;)

Hahaha... Ja ipak imam neizmjerno povjerenje u SEBE-Boga. JA JESAM.

A Nerej kao treba da je poznavalac postojanja... on zna istoriju filozofije... bolje od mene... ali mene istorija i ne zanima. Sve ono što si 'bio' i što smo 'bili' a što je zabilježeno u istoriji u sada više nisi i nismo. Nauči da dozvoliš da ti Znanja uvijek, uvijek i i uvijek dolaze iz Izvora... SADA. Ako to ne naučiš, ako im ne odobriš, vječno ćeš morati pamtiti. Pamćenje blijedi, a vremenom se i naučeno mijenja. Kad si otvoren prema Izvoru Znanja, prema Svijesti apsoluta, pamćenje je apsurd, energiju i razum tad koristiš mnogo efikasnije, onako kako momenat nalaže, a tvoji odgovori će uvijek biti jasno povezani sa pitanjima kao i sa odgovorima koje si na slična pitanja davao u prošlosti, u nekom drugom sadašnjem trenutku. To je zato jer ISTINA jeste ISTOST Znanja, bez pamćenja, zato što ti ta Znanja dolaze is ISTOG, NEPROMJENJIVOG I NEPRESUŠIVOG IZVORA.

Back