Nisam ni ja filozof. Mislim, to su, valjda,
oni koji zive od filozofije, " jedu taj hleb ". A ja, " jedem " drugi hleb, mislim, ne zivim od filozofije. Mozda, kako je stanje danas, mogu da kazem - srecom.
Hegel je filozof koji je najvise iskoracio iz tog " crno-belog " , a to se vidi u njegovim delima. I ne samo zbog dijalektike. E, sad, sto se Hegel namerno ovde sve manje izucava ( vec se etiketira,
pausalno, dabome ) razlog i jeste u tome sto nije tako " crno-beli ", pa navodi na opasna razmisljanja ( po drustvo, drzavu, vladare...). Jeste matori Hegel popustio pa postao konzervativan, ali ko to u starosti nije ?
I nije on ignorisao Geteov pokusaj, vec se nije angazovao, bar meni to nije poznato ( a mozda i jeste ? ).
Pitanje treba li da postoji ljudska civilizacija, i narocito kakva, ili zbog cega, je pitanje koje je oduvek mucilo mislioce kroz ljudsku istoriju. Tako da...ne prepisuj sebi to u zaslugu.

Uostalom , malo toga ima o cemu nisu razmisljali prethodni mislici i filozofi. Zato
jedan od ( ne i jedini ! ) razloga zasto treba poznavati istoriju filozofije i jeste da se uskogrudo ( i
u zabludi ) sebi ne prepisuju zasluge i originalnost misljenja, i kada za to nema nikakvog osnova, jer su drugi to, vec, pre uradili ( i promisljali

) .