Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako zastiti decu od nezdrave ishrane

“Tata hoću da grickam mesić” !

Svakodnevna borba sa industrijskom hranom, koja mami ukusima. Nedavno je obavljeno još jedno istraživanje, koje dokazuje vezu između „brze hrane“ i zavisnosti, koja se stvara u mozgu i našem organizmu. Znači nije preterano reći „da se deca drogiraju grickalicama“ i TV-om, to je i naučno dokazano. U kombinaciji sa gledanjem televizije, a istraživači kažu da se kod nas TV gleda najviše na svetu, negde u proseku oko 5-6 sati, to je izuzetno nezdrava kombinacija. Sve veći broj gojazne dece, kao i epidemija alergija pa i srčanih oboljenja, su samo neki od vrlo jasnih pokazatelja lošeg zdravstvenog stanja dece.

Kako bi mogli da izgledaju dnevni obroci za decu:

Doručak: samlevena kaša od organskih integralnih žitarica (ječam, ovas, raž, proso, pšenica, heljda, kukuruz, može i samonikli amarant ili štir), sa dodatkom, meda, suvog ili svežeg organskog voća (jabuke, šljive, smokve, grožđe i dr.), može se dodati i kašičica nekog samoniklog bilja poput koprive (suve ili sveže), korena čička, pirea od kestena, nekog povrća, šargarepe rendane, celera, cvekle itd. Takođe može se kombinovati i sa nekim namazom od mahunarki (sočiva, pasulja, nauta, kikirikija, semenki suncokreta i bundeve) i integralnim beskvasnim hlebom od organskih žitarica i raznim salatama od povrća i samoniklog bilja.

Organske intergralne žitarice i mahunarke se mogu nabaviti u većini prodavnica zdravije hrane, u nekima se može nabaviti i organsko povrće, kao i na nekim pijacama, dok se organsko voće teže može naći u prodavnicama i tu se morate potruditi da ga nađete ili kod proverenih prodavaca na pijacama ili kod rodbine i poznanika na selu ili iz sopstvenih voćnjaka i bašta.

Za užinu je uvek preporučljivo da imaju: voće, sendvič ili neko integralno organsko pecivo.

Ručak: čorbe od žitarica, povrća i samoniklog bilja, zatim (kuvane, odležale u vodi, ili isklijale) žitarice, mahunarke, sa salatama od povrća i samoniklog bilja, uz dodatak semenki, hladno ceđenog ulja i sirćeta od divljih jabuka. Za ručak je moguće kombinovati i krompir i pirinač, sa svim ostalim dodacima:

Večera: slično kao i doručak.

..kamael se kiti tudjim perjem.. :)
http://www.zdravahrana.com/ishrana/...ne/kako-zastititi-decu-od-nezdrave-hrane.html

..a i prividja mu se "mesić" :lol: ali o tome bi drdoktor mogao vishe da nam objasni, ne osudjujem, tolerantna sam na manjine.. :lol:

..original:

"Tata hoću da mi kupiš čips, štapiće”, itd. Svakodnevna borba sa industrijskom hranom, koja mami ukusima.
Nedavno je obavljeno još jedno istraživanje, koje dokazuje vezu između „brze hrane“ i zavisnosti, koja se stvara u mozgu i našem organizmu..
Znači nije preterano reći „da se deca drogiraju grickalicama“ i TV-om, to je i naučno dokazano. "

Kakav jelovnik za dete koje ide u školu, a posle škole na trening, a uz to raste i razvija se!!!!!
Pa ono će mučeno da se sruši hraneći se na način na koji predlaže Kamael.
Daš detetu da se najede semenkica, korena čička i malo koprive, pa neka ide u školu. HA HA HA

Gibanica,ajvar,pita savijaca,ustipci,przenice,sutlijas,palacinke....... trenirao sam i isao u skolu na ovome:mrgreen:

Evo jos jedne pastete koju sam konzumirao:)
Posni namaz od pasulja i povrća
Sastojci: 200 g pasulja, 3 glavice crnog luka, 3 šargarepe, 2 korena celera srednje veličine, 1 koren peršuna, 2 belа krоmpirа, 3 kisela krastavčića, peršunov list, so biber, ulje, 2 kašičice senfa.
Priprema:
Luk se sitno isecka i dobro izdinsta na ulju uz povremeno dodavanje vode, dok se ne "rastopi".
Pasulj se skuva da bude mek, isto tako i ostalo povrće, pa se sve ispasira u blenderu dа bude kao pire.
Uz mešanje se doda u izdinstani luk i začini se solju, biberom, senfom, sitno seckanim peršunom i krastavčićima, po ukusu.

Sastojci: 200 g pasulja, 3 glavice crnog luka, 3 šargarepe, 2 korena celera srednje veličine, 1 koren peršuna, 2 belа krоmpirа, 3 kisela krastavčića, peršunov list, so biber, ulje, 2 kašičice senfa.
Priprema:
Luk se sitno isecka i dobro izdinsta na ulju uz povremeno dodavanje vode, dok se ne "rastopi".
Pasulj se skuva da bude mek, isto tako i ostalo povrće, pa se sve ispasira u blenderu dа bude kao pire.
Uz mešanje se doda u izdinstani luk i začini se solju, biberom, senfom, sitno seckanim peršunom i krastavčićima, po ukusu.

Ovo ću obavezno da probam, danas je počeo post. Hvala za recept.

Priprema:

..ovo ja pravim, ali bez krastavchica.. :D ..savrsheno..

Evo još jedan posni recept za makrobiotičku proju
1 šolja belog pšeničnog brašna
1 šolja integralnog pšeničnog brašna
2 šolje kukuruznog griza
1 šolja mekinja
1/2 šolje ovsenih pahuljica
1 šolja semena golice
3 šolje mlake veode
3/4 šolje ulja
1 kašika susama
1 kašika suncokreta
1 kašika mlevenog lanenog semena
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 prašak za pecivo
Sve dobro izmešati, sipati u nepodmazan pleh, staviti u hladnu rernu i peći 1h na 200 C

Ja je po nekada pravim i slatku, tako što ne stavim so i šećer, već natrpam razno seckano suvo voće

Vodi računa, ja sam se prošle godine za vreme božićnog posta tako hranila, pa mi pozlilo

HM,ocigledno ti ne prija. Ja sam se sinoc obzdrao od povrca u nekom grckom restoranu.
Ma kad je mogla moja baba da sljaka fizicke poslove na postovima mogu i ja da idem u teretanu.
Mislim ne kazem ovo kao u inat neki vec ozbiljno pristupam,ako osetim neke tegobe imam lekara pa cu videti.

Sta im je dostupno,verovatno. Doduse,ja sam nasao jednu divnu gospodju na pijaci koja spravlja odlican kajmak,tako da savetujem da se potrazi neko takav sa kvalitetnim proizvodom.

Po meni je upravo to poenta cijele price. Postoji dobar dio ljudi koji naprosto nemaju mogucnost da kupuju organsku hranu. Znaci ne da nece nego nemaju gdje i od koga.

Svakodnevna borba sa industrijskom hranom, koja mami ukusima. Nedavno je obavljeno još jedno istraživanje, koje dokazuje vezu između „brze hrane“ i zavisnosti, koja se stvara u mozgu i našem organizmu. Znači nije preterano reći „da se deca drogiraju grickalicama“ i TV-om, to je i naučno dokazano. U kombinaciji sa gledanjem televizije, a istraživači kažu da se kod nas TV gleda najviše na svetu, negde u proseku oko 5-6 sati, to je izuzetno nezdrava kombinacija. Sve veći broj gojazne dece, kao i epidemija alergija pa i srčanih oboljenja, su samo neki od vrlo jasnih pokazatelja lošeg zdravstvenog stanja dece.

Doručak: samlevena kaša od organskih integralnih žitarica (ječam, ovas, raž, proso, pšenica, heljda, kukuruz, može i samonikli amarant ili štir), sa dodatkom, meda, suvog ili svežeg organskog voća (jabuke, šljive, smokve, grožđe i dr.), može se dodati i kašičica nekog samoniklog bilja poput koprive (suve ili sveže), korena čička, pirea od kestena, nekog povrća, šargarepe rendane, celera, cvekle itd. Takođe može se kombinovati i sa nekim namazom od mahunarki (sočiva, pasulja, nauta, kikirikija, semenki suncokreta i bundeve) i integralnim beskvasnim hlebom od organskih žitarica i raznim salatama od povrća i samoniklog bilja.

Organske intergralne žitarice i mahunarke se mogu nabaviti u većini prodavnica zdravije hrane, u nekima se može nabaviti i organsko povrće, kao i na nekim pijacama, dok se organsko voće teže može naći u prodavnicama i tu se morate potruditi da ga nađete ili kod proverenih prodavaca na pijacama ili kod rodbine i poznanika na selu ili iz sopstvenih voćnjaka i bašta.

Za užinu je uvek preporučljivo da imaju: voće, sendvič ili neko integralno organsko pecivo.

Ručak: čorbe od žitarica, povrća i samoniklog bilja, zatim (kuvane, odležale u vodi, ili isklijale) žitarice, mahunarke, sa salatama od povrća i samoniklog bilja, uz dodatak semenki, hladno ceđenog ulja i sirćeta od divljih jabuka. Za ručak je moguće kombinovati i krompir i pirinač, sa svim ostalim dodacima:

Meda?????

A ono što je najjače od svega, sve ovo gore nabrojano se može uzgajati na 10 ari zemlje.

Po meni je upravo to poenta cijele price. Postoji dobar dio ljudi koji naprosto nemaju mogucnost da kupuju organsku hranu. Znaci ne da nece nego nemaju gdje i od koga.

I nemaju sredstva druze,znam. Ali ipak,svako u skladu sa mogucnostima bi trebao povesti racuna. Evo,ja cu postiti ovaj post,postiti moze svako u principu,sem dece,bar ja tako mislim,a za to ti ne trebaju neka enormna sredstva.

Dosadasnji ''naucni'' dokazi koji su izneti protiv Veganstva !!! - koji su izneli poznati svetski naucnici sa ovog foruma
1.Dvoje ljudi se otrovalo od pecurki.
2.Otkrivena jedna pokvarene konzerva krastavaca, na planeti Zemlja nastala panika.
3.Za vreme Ledenog doba nije bilo biljaka, i covek je morao da jede meso da bi preziveo. Sta je jeo ? Mamute, a sta su mamuti jeli ? Valjda druge mamute, jer nigde nije bilo biljaka.
4.Veganska hrana ( voce,povrce,mahunarke.zitarice,soja,klice,orasasti plodovi...) su puni pesticida i uranijuma.
5.Eskimi jedu samo meso i zdravi su kao drenm i zive u proseku preko sto godina.
6. Za izvestaj UN da je industrija mesa najveci zagadjivac na planeti
a.To je Peta potplatila UN.
b.UN je uveo sankciji Jugoslaviji.
c.UN to su budale
d. Postavio si izvestaj koji tebi odgovara.
7. Babe i dede su jeli svaki dan kile i kile mesa, a ziveli preko sto godina.
8.Za informaciju da Americko ministarstvo zdravlja edukuje ljude koji hoce da predju na Veganski nacin ishrane
a. Amerika je bombardovala Srbiju
b.Sa Veganstvom Amerika hoce da unisti Srbiju
c.Veganstvo= Novi Svetski Poredak
Naucno-logicki dokazi, koje pod hitno treba proslediti do Ministarstva zdravlja Srbije i Policije.

Dosadasnji ''naucni'' dokazi koji su izneti protiv Veganstva !!! - koji su izneli poznati svetski naucnici sa ovog foruma
1.Dvoje ljudi se otrovalo od pecurki.
2.Otkrivena jedna pokvarene konzerva krastavaca, na planeti Zemlja nastala panika.
3.Za vreme Ledenog doba nije bilo biljaka, i covek je morao da jede meso da bi preziveo. Sta je jeo ? Mamute, a sta su mamuti jeli ? Valjda druge mamute, jer nigde nije bilo biljaka.
4.Veganska hrana ( voce,povrce,mahunarke.zitarice,soja,klice,orasasti plodovi...) su puni pesticida i uranijuma.
5.Eskimi jedu samo meso i zdravi su kao drenm i zive u proseku preko sto godina.
6. Za izvestaj UN da je industrija mesa najveci zagadjivac na planeti
a.To je Peta potplatila UN.
b.UN je uveo sankciji Jugoslaviji.
c.UN to su budale
d. Postavio si izvestaj koji tebi odgovara.
7. Babe i dede su jeli svaki dan kile i kile mesa, a ziveli preko sto godina.
8.Za informaciju da Americko ministarstvo zdravlja edukuje ljude koji hoce da predju na Veganski nacin ishrane
a. Amerika je bombardovala Srbiju
b.Sa Veganstvom Amerika hoce da unisti Srbiju
c.Veganstvo= Novi Svetski Poredak
Naucno-logicki dokazi, koje pod hitno treba proslediti do Ministarstva zdravlja Srbije i Policije.

Koji si ti talentat!!!
Promašio si forum!!!!

Ovo je tema Deca u Srbiji odrastaju na mesnim preradjevinama i brzoj hrani a ne veganstvo
Sam si je postavio HA HA HA

Коначно, на 1583. страни да добијемо и неки конкретан рецепт! :worth:

Него, где да нађемо толико самониклог биља, мајку му? :think:
Мислим, мало је овде оних који баш живе на Пештерској висоравни и у Доњем Шиљеговцу, па да имају око себе нетактнуте шуме и пашњаке...:roll:
Код нас једине некултивисане површине су поред путева...:confused:

I nemaju sredstva druze,znam. Ali ipak,svako u skladu sa mogucnostima bi trebao povesti racuna. Evo,ja cu postiti ovaj post,postiti moze svako u principu,sem dece,bar ja tako mislim,a za to ti ne trebaju neka enormna sredstva.

Ma nisu tu toliko u pitanju novcana sredstva. Ja recimo imam rodjake i prijatelje na selu. I onda znam sta kupujem ili dobivam od njih. Ali ljudi koji nemaju nikog na selu ne znaju sta kupuju. Jer i biljke se tretiraju svim i svacim. Ili moji roditelji su penzioneri. I onda majka cestomijesi hljeb,pravi dzem. Zena koja radi 8 sati pa jos i ptuje sat vremena za takve stvari naprosto nema vremena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back