Deca u nama....

e da.....mudrost=iskustvo....
ako je neko od svetaca bio mudar i ako je isus bio mudar, znachi da jedino poznavajuci sve moguce grehe koje chovek moze pochiniti, pomagao drugima....stechenom mudroshcu....don't think so

mislim da tu ideju o decijem cudjenju mnogi navode kao alibi za svoje detinjasto ponasanje.
biti i zeleti da se bude infantilan je nesto suprotno od unutrasnje teznje licnosti ka daljem razvoju i jacanju svesnosti. Jer psihicki razvoj ne zeli i ne treba da stane s prestankom fizickog rasta.
u stvari, infantilni ljudi koriste ovo ponasanje kao jedan odbrambeni mehanizam kojim maskiraju depresiju, u fazonu juuuuuuuuuuris! sve je super itd. oni nalaze pribeziste na tom nazadnom stupnju deteta.

naravno, pravo tumacenje poziva na decije cudjenje je da stvari ponekad sagledamo oslobodjeni iskustva sto nam moze pruziti neke nove poglede, to su tzv derealizacije i depersonalizacije i to nekad mogu biti kreativni momenti.

Sprdnja , jel tako .
A postoji li odgovornost prema forumu.
Postoji li neko osecanje kulture koja nije samo bonton i bez psovki ili uvreda vec postovanje svrhe necega.

Dete u nama nije ono sto vi vidite , detinjasto ili razmazeno .
To sto filozofi misle pod detetom je verovatnije:
-stalno preispitivanje okoline i svega
-stalno menjanje sebe u skladu sa donetim zakljuchcima
-Iskren i postpuno otvoren pristup svim stvarima ,bez stida,bez srama , bez uvazavanja,(primer smrtna bolest je za pomoc ne za sazaljenje)
(primer u okolini bolesnih sto krace jer mozda je zarazno)
-NEPOSTOJANJE LICNOG AUTORITETA U ANALIZI I INTERPRETACIJI SVETA(nevinost), ne i neiskustvo u susretu sa zlobnim je naivnost a na to se ne misli.
-DISTANCIRANJE OD EGZISTENCIJALNIH I MATERJALNIH MISLI sto nije dobro jer koliko oslobadja kreativnosti i dubinu toliko i ogranicava primenjljivost i bliskost realnom zivotu

U zdravom telu , zdrav duh
-> u bolesnom telu , neki strah
Potreba za novcem -> nedostatak slobodnog vremena
Zelja da nam je brzza i efikasnija aktivnost -> Zelja da se postane autoritetom(postoje i mnogo prizemniji razlozi , ali ovaj praktican cesto je nezaobilazan)
Autoritet ugrozen ->Gordost rodjena,tvrdoglavost raste
.....

Tuzni_patak:
Sprdnja , jel tako .
A postoji li odgovornost prema forumu.
Postoji li neko osecanje kulture koja nije samo bonton i bez psovki ili uvreda vec postovanje svrhe necega.

Dete u nama nije ono sto vi vidite , detinjasto ili razmazeno .
To sto filozofi misle pod detetom je verovatnije:
-stalno preispitivanje okoline i svega
-stalno menjanje sebe u skladu sa donetim zakljuchcima
-Iskren i postpuno otvoren pristup svim stvarima ,bez stida,bez srama , bez uvazavanja,(primer smrtna bolest je za pomoc ne za sazaljenje)
(primer u okolini bolesnih sto krace jer mozda je zarazno)
-NEPOSTOJANJE LICNOG AUTORITETA U ANALIZI I INTERPRETACIJI SVETA(nevinost), ne i neiskustvo u susretu sa zlobnim je naivnost a na to se ne misli.
-DISTANCIRANJE OD EGZISTENCIJALNIH I MATERJALNIH MISLI sto nije dobro jer koliko oslobadja kreativnosti i dubinu toliko i ogranicava primenjljivost i bliskost realnom zivotu

.....

Psiholozi bi bogli da dodaju i pojavu stalnog kognitivnog konflikta jer novi podaci dolaze u sukob sa utvrđenim koji mogu biti naslagani po detetu logičnom poretku koji ne mora biti objektivno stanje a kod odraslih je to ipak relativno retka pojava, osim naravno kada su u pitanju predrasude. :roll:

to da se deca obaveyno cude kad su mala nema blage veze sa realnoscu, i tako nesto moze da izjavi samo onaj ko apsolutno ne poznaje prirodu deteta.
na predskolskom uzrastu deca umeju da postavljaju pitanja i da ne budu zadovoljna odgovorom, zbog drugacijeg shvatanja kauzalnosti od odraslih. ono sto je interesantno jeste da deca u tom uzrastu takodje mogu i sve "da znaju". ako ne verujete, pitajte neko dete od, recimo, 5 godina zasto se desava ovo ili ono u svetu (obavezno pokazite taj objetak ili pojavu, inace vas nece razumeti), pa cete da vidite kakvim ce vas "objasnjenjima" zapljusnuti.
"kako je nastala ada ciganlija? - tako sto su ljudi hteli da se kupaju".
"odakle nam dolazi mleko? - od tete iz prodavnice".

Deca kazu ono sto su im drugi rekli , oni koje je mrzelo da im objasnjavaju.

Normalno vaspitano dete da pitas , ono ce ti reci da nezna , osim kad ga pitas sta misli , onda ces cuti neke tebi cudne zakljucke i teorije , ali iz ugla fonda znanja deteta , sasvim prirodne.

I dok deca preispituju svoj fond , odrasli se drze nauke kao dogme,(kao sto klinci koji su vakcinisani od razmisljanja kazu , meni je tata tako rekao, da se ne pomisli ovde da su deca sva istog kapaciteta i afiniteta)

Moguce je po meni oblikovanje i razvijanje i logike i kreativnosti i kombinatorike kod dece i sputavanje istih kroz uvodjenje zabrana i strahova, ali ipak kao osnovu imamo genetski definisan polazni polozaj i veze u mozgu.

Mozemo li i mi sebi produziti vitalnost razvoja logike , kreativnosti i kombinatorike cak i kad nas drustvo zabranama ,zakonima , bezveznim obavezama i strahovima i frustracijama zacementira i samim tim ubije razvoj....

Tuzni_patak:
Deca kazu ono sto su im drugi rekli , oni koje je mrzelo da im objasnjavaju.

Normalno vaspitano dete da pitas , ono ce ti reci da nezna , osim kad ga pitas sta misli , onda ces cuti neke tebi cudne zakljucke i teorije , ali iz ugla fonda znanja deteta , sasvim prirodne.

I dok deca preispituju svoj fond , odrasli se drze nauke kao dogme,(kao sto klinci koji su vakcinisani od razmisljanja kazu , meni je tata tako rekao, da se ne pomisli ovde da su deca sva istog kapaciteta i afiniteta)

Moguce je po meni oblikovanje i razvijanje i logike i kreativnosti i kombinatorike kod dece i sputavanje istih kroz uvodjenje zabrana i strahova, ali ipak kao osnovu imamo genetski definisan polazni polozaj i veze u mozgu.

Mozemo li i mi sebi produziti vitalnost razvoja logike , kreativnosti i kombinatorike cak i kad nas drustvo zabranama ,zakonima , bezveznim obavezama i strahovima i frustracijama zacementira i samim tim ubije razvoj....

Teško....

apotekarka:
Ma, pekmeze se za gluposti pa se posle tri minuta cerekaju. Nije baš svaka suza teška trauma i nije baš svako malo dete anđelče, ima i manipulanata, lažova, ucenjivača, razmaženih prinčeva i princeza, aljkavaca, jedača slina itd....
Bez idealizacije molim.... :roll:

E, bas sam se spremao da spomenem nesto slicno... Ne znam zasto svi idealizuju decu? Deca su ljubomorna, samoziva, egoisticna, sebicna i vrlo, vrlo cesto jako zlobna. To sto umeju lepo da se smeskaju ne umanjuju njihove lose osobine. Ovo ne znaci da ne volim decu, naprotiv, samo znaci da ih vidim kakva jesu.

Mislim da je J. Gorder to rekao u smislu radoznalosti, jer je ona pocetak filozofije. I pocetak saznanja. Samo imajte u vidu da radoznalost uglavnom nije cenjena osobina kad covek odraste. Narocito u svetu zena. Tako da ne znam zasto svi glorifikuju sposobnost 'ocuvanja deteta u sebi'...

E sad, vi meni objasnite kako je to u svetu odraslih. Mislim, da znam sta me ceka kad porastem :)

Setila sam se par stvari koje sam očuvala u sebi u sličnoj formi kao i pre 20 godina a to je zayebavanje sa autoritetima i uverenje da nema tabu tema :wink:

Za Gruča:
da si video danas na bazenima kako sestra(9) besomučno potapa brata(7) dok on ne počinje da podriguje i plavi(roditelji su zauzeti pušenjem)
tvoje uverenje o dečijoj nevinoj naravi bilo bi višestruko potvrđeno u praksi.

Tuzni_patak:
Ovo je, naravno, pogresno.
Retko koje dete od 5 godina ce ti reci "ne znam", sta god ga pitao. Kada kaze da nesto ne zna, to znaci da je saynajno mnogo uznapredovalo, da je u vecoj meri pocelo da pravi razliku izmedju sebe i okoline (decentracija).
Dalje, odgovori imaju delimicno veze sa "fondom znanja" deteta, ali sustinski samo sa njegovim nacinom razmisljanja.
Citaj Pijazea, mozda nesto i naucis

Deca mogu da urade strašne stvari i sebi i drugima bez svesti o posledicama. Povezanost uzroka i posledice može se očekivati tek u mlađem adolescentnom uzrastu ali i to je individualna granica.Takođe se ne bih složila da dete odgovara sa ne znam kad god nešto ne zna, ima tu puno varijacija na temu.

Detinjstvo se idealizuje bez razloga, ko bi od nas želeo da ponovo uči da čita, piše, da ne zna da ne treba da trči po mokrom podu i da zbog toga razbija glavu,da bude potpuno zavisan od drugih i da nema svoju imovinu?

Očuvati dete u sebi znači sačuvati detinju čistotu i neiskvarenost a ne ostati infantilan. To rade imbecili pravdajući se kako ih pubertet drži po 20-30 ili više godina... 8)

apotekarka:
Setila sam se par stvari koje sam očuvala u sebi u sličnoj formi kao i pre 20 godina a to je zayebavanje sa autoritetima i uverenje da nema tabu tema :wink:

Za Gruča:
da si video danas na bazenima kako sestra(9) besomučno potapa brata(7) dok on ne počinje da podriguje i plavi(roditelji su zauzeti pušenjem)
Mislim da je ključni problem za pomenutu decu upravo to što su roditelji zauzeti pušenjem. Oni se zapravo ponašaju kao deca, a sigurno se tako i osećaju, jer im je njihova igra (pušenje i čavrljanje ili svađanje-svejedno) važnija od toga šta im deca rade.
To je totalno odsustvo odgovornosti. E, to ja zovem infantilnim. Oni nisu zadržali ono "filozofsko" dete u sebi, oni su njega odavno izgubili, ali su zato zadržali i neguju u sebi kmekavca, koji je nažalost još sposoban i za reprodukciju, ali ne i za ljubav koja je potrebna za vaspitavanje i vođenje za ručice malih koji još ništa ne znaju i ne treba da znaju.
Ukratko i samo sa jedne tačke gledišta, a ima ih mnogo.

apotekarka:

Za Gruča:

Hmmmm.... meni je ovo sto si napisala, bez uvrede, krajnje povrsno... Jos ce deca ispasti mali monstrumi, hehehe.... Jedini problem u celoj prici jeste da deca nemaju svest o posledicama niti razvijen osecaj za mnogobrojne stvari.

Back