Deca u nama....

Nisam baš nešto talentovana po pitinju filozofije, nego jeste li čitali knjigu " Olovka piše srcem"?

Koja je razlika između reke i mora?
Reka ide nizbrdo, a more ne ide nigde, nego tata plati pa mi idemo na njega.

Šta je krava?
To je jedna naša komšinica, koja svako jutro dolazi kod mame da pije kafu.

Toliko o DECI od mene. Ima još puno toga.
PS: Unapred se izvinjavam, ako citati nisu baš u potpunosti precizni, pisala sam po sećanju, ali to je suština.

d-mol:
Nisam baš nešto talentovana po pitinju filozofije, nego jeste li čitali knjigu " Olovka piše srcem"?

Koja je razlika između reke i mora?
Reka ide nizbrdo, a more ne ide nigde, nego tata plati pa mi idemo na njega.

Šta je krava?
To je jedna naša komšinica, koja svako jutro dolazi kod mame da pije kafu.

Toliko o DECI od mene. Ima još puno toga.
PS: Unapred se izvinjavam, ako citati nisu baš u potpunosti precizni, pisala sam po sećanju, ali to je suština.

:D :D :D :D

Dete u nama. Mislim da to znaci radovati se sitnicama, ali mi "odrasli" gubimo vreme problemima i trazenjem resenja necega sto ce se i samo resiti.
Ako ne gledas "Dnevnik" i nisi u toku ostali ce te smatrati neozbiljnim, ako stalno trazis zezanje opet ce te smatrati neozbiljnim. Okolina ocekuje ozbiljnost i odgovornost i stvarno steta da se neki skroz posvete toj ulozi...Smeju se samo komedijama i vicevima jer je jedino to "dozvoljeno" odraslima.
Nemojte pogresno da me shvatite, naravno da moramo donekle ozbiljno razmisljati u zivotu.

:D

Jedna stara poslovica kaze:"Detetu je ludost uz srce privezana", sto znaci da dete nije u stanju da donosi zrele i promisljene odluke, vec su roditelji odgovorni za odgoj i vaspitanje svoje dece. Jedna druga poslovica to i naglasava: "Uci dete putem kojim treba da ide, tako da ne zastrani s puta ni kad' odraste" .

Dete u nama je pokazatelj nase nesigurnosti i nespremnosti da prihvatimo odgovornost i obaveze.To je moje misljenje. Mozda je to malo grubo vidjenje, ali ja to tako vidim.

Deci je potrebno "mleko i laksa hrana" , dok je zrelim ljudima potrebna "cvrsta hrana", samim tim i razmisljanje ide uporedo sa simbolicnom ishranom!

Opet, ne kazem da je lose ponekad biti dete.

:D

kako da negujem dete u sebi , kada su izbrisali moje pravo JA i uprogramirali (citaj vaspitavali) neki sasvim drugi lik ( koji se njima dopada )?
A , zasto da se ne nasmejem ili rasplacem , tek tako bez razloga , i kazem , pa to je reakcija deteta u meni ?

MUDRICA:
Sta znaci "ocuvati dete u sebi"?
Razmisljate li o tome? Tezite li da cuvate decije u vama, bez obzira na to koliko vam je godina...?

Nedavno sam citala jednu knjigu J.Gordera u kojoj je tako lepo objasnio znacaj toga. Kada smo deca, svemu se cudimo. Kazu da je to izmedju ostalog i prvi korak ka filozofiji, zacuditi se... Kako rastemo, navikavamo se na svet oko sebe i vise se ne uzbudjujemo niti posmatramo svet ocima onog deteta koji smo nekada bili...

Sta mislite o ovome?
:shock: :shock: :shock: :arrow:

STAJIC:
Dete u nama je pokazatelj nase nesigurnosti i nespremnosti da prihvatimo odgovornost i obaveze.To je moje misljenje. Mozda je to malo grubo vidjenje, ali ja to tako vidim. :D

mozda je i to relativno, odbijanje nekih obaveza je mozda znak da nesto drugo nije u redu...mozes ti to voljom da prevazidjes, ali mozes da trazis drugi put. tipa, ne ide ti fax, mozes da zapnes da ucis, a mozes i da batalis. postoje primeri koji su uspeli i na jedan i drugi nacin

Zex:
Očuvati dete u sebi znači sačuvati detinju čistotu i neiskvarenost a ne ostati infantilan. To rade imbecili pravdajući se kako ih pubertet drži po 20-30 ili više godina... 8)

dodajem jos samo detinju zelju za pravdom, osmeh pun zuba, nastavljanje verovanja u carobnjake i zvezde i sakupljanje slicica. i necu toga da se odreknem.

Kelis:
MUDRICA:
Hmmmm.... meni je ovo sto si napisala, bez uvrede, krajnje povrsno... Jos ce deca ispasti mali monstrumi, hehehe.... Jedini problem u celoj prici jeste da deca nemaju svest o posledicama niti razvijen osecaj za mnogobrojne stvari.
I posle ce neko da upise dete kod nje u vrtic... :roll:
strasno

Vrić?
Aaaaa,zato je to..pobegla s posla...Nelegalna gradnja...Privatnivrtić? Joj reklame...
E ovo je off topic,sorry...

Ko sacuva "dete u sebi"=neiskvaren covek,bezazlen.Medjutim nikako umom da ostane dete:Mudrost+bezazlenost!!!Znam da deca mogu da urade sve one strasne stvari koje su spomenute,ali su jos uvek neiskvarena jer ako nesto lose i urade to ne rade svesno,namerno i planski...i odmah se pomire i nastave da se igraju zajedno...NIKAKO se ne misli ostati nezreo pamecu kao dete!

sanja:
Zex:
Očuvati dete u sebi znači sačuvati detinju čistotu i neiskvarenost a ne ostati infantilan. To rade imbecili pravdajući se kako ih pubertet drži po 20-30 ili više godina... 8)

dodajem jos samo detinju zelju za pravdom, osmeh pun zuba, nastavljanje verovanja u carobnjake i zvezde i sakupljanje slicica. i necu toga da se odreknem.
Najvrednije od dece što možemo nauciti. Mašta, spremnost na sve, avanturizam, HRABROST i, iznad svega, RADOST ZBOG ŽIVOTA.
Inače, sve ovo o čuđenju i radoznalosti... Kada bismo se u određenom dobu i dalje čudili i iznenađivali zbog nekih stvari, nervirali zbog NEPRAVDE i čudili istoj, kao pojedinci, kada ne bismo naučili da neke stvari treba, jednostavno, prečuti i prećutati, bez sumnje bismo, pre ili kasnije, izgubili razum.

Einstein je rekao da je dosao do Teorije relativnosti na sledeci nacin:naime,ljudi se bave prostorom i vremenom kao deca,sa 5-6 god.Normalno je da nista ne shvate,prime svet oko sebe i naviknu se na njega.Albert kaze da je ZAKASNIO!Poceo je da razmislja o vremenu i prostoru sa 26 god. kao dipl.fizicar,i normalno da u tom uzrastu,uz svoje obrazovanje i genijalnost,dosao do teorije relativnosti!Toliko o filosofiji pa i nauci kao vecnoj zacudjenosti,odnosno postavljanju pitanja...

Back