Deca 1-3 godine (toddlers)

ma dobro boki, mislim ako je to vec dete tvojih prijatelja i bilo kod dr, ne ide sada da ovde mi nagadjamo dijagnoze, verujem da se tu vec izmedju druge i trece neke stvari primete i verovatno i sami roditelji pitaju svog pedijatra ali mozda i ne zele sve informacije da dele sa svetom...
treba i to razumeti...
opet , nazalost, i pored najbolje namere, nekima ne vredi pricati, shvatices vec... neki ljudi su gluvi za savete....

Moja snaja ima klinca, u junu ce 3 godine i isto ne prica.
Mama, tata, i jos par reci.
Za odredjene stvari ima fraze koje bas nemaju veze sa tim.

Vodila ga je na kontrolu sluha, jer je cesto bio bolesljiv,
Non stop na antibioticima, upale usiju... rodjen jako krupan,
pa sad misle da to cak moze biti, da mu je nesto povredjeno tokom
porodjaja.
sto se tice sluha su rekli mora za ns u deciju bolnicu ali da saceka jos malo.
Jos ga nije odvela.
Ali jako se brine, jer mali stvarno slabo prica, i ono sto sam ja primetila je
da izgovara reci cudnim tonom. Zvukove.
Kao gluvonemi, nekako.

E sad, ja se ne mesam i nisam to naravno rekla.

Treba voditi obavezno na preglede sluha ako se na bilo sta sumnja

- - - - - - - - - -

Novka kako se zove onaj AB sto deci ostecuje sluh?

Moja snaja ima klinca, u junu ce 3 godine i isto ne prica.
Mama, tata, i jos par reci.
Za odredjene stvari ima fraze koje bas nemaju veze sa tim.

Vodila ga je na kontrolu sluha, jer je cesto bio bolesljiv,
Non stop na antibioticima, upale usiju... rodjen jako krupan,
pa sad misle da to cak moze biti, da mu je nesto povredjeno tokom
porodjaja.
sto se tice sluha su rekli mora za ns u deciju bolnicu ali da saceka jos malo.
Jos ga nije odvela.
Ali jako se brine, jer mali stvarno slabo prica, i ono sto sam ja primetila je
da izgovara reci cudnim tonom. Zvukove.
Kao gluvonemi, nekako.

E sad, ja se ne mesam i nisam to naravno rekla.

Treba voditi obavezno na preglede sluha ako se na bilo sta sumnja

- - - - - - - - - -

Novka kako se zove onaj AB sto deci ostecuje sluh?
Нисам Новка, али могу да помогнем...:hahaha:
Стрептомицин, мада уопште цела фамилија аминогликозида.

Moja deca su kasno progovorila, obojica. Stariji je imao više od dve godine. Mlađi više od tri. Mlađi je vrlo specifično pričao, nekim samo njemu, starijem sinu i meni znanom jeziku. Niko ga ništa nije razumeo.

Treba obratiti pažnju da li dete čuje.
I posle sve bilo ok?
Nema nikakva ostecenja sluha itd?

Mene samo cudi taj ton kojim prica, kao kroz nos.
Mada generalno deca svakako znaju da pricaju,
nisam strucnjak pa nemam pojma.

Ovaj mali npr.za vodu kaze:"Ah" za cizme "Bu" itd...
Nama to jeste simpaticno ali majka mu se bas brine.

Ja se iskreno nadam i nekako verujem da nije nista. :)
..i nekontrolisan gestacioni dijabetes moze da izazove gubitak sluha josh pre rodjenja..

..sumnjam da bi bilo koji pedijatar prepisao te AB bebi ili malom detetu..

I ovo znam.
A on je beba rodjena sa 5100g + prirodnim putem,
namucen i on i majka.
Niko joj naravno nije proveravao secer tokom cele trudnoce,
a hranila se bas nezdravo, tipa pojede 300g milke posle vecere itd...
Ja sam jos tad upucivala da proveri secer ali nije kontala da je bitno
a ugojila se preko 30 kg.
Znam da su malom proveravali secer posle rodjenja i nesto pratili
ali nisam previse ispitivala a oni nisu previse pricali.

Mislim, sad tu moze biti milion jedan razlog
a moze biti da nije nista i da je sve ok, sto se nadamo. ;)

A cini mi se da je jednom bas taj lek pio, e sad ebem li ga,
nisam neko ko pamti bas toliko, ali znam da ovi nasi ludi doktori
prepisuju sve zivo...

Da li je normalno da dete od 2 godine i 4 meseca ne govori? Jednia rec je "nej" i ponekad kad "zagusti" rec "mama". Ne drustvem je, sam se igra, ako nesto zeli on pokazuje prstom a ako ne pogodis sta zeli iz prve on besni i vristi. Ne zainteresovan za svet oko sebe... Kada nesto ne zeli da cuje ili se iz nekog razloga naljuti on pokriva usi i place...

ja sam imala isti problem...mada je on bio društven,i tražio pozornost drugih,ali čim je bila neka veća buka,stavljao je rukice na uši i počeo da plače...često je imao upale uva...izvađeni su mu krajnici,sva tri i urađena paracenteza oba uva...hvala Bogu,sada je sve okej,mada mu je zbog kasne dijagnoze oštećen sluh,ali sada čuje preko 60% na oba uva,i normalno funkcioniše...logoped je svakako jako važan kod ovog problema,jer je i moje dete čula,ali kao da mu je glava stalno pod vodom,sa brujanjem i šumom u uvu,i samo prve slogove reči,a sve ostalo kroz to brujanje i eho...to jedino logoped može da dovede u red,nema veze sa tvrdoglavošću ili karakterom deteta....pokušaj svakako da nagovoriš drugaricu da odu kod otorinolaringologa i provere i krajnike i uši, urade timpanometriju,i ako mora da se vadi,neka se to desi što pre...još uvek nije kasno da se detetov govor donese u red...a ako dete ne uspostavlja kontakt očima,ni na jedan način ne pokušava da komunicira sa spoljnim svetom,zatovren je u svoj svet,to je problematika za razvojno savetovalište,i u tom slučaju opet moj savet je da se dete što pre odvede kod stručnjaka i dođu do dijagnoze,da bi što pre počeli sa terapijom(nisam mislila na lekove,nego rad sa defektologom,logopedom,psihologom) i da koliko je moguće poprave detetovo stanje...svakako ne bi smela tvoja drugarica da ignoriše sve ove simptome koje postoje kod deteta....i da,ja lično smatram da posle druge godine ako dete ne govori,treba da se odvede kod logopeda...mi smo zakasnili zbog loših dijagnoza,i nikada to sebi neću oprostiti,i znam koliko se moje dete i dan danas dodatno radi da bi sustigao svoje vršnjake...

jexiiiiiii odlična slika!
ma to i Luca radi već odavno i isto podiže ruke, tj pridržava se samo glavicom. A na moju nesreću :) na sportiću je naučila kolut unapred....sad naravno pokušava i kući, i pošto joj ne dam na zemlji da radi, onda na krevetu, ali ne zna još da proceni daljinu, pa stane na samu ivicu kreveta i odatle hoće kolut...presečem se svaki put. sad i u krevetac ulazi tako što se popne, pa joj prečka dođe do stomaka, pa se malo zanjiše, digne noge nazad i hoppp kolut unapred i tras u krevet. joj.
a juče ahahhahahahah umrla sam od smeha. na sportiću ima neki zadatak da skače sa jednog šarenog kruga na drugi. do sad sam je uvek držala za ruku, i kažem joj juče ajd probaj sama. i hoće naravno, ali one cure su joj pokazivale kako treba malo da čučne pa da tako skuči, a ona savije kolena, čučne ali glavu skroz unapred stavi i ručice nazad, kao da skija i kad skoči nosi glava unapred ahahahahhahaha jo jako je bila smešna. pa ima kao neki mostić uzani koji se prelazi pa isto na sredini mi pusti tuku pa sama balansira, a ja se jedva uzdržavam da ne puknem od smeha...

i dalje se dernja na one jadne devojke - instruktorke a sad je počela i na ostale roditelje.

Rec je o detetu moje drugarice. Mali ima jako uvecan 3. krajnik i cesto je bolesljiv, pa ga je tako jednom odvela kod lekara a ona je izgrdila zasto ga vec nije odvela kod logopeda. Mada je meni mnogo vece iznenadjenje to sto ona ignorise doktorove preporuke i kaze "on je svoj, nece ga ni logoped naterati da prica kada je tvrdoglav" ????? Ja sam par puta pokusala da je podsetima na logopeda, ali koliko vidim slaba vajda. Cisto sam htela da vidim da li ovde na forumu ima nekoga ko sa svojim klincem ima slicnoh problema...

meni nije jasno zasto ne vade taj krajnik?
mi smo imali haos sa njim i dete se preporodila kad su ga izvadili

Ja ne razumem kako nama vadjenje treceg I ugradnja cevcica nije pomogla ni kod slip apneja ni kod sluha... Radili smo bris prosle nedelje I idemo opet kod orl na dogovor za operaciju I ova dva. Ali ja se uzasno lomim...E sad, ne znam da li se tripujem, ali poslednje dve nedelje ne dajem mleko, presli smo samo na kiselo mleko, izbacili belo brasno u velikoj meri, I cini mi se da manje hrce nocu. Ima li neko takvo iskustvo ili je cuo za vezu izmedju ovih problema?

Reaguje li na svoje ime? Da li ostvaruje kontakt ocima kad se prica sa njim? Ponavlja li stalno istu radnju kad se igra?

..da li je imao cheste upale uha, s obzirom na taj treci krajnik?
..da li mu je testiran sluh?

ma dobro boki, mislim ako je to vec dete tvojih prijatelja i bilo kod dr, ne ide sada da ovde mi nagadjamo dijagnoze, verujem da se tu vec izmedju druge i trece neke stvari primete i verovatno i sami roditelji pitaju svog pedijatra ali mozda i ne zele sve informacije da dele sa svetom...
treba i to razumeti...
opet , nazalost, i pored najbolje namere, nekima ne vredi pricati, shvatices vec... neki ljudi su gluvi za savete....

Ma mali je totalno cudan, ne provodim dovoljno dugo vremena sa njima pa da bih sve uvidela. Ali pre oko mesec dana smo 4 dana proveli zajedno i on je non stop bio nervozan, stalno mu je nesto smetalo. Plakao je, drao se. Jako se tesko uspavljuje. Drugarica provede po 3-4 sata uspavljujuci ga kada ne ide u vrtic. Slabo jede mada nije mrsav. Ali zato ona to nadoknadjuje slatkisima i grickalicama.
Odazove se kad on hoce, npr. pozoves ga po imenu vise puta on te ne konstatuje ni malo ali kada ga odmah posle toga pitas da li zeli nesto slatko ili neku zanimaciju on pozitivno klima glavom, znaci to cuje a kad ga pozicas po imenu on ne reaguje. Imao je upalu uveta dva puta za nekoliko meseci, prvi put mislim cak upalu oba uveta.
I stariji brat mu je imao 3 krajnik i operisao je tek oko 5,5 godine. Ovaj mali kaze mi drugarica ima jos veci. Koliko sam shvatila cekaju da napuni 3 godine kako bi ga operisali jer pedijatri ne preporucuju pre.
Iskreno, mislim da je kod njega kombinacija cestih upala koje mu smetaju i razmazenosti. I nadam se da je tako, da nije nista ozbiljnije. Ali me jako brine sto mali ne govori, u stvari ne brine me ni to koliko me nervira njihova pa da nazovem ravnodusnost ili kako vec, nezainteresovanost. I u vrticu je jako ne drustven i nezainteresovan.

laural jel malena ima suženje disajnih kanala? jer ako ima to nit krajnici nit paracenteza neće dovesti u red,jedino proširenje disajnih kanala posle 18 godine kada kosti više ne rastu...to nas čeka nažalost... :(

Pa ne znam Mici, ja poprilicno davim naseg Orl pa cu ga pitati sutra na kontroli jos jednom. Iskreno, ne mogu da odlucim, da imam jasan stav po pitanju krajnika. Jesu veliki, ona je mrsavica, mozda bi se nesti I promenilo, ali me je strah da ne donesem pogresnu odluku. Krajnici imaju svoju funkciju, imaju razlog zasto su tu, a ako ih izvadimo nema nazad. Vidim da cu sutra opet smoriti doktora :) Sreca sto me gotivi, inace bi me izmarsikao do sad :)

Pa ne znam Mici, ja poprilicno davim naseg Orl pa cu ga pitati sutra na kontroli jos jednom. Iskreno, ne mogu da odlucim, da imam jasan stav po pitanju krajnika. Jesu veliki, ona je mrsavica, mozda bi se nesti I promenilo, ali me je strah da ne donesem pogresnu odluku. Krajnici imaju svoju funkciju, imaju razlog zasto su tu, a ako ih izvadimo nema nazad. Vidim da cu sutra opet smoriti doktora :) Sreca sto me gotivi, inace bi me izmarsikao do sad :)

jel ti ikad ijedan ORL rekao da ima naznake devijacije nosa,ili suženje kanala? to proveri...nama je to bilo prvo što je hirurg rekao kada je video dete...i stalno je disao isključivo na usta...to je još pogoršalo stanje trećeg krajnika...pa još zbog devijacije nosa(ni dan danas sa 6 godine ne može sam da izduva nos na levi kanal) česte upale uva...nama je operacija zaista bila spas...ali znaš i sama,baš smo puno pričale o tome u to vreme...saslušaj ORL i verujem da ćeš doneti ispravnu odluku...

krajnici su korisni iskljucivo onda kada su zdravi i/ili kada ne prave smetnje u disanju itd
cim nesto ne valja, treba da lete napolje sto pre
od njih mogu da stradaju bubrezi,srce i zglobovi, nije uopste za zezanje
jedna mala je imala ponekad angine al je ovako bila sva nesto bledunjava i sta ti ja znam...osetljiva i oni odluce da vade te krajnike
i tek kad su izvadili i presekli ih videli su da su unutra totalno truli...dete imalo otrov u sebi...mogla je da bude zeznuta za ceo zivot
znam zenu koja je izgubila bubrege zbog krajnika
a sto se smetnji u disanju tice, to moze da osteti srce....(a moze i da se dobije upala srcanog misica ako se zapate bakterije u krajnicima)
ma haos od njih
zato ako nisu dobri,napolje sto pre!

imam pitanjce. da li vam deca spavaju na jastuku I ako je odgovor DA na kakvom? :D
moj tiranin (bas je tiranin poslednjih dana urnise nas sve a brata najvise) spava na onom malo sto dodje uz bebecu posteljinu. ali u poslednje vreme trazi da zaspe na velikom jastuku pa ga mi posle srusimo na ravno.

Back