Deca 1-3 godine (toddlers)

Ata kako je dospeo u tako lose stanje? Odjednom, sepsa? Od cega?

Zapravo se i ne zna da li je sepsa ( bakterija u krvi ). Ima infekciju te podlaktice, to su mu hirurški obradili, i očistili i definitivno tu ima infekciju, ali da li je stiglo do krvi znaće se tek kad stigne hemokultura.
Ne zna se da li je ta infekcija ruke izazvala takvo stanje u krvi, ili je bilo obrnuto. Zapravo, skoro da ništa ne znaju. Meni dr juče kaže - on dobija antibiotike i to je ono čime ga lečimo. Ovo ostalo nije u svrhu lečenja, već pokušavamo sve da preživi. Ako preživi i ako ga stabilišemo, tek onda možemo da krenemo u ozbiljniju dijagnostiku - likvor, koštana srž i slično. A meni je logično, a i na netu sam nešto kopkala, da nagli pad odbrambenih snaga organizma dovodi do infekcija. Tj, verujem da je infekcija ruke posledica takvog stanja krvi. Mogao je da ima npr običan trn u podlaktici, ili tako nešto, ogrebotinu od drveta, kada je cepao drva za vatru... to je neka moja logika, mada opet ne mora da bude tako. Na kraju, u bolnici je, zasta se zalažu za njega ( i za sve ostale pacijente, to je ono što sam za ovaj vikend mogla da se uverim, stvarno su skroz ok ), pokušavaju sve... videćemo

A kako je počelo... ja nešto vraćam film, juče sa mm se prisećam i analiziram... počelo je od običnog gripa. Od onda. Onda je krenula temp, dr mu dijagnostikovala grip, imao t nekih 5-6 dana, prošla i za dan - dva skočila opet. On nije ni išao kod dr, mislio je da je opet neki virus, nešto respiratorno ili slično... i stiglo je do ovde.

..ata, drzi se.. :(

..ja se pre neki dan zamalo nisam rasplakala..
..aleksej u nedelju postavlja sto za ruchak, nosi jedan po jedan tanjir a ja dirigujem kome ide.. :)
..i poredja sve tanjire, ostao josh tatin..
..ja mu kazem stavi tamo gde tata sedi, a on u nedoumici..krene, pa stane..
..na kraju mi vrati tanjir i kaze "tata posle rucha, otishao na pos'o.." :(

..a tata sedi pored i zaledio mu se osmeh.. :(

mene fascinira kako vam deca slazu recenice u tom uzrastu. moj stariji sin do pune dve godine znao 5 reci, ostalo je bilo pokazivanje prstom i mmm-kanje. kod malog sam odusevljena sto sa godinu i po zna mnogo reci, svaki dan kaze neku novu, ali slaganje recenica nema sanse. eventualno slozi smisleno dve reci i ja padnem na dupe od odusevljenja :lol:

Kad sam već započela, završiću priču o tome. Juče su tati radili punkciju koštane srži iz grudne kosti, i danas su stigli rezultati - akutna leukemija. To je valjda ova što je zovu galopirajuća.
Upravo mi je malopre mama javila. Sama sam s klincima u kući, sa temperaturom 39, klinci aktivni, ja samlevena i sad upravo šokirana... ne zamerite mi što pišem o ovome na ovoj temi... ja ako sednem i pustim misli da lutaju, ima da završim lupajući glavom o zid. Malopre sam mislila o tome koliko li će zaposlenih Crvena Zvezda da otpusti, pošto im je odblokiran račun i moraju da smanje troškove i zaposlene... luda žena, to sam, ali ne smem da mislim o ovom, dok mm ne dodje... ne smem da zaplačem, ne smeju deca da me vide, MIc pogotovo...
Joj, odoh na Limundo da gledam šta ljudi prodaju ili tako nešto...
Neću više o ovome, nije tema, niej red na ovakvoj temi da pišem tako grozne stvari...
joj, odlepila sam, vrti mi se uglavi... idem kod dece... samo da me suze ne izdaju...

mene fascinira kako vam deca slazu recenice u tom uzrastu. moj stariji sin do pune dve godine znao 5 reci, ostalo je bilo pokazivanje prstom i mmm-kanje. kod malog sam odusevljena sto sa godinu i po zna mnogo reci, svaki dan kaze neku novu, ali slaganje recenica nema sanse. eventualno slozi smisleno dve reci i ja padnem na dupe od odusevljenja :lol:

..kod nas je samo jaksha bio upadljivo sporiji u progovaranju, tek iza pune dve je "otvorio slavinu" i dodushe, od tad ne staje.. :lol:
..do tada - pristojan fond, shto rechi, shto njegovih kovanica (ali dosledno ih je koristio mesecima), dve, nekad tri spojene rechi i to je to..
..ali koliko sam bistrila, on je bio sasvim prosechan, nego sam ga poredila sa brbljivcima bez premca.. :)
..aleksej je isti, rechenice su mu savrsheno ukomponovane, rechnik bash veliki, a ono shto mene odushevljava je to
shto za razliku od svo troje shushkavaca i frfljalaca govori jako chisto.. :)

- - - - - - - - - -

e, enki dan sam se odusevila kad je rekao " tata brmmm, nemne muta". tata vozi, nemanji muka " :lol: to je, mogla bih reci, prva prava recenica izgovorena :D

:klap: ..shta se bre zalish, kvins..
..prava pravcata.. :heart:

Svratim vrlo cesto, pratim sve sto ste napisale, ali znate da sam pocela da radim i svakodnevnica me bukvalno melje.
Nemam vremena ni u wc da odem kad mi se ide, d'izvinete.
Malo sam se usemila sa spavanjem, nisam vise onako zombi kao na pocetku, ali verovatno jer Strahinja sad bolje spava i ne budi se tako mnogo nocu pa uspem i ja u cugu da odvalim po par sati, sto je divno. Prestao je da siki, odjednom smo ukinuli i nije se bunio.

Ele, zbog Ate sam se javila.
Ne znam sta smisleno da kazem, ne postoje reci zbog kojih bi ti bilo lakse. Samo hocu da znas da mi je mnogo zao, i tebe i njega sto prolazite kroz to.
Ljubim te puno, budi jaka koliko je moguce zbog dece.

Ja juche dodjoh sa posla, a mali josh spava, kad me je video, nije se skidao sa mene ... odvukao me u svoju sobu i zatrpao igrachkama .. sve mi je doneo i sve pokazao bez geshke (ochi, nos itd) samo da ne mrdam nigde ... a uveche sam morala nazad na posao .. eeeee tuuugeeeee :rida: ... u poslednje vreme ga vidjam ujutru na sat sat ipo, i popodne na oko 2 sata ... uveche dok se vratim, oko 23 h, on vec spava :sad2:

I kod nas slicna situacija sa tatkom - hranitelj porodice dodje kuci oko 17-18 h (nikad pre toga), onda beban padne na goozicu od odusevljenja, zaskoci ga i ne pusta do kupanja i spavanja (oko 20-21h). Znaci ima tatu na max 3 sata dnevno :( Mene u tom vremenskom periodu vrlo slabo konstatuje, valjda je skontao da sam ja stalno u blizini i da se muvam okolo po kuci a tatu treba nahvatati pa koristi svaku priliku kad je ovaj kuci da ga zarobi.
Ja sam pocela da radim od januara, ali posto radim u skoli imam odlicno radno vreme za keve, nekad se vratim kuci za 3-4 sata. Njega cuva baba i dok oni ustanu, jedu, malo se izigraju i odspavaju prepodnevnu turu...eto mene nazad, ni ne primeti cestito da me nije bilo ;)

A sad jedno pitanje: kad su vam deca presla sa dva na jedno spavanje dnevno?

Mi imamo bas problem: ustane rano i oko 11-11.30 h je umoran kao pas i mora da odspava. To je pre rucka. Ne moze da doceka da spava posle rucka, bude nervozan, place i nece da jede (probala sam). Popodne mu se prispava tek oko 18h, sto je dosta kasno jer posle ne mogu da ga uspavam, borimo se skoro do 22 h. Ako ga drzim da ne spava, onda ista prica kao i pre rucka: place, nervozan, nece da vecera...
Lepo nisam pametna. Bilo bi najbolje da spava jednom, posle rucka, ali nece..kaze baba "nije dete masina"....msm, znam da nije ali imate li neki savet ili bar pricu kako je to islo kod vas?

..kod nas oko rodjendana, vrlo brzo posle..
..spavaju od 12-14h, gore-dole, pa u pola devet tush, zubi, mleko i u devet su zaspali..
..ustaju oko 7-pola 8..

Isto, u potpunosti (kao i uvek, uostalom :D)

Al stvarno ne mogu da se setim kad je izbacio drugo spavanje
isto kao sto sam zaboravila kad je izbacio lazu, samo jednu noc nije hteo, pljunuo je i nikada je vise nije trazio....

pitanje
Ivan sve pije iz solje, osim jutarnjeg i vecernjeg mleka
to vecernje mu dodje nekako kao uspavljivanje, umesto cucle
kad i kako se to menja soljom?

ne znam, moj jos sve pije iz flasice. jogurt mu da jem iz solje, ali ne da on sam uzme solju, jer istrese sve odjednom, zanimljivo mu da se umaze ko prase :lol:
jedno spavanje je pocelo negde od 14, 15 meseci, spontano. spava izmedju 13-15 h, kupanje 20.30, spavanje 21-21.30h, posto podivlja posle kupanja, ne znam kako, ali ko da iskoci iz sina :lol:

Isto, u potpunosti (kao i uvek, uostalom :D)

Al stvarno ne mogu da se setim kad je izbacio drugo spavanje
isto kao sto sam zaboravila kad je izbacio lazu, samo jednu noc nije hteo, pljunuo je i nikada je vise nije trazio....

pitanje
Ivan sve pije iz solje, osim jutarnjeg i vecernjeg mleka
to vecernje mu dodje nekako kao uspavljivanje, umesto cucle
kad i kako se to menja soljom?

isto za spavanje, a pre rodjendana je krenula da izbacuje drugo spavanje,oko 5 popodne...ali je dok nije krenula u vrtic, ujutru ustajala oko pola 10,spavala od 2 do pola 4-4 pa uvece legala u 10...a i kasnije kako je rasla,valjda joj je trebalo manje sna pa je uvece pocela da zeza,nije bila umorna
sad kad ide u vrtic ima taj ritam ko Ivan i Novkini klinci

zza sholju ne znam...i moja pije na flasicu mleko pre spavanja i nocu...nece na sholju,nema sanse...probala sam
ostalo sve pije iz chashe...sve je naucila u vrticu...do skoro nije umela, sve je prosipala...i samo jedan dan odjednom zna da pije iz chashe i cak i supu jede sama :eek:
ja sam je kao ucila,al me zezala i nije nista naucila...kako ih tamo tako lako nauce,ja pojma nemam...

..mi smo jakshi izbacili vechernju flashicu kad je skinuo nocnu pelenu, negde sa dve godine i 2-3 meseca,
zato shto se budio po tri puta da pishki u toku noci, iako pishki pred spavanje..
..od tad popije mleko iz chashe na slamchicu posle vechere, pishki josh jednom ili dva puta do spavanja,
doskora smo mu nudili noshu pre nego shto mi legnemo,
a od kad je pocheo da preskache to pishkenje spava do ujutru..

..jutarnje josh uvek pije, chim otvori ochi.. :)
..prestace verovatno kad i aleksej, ali bash me briga, voli dete.. :)

e ja ne znam kada Irina misli da prestane da piski dok spava :lol:
jel to normalno?
kad otprilike treba da prestanu da piske u snu?
budjenje nije opcija,jer ce nas pojesti,ako je budemo probudili
a i problem je sto ona vecera pre spavanja pa onda popije mleko i opere zube i spava
i pije mleko opet oko 4 ujutru :dash:
poludecu od tog njenog mleka i pelena i svega,jer se naliva mlekom ko blesava i onda trpi,trpi,pa kad krene da piski,ono sve procuri pa se ujutru budi mokra :roll:
nema tih pelena koje mogu da zadrze to
a kad se budi za to mleko nocno, pelena vec mokra....tako da ne vredi da je stavim na nosu tad

..cao mamice, nisam odavno bila u vasem drustvu:zag:

...citam sta pisete o mleku i nocnom piskenju:)...Cupavica, je izjavila da ne "joji meto" nece da vidi flasicu pre spavanja,
vecera ona fino, negde oko 18 i 30, u 19 i 15 je u krevetu, spava, ne budi se nocu, dok ne otvori oci u 7h, a tad opet nece
"meto", nego trazi da "juta"....inace dok ne pila do nedavno, izjavila je da joj se "ne sidja diz" pa je pila samo mleko sa
mlevenom plazmom...cisto nikad nije htela....

...ona ima samo 3 konkretna obroka, ono izmedju joj je sve vise ogra nego sto pojede nesto konkretno...i nema sanse da
je neko natera, ubedi da pojede ono sto nece...na koga li je da mi je znati:mrgreen:

...inace i dalje kaki u pelene, nece da sedne na nosu, ni na wc-e solju, nema sanse...svoju bebu uredno "presvlaci, menje
pelene, sa sve vlaznim maramicama i pomadom", kaze moja "tatija se mudi"....:lol:

...cerka sizi, pitala je pedagoga i psihologa, sta da radi, receno joj je da ne ne prisiljava, da ce sama da odluci kad ce da
prestane da koristi pelene, a ova kaze, vidim da ce poci u prvi razred sa pelenama:(

...inace kad pricamo putem skajpa, i ako pitam jel kaki na nosu, naljuti se i nece vise da prica samnom, pa vise i ne
pominjem, zao mi da se ljuti, a tako sam je zeljna pa se rastuzim....

....zna da me zove na skajp, i bas brblja sve i svasta, smao sto umesto K, kaze T, pa je neki ne razumeju, ali da trazi
nosu ne zna:heart:

Back