Deca 1-3 godine (toddlers)

A sad jedno pitanje: kad su vam deca presla sa dva na jedno spavanje dnevno?

Mi imamo bas problem: ustane rano i oko 11-11.30 h je umoran kao pas i mora da odspava. To je pre rucka. Ne moze da doceka da spava posle rucka, bude nervozan, place i nece da jede (probala sam). Popodne mu se prispava tek oko 18h, sto je dosta kasno jer posle ne mogu da ga uspavam, borimo se skoro do 22 h. Ako ga drzim da ne spava, onda ista prica kao i pre rucka: place, nervozan, nece da vecera...
Lepo nisam pametna. Bilo bi najbolje da spava jednom, posle rucka, ali nece..kaze baba "nije dete masina"....msm, znam da nije ali imate li neki savet ili bar pricu kako je to islo kod vas?

znači kao sebe da čitam....Luca je popodnevno spavanje izbacila sa 9 meseci....:dash::dash::dash::dash:
mi stalno kuburimo sa tim ne/spavanjem....
inače je uvek spavala do kasno, 9-10, pa zaspi oko 12-13 na sat-dva. i budna je do 21-22-23-24.....kako kad. naravno oko 18-19 je sanjiva ali ni pod razno neće da spava.

pra par dana je počela da se budi ranije pola9, pa 8, pa danas pola 8 :dash: :besna: a ja ko pas umorna jer legnem kasno oko 2. ali smo mislili ako ranije ustane, pa če ranije spavati prvu turu, pa ču nekako uglaviti i drugo spavanje da ne bude oko 18-19 već oko 17.....hoćeš. lepo smo mi to smislili. ustaje ranije, ajd, svakako moram da se naviknem uskoro počinjem da radim. oko pola 11 je već gotova, ne funkcioniše, zeva, kenjka. zaspi pre ručka naravno, odspava tačno u minut 1,5 sat. i oko podne, najkasnije pola 1 je budna. ruča i đipa do 7. u 6 je već sanjiva, ali ne uspavljujem je tad, pokušavam oko 5, ako neće, ne forsiram. sad se kupamo oko 7.15, maženje, priča, sika i spava već u 8. i budi se 150 puta preko noći....

danas u pola 8 ustala, počela da mi lupa šamare da otvorim oči (ostala kod mene u krevetu od jutarnjeg sikenja) kd sam je pogledala a ona sva ponosna tapše :heart::heart::heart: već mesecima vežbamo tapšanje i evo konačno sama! sve sam joj oprostila što me budila 100 puta sinoć. znam da je u glavici vežbala tapšanje. :)

danas smo sami tata otišao na "službeni put" ahahhahahah biće dva dana....

ako provališ neki recept, piši da te kopiram.

Ata javi se :zag:

Suki, bravo za Lucu! :)
Medo odavno tase! Kad smo nas troje u kuci, samo kazem tasi-tasi tanana... a on odmah tapse... :) kad odemo kod babe i dede nece, pravi se lud... ahahahahh...

- - - - - - - - - -

Zna i gde zeka pije vodicu i ponekad gde je pametna glava. (to ga baba uci)

Zsuki, sta da ti kazem. I mi smo kuburili dugo sa spavanjem. Sada je malo bolje, ali je i dalje svaki dan drugaciji. Jedino sto smo ga mi od pocetka uspavljivali oko 19h, leti se pomeri do 20:30 zbog Sunca, ali ni to nije strasno. Mi smo tako zbog vrtica da mu bude lakse ustajanje. Inace ustaje oko pola osam, ali nekada se zezne pa ustane u pola sest. Meni dusa spava, ali sta cu. Danas sam ustala u pola pet, imala bus u sest, odradila sedam vezanih casova, pa sat i po puta do kuce, pa s njim u setnju dok ima sunca. Pa ajd vecera, pa inhalacija, pa kupanje, pa mleko.... prodje zivot u sitnicama.

Inace zna da pokaze gde je stomak, pametna glava, nos i usi, za oci zatvara i otvara oci, za usta ispazi i vrati jezik, kada ga pitamo gde su ruke, zavrti dlanove. Zna 90% stvari koje koristi redovno, ali se nekada bas pravi lud :whistling:

A uspavljivanje nam je haoticno od kad smo ukinuli siku. Uspavam ga mlekom na flasicu ili sokom, znam da ne bi trebalo tako i da mora da zaspi bez pomagala, ali hbg kad nece.
Baba je nasla sistem, stavi ga u guralicu (dobio za rodjendan onu chicco 4 u 1) i gura ga napred-nazad dok mu ne klone glava, nekad traje 5 min a nekad 30. Uglavnom njoj lakse zaspi, ne znam zasto, pre podne ga je lakse uspavati.
A prestao je da siki pre neke 2 nedelje. Vec mesec-dva unazad nam je sika sluzila iskljucivo za uspavljivanje, a onda je poceo bas jako da me grize i to mu se dopalo, crkava od smeha a ja zvezde prebrojim. I jedan dan ja samo odlucim da mu ukinem i da vidim sta ce biti, kad ono nista. Nikad vise nije trazio, nije me cupao i vukao za majicu kako neka deca umeju, ma nista...i tako prestadosmo.
Grudi sam dva puta samo malo izmlazala, tek da mi ne budu napete.

A sad pitanje za Kis: kad mleko bas potpuno stane? Ja i sad kad stisnem alveolu izadje po par kapi, pumpicu sam poklonila pa ne znam da li bi i koliko uspela da nacedim.

To je individualno.
Normalno je da mozes da istisnes par kapi mesecima, cak i par godina posle prestanka.
Ne cedi, ne diraj, ne opterecuj se.
Normalno, ides na redovnu kontrolu dojki kod ginekologa, kao pre trudnoce.

evo meni izlazi jos uvek a prestala sam da dojim polovinom juna 2011 godine :roll:
ja to tako proverim jednom mesecno,da vidim jel resilo da stane
mnogo me nervira to

Vratih se medju žive, bar koliko-toliko. Preksinoć sam legla u 9 i spavala do 6 ujutru, a sinoć sam, bogami zaspala u 7 uveče, pre oboje dece. Ispružila sam se u dnevnoj sobi, onako, samo glavu da odmorim... i budi me mm oko 9, hajde ustani da razvučem trosed pa nastavi da spavaš.... ( mi nemamo spavaću sobu, spavamo na tom trosedu u dnevnoj sobi ). Jedva me podigao i samo sam otišla do toaleta, skinula se i prevalila u krevet i nastavila da spavam. Isto do 6 jutros.
Vidim jutros kada sam ustala sve sredjeno, veš koji se sušio na peći još od prošle nedelje i koji je bio samo prebačen preko rukohvata dvoseda - sada je savijen, odvojeno za peglanje, a ono što se ne pegla je u ormarima, kuhinja mi sija, ručak skuvan, veš iz mašine raširen, drugi opran, dnevna i dečija soba usisane ( kako bre bar usisivač nisam čula :dash: )... sve ulickano kao da sam ja radila. :heart: A ja vičem na mojega čo'eka jer sam nervozna...

Stefan me imitira, ma skida sve što radim. Pričam sa mamom telefonom i vičem joj - ali mama, bre... a on uzeo daljinski, stavio na uvo i viče - mama, eeeeeee!
Ili ja kijam, uhvatio me napad kijanja i ne mogu da stanem. Zato je tu Stef da mi prekine tu aapćiha seriju. Sedi na podu i sluša i samo odjednom - aaaaaa djiiiijaaaa :lol:
I mnoge druge situacije. Ali samo mene imitira. Moram dobro da pazim i šta radim i šta pričam :)

Joooj kako to spavanj tako... Nama je (da ne ureknem) spavanje savršeno oduvek bilo. Počeo da spava noć od 4m, naravno dešavalo se da kenjkavi noću ako se zaglavi u krevecu pa dok nije znao da se odglavljuje npr, ali odavno spava ko velik. Msm, ima 2 god i 2 m sad.
Kako je sa ta 4m počeo da spava celu noć tada smo ga učili da spava tj svako veče smo se striktvo držali reda i rasporeda što se večernjih navika tiče, kupanje, pidžama, večera, mleko - spavanje oko 20.30h Sad ne mogu tačno da se setim baš al u to vreme mu je bilo da mora da legne - znači m o r a. A kad naučiš dete da mora da legne u odredjeno vreme, dok je beba je to mnooooogo lakše nego kasnije.On je jednostavno tako navikao na tu rutinu (koja se naravno menjala do sad normalno. msm nije tako striktna), ali do 21h je i danas u krevetu i nema rasprave. Naravno, to traži da u to vreme moramo biti kući da bi mogao da spava u krevecu, nikako po krevetima, nikako kod prijatelja jer prosto (na osnovu moh iskustva i naših prijatelja) ne možeš navići dete da stekne naviku I da može da zaspi gde god, tj da bude fleksibilno po tom pitanju, I da onda očekuješ da će zaspati ranije, tj kad tebi odgovara...Prosto onda dete odlučuje kad i gde će da zaspi jer nema naviku a navika se mora strogo poštovati i negovati jer su bebe i nema sredine. Trebalo nam je oko 3 nedelje da stekne tu naviku da leže u svoj krevetac oko pola 9, nije sad baš minut u pitanju, i nikad ali nikad ga nismo uspavljivali od tad i sam traži da spava i lepo spava.Naravno čitanje knjige pred spavanje ne podrazumevam pod uspavljivanje.Niti poljubac u krevecu :) Sad sa 2 god je upao u fazu kad bi sve pre neg da spava, ali to izgleda ovako - oće čitamo.Pročitamo dve knjige (npr), oće još čitamo, pa mu kažem, ajde pročitamo još samo jedni lknjigu i ideš na spavanje, može? - Može. Završimo tu i on - oće dugu (drugu knjigu). - Šta smo rekli, pročitamo još jednu knjigu i ideš na spavanje, pročitali smo i sad spavanje. I odlazi.Onda u krevecu - oće node (vode). - Ajde, popiješ vode i spavanje. - Može. I legne.To je u poslednje vreme npr.
A sad popodne spava oko 2 ipo, tri sata negde. Da kažem, dva ipo u proseku. I da, uvek ali uvek je važilo pravilo da što više preko dana spava bolje će spavati noću.Kad god je malo spavao danju bio je nervozan i teže bi zaspao i san bi mu bio lošiji tako da nikad nisam razumela to da se drži dete danju što više budno da bi ranije leglo. Sad i kad ustane posle 3,4 sata spavanja,oko 18h opet je do 21h ili u 21.10h u krevecu.

..ata :heart:

..moji imitiraju sve zive po kuci, shto je prilichan problem sa dvoje tinejdzera..
..ne psuju, hvala bogu, ali im malci skidaju i ton i stav i mimiku.. :roll:

..ja sam ipak najcheshce na tapetu, shto je i logichno koliko smo zajedno,
a najvishe sam na tapetu sama sebi kad beba kaze za sebe "aki dosadan :("
ili jaksha krene da drzi slovo bebi ili medi ili zeki "jel imash ushi? jel chuju tvoje ushi? jesi razumeo shta si chuo? pa shto ne slushash?"

:(

..btw bebac neke rechi izgovara kao jaksha, iako ih je doskora izgovarao pravilno..
..primetila sam i da koristi obe varijante, zavisno da li pricha sa jakshom ili sa nama..

pobegla sam od suki da ne procita ovo:tajna:
od nedelje uvece spavam. samo jedno budjene da trazi vodu, i posle oko 6 mleko. a meni sad jos gore, sve mi se vise spava sto vise spavam:lol:

ahahahahahahahahhahahah
a ja došla da špijuniram. neka neka, to je bar trunka nade za mene, da ću i ja jednom spavati.
noćas smo bile same, pa mislim da sam ustajala jedno 12 puta....samo drekne sedne u krevetu i plače. i zaspi u roku od pola minuta. neće ni da je vadim iz krevta, ni da je mazim, ni vode...jednostavno hoće da spava i samo se nervira što ne može.

Ne znam da li sam uspela da ubacim video. Ovo je Jovana kojoj sam ja ujna. Ima skoro 15 meseci i ono što je mama rekla da ne sme da se dira, ona ne dira. Ovde sam ja pokušavala da snimim kako namesti kažiprst i viče "me me me" i pokazuje ne prstom kada joj dajemo daljinski. Ali je imala nešto u rukama, pa nije pokazivala prstićem, samo je govorila "me, me" što znači ne. Inače, viče da kaki "kaka, kaka", ali kada je došla kod nas, bila je okupirana igračkam, zabunila se i ukakila. Kada je moj Sava rekao: "Jao miko, pa ti si se ukakila" ona se tako zabrinula i zamislila, da ja nisam mogla da verujem da tako malo dete zna da je uradilo nešto što ne treba. Očigledno su moja deca bila davno mala, pa sam sve pozaboravljala.

Joooj kako to spavanj tako... Nama je (da ne ureknem) spavanje savršeno oduvek bilo. Počeo da spava noć od 4m, naravno dešavalo se da kenjkavi noću ako se zaglavi u krevecu pa dok nije znao da se odglavljuje npr, ali odavno spava ko velik. Msm, ima 2 god i 2 m sad.
Kako je sa ta 4m počeo da spava celu noć tada smo ga učili da spava tj svako veče smo se striktvo držali reda i rasporeda što se večernjih navika tiče, kupanje, pidžama, večera, mleko - spavanje oko 20.30h Sad ne mogu tačno da se setim baš al u to vreme mu je bilo da mora da legne - znači m o r a. A kad naučiš dete da mora da legne u odredjeno vreme, dok je beba je to mnooooogo lakše nego kasnije.On je jednostavno tako navikao na tu rutinu (koja se naravno menjala do sad normalno. msm nije tako striktna), ali do 21h je i danas u krevetu i nema rasprave. Naravno, to traži da u to vreme moramo biti kući da bi mogao da spava u krevecu, nikako po krevetima, nikako kod prijatelja jer prosto (na osnovu moh iskustva i naših prijatelja) ne možeš navići dete da stekne naviku I da može da zaspi gde god, tj da bude fleksibilno po tom pitanju, I da onda očekuješ da će zaspati ranije, tj kad tebi odgovara...Prosto onda dete odlučuje kad i gde će da zaspi jer nema naviku a navika se mora strogo poštovati i negovati jer su bebe i nema sredine. Trebalo nam je oko 3 nedelje da stekne tu naviku da leže u svoj krevetac oko pola 9, nije sad baš minut u pitanju, i nikad ali nikad ga nismo uspavljivali od tad i sam traži da spava i lepo spava.Naravno čitanje knjige pred spavanje ne podrazumevam pod uspavljivanje.Niti poljubac u krevecu :) Sad sa 2 god je upao u fazu kad bi sve pre neg da spava, ali to izgleda ovako - oće čitamo.Pročitamo dve knjige (npr), oće još čitamo, pa mu kažem, ajde pročitamo još samo jedni lknjigu i ideš na spavanje, može? - Može. Završimo tu i on - oće dugu (drugu knjigu). - Šta smo rekli, pročitamo još jednu knjigu i ideš na spavanje, pročitali smo i sad spavanje. I odlazi.Onda u krevecu - oće node (vode). - Ajde, popiješ vode i spavanje. - Može. I legne.To je u poslednje vreme npr.
A sad popodne spava oko 2 ipo, tri sata negde. Da kažem, dva ipo u proseku. I da, uvek ali uvek je važilo pravilo da što više preko dana spava bolje će spavati noću.Kad god je malo spavao danju bio je nervozan i teže bi zaspao i san bi mu bio lošiji tako da nikad nisam razumela to da se drži dete danju što više budno da bi ranije leglo. Sad i kad ustane posle 3,4 sata spavanja,oko 18h opet je do 21h ili u 21.10h u krevecu.

a kod nas što manje spava to joj se manje spava ahahahhahhaah obrnuto ne radi :)

Ne znam da li sam uspela da ubacim video. Ovo je Jovana kojoj sam ja ujna. Ima skoro 15 meseci i ono što je mama rekla da ne sme da se dira, ona ne dira. Ovde sam ja pokušavala da snimim kako namesti kažiprst i viče "me me me" i pokazuje ne prstom kada joj dajemo daljinski. Ali je imala nešto u rukama, pa nije pokazivala prstićem, samo je govorila "me, me" što znači ne. Inače, viče da kaki "kaka, kaka", ali kada je došla kod nas, bila je okupirana igračkam, zabunila se i ukakila. Kada je moj Sava rekao: "Jao miko, pa ti si se ukakila" ona se tako zabrinula i zamislila, da ja nisam mogla da verujem da tako malo dete zna da je uradilo nešto što ne treba. Očigledno su moja deca bila davno mala, pa sam sve pozaboravljala.

..ne treba mi video, tachno je vidim i bez slike iz ovog opisa.. :heart:
..inache, video je oznachen kao privatni, vide ga samo tvoji (ili vec ko ga je postavio) prijatelji na fb-u..

Ajd kad smo vec na temi spavanja, da priupitam opet nesto pametno:

mi se uvece uspavljujemo tako sto ga polegnem posle kupanja u veliki krevet, on uzme flasicu mleka, sa desne strane ja, sa leve tata. Obavezno tako. Nekad zaspi lako, nekad divlja po krevetu dok se ne umori. Ali moramo obavezno oboje da budemo pored njega, ako tata fali onda skace po krevetu i jako ga je tesko uspavati.
Kako da se prebacimo da zaspi sam sa flasicom u kreveticu?
Da li pali ona taktika sa plakanjem i ulazenjem u sobu posle par minuta, kao sto pise u onoj knjizi "Naucite dete da spava"?
Ili ste nesto drugo primenjivale?

..ja ne bih imala srca za to sa plakanjem.. :sad2:

..ali nemam ni ideju odakle bih krenula sa tako velikim detetom.. :think:
..on je mator, treba da ga ubedish..
..omiljena igrachka, pa da spavaju zajedno..?
..da ti popije mleko u rukama, kao kad je bio mali, pa da ga spustish u krevet,
ako se dovoljno ukomira dok pije..? (..aleksej josh uvek pije mleko tako, nekad se bash shlogne, nekad ne, ali iza toga ide u krevet i ne buni se..)
..da sachekate neku vanrednu situaciju (vikendica, baba i deda, more) pa da nema velikog kreveta nego svako ide u svoj, makar..?

Jeste da mi nije mesto ovde, ali moram da se ubacim na temu spavanje/nespavanje. Mi isto kuburimo sa spavanjem tj. nespavanjem. Em sto retko kad oces da spava sama, em sto nam je uspavljivanej haoticno, nekad se uspava na siki, nekad dok je drzim, nekad je dovoljno samo da legnem pored nje.
Ta taktika sa plakanjem kod nas ne pali. Kada je spustim u krevetac a vreme je spavanja, ili krece da se uspravlja po krevetcu da bi posle nekog vremena krenula da place, ili momentalno krece plakanje. Da se smiri posle toga treba joj min pola sata. Ako je kad se smiri ponovo spustim u krevetac, plakanje traje po sat i vise vremena i tada ni sika ne pomaze da se smiri.
Ovo se desava i kada je u polu snu pokusam ubaciti u krevetac, a nekad mi se cini da je bas cvrsto zaspala, pa cim oseti da je u krevetcu, krence plakanje.
Sto Cranberry rece, imate li neke predloge?

Back