Deca 1-3 godine (toddlers)

Hvala na savetima i iskustvima. Meni je sve to novo, pa pojma nemam, bolje da pitam iskusnije :cmok:

I ja sam imala "plan" da od maja krenem sa platnenim (vec skrojenim pelenama kakve Luca nosi), pa da pocne osecati kako je kada se upiski. Taman da od pocetka jula kada krenem na raspust da mu zamenim platnene pelene obicnim gacama, pa i ako se upiski, mos misliti promenim gace i eventualno kratke pantalone. I onako sam planirala veci deo vremena provesti u basti, pa ako se popiski, samo ce zaliti travu :cepanje:, a u stanu da mu stavim platnene. Jedino ne znam sta za noc da radim, da li da mu ostavim Pampers ili da i nocu stavljam platnene.

To je bio plan, medjutim u jaslicama mi kazu da ih oni stavljaju na nose svaki dan posle dorucka i da cim dete nauci ici na nosu ide u veliku grupu. Meni je to malo rano, ali ne zelim da izmisljam pravila i da nesto preterano talasam, neka radi Junior onako kao ostala deca. Samo je meni malo rano sa godinu dana da ih stavljaju onako coporativno na nosu (kao daju im u krila slikovnice i igracke, pa kao lakse se odviknu od pelena u grupi/coporu). Meni je ovo prvo dete, ali mi je nekako cudno to da ih na takav nacin odvikavaju. Mali su jos oni da jave kada im se piski i kaki. mozda na prolece sa 1.5 godine uspemo skinuti, ali mi je bezveze da ga cimaju u zabavistu.

Ne znam, videcu kada bude krenuo, mozda se do tada promene pravila u jaslicama.

Ija, Irina je u jaslama, u starijoj grupi i njih isto sve stavljaju na nosu posle dorucka...samo sto neki vec znaju...pa kad traze oni ih odvedu...predpostavljam da ih stave jos koji put...ne znam kako to ide
oni ih navikavaju na nosu, a ne odvikavaju od pelene u tom uzrastu :)
tako da ne brines, nije to cimanje ne znam kakvo :)

nama je spavanje problem
ja sam se zeznula letos, kad su bile vrucine, skinula sam musemu i vratila pelenu dok spava popodne...i sad gospodjica cim otvori oci, a nekad i pre budjenja popodne, piski u pelenu
a nocu piski naravno jos uvek
desi se svake prestupne da ostane suva pelena
sve cekam, sad ce, sad ce a ono nista... :think:
sad joj popodne isto stavljam jer je bila bolesna, pa kao odlazem skidanje popodnevne...ne znam ni ja vise...
fino joj je islo letos, skapirala da nema pelenu popodne i retko se upiski...i jbg...bilo mi zao, sva se usija od one museme i morala sam da sklonim

Celo jutro je u novoj kabanici, nema sanse da je skine, kuvano dete! :)
20121016_100714.jpg

:lol:
..jaksha je proveo tri dana od jutra do mraka u gumenim chizmama, jedva smo ga ubedili da ne spava u njima.. :lol:

Ovaj moj kad je dobio nove klompe bogami je i u krevet isao sa njima :)
:zcepanje:blesavi su skroz...
aleksej jos uvek nije imao bisere te vrste jedino sto nije dao da mu skinemmajicu letos naonoj vrucini i cim skinem jednu mama obuci cistu..
al se ja secam da sam ja imala te tripove sa klompama.. i dan danas obozavam klompe :rumenko:

oni ih navikavaju na nosu, a ne odvikavaju od pelene u tom uzrastu :)
tako da ne brines, nije to cimanje ne znam kakvo :)

Aha, kontam. To je kao neko upoznavanje sa nosom. Razumem, sada mi je malo lakse. Jos sam se cudila kako bi postizale sve to sa 15 dece u grupi. :cmok:

Klinci su vam fenomenalni :klap:.

Junior vise ovi da skida stvari nego da ih oblaci. Nekako jos nema onaj osecaj "wow, sto ovo meni lepo stoji, sto lepo izgledam u tome, kako je mekano itd" vec samo "a sto mi jos i to oblacis :roll:"

Armin MRRRRRZIIII da se oblachi, to je show program svako jutro i posle svakog ruchka :zcepanje: ... testira mamino strpljenje i kreativnost ( kako cu da ga zanimam dok mu navlachim neshto :zper: ) ... a kad mu je neki dan bash dobar , onda zna da podigne i ruke, da provuche kad ga zamolim, da podigne nogu ... ma sve zna namazanko jedan majkin :heart:

vec danima je fasciniran mojim dlanom koji je sav u ranama ( pre neki dan sam se razbila kao uskrshnje jaje :lol: ) , chudno mu da taj dlan nije kao drugi ... i sve neshto cheprka po njemu a boliii ... i juche mu kazhem: boli to mamu, ljubi da prodje ... i on uze moju ruku i poljubi me u dlan ... :sad2::heart: ... i danas isto, nisam nishta chak ni rekla, ponovo mi je gledao dlan, pa poljubio ... odo' da otplachem koju turu :heart:

Armin MRRRRRZIIII da se oblachi, to je show program svako jutro i posle svakog ruchka :zcepanje: ... testira mamino strpljenje i kreativnost ( kako cu da ga zanimam dok mu navlachim neshto :zper: ) ... a kad mu je neki dan bash dobar , onda zna da podigne i ruke, da provuche kad ga zamolim, da podigne nogu ... ma sve zna namazanko jedan majkin :heart:

vec danima je fasciniran mojim dlanom koji je sav u ranama ( pre neki dan sam se razbila kao uskrshnje jaje :lol: ) , chudno mu da taj dlan nije kao drugi ... i sve neshto cheprka po njemu a boliii ... i juche mu kazhem: boli to mamu, ljubi da prodje ... i on uze moju ruku i poljubi me u dlan ... :sad2::heart: ... i danas isto, nisam nishta chak ni rekla, ponovo mi je gledao dlan, pa poljubio ... odo' da otplachem koju turu :heart:

:heart:

Juniora fascinira oziljak koji imam na desnom kolenu (bureknula sam se dve nedelje pre porodjaja i ostao mi je oziljak 2cm*1cm). I sve gleda levo koleno i cudno mu je sto tamo nema. Pipne, pa se cudi da je onako rapava tekstura. I uvek mu ispricam da je on jos bio u mom stomaku kada sam pala i da me taj oziljak uvek podseti kako sam cekala da se rodi i da ga upoznam.

Danas mi je neka debela babuskera toliko digla pritisak u domu zdravlja da je maaaalo falilo da zap[lacem ko kreten

odem ja kod moje dr jer me bas lomi sad, bas se brzo zamaram i fali mi vazduh i kasljem i svasta nesto ...kad ono, nemate zakazano, guzva je a doktorka ne prima vise...ja sa Irinom u rukama...naravno
odem ja kod dr. ona pristane...i odem po karton, a naravno pre toga sam cekala 45 minuta samo da je pitam jel hoce da me primi, jer je bila neka devojka svo vreme unutra...sta su radile ja ne znam...sve mislim sad ce, sacekacu da ne bih ulazila bzvz

i doneo fini jedan tehnicar karton i cekam ja a Irina, koja je vec odlepila od dosade, ide po cekaonici i klati se sa noge na nogu i nesto brblja...nit urla nit bilo sta, samo brblja, nikog ne dira, ma nista
i cujem ja babu kako nesto komentarise ...."...zato su deca nevaspitana danas...."
nisam ni slusala sta prica
i odjednom dok je Irina nesto brbljala i pokazivala igracku nekoj zeni, ova babuskera kaze onako krajnje neprijatnim tonom "jel moze malo tise, glava me boli, vaspitajte to dete" :eek:
ja reko ajde objasnite mi kako da nateram dete od 2 god. da sedi i cuti sat vremena i duze
kaze ona "to je sve nevaspitanje a ne uzrast"
ja reko al ste vi neka pametna zena, svaka vam cast, sram vas bilo
tu automatski irina krece da vice i ja joj kazem ne deri se, cuti.
tek ce babuskera "eto, to je vaspitavanje deteta, da kazes da se ne dere"
ja kazem irini, ajde irina nevaspitano deriste ucuti
ja tu pukla vec, uzimam stvari i premestam se u cekaonicu pored, da ne gledam babu jer kapiram da cu je ubiti
Irina naravno unervozila se i postaje vec kmezava, ja da poludim
i cekaj, cekaj, cekaj, sa njom u rukama stojim tamo ko idiot, taman htedo da udjem i trazim knjizicu da mi vrati da idem kuci i ona me prozove

neki covek me posle tesio kao pusti je matora je i sebicna, nemoj da se nerviras
ko da bih je vodila u tu zarazu da ne moram jbte....svasta

jbte bre, ..nikad joj nije bilo dozvoljeno da pravi haos i radi sta hoce i stvarno je mirna al ne mozes ni nju naterati da sedi i cuti ko neki starac jbte
kako sam popizdela....

Poslednja izmena:

Back