Deca 1-3 godine (toddlers)

Ona jos kaslje,,,ja ne znam sta da radim
sutra moram opet da je odvedem, mozda i da joj vade krv da vidimo sta se desava, jel to neki zaostatak ili jos ima neki djavo unutra....
T nema, nos je stalno pun osim kad stavimo operil p
sad sam joj pre spavanja isprala nos fizioloskim i svasta nesto zuto je poispadalo napolje, nikad joj nije bio tako prepun nos takvih slina, to je uzas
a kao pije sinacilin od ponedeljka uvece
mene jos drzi virus...ni ne znam jel virus ili sta je....samo me bronhije golicaju i imam neki suvi kasalj kao ne znam ni ja

dr njena kaze kao bolje je, bile smo u petak
dala joj potvrdu za vrtic al nema sanse da je vodim sutra
mnogo manje kaslje danas al odkud znam...zvuci mi cudno kad se nakaslje...kao da ima manje, al opet kao da ima a ne moze da izbaci, ne znam ni ja
bas se nerviram sad

Molim iskusnije mame za savet:

Junior ce za dve nedelje napuniti godinu dana, pa se razmisljam da mu uzmem nosu. Posto ce ovo biti prva nosa koju kupujem, svaki savet je dobrodosao. Koji model uzeti, na sta da obratim paznju, ima li velicine ili je sve ista velicina?

Imam jos jednu nedoumicu. Vidim da na onim adapterima za WC solje pise od 12meseci. Da li mi je onda bolje da kupim odmah taj adapter ili da ipak krenemo sa nosom?

:cmok:

ahahahhahahahah ija, koji model...
odmah sam pomislila mercedes ili bmw. :))
ja znam, da je kod muškićs bitno da imaju napred malo povišenu onu plastiku, zbog prskanja :)))

i da se pohvalim, mi već 2 nedelje kakimo svaki dan u nošu :) ahahahhah
al nemojte drvlje i kamenje po meni....to sam već popila od ostalih drugarica....rano je još, dobiće hemoroide, iskriviće joj se kičma...itditd

Ja sam kupila oboje. Nona je obična, a i adapter. Kuma je imala onu što svira, pa joj je išla noću na živce i onda je cviknula žice.
Moj mali je video kako tata piški u wc šolju, pa ga je u početku imitirao (jedva sam tatu naterala da piški pred njim). Ali je ubrzo hteo samo u nonu. A naučio je na nonu sa 2godine, do tada mu je služila kao nona za velikog medveda.
Sad sa 3godine, kaki u nonu, a piški u wc šolju, kao veliki.

..moji su imali obichnu, najobichniju, od 150din u aksi,
taj "model" je na trzishtu vec vishe od dvadeset godina (deverov sin koji ima dvadeset i kusur je imao istu :lol: )
pa mislim da je neshto u njegovom dizajnu i konstrukciji vanvremenski dobro potrefljeno.. :)

http://shop.aksa.rs/drina-plastika-nosa.html

..ja nisam volela adaptere, meni je to nebezbedno.. :rumenko:

..i ne znam shta si planirala, ali mislim da je rano za uchenje njega na noshu,
mozesh samo ti da trenirash "poturanje u pravom trenutku".. :)

Ja sam kupila oboje. Nona je obična, a i adapter. Kuma je imala onu što svira, pa joj je išla noću na živce i onda je cviknula žice.
Moj mali je video kako tata piški u wc šolju, pa ga je u početku imitirao (jedva sam tatu naterala da piški pred njim). Ali je ubrzo hteo samo u nonu. A naučio je na nonu sa 2godine, do tada mu je služila kao nona za velikog medveda.
Sad sa 3godine, kaki u nonu, a piški u wc šolju, kao veliki.

..mislila sam da je samo mm takav.. :roll: :)

..moji su imali obichnu, najobichniju, od 150din u aksi,
taj "model" je na trzishtu vec vishe od dvadeset godina (deverov sin koji ima dvadeset i kusur je imao istu :lol: )
pa mislim da je neshto u njegovom dizajnu i konstrukciji vanvremenski dobro potrefljeno.. :)

http://shop.aksa.rs/drina-plastika-nosa.html

..ja nisam volela adaptere, meni je to nebezbedno.. :rumenko:

..i ne znam shta si planirala, ali mislim da je rano za uchenje njega na noshu,
mozesh samo ti da trenirash "poturanje u pravom trenutku".. :)

ahahhahahhha i ja to vežbam :)
za sad uspešno :)
ja sam se utripovala zbog ešerihije, majke mi. mada sam ja i do sad uvek znala kad kaki i čim završi odmah je presvučem.
tako da mi je sve jedno da li je držimu krilu i tako kaki ili je turim na nošu.
i da priznam ja verujem u asocijativno učenje....

A da, obavezno ga naučiti da gurne pišu dole da ne upiški čitav patos. Ali, to već kad savlada nonu.

ma jos je on mali da bi naucio da spusti pisu. on nema pojma ni cemu nosa sluzi a ni pisa :D
slazem se sa novkom.. neka mu kupi obicnu najobicniju koja ima u svakoj plastici ima da radi posao..
i neka ga polako upoznaje.. a on ce sam da odluci kada ce da piski u istu.. nema tu pravila ni vremenskog ni od toga koliko se mama trudi..
moj je sa skoro 3 godine poceo da piski u nosu posle par meseci mu je dunulo i stojecki.. a adapter nam skuplja prasinu. stavljali smo ga par puta al nikada nije nista uradio jer mu je onda sve zanimljivo i samo se igra zaboravi da treba da pusti "vodu"....
u principu ne treba ga terati
i ija draga moj ti je savet da sto manje ljudi u okruzenju zna da ucis dete na nosu.. jer onda nastaje presija koja ce samo da ga odgovorio od pokusaja da nauci u nju da piski..nama se to desilo .. svi su mu se na glavu popeli pa nije hteo ocima da je vidi..

poenta je da dete samo zna kada mu se piski i kaki i da trazi nosu recima ili nekim gestom tipa cupkanjem ti pokaze da mora na nosu..
tako male bebe ce vrsiti nuzdu gde ih god stavite.. ali postojivelika mogucnost da kada realno budu mogle da idu same na nosu pocnu istu da odbijaju.. a to je mnogo veci problem nego da se istrpite sa pelenama jos koji mesec.. ti si u ovoj varijanti samo sebe istrenirala da znas kada ce da vrsi nuzdu i da je stavis na nosu.. a beba blage veze nema..

Nema poente cimati se sa nosom dok dete ne ume da kontrolise nuzde, a to se desava kada je nervni sistem zreo za to, tako da poturanje osim ustede pelena nema neke vajde :)

mi smo uzeli bili obicnu nosu, sto je novka stavila, pa se gospodjici nije dopala, malo je fantazirala, pa sam joj kupila neku, zalibozepara, muzicku, zdepastu, sa manjim otvorom, racunam mozda je zulja velika rupa i uze ivice, pa kao taman ova pa jos i svira...da bi ona pocela onda da ide u tu prvu :lol:

bila je spremna kad je imala 21 mesec...i jako brzo je savladala...skinula sam joj pre toga pelenu i bila je upisana ceo dan bukvalno, neka 3 dana...pa sam vratila pelenu i 10 dana kasnije, sa 21 m je odjednom pristala
i nedelju dana prvih nijednom se nije upiskila....nije cak ni pisnula u gacice...uopste
posle joj se desavalo, to su bile sve neke faze ...cas piska, cas ne, pa se bas upiski, pa onda opet nista, ti se taman opustis kad ona opet krene da fantazira
onda je imala fazu histerisanja pa u toku jedne epizode besa, upisa se u gace...da poludis
sad je opet sve ok
pre neki dan mi je cucnula na sred sobe ko u parku i ispiskila se na parket :lol:
i dotrcala da se pohvali :lol:
i tako...
al dok dete nije spremno, dok ne moze da oseti kad mu se ide, i dok ne moze da zadrzi nuzdu dok ne stigne do nose ili cega vec, dzaba cimanje
ja sam nju i zimus, kad je imala 18 meseci kao stavljala da piski i ceo dan je bila super, i sutradan odjednom nece...ko da je nosa vrela, skakala i otimala se...haos....oni to kako im dune...sa njima nikad ne znas :)
mozda i ima koristi sa tim ranim "treniranjem" u smislu da naviknu na samu nosu....da nauce da treba da sede na njoj...da se ne otimaju posle ko da je usijana :lol:

ima da se kupi Jungle nosa, oblik joj je identican kao onoj chicco al je duplo jeftinija
jako udobna za mrsave guzice :lol:...zao mi sto nju nisam uzela al sad nema veze...ionako ide gde oces...danas se ispiskila u kanticu za pesak...nije nosa bila pri ruci a ja bila u kuhinji i dete sta ce, piskilo u kanticu i donelo mi u kujnu da mi preda i da se pohvali
samo sto se nisam i ja upisala od smeha :lol:

ima da se kupi Jungle nosa, oblik joj je identican kao onoj chicco al je duplo jeftinija
jako udobna za mrsave guzice :lol:...zao mi sto nju nisam uzela al sad nema veze...ionako ide gde oces...danas se ispiskila u kanticu za pesak...nije nosa bila pri ruci a ja bila u kuhinji i dete sta ce, piskilo u kanticu i donelo mi u kujnu da mi preda i da se pohvali
samo sto se nisam i ja upisala od smeha :lol:

dusa mala :heart:

Kakvu ste ribu dali prvi put? Nama josh to ostalo ( pored mora stvari na koje je reagovao :dash:) ... sve se neshto nakanjujem da dam ali nikako da krenem :roll:

A ovo za noshu ... meni se prvo sveki pa posle i muzh popeli na glavu ... ne mogu da ih ubedim da bar prichekamo prolece, jbt, kao da je ovo neka trka ... reko' na prolece, pochetak leta , probacemo, ima i na njemu manje garderobe, ali bre svi bolje znaju od mene ... da popi.zdish :neutral::confused:

sacekaj da napuni 1 ipo god.. taman ce biti toplo i kada bude upisan nece biti frka..samo ti fali da se dete razboli na ovu zimocu :D
:zag:
a upravo je to ono sto sam rekla Iji.. sto manje ljudi da se mesa u to.. samo ce mu oagditi pomisao na nosu.. moj je meni hteo sam da seda pa kada su to videli svi ajde da piskis ajde ajde ajdeee :besna:
i dete jadno zafrljaci nosu.. posle ja kada ga pitam jel hoce na nosu kaze.. mamo sedi ti na nosu.. sakrije se iza vrata: izadji napoJe mama, kaki..

Back