Deca 1-3 godine (toddlers)

Teški sam protivnik lekova i svega što dolazi iz apoteka. Iz tog razloga svojoj deci nikad nisam davala antibiotike, čak vrlo retko smo i išli kod lekara. Sad, pošto je NG počela mnogo da kašlje, zaista sam morala da je odvedem.
Sve ovo pišem da ne napravite grešku kao ja. Postoji kašalj gde nije preporučljivo, u stvari, čak je i štetno davati sirup za iskašljavanje bio on prirodan ili kupovni. Takvi sirupi, ukoliko su u pitanju bronhije, mogu da izazovu bronhitis jer začepe, ne znam ni ja šta, i naprave veću štetu nego korist.
Sada je ok, posle jednodnevne terapije spalmotila.

Marge oduvek su postojali sirupi za iskasljavanje i sirupi koji su smirivali kasalj. Ovi za iskasljavanje su se obicno davali kada je kasalj produktivan i ima slajma/sluzi i ako bi u tom slucaju davala sirup z aumirenje kaslja onda bi ta sluz ostajala nagomilana u bronhijama. S druge strane kod suvog kaslja kada nema sekreta nema ni smisla podsticati iskasljavanje kad nema sta da se iskaslje i samo se dere sluzokoza daljim nadrazivanjem. Jedino koliko vidim u poslednje vreme, moderna medicina ne savetuje uopste te sirupe koji su za suzbijanje suvog kaslja jer deluju direktno na centar z akasalj u centralnom nervnom sistemu. I kazu ti lepo kasalj je simptom a ne bolest i kasalj se - ne leci :besna:.

Imam pitanje : na sistematskom su mom klincu od 3 godine ustanovili da ima ravne tabane. Mm i ja smo ga po uputu fizijatra, odveli kod ortopeda koji nam je prepisao ortopedske cipele, koje smo kupili.
Posle toga sam pričala sa više mama, i sve kažu da je rano da ih nosi, da ima vremena da mu se iskrive tabani.
A inače, mm i moj brat su isto nosili kao deca te cipele.
Šta vi mislite? Jel ima neko iskustvo sa ravnim tabanima?

moj stariji je od 2,5 do 4,5 godine nosio te cipelice, gazio je na unutra i imao ravne tabane. sada imaju mnogo lepe cipelice i sandalice, ne izgledaju onako "ortopedski":lol:. nosio ih je stalno, umesto papuca po kuci, napolju u setnji. kupovali smo ih u cara dusana i bile su prilicno skupe, oko 50, 60 evra a socijalno/zdravstveno ih nije pokrivalo. ne zalim, veliki napredak se video i nakon 6 meseci nosenja

edit: sada naravno imaju i sajt :lol:
http://www.orto-medical.rs/kontakt.html

Poslednja izmena:
nidzolina naša mala drugarica je od 2-3 godine nosila ortopedske cipelice zbog ravnih tabana,i za godinu dana su doveli u red problem...malena ih je nosila ceo dan, i u kući,i vrtiću,i napolju...a imala neke slatke cipelice sa cvetićem sa strane.otp.platili kao i vi ovde u NS...

..ja danas htela da iskoristim ovo malo sunca, stavila prostirke za plazu pa preko peshkire za palazu na terasu
i dala mojim mishevima uzinu u chinijicama - shaku suvog korn fleksa, malo nestle chokoladnih kuglica,
malo kikirikija pechenog neslanog i po pola nara, samo zrnca, naravno..
..zabavljali su se skoro pola sata.. :)
..kad su pokljucali i ono shto su isprosipali okolo, donesem im jabuke, oljushtene chetvrtine, a bebac mi kaze "hvala, mama :) "..:heart:
..jaksha je neshto vrshljao okolo, pa kad je seo opet na peshkir, bebac mu pruza drugu jabuku i
ohrabren mojim odobravanjem od malopre kaze i njemu "hvala, mama :D ".. :lol:

..ja danas htela da iskoristim ovo malo sunca, stavila prostirke za plazu pa preko peshkire za palazu na terasu
i dala mojim mishevima uzinu u chinijicama - shaku suvog korn fleksa, malo nestle chokoladnih kuglica,
..kad su pokljucali i ono shto su isprosipali okolo, donesem im jabuke, oljushtene chetvrtine, a bebac mi kaze "hvala, mama :) "..:heart:
..jaksha je neshto vrshljao okolo, pa kad je seo opet na peshkir, bebac mu pruza drugu jabuku i

:heart::zcepanje: slatkis jedan

situacija od jutros.. budi se moj sin ko kokoska i ako je zaspao ko vampir..
hoce da jede..
a:molim te mama spremi mi keksic i mleko..
ja:ajde..
a:donesi miiiii..
ja:evo idem..
dolazim da vidim sta burla po sobi..on se penje na krevet i pruca mi svoj kamion..
a:izvoli mama..
ja:hvala aleksej.. aj cao odoh po keks
a:dovidjenja dadilja sljivka
ja: :eek::eek:

:zcepanje:

tvoje dete vec prica?:D
moj stariji je do 2. rodjendana znao mama, tata, da, ne, jaje, brmbrm, avav, maumau:lol:
bumbar stalno nesto brblja, cini mi se da ce ranije da proprica. zna mama, tata, bata, da, brrrrmmm, avav, maumau, daaa(hvala), tidi (tri). vec ima razvijeniji recnik od brata u tom uzrastu:lol:

Jaoooo, Novka pa on pricha .... :eek::heart: ... moj mali "pricha" po ceo dan ali se to uglavnom svodi na njegov jezik koji niko ne razume ... mada sam prokljuvila neke stvari ... kad neshto uradi pa hoce da kazhe da je uspeo : BU! ... AMMMAMMMMAMMMM je hrana ... ali to je teshko razlikovati od mamammmmaaammmaaa ... mada zna da kazhe i lepo mama ... kad mu neshto mnogo treba jel :zcepanje: ... i kazhe appppp appppp ... ponekad i apa ( to je tata na madjarskom )

danas je uspeo da se posvadja sa velikom saksijom koralnog cveta ... saksija se izvrnula preko njega, a on sedi i ne daje ni zvuka od sebe ... tako smo ga nashli ... razmishlja dete kako da se izvuche odatle i da pobegne da se nezna ko je napravio pichvajz ... i chim me je video, krenuo u dreku i hvata se za glavu, kao boli ga i pruzha ruke ... :confused: ... i sad ti njemu poveruj to, a pre 10 sekundi je chuplao lishce i sedeo mirno :zper:

..moji veliki su jako rano progovorili, oko prvog rodjendana smo mogli da "razgovaramo" prilichno lepo..
..za cerku sam mislila da je to zato shto je devojchica, ali i sin je pratio skoro istim tempom..
..jaksha je do drugog rodjendana bio pprilichno cutljiv, imao je pristojan fond rechi i pravio je konstrukcije od dve, tri rechi
pa se nisam brinula, ali u principu nije prichao mnogo..
..i progovarao je nekako drugachije, ponavljao prve slogove rechi umesti celih rechi,
maza (njegovo cebence) je bila ma, voda vo itd
ma-ma, ta-ta, ba-ba je bilo lako, ali je seka bila se-se, deda de-de, beba be-be, a veliki bata je ostao ba.. :lol:
..onda je negde iza drugog rodjendana otvorio chesmu i sad je neverovatno koliko govori.. :)
..kopira sve nas i koristi izraze koje mi koristimo, "mozda", "na primer", "verovatno" :lol:
a rechenice su mu bash slozene i ozbiljne, ovog leta je napravio korak od sedam milja na tu temu.. :)
..pohvalila sam se ovde sa JA govorom, negde oko letovanja tj oko dve i po godine, njegove.. :klap:
..posledichno je pocheo da vrlja neka slova
(piusala sam chini mi se
V je postalo L "..Lidi, mama, kako Lozim auto" :lol:
K je postalo T "meni se TaTi, daj noSu.." :roll:
pa je onda VuK postao LuT.. :rotf: )
i da zamenjuje mesta slovima u rechi
(bata je aleSkej, a on je jaSHka, to je umeo da kaze proshle zime kako valja)
ali vidim da se i to polako vraca na mesto.. :)

..aleksej je od pochetka septembra udarnichki poradio na govoru,
valjda kad je savladao prohodavanje, poshto kao i svi mushki ne moze na dve stvari odjednom da misli.. :roll:
..on progovara slichnije velikima, oblikuje cele rechi koliko god da su duge i neobichne,
ali za razliku od jakshe koji je bio tihi mudrijash :) on je od onih glasnih, kliktavih i brbljavih beba,
pa nam je trebalo neko vreme da poverujemo da on oblikuje rechi, a ne da nam se samo prichinilo u onoj shumi zvukova i glasova koje ispushta neprekidno. :)

..poslednje nedelje sam par puta primetila i konstrukcije ("daj m'eko" "bezi bato" :lol: i ovo spomenuto "hvala, mama" :heart:

..udavih.. :rumenko:

hehehehe klinci :heart:

Irina jos uvek uglavnom po 2 slova...uglavnom prva 2 ...mada negde uzme druga 2 :lol:
ribica je bi
maca je ma
kuca je kk(onako kroz nos, zatvorenih usta kaze kmkm...ili khkh, ne znam kako bih objasnila)

mama, tata,...una je i dalje nnna
ptica je ti, golub je go
voda je bila Vo sad je Bo
maxi je mati
konj i slon su koi :lol:
beba je biba
katarina je kaka
zeljka je geka, zeka je isto geka al mekshe g :lol:
goran je gangran :rotf:
Marko je Mako
pivo je pivo
cucla je tutu
mene kad zove kaze mamooo
spaja sad 3 reci, al posto je svaka po 2 slova uglavnom... :lol:
samo je ja razumem, amada i ja imam cesto problem da provalim sta prica
ranica je jajko :lol:

Ahaha hvala mama bratu, koji su oni kraljevi :lol: A Dadilja Šljivka za mamu je vrh :lol:
Moj od pre možda mesec dana spaja slogove, što kažete prvo je prvi slog reči koristio a sada spaja...Tipa: voda - boba, boba - Bob (sundjer bob), noti - nosi, dodi - dodji, ade - ajde, cet - cvet, pti - ptica, koci - skoči...Ne mogu da se setim sad svega...

Pitanje za iskusne mame, moj klinac slabo voli voće, sirovo jel...Povrće voli, valjda zato što se ne jede sirovo al voće nikako. Ni u vrtiću neće da ga jede uprkos tome što ga ostali klinci jedu, naravno znala sam da neće popustiti kao kad vidi da druga deca jedu i on će...Msm nema šanse. I vidim, fali mu vitamina tih, *ebeš ga malo malo pa mu curi nos, evo sad malo kašljuca, taman ga prošla prehlada, nedelju dana super i evo sad kao da opet počinje. Ok, vreme je prehlada ali kod njega u vrtiću je njih 5,6... Nije velika grupa pa da se lako zaraze. Dakle, da ne davim, zanima me šta od tih nekih dopuna, suplemenata vitaminskih sme da pije, šta ste vi davali il dajete svojim klincima? Moj ima 21 m. Btw zvala sam ambulantu danas da pitam naravno pa sestra kaže kao može bilo šta od tih stvari koje nam preporuče u apoteci, tipa onaj Imuno kid il kako se već zove. Pitam da znam šta se vama najbolje pokazalo. Tnx
4lqqtqv.gif

Ahaha hvala mama bratu, koji su oni kraljevi :lol: A Dadilja Šljivka za mamu je vrh :lol:
Moj od pre možda mesec dana spaja slogove, što kažete prvo je prvi slog reči koristio a sada spaja...Tipa: voda - boba, boba - Bob (sundjer bob), noti - nosi, dodi - dodji, ade - ajde, cet - cvet, pti - ptica, koci - skoči...Ne mogu da se setim sad svega...

Pitanje za iskusne mame, moj klinac slabo voli voće, sirovo jel...Povrće voli, valjda zato što se ne jede sirovo al voće nikako. Ni u vrtiću neće da ga jede uprkos tome što ga ostali klinci jedu, naravno znala sam da neće popustiti kao kad vidi da druga deca jedu i on će...Msm nema šanse. I vidim, fali mu vitamina tih, *ebeš ga malo malo pa mu curi nos, evo sad malo kašljuca, taman ga prošla prehlada, nedelju dana super i evo sad kao da opet počinje. Ok, vreme je prehlada ali kod njega u vrtiću je njih 5,6... Nije velika grupa pa da se lako zaraze. Dakle, da ne davim, zanima me šta od tih nekih dopuna, suplemenata vitaminskih sme da pije, šta ste vi davali il dajete svojim klincima? Moj ima 21 m. Btw zvala sam ambulantu danas da pitam naravno pa sestra kaže kao može bilo šta od tih stvari koje nam preporuče u apoteci, tipa onaj Imuno kid il kako se već zove. Pitam da znam šta se vama najbolje pokazalo. Tnx
4lqqtqv.gif

Da li i sami pruzate primjer jeduci voce?
Također imajte na umu da je kod djece osjetilo okusa znatno osjetljivije nego kod odraslih, pa mnogo djece ima vrlo jaku negativnu reakciju na neke okuse.
To moze biti i faza. :)
Ponudi sok, frisko ocijedjen. :)

Juniorov recnik za sada nije nesto bogat, ali zato ima milion izraza i faca, tacno mozes procitati sta misli.

"Mama" govori od kako ima 3-4 meseci. U pocetku samo dok place a sada mene zove tako. Kada ga ne konstatujem ili kada je uradio nesto sto ne sme, pogleda me i kaze "mama". Sto je najsmrsnije, u madjarskom je to izraz za baku (nagymama ili skraceno mama), pa mu kazem mama nije tu , ja sam Anya. Dzaba, njemu sam "mama" i kraj.

Vec ga par meseci ucim da kaze apa (tata na madjarskom) da bi sto pre taj izraz naucio, pa kada mu nesto treba, da trazi od oca (a mene neka malo ostavi na miru ;) ). Nesto mu ne ide. Zna da kaze "tata" sto znaci deda i moj tata je jako ponosan jer Junior tacno zna ko je "tata", ko je "apa", ko je "anya", ali samo zna reci "tata" dedi (sto je ok) i mama meni (sto nije ok, jer ispadne da sam mu baba a ne mama, al ajde).

Zna jos da su kola brbrbr, zebra&co klkl (onako jezikom). Prepoznaje (ali ne zna da kaze) sokne, noge, ruke, cipele, kupanje, banane, lopta i jos par stvari. Polako razume kada ga zamolimo da npr donese loptu, i kada kazemo ne ovu vec drugu. Ladno donosi svoje cipele kada vidi da mi oblacimo jakne i da krecemo negde. Zna da mase pa-pa ( ujutru se zalepi za mog supruga kada ide na posao, a mrni mase pa-pa, kao da ide i on, i svaki dan se razocara), zna da posalje poljubac i kada je u centru paznje, da "momacki" smeje.

Cekamo nove cake, izraze i fazone. Svaki dan nas iznenadi necim novim :heart:

..moji veliki su jako rano progovorili, oko prvog rodjendana smo mogli da "razgovaramo" prilichno lepo..
..za cerku sam mislila da je to zato shto je devojchica, ali i sin je pratio skoro istim tempom..
..jaksha je do drugog rodjendana bio pprilichno cutljiv, imao je pristojan fond rechi i pravio je konstrukcije od dve, tri rechi
pa se nisam brinula, ali u principu nije prichao mnogo..
..i progovarao je nekako drugachije, ponavljao prve slogove rechi umesti celih rechi,
maza (njegovo cebence) je bila ma, voda vo itd
ma-ma, ta-ta, ba-ba je bilo lako, ali je seka bila se-se, deda de-de, beba be-be, a veliki bata je ostao ba.. :lol:
..onda je negde iza drugog rodjendana otvorio chesmu i sad je neverovatno koliko govori.. :)
..kopira sve nas i koristi izraze koje mi koristimo, "mozda", "na primer", "verovatno" :lol:
a rechenice su mu bash slozene i ozbiljne, ovog leta je napravio korak od sedam milja na tu temu.. :)
..pohvalila sam se ovde sa JA govorom, negde oko letovanja tj oko dve i po godine, njegove.. :klap:
..posledichno je pocheo da vrlja neka slova
(piusala sam chini mi se
V je postalo L "..Lidi, mama, kako Lozim auto" :lol:
K je postalo T "meni se TaTi, daj noSu.." :roll:
pa je onda VuK postao LuT.. :rotf: )
i da zamenjuje mesta slovima u rechi
(bata je aleSkej, a on je jaSHka, to je umeo da kaze proshle zime kako valja)
ali vidim da se i to polako vraca na mesto.. :)

..aleksej je od pochetka septembra udarnichki poradio na govoru,
valjda kad je savladao prohodavanje, poshto kao i svi mushki ne moze na dve stvari odjednom da misli.. :roll:
..on progovara slichnije velikima, oblikuje cele rechi koliko god da su duge i neobichne,
ali za razliku od jakshe koji je bio tihi mudrijash :) on je od onih glasnih, kliktavih i brbljavih beba,
pa nam je trebalo neko vreme da poverujemo da on oblikuje rechi, a ne da nam se samo prichinilo u onoj shumi zvukova i glasova koje ispushta neprekidno. :)

..poslednje nedelje sam par puta primetila i konstrukcije ("daj m'eko" "bezi bato" :lol: i ovo spomenuto "hvala, mama" :heart:

..udavih.. :rumenko:

Jaksa identicno kao moj Aleksej..
da ne pricam koliko i sada zna da zeza pa pocne cele kilometarske recenice u slogovima da izgovara.. smorim se ziva dok ne zavrsi ..
ali i danas neke reci kaze naopako.. traktor je traTkor..
ali je isto kao jaksa prvo izgovarao pravilno pa onda izvrne kako mu lakse i obicno taj njegov izraz se teze izgovara nego original al ajd shvati ti njihovu logiku :roll:

Ivan papagajise, ponavlja sve sto cuje
nekad su to cele reci, nekad samo dva slova
baba i deda mu stalno pricaju, pevaju citaju, i sad ima neku slikovnicu koji lista i prepoznaje
'bube', a to su u stvari stope u pesku, al je njemu deda objasnio da su to 'bube', c'et -cvet, ba-balon,
tata ga na ucio da posle njegovog 'navijackog' tapsanja, on kaze 'z'ezda' bez obzira sto mama navija za onaj drugi tim
sakrije se iza zavese i kaze 'gde ci', sidje sa kreveta uz 'opa bato' trazi da jede 'ananu'...brblja
baba, deda, mama, tata, i stalno zove bata, bata,,,ne znam sta li hoce..:whistling:
i na pitanje sta pije deda, odgovara 'kavu'
i naravno sve one varijante pametna glava, gde zeka pije vodu i tako to je savladao...
al je smesan sto kad ga pitas jedno, on krene da pokaze sve sto zna, redom :)

Irina za sebe kaze ti umesto ja
pre neko vece je pokazala prstom na nekog medu i pitala "ko je ovo?"
ja naravno nisam cula to kako treba(tj. nisam sigurna jel rekla il ne), al srecom tu su bile jos 3 osobe koje su cule isto to pa znam da je stvarno rekla

Back