Deca 1-3 godine (toddlers)

Ja sam za onu varijantu "Sta majmun vidi to majmun radi" :-D pola godine sam mu na silu koliko-toliko prala zube i onda sam pukla dva dana sam ga zaredom vodila samnom kad sam ih ja prala, pokazivala mu sta radim i pricala mu da bi bukvalno preko noci krenuo bez problema da pere zube, sad imam drugi problem cim udjemo u kupatilo odmah se hvata za cetkicu i ako ga vodim samo ruke da mu operem, tako da dnevno pere bar 5x zube

sa 6 meseci je dobio svoju prvu cetkicu, i bio je odusevljen kada bi mu ih prali..cim vidi cetkicu zeva .. a do tada smo ga stalno sa sobom vodili da nas gleda kako peremo zube.. tacnije nisam od njega u wc mogla kada bih bila sama sa njim(sto je bilo cesto) pa je spontano muka ispala isplativa :D
a onda je dosao period oko 2ge godine kada je bukvalno trazio 10 puta dnevno " da peje bebe ube" " hoce da mama ceku patu , patu patu ubiiiii"

Otvaramo novu temu na koju su dobrodosle mame (i tate) se klincima od 1-3 godine

:hvala:

..hvala, ija, i za temu i za prevod, kome je potreban, tekst je sasvim ok za male necejede.. :P

..ja imam suprotan problem, nama sva hrana mora da stoji van vidokruga i narochto dometa :lol: , ne mislim na slatkishe i slichno vec na bukvalno sve shto je jestivo,
a jaksha je u stanju da sa svakim ko stize kuci i seda da rucha (nazalost, retko se okupimo za stolom, posao, srednja shkola, osnovna shkola)
sedne i jede ponovo :lol: pri chemu je prvi ruchao, oko tri, a posle poslednjeg dodatka ruchku oko shest - za sat vremena vechera, bez zabushavanja.. :D
..moja je obaveza da takav apetit zadovoljim pametnim stvarima, a rupe popunjavam vocem, svezim povrcem, biranim kupovnim i osmishljenim domacim poslasticama.. :lol:

..kvinsi, ako ti najesen bude bio potreban neki savet - tu sam, bozezdravlja.. :rotf:

Čemu ovo u zagradi? Je l' ovo britanski ili srpski (ex-yu) forum?

..chim bude predlozena odgovarajuca rech na srpskom jeziku, rado cu je koristiti,
u medjuvremenu koristimo onu koju imamo.. :)
..uostalom, ceo pdf na ovom "ex-yu forumu", kako ga ti dozivljavash, zove se Tinejdzeri, kako to nikome ne bode ochi..? :)

sta je ikice, dosla da spamujes temu:zcepanje:
ako su mogle one nama, i mi cemo njima:mrgreen:

..samo vi navracajte, na korak ste od naslova, a dobro je osloboditi temu 0-6 za nove male mrve i njihove mame.. :heart: :)

..jaksha pere zube svako veche, kad mu ja pomazem prvo sam, a posle "mama popravi",
a kad mu tata pomaze onda prvo tata "opere malo" (chitaj - sve), a on se posle igra i riba sam..
..pocheli smo negde sa godinu i po, jesenas..
..na kraju trchi kad tate ili mene da vidimo "blistave zube" i da dune da vidimo kako mirishu.. :heart:
..nema to josh neke svrhe preterane poshto posle pranja zuba pije mleko u krevetu, ali navika postoji,
desilo se da nas opominje da nismo oprali zube, ako stvarno zaboravimo ili pokushamo da ga smuljamo kad kasni na spavanje.. :rumenko:
..za sad ga drzi, nadam se da nece da mu dosadi brzo.. :)

..starija deca su pochela da peru zube - redovno - negde istovremeno :mrgreen:
kad je ona imala oko shest godina, a on oko dve..
..ona je ljubitelj slane i konkretne hrane, nikada nije volela 'lina, griz, pudinge, chokoladu :roll: a i dan danas joj se "neshto slatko" odnosi na chips ili smoki :think:
i nikakvih problema sa zubima nema vec 15 i kusur godina,
za razliku od sina koji je voleo slatkishe, ali ono shto je dotuklo njegove zube su bili sokovi, prirodni, 100%, bez shecera - koje je cevchio po ceo dan,
od prvog rodjendana na dalje.. :(
..meshala sam ih 1:1, pa 1:2, pa 1:3 sa vodom, da ne utuche bash litar dnevno, ali stalno oblivanje vocnim kiselinama i fruktozom su pokazali shtetu jako brzo,
u vidu cirkularnog karijesa koji je primecen josh pre drugog rodjendana, tako da je momak kao predshkolac imao 12 plombiranih zuba, od ukupno 20 kojih je imao.. :(
..sreca pa je voleo da mu zubarka prchka po ustima, prvi put smo ga odveli josh pre drugog rodjendana, inache bi bilo problema mnogo gorih..
..sad ima josh dve mlechne petice da promeni i konachno je doshao do stanja gde nema ni kvarova ni plombi, nigde vishe.. :klap:

Ja mislim da sam pogresila sto sam starijem detetu uopste davala sok, prvi put ga je probao sad pre neki mesec posle drugog rodjendana i stvarno mislim da sam pogresila jer po meni nema tu bas niceg pametnog, a bebi necu ni tad da ponudim, pice sokove kad odraste

...neka nece pametnica:)
...ja sam bas juce mojoj cerki savetovala da maloj ukine sokove, em su nezdravi, em je zasite
pa nije cudo sto dete nece da jede kako treba...juce je pojela celu jabuku i to onako grizla sama,
cak joj nisam ni ljustila....i rucalo dete normalno bez problema...ko bi jeo ako popije 250ml gustog i slatkog soka...

mi se igramo četkicom još odavno, a sad mogu reći da to počinje da liči na pranje zuba... Nidža je veliki imitator, skoro sve što radi prepoznajem gde je pokupio:) osim igranja njegovog naravno...

ima u DMu lep kompletić, 3 četkice, jedna onako kao buzdovan izgleda, gumena... druga gumena četkica i treća prava... i pasta za +6 meseci, pa se mi sa tim zezamo od 9. meseca...
sad pre nego što krene u vrtić plače i vraća se u kupatilo ako smo zaboravili da peremo zube:)

nego ja sve neću tamo na malim bebicama da davim (super što ste otvorile ovu temu!:klap:), a sve da vas pitam kad ste vi i KAKO?! prešli na nošu?
ja nikako sa tim da se uhvatim u koštac:lol:
od svih promena do sada, tu nekako nemam pojma šta da radim, a i ovo što znam nikako da primenim:rumenko:
sve valjda čekam da sam počne da traži da ide na nošu:confused:

u vrtiću ih stavljaju na nošu i kažu da se ne buni:eek:... tamo sa drugom decom sve može... al šta to vredi kad ga ja kući ne stavljam:rumenko:, tj. on nekad sam uzme nošu i sedne obučen, ali čim hoću da ga skinem, beži...
baš sam lenja za to:roll:

Ja mislim da sam pogresila sto sam starijem detetu uopste davala sok, prvi put ga je probao sad pre neki mesec posle drugog rodjendana i stvarno mislim da sam pogresila jer po meni nema tu bas niceg pametnog, a bebi necu ni tad da ponudim, pice sokove kad odraste

irina pije ponekad...evo sad u poslednjih par dana se zaredjalo
ali kupujemo nektar od breskve ovaj za nas velike...i sipamo pola vodu pola sok

najcesce pije cedjeno voce u zadnje vreme
a do skoro je pila uglavnom hippove cajeve pa smo skapirali da se ne isplati a i tada samo trazi caj i samo se naliva....uopste ne pije samo kada je zedna nego ko cisterna samo loche...popije celu kutiju za nedelju ili 10 dana :eek: jops joj ne pravim kako treba nego malo stedim na caju

Bas mi je drago da je otvorene teme i za nas sto ne spadamo u bas male bebe a nismo ni velika djeca ;-)
Mi se jos igramo a cetkicom, zube smo poceli prati sa oko godinu i po i jos ne koristimo pastu ali relativno dobro (uz nasu pomoc) ih oriba ujutru i uvece. medjutima veci problem imamo sa koristenjem nose, u planu mi je da mu za mjesec dva (cim bude toplo da se ne prehladi) skinem pelene ali za sada kad ga stavim da piski on piski ali nece sam traziti za kakanje je jos teze jer ako ne kaki za 5 sekundi ustaje i posle dodje samo da prijavi da mu promjenim pampers jer je "puj". Mnogo bi mi znacili neki prakticni i upotrebivi savjeti od mama koje su to vec pregurale. Stim da napominjem da idemo u obdaniste tako da mi je i to tesko uklopiti jer kad mu skinem pelene moracemo svi raditi kao tim.

Ja sam mog klinca upisala u vrtic i krece od septembra, taman cemo na leto skinuti pampers (nadam se) mada kod nas ne uslovljavaju da dete mora da bude bez pelena da bi se upisalo u vrtic

ne uslovljavaju ni kod nas moj je posao o obdaniste nismo imali ni 11 mjeseci, medjutim ovo ljeto punimo 2 godine i mislim da je stvarno vreme da skinemo pelene, oni ih vec tamo stavljaju na nosu onako kolektivno :-) tako da nemamo problema da sjednemo ali ako se ne obavi odmah nema da se priceka...

A za pelene necu nista da pricam vise, urekla sam ga prosli put.
Lepo je kakio svako jutro na nosu, onda je dobio proliv dva dana, nije mogao da zadrzi, kakio u pelenu i sad opet jovo-nanovo, muku mucimo, prestao da trazi. :(

:( pa kako si prvi put uspela da ga naviknes?

Irina vise uopste nece da sedi na nosi :(
nece pa to ti je, ne vredi....

novemberrrr,pomagaj :lol:
ti imas troje van pelene...davaj neke savete :lol:

nikodija i ja skidam pelenu skroz za mesec-mesec ipo pa sta bude
mada ona nece nista na nosi da radi,al nadam se da ce hteti kada skapira da nema pelene da upije :lol:

ta pelena mi je sada nocna mora :lol:
opsesija totalna

necu nju da opterecujem i gusim al ja u sebi 100 na sat planiram sta cu i kako cu i sve moguce scenarije sam zamisljala :lol:
malo sam odlepila u nedostatku hobija :think:

:( pa kako si prvi put uspela da ga naviknes?

Irina vise uopste nece da sedi na nosi :(
nece pa to ti je, ne vredi....

novemberrrr,pomagaj :lol:
ti imas troje van pelene...davaj neke savete :lol:

Nekako se sam navikao, sam kad kaki, piski u pelenu sve vreme.
On od rodjenja nije trpeo kaku u peleni, alarmira kao vatrogasna sirena, mora iste sekunde da se pere.
Kupili smo nosu davno, kad je imao 9 meseci, samo je bila tu i igrao se sa njom.
Kad sam primetila da je poceo da ide na isto mesto da kaki, u spavacu sobu kod prozora, onda sam isla za njim i stavljala ga i pricala kao papagaj...
Vrlo brzo je poceo sam da govori:"Guza kaki" kad hoce, a i imao je red, svako jutro posle mleka, a pre dorucka.
Sad se ne zna vise kad ce.
Taj proliv nam je pokvario sve, valjda se uplasio, mozda ni ja nisam dobro reagovala, pustila sam ga da ta dva dana kaki u pelenu bez pominjanja nose.
Mislila sam da nema svrhe kad je jadan imao po 4-5 stolica dnevno, kao sta sad kad ne moze da zadrzi.
Ne znam, nadam se da ce se opet srediti samo od sebe.

ne znam da li radim pravu stvar, al ja Ivanu ponekad dam popodne da popije kao sokic onu vodu u kojoj sam kuvala jabuku npr za dorucak
kontam da mu to dodje kao kompot
a i nije toliko slatko kao sokovi ovi kontam

a za nosu nemam savet :)
moja snajka se namucila sa Pavlom, tek skoro je batalio da kaki u gace (posto mu je skinula pelene,ne bi li trazio)
sad vice "boli me guza, ocu da kakiiiiiim"

Poslednja izmena:
kris ubedjena sam da ce se srediti opet....videces :)

da snezo...skinucu preko dana a uvece cu joj stavljati
u vreme dnevnog spavanja u pocetku cu da stavljam a ako bude bila suva neko vreme, i to cu skinuti samo cu ispod stavljati podlogu onu upijajucu
sada ima 20 meseci punih...
*** probacu pa sta bude
ako vidim da ne ide...sta da radim

Back