Deca 1-3 godine (toddlers)

Nekako se sam navikao, sam kad kaki, piski u pelenu sve vreme.
On od rodjenja nije trpeo kaku u peleni, alarmira kao vatrogasna sirena, mora iste sekunde da se pere.
Kupili smo nosu davno, kad je imao 9 meseci, samo je bila tu i igrao se sa njom.
Kad sam primetila da je poceo da ide na isto mesto da kaki, u spavacu sobu kod prozora, onda sam isla za njim i stavljala ga i pricala kao papagaj...
Vrlo brzo je poceo sam da govori:"Guza kaki" kad hoce, a i imao je red, svako jutro posle mleka, a pre dorucka.
Sad se ne zna vise kad ce.
Taj proliv nam je pokvario sve, valjda se uplasio, mozda ni ja nisam dobro reagovala, pustila sam ga da ta dva dana kaki u pelenu bez pominjanja nose.
Mislila sam da nema svrhe kad je jadan imao po 4-5 stolica dnevno, kao sta sad kad ne moze da zadrzi.
Ne znam, nadam se da ce se opet srediti samo od sebe.

vidiš, nisam znala da ovo iskoristim, i on uvek ide između prozora i kreveca da kaki... sad ću da ga hvatam... Hvala kis:cmok2:
mene jedna drugarica još davno nešto naplašila sa tim periodom... kaže morala noću da se budi, da mu nudi nošu:eek:

irina u sred neke akcije samo stane,malo se nagne na napred i sva se uozbilji...pa posle kad zavrsi drzi rukom pozadi pelenu i nesto brblja pa nekad ode do vrata od kupatila i trazi da udjemo posto su tamo pelene :lol:

ali nikad ne kaki u isto vreme tako da ne mogu da je ulovim...dok je vidim vec je kasno
par puta sam uspela da je navatam na vreme al sam je prekinula pa onda nije ni kakila...tek nekoliko sati kasnije

...mi "gospodjicu" stavljamo na nosu ujutro posle mleka...sedi tako umotana u cebence
gleda crtani i sve lepo obavi....i retko se desi da ne kaki u nosu kad je redovno tavljamo na nju,
cim se iz nekog razloga to preskoci, malo se pogubi red, prodje par dana pa opet sve ok...
...samo ih treba stavljati u isto vreme, brzo se to sve uredi...i ona ce cim otopli bez pelena,
pa se nadamo da ce do zime skroz da prestane da ih koristi....

a vi ste Affro baš dosta mlađi od nas...

pisala sam već ispred, meni od svih "uvođenja" ovo nešto najteže pada, čini mi se komplikovano mnogo...

..ona je 1.12. napunila godinu, i tek je pre dva meseca cerka pocela uredno da je stavlja na nosu, a po meni je to kasno,
ja sam svoju decu stavljala cim su mogle da sede, verovatno sto sam ja koristila platnene pelene i htela sam sto pre da ih
se resim, i one su meni vec preko dana bile bez pelena samo su ih nosile nocu, a ova mala ce mozda do sledeceg rodjendana
tek skinuti pelenu skroz, to su te prednosti i mane pampersa...:)
..oni u vrticu sve nekako lakse i brze prihvataju nego kod kuce (moje su rano krenule mozda i to ima neke veze), ali pitaj
vaspitacicu kad ih od prilike stavljaju na nosu, koje je to vreme, pa ti onda isto to radi vikendom kod kuce...probaj da uhvatis
taj neki ritam...
...lakse je nego sto mislis, a svi imamo strahove....

evo sad sam probala da ga stavim, pobeže odmah...

tako je i moja mama Affro nas, odavno mi ona pominje nošu, a ja sve tako...
ujutru kaki obavezno, a preko dana nisam neku pravilnost uočila...
malo sam se opustila jer vidim da i druga, starija deca nose pampers dosta dugo...

evo sad sam probala da ga stavim, pobeže odmah...

tako je i moja mama Affro nas, odavno mi ona pominje nošu, a ja sve tako...
ujutru kaki obavezno, a preko dana nisam neku pravilnost uočila...
malo sam se opustila jer vidim da i druga, starija deca nose pampers dosta dugo...

..nose zato sto su suvi do tela sto bi rekla jedna baka, a tako se i meni cini...
..inace znam decaka koji je imao pune 4 godine i dalje je nosio pelene, pitam ja njega
kako te nije sramota i kako ti nije gadno ti si vec veliki decko, kaze sta se ti mesas nije tvoj pos'o...
..nisam znala sta bih rekla, a mama stoji i cuti nista ne kometrarise, mozda se i ona pitala sta se
ja mesam, a mozda joj je bilo neprijatno, nikad necu saznati:lol:
...da pa predpostavljam da smo tvoja mmama i ja negde generacija, ili smo bar rodile vas kad nije
bilo pampersa..pa smo zurile da se resimo ispiranja ukakanih pelena i izvlacenja fleka iz njih, e
to je bila muka...ni da ih bacis, ni da ih onako grozne siris na zicu, jer se to ne moze oprati kako
valja kad deca vec sve jedu...
...nasa malena samo jednom dnevno kaki, jedino se sve poremeti kad joj neki zubici izbijaju, e
onda tu nema reda, i uglavnom je tad jako retko i neprijatno i njoj i onom ko je presvlaci:(

..jaksha pije mleko u krevetu kad se probudi i odmah posle toga u pidzami kaki na noshu..
..posle dnevnog spavanja takodje..
..uz to, kaki bar josh jednom a nekad i dva puta u toku dana, to lovimo da nam kaze i nekad kaze a nekad dodje da prijavi da je gotovo.. :roll:
..ne grdim ga ali ga ni ne hvalim posebno, ako se zezne kazem mu da sledeci put trazi noshu i to je to..
..nekada je danima sve ok, pa zaredja par dana bzvz.. :confused:
..ne trazi da pishki, ali ja mu ponudim na svakih npr 2 sata i obichno pishki..mada vidim po peleni da ima i pish***** izmedju toga.. :)
..starije sam pochela da stavljam negde izmedju 18 i 20 meseci, rodjeni su krajem leta i pochetkom jeseni pa je tako bilo zgodno (toplo)..
..ukapirali su zapar nedelja, za oko mesec i po dana smo skinuli i dnevne i nocne pelene..
..jakshi je malo nezgodno vreme, ali chim se ustali toplo skinucemo dnevne pa cemo da vidimo kako mu se to svidja.. :)

..toplo vreme ne chekam da se ne prehlade, nece biti mokri ni dva minuta pored mene, nego da se brze sushe shto stvari, shto oribani delovi tepiha.. :roll:

November, sta ja sad da radim? Cini mi se da ce teze ici sad nego da nije ni koristio nosu... Mislim da se on malo uplasio od tog proliva, virus je neki bio, pretpostavljam da ga je i stomacic boleo i da mu je sve to oko ka***** bilo jako neprijatno. Da forsiram ili da cekam da malo zaboravi?

November, sta ja sad da radim? Cini mi se da ce teze ici sad nego da nije ni koristio nosu... Mislim da se on malo uplasio od tog proliva, virus je neki bio, pretpostavljam da ga je i stomacic boleo i da mu je sve to oko ka***** bilo jako neprijatno. Da forsiram ili da cekam da malo zaboravi?

..ponudi mu svako jutro, kis..nemoj da ga pitash jel hoce, kazi mu "evo nosha da kakish", ako bar sedne super je,
ako sedi i ne uradi nishta - opet super..
..ako nece ni da sedne, kazi mu da trazi sam kad bude hteo i ostavi je negde na vidnom mestu..
..moguce je da ce biti problema, ali kad vidi da se ti ne uznemiravash oko toga, zaboravice..
..kao i sa vecinom stvari, bitno je da ne ukapiraju da nam je bitno.. :)

ahahha egipcanski na indijski ;-D najtazije iskustvo imam do drugarice ciji klinac ima 28 mes pre par dana su skinuli pelene takos to je vaspitacica iz vrtica rekla mami da joj je dete apsolutno spremno za to, ona je bila skepticna, ali su probali. Prvi dan se malisa 3x upiskio, drugi dan jednom a treci i nadalje uopste. kaze da ga je prvi dan cesto nudila da piski da bi on vec drugi dan cupkao ispred wc kad bi mu se pripiskilo

ja sam opet cula da kad se skidaju pelene najbolje je odmah skinuti i danju i nocu, samo posle podne malo umanjiti tecnost, kao upiskice se koji put ali posto djeca nevole da su mokra brzo ce prestati.
Neznam i ja sam se bas opteretila sa skidanjem pelena, mi sa koji dan punimo 22 mjeseca i stvarno mislim da bi bilo vreme da prestanemo sa pelenama, kod nas je jos jedan problem nemamo tacno vreme kad kakimo to moze biti bilo kad u toku dana nekad ujutru cim ustane, nekad kasnije a ponekad i nekoliko puta u toku dana.
Neznam jos kako cu to uspjeti ali moramo skinuti pelene pre nego sto dodje beba :-)

aaaaa Nikodija :klap:, nisam ukapirala da si trudna!:klap:

mi u nedelju napunili 22 meseca... ušli u 23. što bi rekli:lol:

hvala na savetima za nošu, ali ja lenja ponovo ništa ne preduzimam...

jutros ga nismo odveli u vrtić, nešto je noćas kašljao nenormalno, onako suvo, povratio od naprezanja:(
davala mu sirup belog sleza i stavljala tople obloge na grudi, mislili smo namučio se, ima da prespava dan... kad on evo ga, ustao kao za vrtić, rančić na leđa, seo u kolica i plače da ide, vuče mm da gura kolica
ne znam šta li mu je to noćas bilo, sad sve najnormalnije...:D

..ponudi mu svako jutro, kis..nemoj da ga pitash jel hoce, kazi mu "evo nosha da kakish", ako bar sedne super je,
ako sedi i ne uradi nishta - opet super..
..ako nece ni da sedne, kazi mu da trazi sam kad bude hteo i ostavi je negde na vidnom mestu..
..moguce je da ce biti problema, ali kad vidi da se ti ne uznemiravash oko toga, zaboravice..
..kao i sa vecinom stvari, bitno je da ne ukapiraju da nam je bitno.. :)

Hvala! :)
Dala sam mu jutros, nije hteo ni da sedne, al' dobro, sinoc je kakio pred spavanje, ne verujem da bi nesto uradio sad, on kaki jednom dnevno.
Opet cu mu dati popodne posle dremke, pa da vidimo.

jutros ga nismo odveli u vrtić, nešto je noćas kašljao nenormalno, onako suvo, povratio od naprezanja:(
davala mu sirup belog sleza i stavljala tople obloge na grudi, mislili smo namučio se, ima da prespava dan... kad on evo ga, ustao kao za vrtić, rančić na leđa, seo u kolica i plače da ide, vuče mm da gura kolica
Naucice u vrticu, verovatno brze nego sto bi sam kod kuce jer ovako gleda sta rade druga deca.
Moj ne ide u vrtic, osudjen je na ono sto ga ja ucim, zato se nerviram.

Naucice u vrticu, verovatno brze nego sto bi sam kod kuce jer ovako gleda sta rade druga deca.
Moj ne ide u vrtic, osudjen je na ono sto ga ja ucim, zato se nerviram.

iskreno neznam sta je gore.. kod nas u vrticu oni imaju neki svoj ritam po meni prespor imam utisak da sam sa njim kod kuce mi bi to mnogo jednostavnije naucili, neznam mozda samo umisljam jer mi strasno nedostaje a mora se raditi :-) uzivaj sa svojim zlatom a naucice valda brzo nisu ni nasa djeca mimo svjeta :-)

znaci oko mjesac dana te stariji :-) za kasalj je dobro (ako ti dopusti) na pelenu stavis rakije pa po tome meda i to privijes na vrat, danju ces to tesko uspjeti ali ja mog prevarim pa mu kad zaspi (a ja sam naravno budna jer se bojim bilo sta da ima oko vrata kad spava) stavim malo i pomogne mu. A djeca su zilavija nego sto mi mislimo i mene moj cesto iznenadi nekim svojim postupcima, sve mislim jos je beba a onda me ostavi bez teksta.

pa da ali ako skinemo odmah i nocu....bice mokra
mada ona nocu sada piski jednom izgleda...ujutru joj pelena uopste nije puna
al opet...
bio bi potop jer ona rano ujutru predje kod nas u krevt pa spava sa nama jos 2-3 sata
i to moramo da izbacimo
nekad i ne predje...a cesto ne bi ni presla nego ja onako bunovna,kada ona nesto stenje ili zakuka ja je po navici prebacim a skoro da i ne znam da sam je prebacila...ako primetim onda me mrzi da je opet dizem i vracam u krevetac pa je ostavim kod nas :rumenko:

Back