Deca 1-3 godine (toddlers)

Mi danas isli da izaberemo vaspitacicu za vrtic pa upisali u listu zelja.
Meni sveki cuvala klinca dok sam radila i trudnovala na poslu radila sam do 8 mes a vratila sam se dva meseca ranije sa prvog porodiljskog.
Ja sam katastrofa sto se tice starijeg deteta i nocnog spavanja ako se i probudi ja samo kazem Shhhhh glava dole spavanje i ne dajem 5 para, mislim ako je sve ok ako dete nije bolesno.
Otvorili smo sezonu kratkih rukava i pantalona zvanicno od juce.
Resila sam da sutra za prvi maj psoto nigde ne idemo da glancam kucu, sad ce slava krajem maja, pa valja proslaviti praznik rada kako dolikuje.

Odes onako 'peske' na temu, ne kliknes na 'podesavanja' i vidis da li su ljudi pisali...:lol: odnosno zene pisale, pardon
tako sam ja provalila,
i Kutak za trudnice sam ukinula
to kad idem preko telefona, debeli mi prsti pa kliknem 'ukini pracenje' umesto strane...

e Jexy draga, ja tako uvek pešaka ulazim na forum...:) ni ne vidim ta podešavanja...
Videla sam slike sa krštenja:super:

:zag: za vas dvoje

ma ne vredi da joj mazem desni....rastu joj petice i ne da mi da joj namazem...a i ne deluje...svejedno kuka i place u snu
pomogne joj paracetamol
pa onda ja njoj to dajem kada ne mogu da izdrzim vise...recimo svaku cetvrtu,petu noc,.....da malo odmorim pa opet u krug...jer ne valja stalno da se daje
i tako...
a sto je najgore,jos se ne vidi skoro nista...cini mi se da su se desni prosirile u donjem delu, ali dok zub ne izadje,ako bude kao sa cetvorkama... :rida:
mozda sam trebala da joj ostavim onu ogrlicu :(
al sad da je opet kupujem zbog 4 zuba...
i kaka joj je u haosu.,...ojede se ako se istog trena ne presvuce...
sve isto kao sa cetvorksama....osim sto sada i sve zivo gura u usta i zvace ko luda

Imate li mozda predloge za rucak za male izbirljivce?! Cera je na tatu, sa njom nikada nismo imali problema sa klopom , ali sinak je povukao na mene ( mislim da moja mama sada likuje :zcepanje:, ali bar to radi u sebi ). Momak je drndav za klopu oduvek, a sad je postalo katastrofalno.
Ziveo bi na mleku i sendvicima. Voce i povrce ni da cuje. Vockice mu onda uvalim sa mlekom kao frape pa tako prolazi bez problema, ali za povrce nemam jos resenje :(.
A da, dodatna otezavajuca okolnost je sto ne dzvoljava da se hrani, vec iskljucivo hoce sam prsticima da jede. Jedino sto prolazi ( ali to je svaki 3-4 dan ) jeste da mu napravim cuftice a tu umiksam i meso i povrce, pa tako proprzim u obliku kuglice i to onda nesto pojede. Ma muka :( Pocela sam a mu dajem uvece ono mleko za bebe, 2+ godine i ako nikada to nije pio formulu. Mislim, bar tako da umese neke vitamine. Bez ideja sam, ima li neko resenje, kako ste se vi izborile sa tim?

Ja sam se uvek povodila onom parolom koliko pojede pojeo je.. ima 5 obroka izmedju nema gurkanja ni nudkanja.. pusti ga da jede sam moj tako najvise pojede, do duse on ima vec skoro 3ipo i odavno sam jede sve i sa kasikom i viljuskom, hoce i da sece nozem (tu ti je muka :D )
ako vidi da se ti uzbudjujes namerno ce jos vise izvoljevati.. vidi sigurno ima neka povrcka koju voli, nudi mu vise salata sada kada je lepo vreme.. neka gricka svezu sargarepu, iseces na kolutice , bice mu zanimljivo.. kupus isto, ruckaj i ti sa njim.. i uvek mmm kako je lepo al na nacin da ispadne da se njemu ne obracas..
moj je imao period kada nije hteo da zvace pa smo sitne komadice do godinu ipo dana muljali po ustima.. kada sam provalila da voli da jede testeninu pa mojoj sreci nije bilo kraja.. tu stvarno mozes sve da kombinujes , razne soseve sa povrcem i sosom od paradajza ili beli sos sa pavlakom..
znam da ti je nekada smor da ga gledas kako mrljavi sat vremena i da bi ga ti brze nahranila, ali jednostavno mora i to da prodje.. meni deluje da ti je dete vrlo samostalno i nemoj to da mu sputavas.. pusti ga neka uziva prsticima tako je najsladje :cmok2:

Eh Natasa, mi obroke imamo dok ne dodje vreme rucka, jer do tada dobije ono sto kao voli. Od rucka do spavanja-ludnica. Tanjir sa ruckom stoji, pa ako se on smiluje da ubaci nesto u usta to je to. Da ga drzim na stolici i hranim, nema sanse, niti hoce da sedi u stolici niti da jede. Posle vockica ( frapea koji ne negde oko 13 h ne dobije vise nista da klopa osim tog kuvanog sto stoji na stolu ( ili kad nas cerka zezne pa mu ona da nesto ).
Ali on je stvarno neverovatan za klopu, sva hrana treba da mu prodje "testove", ako mu se "na oko" ne svidi to nema sanse da mu pridje ustima uopste, posle sledi "na dodir", tj ako mu se ne svidi pod prstima-nista od klope. ..i tako dok nesto uopste stigne do usta...:dash:

Daleko smo od sputavanja, vlada siroka demokratija ali ni to ne pomaze da nesto pojede. Ostaje mi samo da mu od ujutro tutkam samo povrce i da mu ne dajem nista drugo, nego se sve plasim da je u stanju i danima nista da ne jede :think:

Poslednja izmena:
Zaradili smo prvog krpelja :( bili u hitnoj dr mu odmah izvadio i da mu sirup hemomicin al ne radi nijedna apoteka, i da se sutra javimo pedijatru da mu pogleda mesto uboda

:sad2: uff.. ja se bas bojim krpelja jer i ovaj moj voli da se muva po travi.. prvo sam sizela zbog psa sada i zbog njeg:sad2: :dash:
al njoj stavim preparat i mirna sam, ne znam da li ima nesto za malce sto moze da se macka protiv krpelja..

Eh Natasa, mi obroke imamo dok ne dodje vreme rucka, jer do tada dobije ono sto kao voli. Od rucka do spavanja-ludnica. Tanjir sa ruckom stoji, pa ako se on smiluje da ubaci nesto u usta to je to. Da ga drzim na stolici i hranim, nema sanse, niti hoce da sedi u stolici niti da jede. Posle vockica ( frapea koji ne negde oko 13 h ne dobije vise nista da klopa osim tog kuvanog sto stoji na stolu ( ili kad nas cerka zezne pa mu ona da nesto ).
Ali on je stvarno neverovatan za klopu, sva hrana treba da mu prodje "testove", ako mu se "na oko" ne svidi to nema sanse da mu pridje ustima uopste, posle sledi "na dodir", tj ako mu se ne svidi pod prstima-nista od klope. ..i tako dok nesto uopste stigne do usta...:dash:

Daleko smo od sputavanja, vlada siroka demokratija ali ni to ne pomaze da nesto pojede. Ostaje mi samo da mu od ujutro tutkam samo povrce i da mu ne dajem nista drugo, nego se sve plasim da je u stanju i danima nista da ne jede :think:

ne znam da li imas onu "hranilicu" ili sedi u obicnoj stolici.. ja sam alekseja u pocetku jedino uspevala da nateram da jede u toj hranilici od trenutka kada je prohodao, sada sedi na nasoj stolici i cim zavrsi i ako u tanjiru ima jos hrane on ustaje i odlazi ... a ja sklonim to nema sanse da ostaje da se vuce do rucka da bi on imao opciju da ako ogladni guza moze da gricne nesto... probaj da obrok ogranicis na pola sata max posle toga mrdaj sve i budi cvrsta, nece umreti od gladi sigurno, a kada guza ogladni ima da ruca sve.. cak i male kolicine su pun pogodak za male izbirljivce...
moja mama ludi zbog takvog mog rezima, ali mene glava ne boli zbog njegovog jela...

joj Mico... a ja se nisam setila ni da ga pregledam, a 2 dana smo proveli u šumi, na travi!:( Sad mi dođe da odem do vrtića!

nikad nisam videla kako to izgleda... Mico, jel se to mesto zacrveni, mislim jel se lako uoči?

erujem da bi primetila da se cese. ne znam da li moze da se zacrveni...moja deca do sada nisu nikad imala, ali vidjala sam kod drugih ljudi. nije bilo crvenila....ali odmah se reagovalo...mislim da bi primetila ili ti ili dete jer do sada bi se verovatno dosta uvecao pa bi smetao detetu. prijateljica bas za praznik skinula maloj krpelja sa noge koji se jos nije zakacio.

ako je krpelj zarazen bio mesto oko uboda ce da bude crveno...napravi se kao neki crveni krug okolo
po tome znas dal je nesto ili nije
mislim da nema potrebe trovati dete hemomicinom dok se ne vidi kakvo je mesto uboda
kako tako olako daju antibiotike...strasno

mislim nisam lekar ali sa krpeljima...da kazem da imam kao neko iskustvo jer sam okruzena njima ceo zivot zbog pasa i mnogo vremena provedenog u prirodi a i sama sam bila ujedena par puta
vade se tako sto se okrecu suprotno od kazaljke na satu ....onda samo ispadnu i nema bojazni da ce glava da ostane

ne znam da li imas onu "hranilicu" ili sedi u obicnoj stolici.. ja sam alekseja u pocetku jedino uspevala da nateram da jede u toj hranilici od trenutka kada je prohodao, sada sedi na nasoj stolici i cim zavrsi i ako u tanjiru ima jos hrane on ustaje i odlazi ... a ja sklonim to nema sanse da ostaje da se vuce do rucka da bi on imao opciju da ako ogladni guza moze da gricne nesto... probaj da obrok ogranicis na pola sata max posle toga mrdaj sve i budi cvrsta, nece umreti od gladi sigurno, a kada guza ogladni ima da ruca sve.. cak i male kolicine su pun pogodak za male izbirljivce...
moja mama ludi zbog takvog mog rezima, ali mene glava ne boli zbog njegovog jela...

Imamo nesto poput hranilice, drveno je i "raste" sa detetom, dakle koriste se kao i one hranilice kod nas a mozemo i mi matori da sedimo na tome.Posluzavnik sa toga smo skinuli jer momku to sluzi ko odskocna daska:D On je mali Hudini, niti jedan kais ga ne moze zadrzati ako odluci da izadje ( probala vise puta, zbog mog inata dva puta je tresnuo na pod iz stolice -izvukao se u sekundi dok sam ja okrenula glavu )
Ma ja taj rezim sprovodim sa cerko, al sa ovim malim to nikako ne funkcionise :confused:

U svakom slucaju vama Natasa jedan veliki :cmok2:

Milice, kako ste sada?

Poslednja izmena:
:worth::worth::worth: onome ko je dao onaj savet za margarin!

negde oko 4 je u punom trku lupio u radijator, prolomilo se, mislila sam polomio je nešto:sad2::sad2::sad2:
brzo čelo pod česmu, pa odmah taj margarin... ima razderotinu od 3 cm, ali nije išla krv iz nje:dontunderstand: tek dosta kasnije počela vrlo malo da krvari:sad2:
izletala odmah čvoruga, ali evo sad je nema, samo ta crvena pruga ostala. Mislim da nije bilo margarina da bi se nadulo samo tako!

On je posle 15 minuta nastavio da trči, jeo posle, sve normalno, samo mu je čelo da ne smeš da pogledaš... Ne znam da l sam pogrešila što nismo do dr otišli...
Sami nas dvoje kući, uf uvek se tako namesti.
e ovo stvarno skrati život!

Back