De administrando imperio

Je li? Ako je apsolutno nebitno, zašto se onda Šargić hvata toga? Bavi se nebitnim stvarima u pokušaju odbrane zamisli da bi DAI morao biti falsifikat nastao znatno kasnije? :ceka:

Žalim slučaj. Lista adresa za strane vladare — iz vizanijske literature Porfirogenitove epohe:

Pogledajte prilog 1287004

:)
Jel to ono uputstvo kako poslati pismo kralju Zahumljana, kralju Trebinjana i kralju Rečana?
:zstidljivko:

Jel to ono uputstvo kako poslati pismo kralju Zahumljana, kralju Trebinjana i kralju Rečana?
:zstidljivko:

Ne kralju, nego arhontu.

Ako čak ni to nije dovoljno (pošto ti stalno ubacuješ kako samo, gde još, daj, itd.), evo da te i preduhitrim, pre nego što zatražiš još malo, evo ti i Životopisa cara Vasilija I Makedonca. Glava br. 52:

52glavaVB.jpg

54. glava
54glavaVB.jpg

Još jedan vizantijski pisani izvor Porfirogenitove epohe, u kojem se vidi lepo epentetsko -lj- u srpskom etnonimu. :)

Poslednja izmena:
Ne kralju, nego arhontu.
Važi. z:poz:

Još jedan vizantijski izvor Porfirogenitove epohe, u kojem se vidi lepo epentetsko -lj- u srpskom etnonimu. :)
E to ti jedan od Teofanovih nastavljača, peti po redu..z:mrgreen: Samo problem je u tome što je ovaj nastavljač, odnosno pisac pete knjigi zapravo opet Porfirogenit.

Tako da dragi Slavene nema nigde oblika SerbLoi osim kod Porfirogenita. Naravno ne kod pravog, već ekipa koja je dopisivala uzela je nekoliko dela iz Porfirogenitovog opusa pa ih je malo dopisnucnula........z:mrgreen:

Tako da dragi Slavene nema nigde oblika SerbLoi osim kod Porfirogenita. Naravno ne kod pravog, već ekipa koja je dopisivala uzela je nekoliko dela iz Porfirogenitovog opusa pa ih je malo dopisnucnula........z:mrgreen:

Imaš u tom rezonovanju jedan vrlo krupni problem, koji ti je postavlje mnogo puta do sada, a ti se nikada nisi čak ni potrudio da daš nekakav odgovor. Naime, dok je Spis o narodima bio poprilično nepoznato i u malo rukopisa očuvano delo, to slučaj nije sa druga dva izvora, koji su bili nebrojeno puta do tada prepisivani i preštampavani. I tu ima jedna vrlo krupna nelogičnost sa kojom ti nikako ne uspevaš da se izboriš. Mavro Orbini:

Orbini1.jpg

SlavenaKr.jpg

Ako je DAI falsifikovan početkom XVII st., kako vi tvrdite, i to sa ciljem da se razlikuju Hrvati od Srba, a ti dodaješ i da se izmisli celi ovaj niz zasebnih zemalja, kakve to logike ima ako se zna da su druga dva pomenuta izvora bila poznata i značajno pre 1611. godine? Eto ti i kod Orbinija, doslovno, dotične rečenice. :lol:

Važi. z:poz:

E to ti jedan od Teofanovih nastavljača, peti po redu..z:mrgreen: Samo problem je u tome što je ovaj nastavljač, odnosno pisac pete knjigi zapravo opet Porfirogenit.

Tražio si vizantijske izvore Porfirogenitove epohe. Pokazao sam ti sveukupno tri:
* Spis o narodima
* Lista adresa stranim vladarima
* Biografija cara Vasilija I

Sva tri izvora su međusobno komplementarna; svi sadrže epentetsko -lj- u srpskom etnonimu.

U vizantijskoj literaturi Porfiriogenitove epohe nema ovog oblika.

A sad mi ti postavi popis vizantijskih izvora Porfirogenitove epohe o Srbima u kojima nema epentetskog lj u srpskom etnonimu. Izvoli. Čekam. :ceka:

Vizantijski pisci te epohe su koristili oblik imena bez slova L.

Evo, i ovde si ponovio da su vizantijski pisci Porfirogenitove epohe koristili drugačiji oblik srpskog etnonima. Pa, daj da vidimo.

Poslednja izmena:
Tražio si vizantijske izvore Porfirogenitove epohe. Pokazao sam ti sveukupno tri:
* Spis o narodima
* Lista adresa stranim vladarima
* Biografija cara Vasilija I
Sve ovo je pisao jedan čovek, Porfirogenit, objasnio sam ti dvocifreni broj puta. I sada ne znam da li krećeš u trolovanje opet, mada si malo korigovao ponašanje na bolje u zadnje vreme.

Orbini je spisak dalmatinskih plemena prepisao iz drugog izvora, ne iz Porfirogenita jer to nije ni mogao, zaista mi je čudno da ne znaš za taj podatak....:zroll:

Sve ovo je pisao jedan čovek, Porfirogenit, objasnio sam ti dvocifreni broj puta. I sada ne znam da li krećeš u trolovanje opet, mada si malo korigovao ponašanje na bolje u zadnje vreme.

Ček, ček, ček...znači, to je napisao car Konstantin VII Porfirogenit, a ekipa falsifikatora kroz vekove zaključno sa DAI početkom XVII veka, poznata kao pseudo-Porfirogenit? :D

Jesam li te dobro razumeo, maco? :lol:

Orbini je spisak dalmatinskih plemena prepisao iz drugog izvora, ne iz Porfirogenita jer to nije ni mogao, zaista mi je čudno da ne znaš za taj podatak....:zroll:

M a bre, potpuno je nebitno odakle je tačno prepisao, već je suština da je naveo ono za šta ti tvrdiš da je falsifikat XVII veka. :lol: I da, rečenica u citatu je iz Porfirogenitove epohe (iz biografije cara Vasilija I), ko god da je Orbiniju bio posrednik.

Znam da ti je popis navodnih falsifikata na tvom spisku za eliminaciju izvora za rani srednji vek prilično pozamašan; mislim da smo za sada došli do nekih 4-5; dodajemo li i Kraljevstvo Slovena spisu izvora koje treba eliminisati, sad kad je i ono nepovoljno jerbo se ne uklapa u tvoj narativ? :mrgreen:

Je li? Ako je apsolutno nebitno, zašto se onda Šargić hvata toga? Bavi se nebitnim stvarima u pokušaju odbrane zamisli da bi DAI morao biti falsifikat nastao znatno kasnije? :ceka:

Žalim slučaj. Lista adresa za strane vladare — iz vizanijske literature Porfirogenitove epohe:

Pogledajte prilog 1287004

:)

Ako nekog interesuje, ovo je iz rukopisa iz kraja X stoleća. Digitalizovano: https://digital.ub.uni-leipzig.de/mirador/index.php#bbe110ac-7dc5-464b-882a-f5b97d291712

Rukopis potiče iz vremena vlasti cara Nikifora II Foke (963-969).

Ako išta, prilično je zabavno posmatrati koliko samo eksponencijalno raste deluzija, poprimajući sve grandioznije razmere. :lol:

Ček, ček, ček...znači, to je napisao car Konstantin VII Porfirogenit, a ekipa falsifikatora kroz vekove zaključno sa DAI početkom XVII veka, poznata kao pseudo-Porfirogenit? :D
Ajde prevedi šta si ovde napisao
I da, rečenica u citatu je iz Porfirogenitove epohe (iz biografije cara Vasilija I), ko god da je Orbiniju bio posrednik.
Nije uzeto iz biografije cara Vasilija jer i ona je dopisana kasnije kao i ostala dva Porfirogentova dela koja si naveo.
Orbini je to uzeo iz jedinog izvora koji pominje dalmatinska plemena, nekih vek ipo nakon Porfirogenita, i zaista, opet se čudim tvom neznanju.... :zroll:

Opet ti. :roll:

Aleksandar Loma:

Pogledajte prilog 1286998

Je li se samo sprdaš ili šta?

Celi argument njegov zasniva se na tvrdnji da se oblik epententskim lj nastaje kasnije, tek u XIII stoleću. Ja ti ovde pokažem sve najstarije sačuvane dokumente; četiri smo prošli, vrlo jasno pobijajući ono što Šargić tvrdi...a ti postavljaš pitanje na osnovu čega?

Ispravni odgovor je: Šargić je na osnovu ničega iskonstruisao svoju tvrdnju.
Da, Loma je (ili štampar) pogrešio. Epenteza je L, a ne LJ.

Ajde prevedi šta si ovde napisao

Nije uzeto iz biografije cara Vasilija jer i ona je dopisana kasnije kao i ostala dva Porfirogentova dela koja si naveo.
Orbini je to uzeo iz jedinog izvora koji pominje dalmatinska plemena, nekih vek ipo nakon Porfirogenita, i zaista, opet se čudim tvom neznanju.... :zroll:

Aha. Znači, kada je taj tvoj pseudo-Porfirogenit falsifikovao sva tri (pošto vidimo da nije samo DAI isfalsifikovano, već su falsifikati navodno čak i DC i VB, pored već pozamašnog tvog spiska istorijskih izvora koje treba eliminisati) vizantijska izvora o Srbima iz Porfirogenitove epohe (pošto si odgovor izbegao da daš, možemo pretpostaviti da si priznao grešku tj. da nema :mrgreen:) on je zapravo falsifikat napravio od autentičnih vesti, nastalih svega vek i po nakon Porfirogenita?

Da, Loma je (ili štampar) pogrešio. Epenteza je L, a ne LJ.

Mitar Pešikan:

EpentetskoLj.jpg

Da prostiš, više verujem ovoj dvojici, odakle sam i preuzeo. No, kako god. Da li je uopšte bitno? Menja li nešto, ili se hvataš semantičkih stvari, da bi izbegao da komentarišeš Šargićevu tezu? :ceka:

Aha. Znači, kada je taj tvoj pseudo-Porfirogenit falsifikovao sva tri (pošto vidimo da nije samo DAI isfalsifikovano, već su falsifikati navodno čak i DC i VB) vizantijska izvora o Srbima iz Porfirogenitove epohe (pošto si odgovor izbegao da daš, možemo pretpostaviti da si priznao grešku tj. da nema :mrgreen:) on je zapravo falsifikat napravio od autentičnih vesti, nastalih svega vek i po nakon Porfirogenita?
Bravo genije, konačno kapiraš, biće nešto od tebe...:worth:

Ali za svoju suludu pričicu su koristili i mnoge druge izvore, pa šta misliš kako su kreirali hrvatsko kraljevstvo?

Aha. Znači, kada je taj tvoj pseudo-Porfirogenit falsifikovao sva tri (pošto vidimo da nije samo DAI isfalsifikovano, već su falsifikati navodno čak i DC i VB, pored već pozamašnog tvog spiska istorijskih izvora koje treba eliminisati) vizantijska izvora o Srbima iz Porfirogenitove epohe (pošto si odgovor izbegao da daš, možemo pretpostaviti da si priznao grešku tj. da nema :mrgreen:) on je zapravo falsifikat napravio od autentičnih vesti, nastalih svega vek i po nakon Porfirogenita?

Mitar Pešikan:

Pogledajte prilog 1287074

Da prostiš, više verujem ovoj dvojici, odakle sam i preuzeo. No, kako god. Da li je uopšte bitno? Menja li nešto, ili se hvataš semantičkih stvari, da bi izbegao da komentarišeš Šargićevu tezu? :ceka:
Neprecizni su, L je epentezno, pitaj Igora ili Lomu uživo. Tretiraju likove Srbin i Srbljin, pa aproksimiraju da je umetnuto LJ, a nije.

Aleluja.

:bravo:

Je li sad konačno jasno zašto je taj Šargićev argument neosnovan?
Jel tebi jasno da je između Ninoslava i prvovenčanog oko 2 decenije, čime si jaz između njega i uslovno "Porfirogenita" pomerio sa 280 na 260 godina, pri čemu se prvi grčki i latinski rukopis koji sadrži L u SerbLoi javlja u 17. veku - tj- 1611. :lol:

Slušaj, ja definitivno ne mogu da se oslonim na odsustvo argumentacije kao ti, ali svakoj novoj ideji dajem šansu.

Jel tebi jasno da je između Ninoslava i prvovenčanog oko 2 decenije, čime si jaz između njega i uslovno "Porfirogenita" pomerio sa 280 na 260 godina, pri čemu se prvi grčki i latinski rukopis koji sadrži L u SerbLoi javlja u 17. veku - tj- 1611. :lol:

Slušaj, ja definitivno ne mogu da se oslonim na odsustvo argumentacije kao ti, ali svakoj novoj ideji dajem šansu.

A koji su to Šargićevi argumenti?

Iz kog razloga se oslanjaš na njegovo odsustvo argumentacije?

Bitno mi je da potvrdiš da si ukapirao ovog trenutka a ne ranije, jer ako je to tačno onda sam stvarno zabrinut za tvoju inteligenciju.... z:mrgreen:

Iz nekog razloga se praviš lud, zato što je potpuno očigledno da sam se sprdao, opisujući potpuno nezasmislive i nerealne scenarije.

Dobro, ja to tvrdim.

Pa nije toliko bitno ko to tvrdi, zato što grešite i ti i on. Tragično je da si opet zaboravio nešto što smo besumočno razvlačili ovde bezbroj puta širom godinama, slično poveljama bana Mateje; npr. pisma kojima se dubrovačka arhiepiskopija borila za svoj položaj, insistirajući da je Bosna srpska.

Evo, recimo, pisma pape Inokentija II (1130-1143) iz 1142. godine:

1papa.jpg

Servilie.jpg

papa2.jpg

Ovo smo toliko puta ponavljali, nedavno je obnovio i forumaš Khal Drogo, što si ti pažljivo iščitao i nahvalio (i to ne prvi put). :roll: Pa si opet u stanju da izjaviš ovakvu jednu neopevanu glupost, tako kratko nakon što si se po n-ti put podsetio ovog.

REGNUM SERVILIE

Poslednja izmena:
Pa nije toliko bitno ko to tvrdi, zato što grešite i ti i on. Tragično je da si opet zaboravio nešto što smo besumočno razvlačili ovde bezbroj puta širom godinama, slično poveljama bana Mateje; npr. pisma kojima se dubrovačka arhiepiskopija borila za svoj položaj, insistirajući da je Bosna srpska.

Evo, recimo, pisma pape Inokentija II (1130-1143) iz 1142. godine:

Pogledajte prilog 1287088
Pogledajte prilog 1287087
Pogledajte prilog 1287089

Ovo smo toliko puta ponavljali, nedavno je obnovio i forumaš Khal Drogo, što si ti pažljivo iščitao i nahvalio (i to ne prvi put). :roll: Pa si opet u stanju da izjaviš ovakvu jednu neopevanu glupost, tako kratko nakon što si se po n-ti put podsetio ovog.

REGNUM SERVILIE
Odlično. To je već ohrabrujuće za Porfirogenita, ali bilo bi dobro da se nađe nešto na grčkom iz 10. ili 11. veka.

Nisam to zaboravio, nego to nisam ni pregledao nikad.

Odlično. To je već ohrabrujuće za Porfirogenita, ali bilo bi dobro da se nađe nešto na grčkom iz 10. ili 11. veka.

Sva tri izvora na grčkom jeziku o Srbima iz X veka, iz Porfirogenitove epohe, sadrže takav oblik.

Nisam to zaboravio, nego to nisam ni pregledao nikad.

https://forum.krstarica.com/threads/od-kojeg-naroda-su-potjekli-bosnjaci.964789/post-46241997

Мало ћу "скренути" са теме, но како је тема отишла и тако у ширу расправу и како се кроз тему провукао текст (иначе са "озбиљног портала" кликса) кроз коју неки бошњачки доктор медиавелистике (тако га потпишаше) негира било какав српски карактер босанске средњовјековне државе, да поменем једно писмо, које имамо у књизи дипломатски зборник (Codex Diplomaticus) штампаној 1874.године у Загребу (овдје), папе Kлимента III (понтификат: 1187-1191),упућено дубровачком надбискупу из 1188. године (значи вријеме Кулина бана), у којем поглавар "Свете столице“ експлицитно пише Српско краљевство које је Босна, "regnum Servilie, quod eat Bosna
Pogledajte prilog 1282913

Tvoja objava na ovu od pre bukvalno nedelju dana:

:ok::ok::ok:
Bravo, gosn. D!

Neko je ovde govorio da pri donošenju zaključaka treba sve iščitati i izanalizirati da bi se shvatio kontekst. Sada vidimo da je (džentlmenski?) tebi prepustio da pokažeš kako se to radi. ;)

Back