UofC:
Mi smo govorili o secesijama. Ja sam odgovarao na tvoje gluposti (koje jos nisi dokumentovao) i bilo je bespotrebno da ulazim u sve ustavne probleme tog vremena.
Ako im se nije svidjelo zasto su njihovi predstavnici podrzali Srbiju u raspustanju organa vlasti Kosova? Inace Srbija je imala 3 puta vise stanovnika od Slovenije i duplo vise od Hrvatske. Medjutim prica o legalnosti se zavrsila onog momenta kada je Predsjednistvo podrzalo Srbiju u ukidanju Kosovske autonomije!
Nadam se da ne moram i po treci put objasnjavati zasto je ukidanje autonomije bilo ustavno uradjeno...
Inace nisi trebao potezati "ravnopravnost" jer ste od 1945 muzli Srbiju i pare iz federalnog budzeta trosili u Hrvatskoj i Sloveniji, iako je najveca dobit po jedinici ulozenog novca bila u Srbiji. Nisi ni zbog cinjenice da su Jugoslaviju vodili Kardelj, Tito i Bakaric, kroz veci dio svog postojanja...Ni jedan nije bio Srbin! Pogledaj kako su granice Jugoslavije iscrtane? ''Preko dva miliona Srba su se nasli izvan granica Srbije. Jel' ravnopravnost bila onaj genocid na Kosovu? Gdje ti tu vidis ravnopravnost?

Ta ravnopravnost u stvarnosti nikada nije ni postojala.
I sta sad?
Dobro, eto ajmo sve to nazvati raspadom...Da li to znaci da sve one nelegalnosti koje su Slovenci, Hrvati i Muslimani uradili tokom "raspada" padaju u vodu? Nadam se da ne tvrdis da je zbog promjene imena tih dogadjaja, Hrvatska dobila pravo da neustavno ukida status Srba kao konstitutivnog naroda, ili da su Muslimani dobili pravo da nelegalno, po protivustavnom ustavu, izglasavaju referendum i onda nakon sto je isti propao proglasuju nezavisnost?
Tvoje je naravno puno pravo da nacionalnu pristrasnost uvek stavljaš ispred objektivnosti , ali onda nemoj očekivati da će se taj pogled prihvatii kao apsolutna istina. Svet nije ni crn ni beo, nego siv.
No, krenimo redom. Predstavnici Slovenije i Hrvatske su glasali kako su glasali verovatno misleći da će onda Milošević njih ostaviti na miru. Moguće da je tu bilo i nekakve trgovine, kako to već u politici i biva, no u tom trenutku ih je Sloba nesumnjivo preveslao, narodski rečeno. Argument da Srbija ima više prava od drugih zbog broja stanovnika nije imao nikakvo uporište u ustavu, kao što veoma dobro znaš. Ako se beži od ustavne ravnopravnosti, onda su recimo Slovenci mogli da potegnu argument da u punjenju savezne kase učestvuju sa preko 40%, a zajedno s Hrvatskom više od polovine. U takvim pričama svako može da potegne svoje argumente i svako na izvestan način biti u pravu.
A da 1 i 3 ne mogu biti isto ne moraš verovati meni, pitaj koga hoćeš.
''Muzli ste Srbiju i slali novac u Hrvatsku i Sloveniju'' kažeš. Prvo, ne znam na koga si mislio kad si skupno naveo ''vi'', gramatički bi se to nesumnjivo odnosilo i na mene. Mora biti da sam onda nešto propustio. Elem iz moje plate tih godina se (kao i od svih zaposlenih u SFRJ) izdvajao procenat za nerazvijene, u šta su tada ubrajani Kosovo, delovi Makedonije, južne Srbije i Crne Gore. Osim toga, posle zemljotresa u Crnoj Gori, iz plate smo izdvajali i za saniranje posledica istog. Pošto je radnik moje struke iz Slovenije uglavnom imao mnogo veću platu, on je mužen još i više.
Ne znam stvarno kako si izračunao da je u Srbiji bila najveća dobit po jedinici uloženog novca. Imajući u vidu činjenicu koliko je para potrošeno za nerazvijene, a oni su i dalje takvi kakvi su, neće biti!
Činjenica je da su Slovenija, Hrvatska i Vojvodina u zajednicu SHS ušle razvijenije od tzv ''uže Srbije''. Srpski nacionalisti se inače često hvataju za činjenicu da su neke fabrike iz Srbije premeštene u Sloveniju. Sasvim tačno, međutim činjenica je da su kapaciteti u Sloveniji višestruko uvećani, a povraćaj je itekako odrađen i kroz poreze, jer je Slovenija učestvovala u punjenju saveznog budžeta između 40 i 44 posto, zavisno od godine. To su sve činjenice, nemoj misliti da je meni drago zbog toga, ja sam i tada, kao i sada živeo u Srbiji i svakako bih voleo da je odnos ekonomske snage bio po nas povoljniji. Uostalom, logično je pitanje zašto bi se onda oni toliko upinjali da odu, ako su nas, kao što kažeš muzli? Gde je tu logika? Logičnije je nešto drugo, a to je da su oni pustili Srbiju da integriše pokrajine upravo zato da bi sa sebe skinuli teret finansiranja naših pasivnih krajeva. Uzgred su se i oslobodili učestvovanja u zajedničkim policijskim snagama na Kosovu, što je tamo bilo izuzetno nepopularno.
Ipak, Srbija je u periodu 1945-1990 imala najduži period stabilnog ekonomskog razvoja u svojoj istoriji. A to što Jugoslaviju nisu vodili Srbi nemoj mi navoditi kao argument za neuspeh. Mene nikad ne zanima ko je koje nacionalnosti ni gde je rođen. To niko nije mogao da bira i zato ja nemam negativan odnos ni prema manjinama ni prema izbeglicama. Vrlo sam spreman međutim slušati o tome šta je u ekonomiji loše urađeno svih tih godina (a toga ima dosta, mada je to već duža priča).
Prilično mi smeta kada mi danas isti ljudi koji su mi pre više od 20 godina objašnjavali kako treba da uđem u Savez komunista, jer je to dobro za posao pričaju kako su veliki Srbi i pravoslavci i kako je onda sve pod komunistima bilo loše.Ovo naravno se ne odnosi na tebe, samo navodim šta sam doživeo, a to je i inače široko rasprostranjeno u zemlji Srbiji. No, tu samo možemo da se vratimo na onu priču o crnom i belom.