Dama

malavelika:
Dama je obicna, a neobicna zena.Ne mozes tacno da navedes sve ono po cemu se izdvaja iz grupe od npr. 10-tak zena, a lepo vidis da drugacije zraci. Dame ne upadaju u oci na prvi, vec na treci pogled. Za damu treba imati urodjene sklonosti, ali se mora i vredno uciti, i raditi na sebi. Citavog zivota. Dama, na zalost ima sve manje, dostojanstveno se povlace pred naletom sponzor/udav devojcica koje za zemlju dama nikada nece dobiti pasos, ni vizu.
Na zalost...

Kad_LupimLupim:
Dama je danas postao cist izlizan dupeuvlakachki izraz koji koriste likovi iz lichnih kontakata, on trazi nju i ona njega, SMS chatovima po kojekakvim Koshavama, SOSovima, Mostovima, Stankomima, njegov trazi njenu itd isl oglasima... "Trazi se rasna DAMA za... blablabla..."!

MRZIM TAJ IZRAZ, ZBOG TOGA!!! :evil:
Heh ali pored svake dame bi navodno trebao da stoji i gospodin. A ovakva seljacka razmisljanja i oglasi to iskljucuju. U pravu si da se tu taj izraz zloupotrebljava. Ali jasno je da se nijedna prava dama ne bi javila nekom takvom... koji je u startu dao do znanja da ga ne zanima njen karakter vec doope i sise...

Snezna_kraljica:
Dama je dostojanstvena, odmerena, ne reaguje afektivno, ima dobar gard i time drzi do sebe, elokventna je, ne koristi ulicarske reci i nije prizemna, vec radi na sebi u svakom pogledu - i fizickom i mentalnom i intelektualnom.
Lepa definicija... aj mi samo razjasni izraz elokventna... ne kontam ga bas najbolje...

Dama se prepoznaje na prvi pogled, iako jednu damu prvenstveno cine duhovna svojstva, ali se ona jednostavno manifestuju i spolja.

Atributi jedne dame:

lepi maniri
sarm
plemenitost duha
superiornost sa pokricem- bogatstvo licnosti, svest o pravim, neprolaznim vrednostima
privlacna je, jer se dobro oseca u svojoj kozi
ne pokazuje osecanja javno
ne odeva se po poslednjoj modi, vec ima svoj stil, ali je on uvek elegantan bilo da je ekscentrican, glamurozan ili neobican
osmehuje se, ali se u drustvu ne smeje glasno
ljubazna je i prijatna
drzi distancu prema onima kojima nije mesto u njenom zivotu
nikad nije u zurbi
obrazovana
duhovita
lucidna
originalna
trazi mnogo
prihvata svoju zenstvenost i rafinira je do savrsenstva
suptilna
ne krije bore
ne pokusava da izgleda mladje ili vitkije, jer joj to nije potrebno
ne takmici se sa drugima, zato sto je neuporediva
nikada ne govori o novcu ili seksu, a ceni oboje
nikad nije bez sminke
jaka je na zenstven nacin
ne takmici se sa muskarcima
uvek ostavlja prostor muskarcu, da se bori za nju

divlja u srcu

Petar_Pan:
Sta sad hoces da kazes da je svaka zena dama? Ne bih rekao...
Jest oznacava i sahovsku figuru isto. :lol:
DA!!!
u francuskoj je svaka zena dama i svaki muskarac je gospodin!to samo u komunistickom drustvu moze da ima posprdnu konotaciju :!:
ne kaze se zena!zena je supruga!capisci?

alexandrra:
Dama se prepoznaje na prvi pogled, iako jednu damu prvenstveno cine duhovna svojstva, ali se ona jednostavno manifestuju i spolja.

Atributi jedne dame:

lepi maniri
sarm
plemenitost duha
superiornost sa pokricem- bogatstvo licnosti, svest o pravim, neprolaznim vrednostima
privlacna je, jer se dobro oseca u svojoj kozi
ne pokazuje osecanja javno
ne odeva se po poslednjoj modi, vec ima svoj stil, ali je on uvek elegantan bilo da je ekscentrican, glamurozan ili neobican
osmehuje se, ali se u drustvu ne smeje glasno
ljubazna je i prijatna
drzi distancu prema onima kojima nije mesto u njenom zivotu
nikad nije u zurbi
obrazovana
duhovita
lucidna
originalna
trazi mnogo
prihvata svoju zenstvenost i rafinira je do savrsenstva
suptilna
ne krije bore
ne pokusava da izgleda mladje ili vitkije, jer joj to nije potrebno
ne takmici se sa drugima, zato sto je neuporediva
nikada ne govori o novcu ili seksu, a ceni oboje
nikad nije bez sminke
jaka je na zenstven nacin
ne takmici se sa muskarcima
uvek ostavlja prostor muskarcu, da se bori za nju

divlja u srcu
Lepo lepo... jos cemo i nauciti nesto danas... :wink:

hanibaI77:
DA!!!
u francuskoj je svaka zena dama i svaki muskarac je gospodin!to samo u komunistickom drustvu moze da ima posprdnu konotaciju :!:
ne kaze se zena!zena je supruga!capisci?
Pa kapiram ja tebe da je tebi sladje kad ti neko kaze dama a ne zena.
Ne znam za FR ali ovde sigurno nije svaka zena dama. (kakva dama kad mi prica price iz naslova)
A kako nazvati neku ako nije dama, a zena joj se nesvidja?

Petar_Pan:
Pa kapiram ja tebe da je tebi sladje kad ti neko kaze dama a ne zena.
Ne znam za FR ali ovde sigurno nije svaka zena dama. (kakva dama kad mi prica price iz naslova)
A kako nazvati neku ako nije dama, a zena joj se nesvidja?
o boze da l ne mozes da shvatis?ona je svakako dama a sad moze da bude nevaspitana ili kakva vec!ali titulu dame ne moze niko da joj ospori
meni nit godi nit smeta,to je osnovno kulturno obracanje nema tu nikakvog komplimenta

hanibaI77:
o boze da l ne mozes da shvatis?ona je svakako dama a sad moze da bude nevaspitana ili kakva vec!ali titulu dame ne moze niko da joj ospori
meni nit godi nit smeta,to je osnovno kulturno obracanje nema tu nikakvog komplimenta
Ja cu ipak nazvati damom onu koju ja mislim da to zasluzuje a ne svaku... jer za mene svaka nije dama... Eto razlike u misljenjima... i ne moramo namecati svoje misljenje jedno drugom...

hanibaI77:
nema tu misljenja,to je tako!!!a ti misli o tome sta hoces

E bas nije tako, makar u SCG, Francuskoj ili Finskoj.
Dama jeste pojam apsolutne zenstvenosti iako ta rec u izvornom obliku oznacava zenu, ali koliko je svaka zena sama po sebi Dama? Ovo nije pitanje morala ili filozofije, nego pitanje sofisticiranosti same licnosti kod zene.

Evo ko meni nije dama:
U teretani. Pita zena koliko dugo da vozi bicikl. Trener kaze “20 minuta, a posle ces da uradis 4 serije vezbi za bicepse”. A ona ce njemu: “Ju! Pa, kod tebe izgleda nema nista ispod 20, i nikad manje od 4 puta”.
Dakle – mislim da treba odrediti granice dobrog ukusa.
Dama ne pravi takve sale.
Nazalost, u teretani sam upoznala svakakve zene. I nijedna ne zasluzuje da se nazove damom. Sve su raspustenice, ili zagorele, ili imaju u sebi “nesto” nedostojanstveno. Ili su premlade (nije iskljuceno da ce neka od njih postati dama, ali, kao sto neko rece, dama ne moze biti premlada osoba) ili prestare, sa mnogo sminke na licu (cega se takodje grozim).

Da treba da bude elokventna – t.j. recita i obrazovana. Da mozes sa njom da zapodenes razgovor o bilo cemu, a da ona to moze da isprati.
Zaboravila sam da kazem – mora biti i mudra. (to ide sa iskustvom)
Da ne reaguje naprasito.
Da zna uvek, u bilo kom uzrastu, da nosi svoje godine, shvatajuci svoj polozaj – t.j. da se ne oblaci nedolicno – uzasno mi je kad vidim zenu od 50 godina (ma koliko dobro izgledala) u mini-suknjici ili necemu sto bi vise prilicilo njenoj kcerki.

Dostojanstvena, dostojanstvena…
Prefinjena...
Zenstvena...
Dama mora da ima svoje tajne, koje je cine misterioznom…
Manje-vise, aleksandrra je sve rekla.

Za damu je najbitnije da ne bude prosta i nevaspitana! Da ume da ćuti a kad' priča da zna šta priča. Da bude kulturna-od žvakanja žvake pa do smejanja

Pero, par dami nije gospodin, on je par gospođi, ili gospođici.

Dama zaslužuje džentlmena. To je najbliži izraz kog se setih. A nisu ni svi muškarci džentlmeni.

Hani, ako je (ako je) dama fr. reč za osobu ž. pola, ona svakako nije srpska.
Stoga, svaka je žena - žena. Svaki je muškarac muškarac.

U redu je imati stav da smo svi dame i džentlmeni, ali ja sam za to dok se ne dokaže suprotno. Tj., onog trena kad taj neko počne gubiti sve više od onih divnih atributa koje dodeliste damama, taj neko gubi i privilegiju da u mojim očima bude dama (džentlmen).

Lexa:
Pero, par dami nije gospodin, on je par gospođi, ili gospođici.

Dama zaslužuje džentlmena. To je najbliži izraz kog se setih. A nisu ni svi muškarci džentlmeni.

Hani, ako je (ako je) dama fr. reč za osobu ž. pola, ona svakako nije srpska.
Stoga, svaka je žena - žena. Svaki je muškarac muškarac.

U redu je imati stav da smo svi dame i džentlmeni, ali ja sam za to dok se ne dokaže suprotno. Tj., onog trena kad taj neko počne gubiti sve više od onih divnih atributa koje dodeliste damama, taj neko gubi i privilegiju da u mojim očima bude dama (džentlmen).
Da u pravu si...
I ja sam bio skontao da sam se pogresno odrazio...

Back