Da Vinčijev kod

da vincijev kod je sjajna knjiga. i verujem da je vecina stvari tacno. sve sto je receno o opusu dei je tacno i tu postoje opsti javni dokazi. sve sto je receno o sionskom prioratu i templarima takodje je tacno i takodje postoje dokazi, naravno znatno manje znani siroj javnosti ali su dostupni. prica o merovinzima i mariji magdaleni takodje potpuno ima smisla, samo je pravoslavnom narodu malo teze da to shvati. to su stvari vezane za katolicanstvo i zapadnu kulturu i istoriju. prirodno je da jedan rus ili srbin ne veruje u pricu o merovinzima i gospi koja zapravo predstavlja sveti gral. jer ljudi u zapadnoj evropi od ranih nogu bivaju uceni o takvim srednjovekovnim legendama i bajkama, o vitezovima, o krstasima, o izgubljenom cuvenom zelenom vitezu i izgubljenim trubadurima u potrazi za svetim gralom u ime gospe. ali treba se zaista zapitati da li su to samo bajke i zasto je prica o paloj gospi toliko svuda okolo prisutna da nismo ni svesni nje dok bolje ne pogledamo na svet koji nas okruzuje. i zasto veliki broj najrazlicitijih umetnika iz razlicitih vremenskih perioda u svojim muzickim, knjizevnim i likovnim delima govore o istoj stvari. to nije slucajnost. bar ne bi trebalo, ako zapitamo glas razuma. postoje jos brojne greske koje je crkva pravila do sada, od pocetka vremena i pisanja biblije. ne kazem da treba da se popuje onima koji veruju u boga da je to lose itd... to je licna stvar, neka vrsta trazenje utehe ili neka vrsta tradicionalnog urezanog postovanja prema religiji. ali crkva kao crkva, to se pre svega misli na katolicku, nije institucija koja bi se mogla nazvati najpostenijom i najbezgresnijom u hriscanskom svetu. cak mozda naprotiv...

Istina je,licno sam kao proveravala neke informacije..opus dei...samomucenje...pa svi smo i ranije culi i za teplmare i neke bizarne detalje o Da Vinciju. Ipak se knjiga moze okarakterisati sa najvisom ocenom "zanimljivo",mada u jednom trentku postaje cak predvidljiva. Mozda ce njen najvisi uspeh biti da natera one sa pola mozga da se zapitaju o crkvi i svemu....ali ipak.....koliko naivan covek moze da bude.....

Da Vincijev kod jeste sjajna knjiga, mada ma koliko to bilo istinito, niko ne moze da me ubedi da Bog ne postoji, i da je hriscanstvo samo obmana, a i sto se tice onih slika, gde je na tajnoj veceri "zena" to je ipak crtao obican smrtnik...

Sibila:
Da li je neko čitao nešto od ovog pisca, npr. Da Vinčijev kod. Ako jeste volela bih da prodiskutujemo.

Ja sam pročitao Da Vinčijev kod, čak sam ga i zapamtio, glasi: 1264 - 53523 - 5332 - 21421 - 412412 - 411232320. S ovim može da se ode u Vinču i Da Vinči kod. Onda ti oni tamo za uzvrat daju pola kile svežeg uranijuma.

Ajde dobro kad me svi prozivate. Naravno da Braun koristi istorijske podatke i činjenice ali ih prilagođava potrebama svoje priče i manipuliše njima. Naravno, nije ni prvi ni posljednji pisac koji to čini ali problem je kad se njegova knjiga doživljava kao ozbiljno djelo o istoriji hrišćanstva. Nije to loša knjiga, napeta je, intrigantna, ali onaj ko je doživljava kao ozbiljni istorijski tekst griješi baš kao i onaj ko Vješticu iz Blera doživljava kao dokumentarni film.
Inače, imate u posljednjem Politikinom zabavniku odličan tekst o tim prepravkama i manipulacijama istorijom u njegovoj drugoj knjizi Anđeli i demoni.

Kventin:
quentin
da li si siguran?potrudi se malo vise,pa potrazi istorijske činjenice na kojima je Braun zasnovao neke stvari?Nemoj tek tako da iznosis svoj sud o necvemu
Meni prichash o istorijskim chinjenicama?!
Izvini, ali iz mojih postova na ovom forumu se dobro vidi chime se bavim u poslednje 2,5 godine, tako da mi ne mozesh bash reci da se ne bavim istorijskim chinjenicama. Dovoljno sam uchila i razmishljala o hriscanstvu i produzavam da uchim i da razmishljam. Kazi mi koji podatak iz knjige nije tachan?

Setite se samo da je Konstantin Veliki naredio da se sagori vishe od 70 jevanjdjelja. Shta mislite, zashto je to uradio? Zashto ga je crkva poslushala? I zashto su izabrana bash ONA chetiri jevandjelja, koja se sad nalaze u Bibliji, a o jevanjdjelju po Mariji Magdaleni skoro da ne sme da se pricha?

Braun se prilikom pisanja Anđela i demona osim maštom pozabavio i istorijom bratstva iluminata kopajući po arhivama i bibliotekama gde je imao pristup. Ali je ipak malo od onoga što je napisao i zaista tačno. Tačno je da su iluminati zaista postojali. Tačno je da ih ima i danas. Imali su u Italiji svoju crkvu prosvetljenja gde su se sastajali ali ne u Rimu u tvrđavi Sant' Anđelo, kako Braun kaže, već u Milanu na adresi Korso Venecija br.10. Den Braun kaže da je pokret iluminata nastao u Italiji što takođe nije tačno. Masimo Introvinja, direktor centra za proučavanje novih religija u Torinu, kaže da je Iluminatski red (na nem. Illuminatenorden) osnovan 1. maja 1776. u kabinetu profesora kanonskog prava Adama Vajzhaupta, u Ingolštatu u Bavarskoj, Nemačka.
Galileo Galilej i Đan Lorenco Bernini nisu imali nikakve veze sa iluministima jer su bili pokojni duže od 100 godina kada je bratstvo osnovano. Prema Braunu mesto drugog ubistva je reljef Zapadni vetar (West Ponente) na Trgu svetog Petra u Rimu. Tu je i njegova greška jer ovaj reljef nije delo Berninia već je reljef napravio, mnogo kasnije, vatikanski astronom Filipo Luiđi Đili. Greška je i u tome što Braun kaže da se čuvena Berninijeva skulptura Zanos svete Tereze nalazila u Vatikanu što je netačno jer je u rimskoj crkvi Santa Marija dela Vitorija. Takođe, papa Urban VII nije mogao da bude nezadovoljan ovim (suviše erotskim) delom i da naredi da se ono premesti u neku udaljeniju crkvu, jer je umro 2 godine pre njegovog završetka.

Ima još dosta sličnih grešaka i nepouzdanih činjenica pa procenite da li je Braun vredan čitanja.

d-a-k-a:
Braun se prilikom pisanja Anđela i demona osim maštom pozabavio i istorijom bratstva iluminata kopajući po arhivama i bibliotekama gde je imao pristup. Ali je ipak malo od onoga što je napisao i zaista tačno. Tačno je da su iluminati zaista postojali. Tačno je da ih ima i danas. Imali su u Italiji svoju crkvu prosvetljenja gde su se sastajali ali ne u Rimu u tvrđavi Sant' Anđelo, kako Braun kaže, već u Milanu na adresi Korso Venecija br.10. Den Braun kaže da je pokret iluminata nastao u Italiji što takođe nije tačno. Masimo Introvinja, direktor centra za proučavanje novih religija u Torinu, kaže da je Iluminatski red (na nem. Illuminatenorden) osnovan 1. maja 1776. u kabinetu profesora kanonskog prava Adama Vajzhaupta, u Ingolštatu u Bavarskoj, Nemačka.
Galileo Galilej i Đan Lorenco Bernini nisu imali nikakve veze sa iluministima jer su bili pokojni duže od 100 godina kada je bratstvo osnovano. Prema Braunu mesto drugog ubistva je reljef Zapadni vetar (West Ponente) na Trgu svetog Petra u Rimu. Tu je i njegova greška jer ovaj reljef nije delo Berninia već je reljef napravio, mnogo kasnije, vatikanski astronom Filipo Luiđi Đili. Greška je i u tome što Braun kaže da se čuvena Berninijeva skulptura Zanos svete Tereze nalazila u Vatikanu što je netačno jer je u rimskoj crkvi Santa Marija dela Vitorija. Takođe, papa Urban VII nije mogao da bude nezadovoljan ovim (suviše erotskim) delom i da naredi da se ono premesti u neku udaljeniju crkvu, jer je umro 2 godine pre njegovog završetka.

Ima još dosta sličnih grešaka i nepouzdanih činjenica pa procenite da li je Braun vredan čitanja.
Ovakva obrazlozenja su zaista vredna chitanja, a ne ono: Braun je dobar, Braun je los i "istorijske chinjenice pokazuju da je netachno to shto je napisao u svojoj knjizi" (bez obrazlozenja koje su to chinjenice).

d-a-k-a:

ovo je prepisani tekst iz proslog broja Politikinog zabavnika gde izvesna Bojana Dozic, mogu odmah reci, los novinar, iznosi svoje licno i potpuno pristrasno misljenje u negativnom kontekstu o iluminatima u tom clanku. no i da su fakti koje je iznela istiniti, svejedno, iluminati su red o kojima se u knjizi da vincijev kod ne govori. a ovde je rec o toj knjizi, ako se ne varam, a ne o andjelima i demonima. kako god, iluminati jos danas postoje i aktivni su skoro jednako kao i jovanovci, templari, katari, rozenkrojceri i drugi savremeni viteski anti-crkveni redovi koji funkcionisu po principu slobodnih zidara.

hermina_iq:
Da Vincijev kod = manipulacija naivnom masom :!:

Manipulacija naivnom masom nije nista drugo do crkva, biblija, dogma i pogresna uverenja kojima se zapadni svet trovao vekovima unazad, sve od Nikejskog sabora gde su najvece lazi na svetu izrecene. Pre nego sto sudimo o Braunu, Leonardu, Boticeliju, Zaku de Moleu, Merovinzima i Mariji Magdaleni, zapitajmo se jesu li zaista car Konstantin, Sveti Petar, papa Urban VI, papa Kliment, papa Jovan Pavle i sadasnji Benedikt uistinu iole bolji od njih da bi mogli suditi o njima kao prevarantima i uzurpatorima i opsenarima koji zele da manipulisu masama. Ne. Oni koliko su imali puno moci u rukama, toliko su i malo prava imali da osude Magdalenu i sve koji su se jednostavno suprotstavili crkvenim konzervativnim uverenjima. I zasto mora znaciti da neko ko dovodi u pitanje postojanje Boga, cinjenicu da se lojalnosti crkvi mogu za sekund iskupiti svi "gresi", cinjenicu da si blizi Bogu ako das kintu u najblizi manastir, i mnoge druge crkvene praznoverice, zasto taj neko mora biti proglasen odmah za prevaranta i manipulatora, pre toga se ne zapitati da li je to neko drugi. Samo treba dublje razmisliti o tome...

hit:
ovo je prepisani tekst iz proslog broja Politikinog zabavnika gde izvesna Bojana Dozic, mogu odmah reci, los novinar, iznosi svoje licno i potpuno pristrasno misljenje u negativnom kontekstu o iluminatima u tom clanku. no i da su fakti koje je iznela istiniti, svejedno, iluminati su red o kojima se u knjizi da vincijev kod ne govori. a ovde je rec o toj knjizi, ako se ne varam, a ne o andjelima i demonima. kako god, iluminati jos danas postoje i aktivni su skoro jednako kao i jovanovci, templari, katari, rozenkrojceri i drugi savremeni viteski anti-crkveni redovi koji funkcionisu po principu slobodnih zidara.

Ova je tema inače o Braunu a ne isključivo o DVK iako se tako zove. Inače DVK i AID su veoma povezane jer se ponavljaju likovi, crkva kao tema, teorija zavere, jurnjava za simbolima... Ne znam zašto si protiv teksta iz Politikinog zabavnika kad do grešaka iz knjige AID nije došla sama Bojana Dožić već su navedeni izvori. Inače nije reč o tome da ako neko dovodi crkvu u pitanje odmah biva i prevarant ili manipulator, sa tim se kao i ti ne slažem i to je večito pitanje, ali govorim o autentičnosti Braunovih podataka iznešenih u obe knjige koji se prema većini istraživanja argumentovano odbacuju. Ta istraživanja možeš i da nađeš ako se potrudiš. Glavne optužbe su tipa "falsifikovanje istorije zarad veće uverljivosti priče", i to je ono o čemu ja govorim. Den Braun naglašava kako su teorije koje u romanu iznosi istinite i tu se javlja uzrok mog negodovanja jer veliki broj studija opovrgava njegovu izjavu. Zašto bih onda njemu više verovala? Braunovi izvori kojima su prikazani njegova širina istraživanja i intelektualnost su slični raznim popularnim ezoteričnim istorijama.

Inače koga ove teme zanimaju može ih naći u dobrim knjigama drugih autora koje imaju veću umetničku vrednost od Braunovih knjiga.

Da, savetujem svima i knjigu "Otkrovenje Templara" od Liv Piknet i Klajv Prins, izmedju ostalog. Jos jedna veoma poucna i knjiga koja se jos podrobnije bavi istim pitanjem kao u Braunovom Kodu.
sto se tice autenticnosti braunovih podataka koje iznosi, cuo sam obe strane. mnogi veliki strucnjaci, istoricari umetnosti, simbolozi i pisci govore da su podaci tacni, dok opet mnogi drugi ljudi istih profesija govore suprotno. ostaje na nama da odlucimo u sta cemo da verujemo. ali jedno je jasno, braun se ne moze nazivati prevarantom dok god postoji crkva kao institucija cije su delatnosti i samo bitisanje osnovane na lazima

Da Vinčijev kod je divna knjiga, i sviđa mi se kako je napisana. Ali ljudi godinama veruju u Boga i mislim da je potrebno nešto više od knjige i filma da bi tu veru slomili. Jednostavno, svet treba da ima nadu, a nju pronalaze u Bogu.

Knjigu sam dobila ovih dana na poklon:) pa cu poceti da je citam, iz ciste radoznalosti.
Vrlo su kontroverzni komentari, a koliko cujem, pravoslavna javnost je protiv ove knjige:„Da Vinčijev kod” uvredljiv za hrišćane
Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi izjavio je da je film Rona Hauarda „Da Vinčijev kod” uvredljiv za hrišćane i da gazi tradicionalne moralne norme. Skandalozni i bogohulni film je posledica gubitka hrišćanskih korena u Evropi, rekao je ruski patrijarh tokom susreta sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, saopštila je Moskovska patrijaršija. „Poznati ´skandal sa karikaturama´, koji je izazvao izbijanje nasilja i doveo do mnogobrojnih žrtava, slučaj sa švedskim pastorom koji je zatvoren zbog protivljenja homoseksualizmu, prikazivanje za hrišćane uvredljivog filma, snimljenog po romanu Dena Brauna - sve su to jasni primeri neuvažavanja tradicionalnih normi morala, pod plaštom zaštita sloboda”, rekao je Aleksij II. Ruski patrijarh založio se za razvijanje interkulturalnog i međuverskog dijaloga u Evropi, što će doprineti jačanju bezbednosti i stabilnosti. Mi se snažno protivimo terorizmu, ekstremizmu i radikalizmu, nezavisno od toga pod kakvim se idejama on prikriva, istakao je Aleksij II. (RTS

22. maja je prekinuto prikazivanje istoimenog filma u Belorusiji.
Ostaje mi da se sama uverim sta je tu skaredno, i da li je, dakle, svoju ocenu mogu dati kad procitam knjigu...

Back