Да разговарамо о моралу

Da li ti hoćeš da pričamo o maralu, ili o čovekovom izboru?
Šta, sutra će ljudi i pedofiliju da proglase moralnom, kao danas homoseksualizam i to je tvoj dokaz da je moral promenljiv....
Pusti šta ljudi kažu, daj da mi vidimo šta moral kaže.

Kakve veze ima da li je neko nevin osuđen...auuuu...dokle ti ideš. Pitanje je da li greh zaslužuje da se odmah eliminiše. To što su nekog nepravedno kaznili nije poenta naše priče.
Ruski patrijarh...:roll: Da je Švedski pa ajde, ali đe baš Ruski....
to je upravo dokaz da je moral promenljiv jer ako vecina proglasi nesto sto je do juce bilo nemoralno da je moralno, govori da su se neke stvari u razmisljanju ljudi sta je dobro a sta lose promenile od juce. ajde ti meni objasni sta je moral po tvom vidjenju? i da zakon gravitacije je nemoralan, ajde da ga eliminisemo :lol:
sto se tice konkretno smrtne kazne, i kazni uopste. ja sam za to da se svakom vrati istom merom. ubice - smrtna kazna, silovatelji i pedofili - kastriranje ali bez anestezije, posto doslovno istom merom ne moze da im se vrati, lopovi - novcano da budu kaznjeni ili jos bolje, drustveno koristan rad. :mrgreen: ali pre svega ovoga bi trebalo iskoreniti korupciju, jer za lovu krivi lako postanu nevini...utopija :lol:

Da li ti hoćeš da pričamo o maralu, ili o čovekovom izboru?
Šta, sutra će ljudi i pedofiliju da proglase moralnom, kao danas homoseksualizam i to je tvoj dokaz da je moral promenljiv....
Pusti šta ljudi kažu, daj da mi vidimo šta moral kaže.

Kakve veze ima da li je neko nevin osuđen...auuuu...dokle ti ideš. Pitanje je da li greh zaslužuje da se odmah eliminiše. To što su nekog nepravedno kaznili nije poenta naše priče.
Ruski patrijarh...:roll: Da je Švedski pa ajde, ali đe baš Ruski....

Разговарамо о моралу.
По чему је твој морал бољи од морала који сам описао на првој страници теме.
Ефикаснији је, праведнији, води уређењу у којем су људи задовољнији, води победи?!?
Не бих рекао...

pa dobro slugo prepusti se tom daru sto ti je bog dao, jer si za razliku od zivotinja privilegovan da uzivas u seksu...zasto ne prihvatiti boziji dar? ako nas je bog stvorio da nam seksualni cin nije bolan, vec naprotiv dovodi do stanja blazenstva , zasto odbijamo boziji dar...ccc i ti si mi neki vernik :lol:
Zbog uzdrzavanja i jesu frustrirani .Ja se ispovijedim mojoj dragoj , pa spavam kao beba . :super:

Смртна казна за прељубу, као и за неке друге грехе или "грехе" је непојмљива из више разлога. Први је појам о човечности који се развија током развоја човечанства. Затим, ту је и секуларност друштва и прилагођавање норми понашања па самим тим и норми морала.
Сам чин прељубе је и даље неморалан али је ван памети тражити смртну казну за то.
Или промовисати исправност смртне казне за прељубу. Зашто? Зато што се ради о строго моралној норми која никога физички не угрожава, не отуђује или уништава никаква материјална добра.

Овде се слажем.
А разлог увођења тако строге казне, како га ти наводиш је сумњив из много разлога. Како су се онда уговарали бракови, прељуба је могла бити побуна против наметнутог поретка (о таквим побунама има доста реченог у Старом завету и како Јахве и Мозес спроводе тиранију). То је много логичније објашњење него заштита сиромаха, уосталом зар је тешко претпоставити да би пре сиромах попио смртну казну него богаташ!? Осим тога, ако је неко толики шоња да не може да дође на ред код своје жене (чак и ако је богат), онда и не треба да се репродукује, посебно не по цену да неко други плати то главом.

pa dobro slugo prepusti se tom daru sto ti je bog dao, jer si za razliku od zivotinja privilegovan da uzivas u seksu...zasto ne prihvatiti boziji dar? ako nas je bog stvorio da nam seksualni cin nije bolan, vec naprotiv dovodi do stanja blazenstva , zasto odbijamo boziji dar...ccc i ti si mi neki vernik :lol:

Ко каже да животиње не уживају ;)
Само човек може бити толико "паметан" да се природног дара свесно одриче.

Zbog uzdrzavanja i jesu frustrirani .Ja se ispovijedim mojoj dragoj , pa spavam kao beba . :super:

сад и ти...
то "опрости ми молим те" ми је баш онако јадно
ако си већ нешто урадио ћути и ... трпи ;)
сад ко има дил да има две жене, то већ поштујем, тако у источној србији, рецимо "први милајрдер у жагубицу" је сахрањен са женом и швалерком :)

Извињавам се, није милијардер него милионер, и није први него једини ;)
04.jpg

postoji...moj ugao. i tu ne mislim nato da ja pocinim preljubu. ali to je moguce ako postoji ista doza tolerancije i sa druge strane. a kad bi se tako gledalo iz mog ugla to ne bi ni bila preljuba, dok iz tvog ugla koji celu situaciju posmatras sa strane bila bi...mozda jos i gora od preljube.

Ne postavlja se pitanje da li jeste ili nije preljuba, već polazimo od toga da je u pitanju preljuba, nedvosmisleno, jednoznačno.
Relativiziranje preljube nas neće dovesti bliže odgovoru na pitanje, postoji li jedan ugao, iz koga preljuba može biti ispravna?

postoji...moj ugao. i tu ne mislim nato da ja pocinim preljubu. ali to je moguce ako postoji ista doza tolerancije i sa druge strane. a kad bi se tako gledalo iz mog ugla to ne bi ni bila preljuba, dok iz tvog ugla koji celu situaciju posmatras sa strane bila bi...mozda jos i gora od preljube.

iz tvog ugla ti verujem da ne bi bila preljuba jer tvoj ugao je mrtav ugao što se morala tiče :lol:

Moralno je ono sto Bog kaze.
Branis preljubu?

preljuba je greh, a svaki greh vodi smrti...

Ne vodi, ako ima oprosta, a tamo gde nema oprosta, tu ima kazne.
I zato mi je čudno kada toliko zagovaraš filozofiju kazne, jer poznato je da onaj iza koga se zaklanjaš je učio suprotno, i stavljao oprost na prvo mesto.
Jer oprost izvire iz Ljubavi, kazna iz mržnje, a Ljubav uvek valjda treba da ima prednost nad mržnjom.

Ne postavlja se pitanje da li jeste ili nije preljuba, već polazimo od toga da je u pitanju preljuba, nedvosmisleno, jednoznačno.
Relativiziranje preljube nas neće dovesti bliže odgovoru na pitanje, postoji li jedan ugao, iz koga preljuba može biti ispravna?

Чисто да кажем да сам ја већ одговорио на то питање.

Прилично ограничавајући фактор али свако има свој избор.
Nema tu mnogo filozofije, il' si realan, il' umiruješ savest pričom da činiš ljubav ako se telesno zadovoljavaš, bez prave svrhe koju ima polni odnos.
Ljubav se pruža na mnoge druge načine...ali ovde se u prvi plan stavljaju telesne potrebe...a da bi se umirila savest, kaže se "pa to je iz ljubavi". Dakle, treba biti samo realan.

Ne vodi, ako ima oprosta, a tamo gde nema oprosta, tu ima kazne.
I zato mi je čudno kada toliko zagovaraš filozofiju kazne, jer poznato je da onaj iza koga se zaklanjaš je učio suprotno, i stavljao oprost na prvo mesto.
Jer oprost izvire iz Ljubavi, kazna iz mržnje, a Ljubav uvek valjda treba da ima prednost nad mržnjom.

А, то је било само зато што је проповедао у окупираној Јудеји, Слуга је то објаснио.
Три пута сам га питао да бих проверио колику је глупост у стању да извали.:rotf:

Back