Да разговарамо о моралу

А ти буди великодушан па живи цео живот у лошем браку.
Има ту један "мали" проблем.
Ако имаш потомство, нећете трпети само ти и твој пар.
Nije problem neresiv...
Izaci iz loseg braka i ne muciti ni sebe ni supruznika ni decu...
Deca trpe u losem braku.

Обрисана ми је порука, па ћу сад рећи начелно, ако се неко вређа (и позивам се на слободу мишљења!)
Коме је каменовање као казна за мањи преступ морална, нека се придружи талибанима, јер они спроводе такву казнену политику!

Nije problem neresiv...
Izaci iz loseg braka i ne muciti ni sebe ni supruznika ni decu...
Deca trpe u losem braku.

Ту се слажем, али некад је развод сматран неморалним. Ерго, ипак се нешто мења ;)
Узгред, ако не знаш за боље, ако не мислиш да боље постоји, како ћеш артикулисати свест о проблему, што би требало да води до одлуке? Другим речима, без помишљања на живот са трећом особом, неко може живети у лошем браку, а да тога није ни свестан (а свакодневна хладноћа да буде проблем и за децу). По хришћанском виђењу морала "прељуба у мислима" је већ грех.

Ту се слажем, али некад је развод сматран неморалним. Ерго, ипак се нешто мења ;)
Узгред, ако не знаш за боље, ако не мислиш да боље постоји, како ћеш артикулисати свест о проблему, што би требало да води до одлуке? Другим речима, без помишљања на живот са трећом особом, неко може живети у лошем браку, а да тога није ни свестан (а свакодневна хладноћа да буде проблем и за децу). По хришћанском виђењу морала "прељуба у мислима" је већ грех.

Ne moze biti nemoralno nesto sto je dobro, za coveka.
Tako je i razvod cesto dobar... naravno sa razlogom...
Preljuba u mislima nije veci greh od fizicke preljube ali je isto greh...

Greh mora da podleze kazni...
Zakon uzroka i posledice....

Jer "Sto covek poseje to ce poznjeti."

Постоје и друге казне осим смртне.
Чисто узгред, древни Индоевропљани (некад се говорило Аријевци) имали су много блажу казнену политику од семитских народа. Казне су се заснивале на компензацији, као што је обавезан рад за оштећену страну и други видови обештећења. Изучавани Викинзи, код којих се такав систем најдуже задржао. Исланд је 200 година живео без државе, у уређењу које неки сада зову анархо-капитализам (постојало је поштовање приватне својине и без државног диктата). Ерго, може се имати солидно уређење и без тешких казни.

Постоје и друге казне осим смртне.
Чисто узгред, древни Индоевропљани (некад се говорило Аријевци) имали су много блажу казнену политику од семитских народа. Казне су се заснивале на компензацији, као што је обавезан рад за оштећену страну и други видови обештећења. Изучавани Викинзи, код којих се такав систем најдуже задржао. Исланд је 200 година живео без државе, у уређењу које неки сада зову анархо-капитализам (постојало је поштовање приватне својине и без државног диктата). Ерго, може се имати солидно уређење и без тешких казни.
ja uopste ne mislim na trenutnu smrtnu kaznu vec da se posledice greha ne mogu izbeci... kod Boga...
I takove osobe ce lose proci kod Boga... na kraju... eto...

ja uopste ne mislim na trenutnu smrtnu kaznu vec da se posledice greha ne mogu izbeci... kod Boga...
I takove osobe ce lose proci kod Boga... na kraju... eto...

У Библији се помиње тренутна смртна казна, твој другар Слуга вели да је тако било у теолошкој држави Израелу.
Да ли је то по теби морално?
ДА / НЕ

Tako je bilo u starom zavetu.

Mislis da nije moralno unistiti zlo?

Прељуба није у сваком случају зло, а посебно није зло које захтева смртну казну. Уништавањем таквог зла стварају се многа друга зла, као што су тирански односи у породици, експортовање насиља које деца виде у кући и слично. То је можда могло у моралу пустињских народа, где је свако одступање од заједнице угрожавало опстанак свега. Наши народи су одрасли у областима степа и шума, и изворно су либералнији (не либералистички, то је савремени изум). Дакле, из мог угла смртна казна за прељубу је неморална. Ако тако пише у извесном верском тексту, онда је и тај текст неморалан.

ovako moralna kazna - oko za oko?

Паста за зубе..
Шалим се.
"Око за око" је у рангу оштрих казни. Проистиче из чина који је неморалан - убиство. Без чина убиства нема чина казне.
Осим када измислите нечију кривицу али онда се не ради о казни већ о једноставном насиљу.

Мислим да појам моралности не може бити везан за казну.
Казна може бити праведна или неправедна, блага или оштра, али шта значи морална или неморална казна?

Мени је тешко да разликујем морал од правде, но можда си у праву. Но, примена такве казне може имати неморалне последице, јер шта ако је неко невин оптужен (што се често дешавало), мртав је и шта ћеш да му се извиниш?
Узгред, руски патријарх се недавно заложио за потпуно укидање смртне казне.
У сваком случају, смртна казна за прељубу данас делује непримењиво, и свакако не као нешто што може подржати морал. Ерго, ипак је морал промењив.

Мени је тешко да разликујем морал од правде, но можда си у праву. Но, примена такве казне може имати неморалне последице, јер шта ако је неко невин оптужен (што се често дешавало), мртав је и шта ћеш да му се извиниш?
У сваком случају, смртна казна за прељубу данас делује непримењиво, и свакако не као нешто што може подржати морал. Ерго, ипак је морал промењив.

Смртна казна за прељубу је, по мом мишљењу, био начин да и они који су физички слабије јединке ипак учествују у продужењу врсте. Увести правило и ограничити могућности да се женке (без увреде) спрече да бирају снажније кандидате за продужетак врсте је идеалан начин да се из друштва које је функционисало на нижем степену развоја пређе у друштво које пружа колико-толико подједнаке шансе свима.
Са друге стране имамо овде и пример да се морал може прилагођавати ситуацији која зависи од личне среће појединца. Говорим о разводу. Иако се у црквеним обредима углавном чује да се парови венчавају за увек, мало њих тако нешто и спроведе. Наравно, не говорим о случајевима директног или индиректног насиља и малтретирања у породици када морал више нема своју сврху, већ о престанку борбе за породицу из егоистичних разлога.
Смртна казна је врло осетљиво питање. Са једне стране, у праву су они који кажу да је смртна казна непотребна и да је треба оставити историји. Али онда се некако замислим у улози некога коме је неко убио дете, намерно и из ниских побуда и мало се замислим над укидањем такве казне.

Смртна казна за прељубу је, по мом мишљењу, био начин да и они који су физички слабије јединке ипак учествују у продужењу врсте.

Зашто би то било добро, тога нема у природи. Уосталом, код муслимана имаш и даље смртну казну за прељубу и четири жене по платежном мушкарцу. А имаш богами и хареме, имао их је и хришћански узор Соломон.
Не видим у томе неки проблем. Џингис Кан има данас 16 милиона директних потомака, па шта је ту лоше.

Увести правило и ограничити могућности да се женке (без увреде) спрече да бирају снажније кандидате за продужетак врсте је идеалан начин да се из друштва које је функционисало на нижем степену развоја пређе у друштво које пружа колико-толико подједнаке шансе свима.

Људи нису једнаки и баста! А то виши и нижи ступањ... Па онда је Совјетски Савез био на вишем ступњу, јербо је социјализам дошао после капитализма, а ето укидао је неједнакости гулазима.
У принципу, социјализам као уређени систем ми је драг, али само ако експлицитно признаје хијерархију, како је то било код Инка.
То кажњавање јаких је баш оно што ми се не свиђа у хришћанству, Ниче је то добро уочио.

Са једне стране, у праву су они који кажу да је смртна казна непотребна и да је треба оставити историји. Али онда се некако замислим у улози некога коме је неко убио дете, намерно и из ниских побуда и мало се замислим над укидањем такве казне.

Ја овде говорим о смртној казни за прељубу (можемо проширити и на смртну казну за хомосексуалце само зато јер су ухваћени на делу, има и то у Библији). Исламска Република Иран има смртну казну за четири преступа:
- убиство
- оружана пљачка или разбојништво
- силовање
- богохуљење.
Не знам шта је ово четврто, али прва три случаја сматрам оправданим (уз ригорознији поступак доказивања).

Помињање руског патријарха који је против смртне казне уопште је да би хришћани укључили мозак ;)

Зашто би то било добро, тога нема у природи. Уосталом, код муслимана имаш и даље смртну казну за прељубу и четири жене по платежном мушкарцу. А имаш богами и хареме, имао их је и хришћански узор Соломон.
Не видим у томе неки проблем. Џингис Кан има данас 16 милиона директних потомака, па шта је ту лоше.

Људи нису једнаки и баста! А то виши и нижи ступањ... Па онда је Совјетски Савез био на вишем ступњу, јербо је социјализам дошао после капитализма, а ето укидао је неједнакости гулазима.
У принципу, социјализам као уређени систем ми је драг, али само ако експлицитно признаје хијерархију, како је то било код Инка.
То кажњавање јаких је баш оно што ми се не свиђа у хришћанству, Ниче је то добро уочио.
Ја и нисам класификовао ово као нешто добро или лоше, само сам навео моје мишљење о томе зашто је уведено.
Следећи корак у развоју друштва је знак напретка.
Е, сад, свакако да следећи корак не одговара свима и да се људи у глобалу веома одупиру наметању неких нових начина и приступа. Да не занемаримо и повлашћени слој који има привилегије којих не жели да се ослободи.
То што је идеја социјализма девалвирана у Совјетском Савезу али и у многим другим земљама је друга, посебна прича коју ћемо причати на неком другом пдф-у.

Ја овде говорим о смртној казни за прељубу (можемо проширити и на смртну казну за хомосексуалце само зато јер су ухваћени на делу, има и то у Библији). Исламска Република Иран има смртну казну за четири преступа:
- убиство
- оружана пљачка или разбојништво
- силовање
- богохуљење.
Не знам шта је ово четврто, али прва три случаја сматрам оправданим (уз ригорознији поступак доказивања).

Помињање руског патријарха који је против смртне казне уопште је да би хришћани укључили мозак ;)
Смртна казна за прељубу, као и за неке друге грехе или "грехе" је непојмљива из више разлога. Први је појам о човечности који се развија током развоја човечанства. Затим, ту је и секуларност друштва и прилагођавање норми понашања па самим тим и норми морала.
Сам чин прељубе је и даље неморалан али је ван памети тражити смртну казну за то.
Или промовисати исправност смртне казне за прељубу. Зашто? Зато што се ради о строго моралној норми која никога физички не угрожава, не отуђује или уништава никаква материјална добра.

Verovatno kada čovek doživi seks bez Ljubavi, npr. direktor i sekretarica, čika doca i med sestrica itd.
Trenutno može da učini srećnim, ali zabluda se ponaša po principu balona od sapunice, pre ili kasnije pukne i sreća se pretvori u nesreću.
Osećam da čovek o tome razmišlja.
Sex sa ljubavlju je usmeren ka detetu....gde krajnji cilj nije dete, taj sex ne može biti iz ljubavi.

Прељуба није у сваком случају зло, а посебно није зло које захтева смртну казну. Уништавањем таквог зла стварају се многа друга зла, као што су тирански односи у породици, експортовање насиља које деца виде у кући и слично. То је можда могло у моралу пустињских народа, где је свако одступање од заједнице угрожавало опстанак свега. Наши народи су одрасли у областима степа и шума, и изворно су либералнији (не либералистички, то је савремени изум). Дакле, из мог угла смртна казна за прељубу је неморална. Ако тако пише у извесном верском тексту, онда је и тај текст неморалан.
Pa daj više iznesite kada preljuba nije zlo?

Da li ti hoćeš da pričamo o maralu, ili o čovekovom izboru?
Šta, sutra će ljudi i pedofiliju da proglase moralnom, kao danas homoseksualizam i to je tvoj dokaz da je moral promenljiv....
Pusti šta ljudi kažu, daj da mi vidimo šta moral kaže.

Kakve veze ima da li je neko nevin osuđen...auuuu...dokle ti ideš. Pitanje je da li greh zaslužuje da se odmah eliminiše. To što su nekog nepravedno kaznili nije poenta naše priče.
Ruski patrijarh...:roll: Da je Švedski pa ajde, ali đe baš Ruski....

Back