- Poruka
- 15.259
Zar to neko ne može objasniti sa par rečenica nego me šalješ na link na čirilici koja mi je noćna mora. Zna se šta je krštenje, pričest, krizma, ispovjed, svetac zaštitnik, imendan,.. i sve u dve rečenice..
Valjda slava nije toliko složena stvar da se ne može na sličan način objasniti. A koliko puta sam čuo da ističete njeno značenje za srpstvo. Takvog nećega u Dalmaciji (ni primorskom ni zagorskom) u Hrvata nema tako da mi nitko tamo gde živim ne zna objasniti.
Hm, u par rečenica...Pa kad su Srbi primili hrišćanstvo postepeno su prihvatali veru u jednog Boga. Dotadašnje paganske običaje, koje je i Ljubo pre pomenuo, zamenili su verom u Gospoda i svaka porodica je jedan dan u godini posvećivala nekom hrišćanskom svetitelju koji je bio "njihov zastupnik i tumač" pred Gospodom.
Običaji vezani za slavljenje slave imaju i predhrišćansko poreklo, sve ti je to isprepleteno kao recimo i kod slavljenja Uskrsa, Božića i slično. Srbi su sveca, zaštitnika svoje porodice zadržali do danas, pa otuda se kaže da Srbi jedini na svetu slave slavu, iako slično poštivanje svetaca postoji u celom hrišćanskom svetu ali ne na takav način.
Eto laičkog objašnjenja, a ko je stručniji neka ti bolje objasni.
Da dodam i da je svetac zaštitnik "biran" na dan krštenja tog našeg pretka koji je primio hrišćanstvo, a taj dan je recimo neki svetitelj rođen ili stradao za Hrista.
Poslednja izmena: