Da li znate da li ste Hrvat?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar to neko ne može objasniti sa par rečenica nego me šalješ na link na čirilici koja mi je noćna mora. Zna se šta je krštenje, pričest, krizma, ispovjed, svetac zaštitnik, imendan,.. i sve u dve rečenice..
Valjda slava nije toliko složena stvar da se ne može na sličan način objasniti. A koliko puta sam čuo da ističete njeno značenje za srpstvo. Takvog nećega u Dalmaciji (ni primorskom ni zagorskom) u Hrvata nema tako da mi nitko tamo gde živim ne zna objasniti.

Hm, u par rečenica...Pa kad su Srbi primili hrišćanstvo postepeno su prihvatali veru u jednog Boga. Dotadašnje paganske običaje, koje je i Ljubo pre pomenuo, zamenili su verom u Gospoda i svaka porodica je jedan dan u godini posvećivala nekom hrišćanskom svetitelju koji je bio "njihov zastupnik i tumač" pred Gospodom.
Običaji vezani za slavljenje slave imaju i predhrišćansko poreklo, sve ti je to isprepleteno kao recimo i kod slavljenja Uskrsa, Božića i slično. Srbi su sveca, zaštitnika svoje porodice zadržali do danas, pa otuda se kaže da Srbi jedini na svetu slave slavu, iako slično poštivanje svetaca postoji u celom hrišćanskom svetu ali ne na takav način.
Eto laičkog objašnjenja, a ko je stručniji neka ti bolje objasni.

Da dodam i da je svetac zaštitnik "biran" na dan krštenja tog našeg pretka koji je primio hrišćanstvo, a taj dan je recimo neki svetitelj rođen ili stradao za Hrista.

Poslednja izmena:
Evo ljubice još da čitaš

1911. godine piše austro-ugarski diplomat A. Sheck:

“Kada se jednom srpskom /pravoslavnom/ seljaku postavi pitanje šta je, on samosvjesno odgovcara: ‘Srbin, gospodine’, a kad se to isto pitanje postavi katoličkom seljaku, on stidljivo odgovara da je katolik. Ni od jednog bosanskog seljaka nisam čuo da je Hrvat. Nasuprot tome, bosanski intelektualci, zanatlije, trgovci katoličke vjere priznaju se bez izuzetka Hrvatima”

To pokazuje da širenje hrvatske nacionalne ideje još 1911. nije uzelo maha kod Bosnjackih katolika na selu.

Fratar Jukic banjalucanin u svom “Kolu” veli da Bosnjaci ne znadu za ime Hrvatsko.

Katolicki svecenik Matija Katancic

“Uvjericeš se najzad da se hrvatsko ime u Dalmaciji, Bosni i Srbiji narocito propagiralo, ali se ilirski narodi u ovom predjelu nikada nijesu tim imenom nazivali“.

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti Ivan Frano Jukiæ ce zabilježiti da u Bosni, u 19. stoljecu, “katolici ne znaju šta znaci rijec Hrvat, a kamoli da se oni osjecaju pripadnicima hrvatske nacije”.

To je bilo tako zato jer je seljak katolik na tom području boravio od pamtivijeka, a seljak Srbin je ovamo došao bježeći od nevolje i da bi opstao, morao je njegovati svoj nacionalni identitet. A u tome mu je pomagalo i pravoslavlje.
Katolici nisu imali veliku potrebu da se nacionalno opredjeljuju.
Drugi razlog je što je Hrvatska bila u sastavu AU monarhije pod nazivom Trojedna kraljevina Slavonije, Hrvatske i Dalmacije. Zato su se stanovnici određenih "regija" izjašnjavali kao Slavonci (ili Šokci), Dalmatinci i Hrvati.
To ne znači da su dio drugih nacionalnih korpusa, nego svi zajedno čine hrvatski nacionalni korpus.

To je bilo tako zato jer je seljak katolik na tom području boravio od pamtivijeka, a seljak Srbin je ovamo došao bježeći od nevolje i da bi opstao, morao je njegovati svoj nacionalni identitet. A u tome mu je pomagalo i pravoslavlje.
Katolici nisu imali veliku potrebu da se nacionalno opredjeljuju.
Drugi razlog je što je Hrvatska bila u sastavu AU monarhije pod nazivom Trojedna kraljevina Slavonije, Hrvatske i Dalmacije. Zato su se stanovnici određenih "regija" izjašnjavali kao Slavonci (ili Šokci), Dalmatinci i Hrvati.
To ne znači da su dio drugih nacionalnih korpusa, nego svi zajedno čine hrvatski nacionalni korpus.
Pa na sadasnjim prostorima koji se od 1992. nazivaju R Hrvatska , Srbi zive jos u vreme Nemanjica, o cemu su svedoci mnogi religijski i kulturno istorijski spomenici.

Hm, u par rečenica...Pa kad su Srbi primili hrišćanstvo postepeno su prihvatali veru u jednog Boga. Dotadašnje paganske običaje, koje je i Ljubo pre pomenuo, zamenili su verom u Gospoda i svaka porodica je jedan dan u godini posvećivala nekom hrišćanskom svetitelju koji je bio "njihov zastupnik i tumač" pred Gospodom.
Običaji vezani za slavljenje slave imaju i predhrišćansko poreklo, sve ti je to isprepleteno kao recimo i kod slavljenja Uskrsa, Božića i slično. Srbi su sveca, zaštitnika svoje porodice zadržali do danas, pa otuda se kaže da Srbi jedini na svetu slave slavu, iako slično poštivanje svetaca postoji u celom hrišćanskom svetu ali ne na takav način.
Eto laičkog objašnjenja, a ko je stručniji neka ti bolje objasni.

Da dodam i da je svetac zaštitnik "biran" na dan krštenja tog našeg pretka koji je primio hrišćanstvo, a taj dan je recimo neki svetitelj rođen ili stradao za Hrista.

Pohvala za trud.
Dakle, neki predak odredi koji će svetac biti zaštnik porodice i onda njegovi potomci taj dan imaju slavu. Ovo mi sliči na naš imendan koji je vezan za naše osobno krsno ime (dakle vezan je pojedinca a ne za porodicu) i na našeg sveca zaštnika grada, kao npr Sv. Duje za Split (svetac zaštitnik je vezan za sve građene grada a ne za porodicu).

Sad mogu mirno na ručak. Bog.

Pohvala za trud.
Dakle, neki predak odredi koji će svetac biti zaštnik porodice i onda njegovi potomci taj dan imaju slavu. Ovo mi sliči na naš imendan koji je vezan za naše osobno krsno ime (dakle vezan je pojedinca a ne za porodicu) i na našeg sveca zaštnika grada, kao npr Sv. Duje za Split (svetac zaštitnik je vezan za sve građene grada a ne za porodicu).

Sad mogu mirno na ručak. Bog.

Možeš i karikirati ako će ti tako biti lakše.
Prijatno!

Ovo nije lupetanje, nego realnost. U tu tematiku se 1000 svetlosnih godina bolje razumem u tebe.
Dosta dobro poznajem antropoloske karakteristike arijevskih pod-rasa. Reci mi molim te, "pravi Srbi" trebaju da su Sloveni, KOLIKO prijatelja i članova familije imaš koji su karakteristični: dinarodi, istočno-balti (Sloveni), alpini, mongrili...?
Kladim

Ja nisam rekao da su oni Turci, ali nisu Sloveni, tačnije nisu čistokrvni Sloveni. Oni su Srbi, to žele da budu. Nacionalnost se ne određuje genetikom, već je to stvar volje pojedinca.

Ne možeš me ubediti da su "južnoprugaši" (tamnije puti, nižeg rasta, crne kose sa rabbit face) tipični Sloveni. Ajde molim te, oni nisu čak ni Dinarci ni Mediteranci, oni su mešanci svega i svačega. I ništa to nije ružno, svi smo mi Arijevci (u brašo sad izgledam kao rasista :hahaha:).

Ne kažem da su svi oni pripadnici jedne pod-rase, tamo dole ima baš svega i svačega.

Pitanje je koje su rase i Turci dolaskom na ove prostore nisu dosli bas kao cista rasa u ekspanziji vec kao osvajaci koji su se podosta izmesali sa raznim narodima i postali sve samo ne cista rasa.

"Anali" franackog hronicara Einhard-a, IX vijek

Izvor stariji od Porfirogenita vise od sto godina, franackog hronicara Ajnharda. On u svojim Analima opisuje i ustanak panonskog kneza Ljudevita (818-823). U tom svom djelu, za nasu istoriju dragocijenom, Ajnhard na jednom mjestu kaze kako je Ljudevit jednom prilikom pobjegao iz Siska i otisao medju Srbe. Po svemu sudeci Srbi su tada zivjeli negde u predelu Une, cak mozda i zapadno od nje, sasvim vjerovatno na podrucju danasnje Like.

"Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatie partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit" , sto odgovara: [Ljudevit (knez donje Panonije 822. - prim. CafeHome) ostavivisi grad Sisak, pobijeze k Srbima, za koji se narod veli, da posjeduje veliki dio Dalmacije).

Zar to neko ne može objasniti sa par rečenica nego me šalješ na link na čirilici koja mi je noćna mora. Zna se šta je krštenje, pričest, krizma, ispovjed, svetac zaštitnik, imendan,.. i sve u dve rečenice..
Valjda slava nije toliko složena stvar da se ne može na sličan način objasniti. A koliko puta sam čuo da ističete njeno značenje za srpstvo. Takvog nećega u Dalmaciji (ni primorskom ni zagorskom) u Hrvata nema tako da mi nitko tamo gde živim ne zna objasniti.

Veruj ni ja ne volim ćirilicu pa šta da radim, ja moram da je znam a ti ne, u tome je tvoja prednost .;)
Ako nema niko da coveku objasni sta je to slava ja ću .
Tačno ja slava potiče jos u doba kada je Srbija bila pod Turcima . Srbi su se tada okupljali i slavili svoje svece. Na tim skupovima su se i dogovarali o raznim manjim ili većim ustancima portiv Turaka . Taj običaj i danas postoji samo u Srbiji . Svaka porodica ( obitelj ) slavi svog sveca tako što se na večeru pozovu clanovi uže familije ili neki prijatelji.

To ti je najprostije rečeno šta je svava, a sto se tice naslova teme, mislim da nema potrebe da raspravljamo o tome.Kome se ko preselio ili promenio veru pre 300 godina danas apsolutno nije važno, ako se neko oseca kao Hrvat on je Hrvat !

Veruj ni ja ne volim ćirilicu pa šta da radim, ja moram da je znam a ti ne, u tome je tvoja prednost .;)
Tačno ja slava potiče jos u doba kada je Srbija bila pod Turcima . Srbi su se tada okupljali i slavili svoje svece. Na tim skupovima su se i dogovarali o raznim manjim ili većim ustancima portiv Turaka . Taj običaj i danas postoji samo u Srbiji . Svaka porodica ( obitelj ) slavi svog sveca tako što se na večeru pozovu clanovi uže familije ili neki prijatelji.

To ti je najprostije rečeno šta je svava, a sto se tice naslova teme, mislim da nema potrebe da raspravljamo o tome.Kome se ko preselio ili promenio veru pre 300 godina danas apsolutno nije važno, ako se neko oseca kao Hrvat on je Hrvat !

Potice mnogo ranije od najezde Agarjana.

sveti-arhandjel-vr.jpg

Slava Nemanjića
Sveti arhanđeo Mihailo jedna je od najčešćih srpskih krsnih slava, bila je slava i srpske kraljevske loze Nemanjića. Ovaj starešina anđela božjih najčešće je predstavljan s terazijama, jer se veruje da on deli duše na pravedne i grešne. Prema opštem verovanju, arhanđeo Mihailo prihvata duše umrlih i, mereći dobra i zla dela njihova na zemlji, šalje ih u raj ili pakao.
Arhanđeo Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv verskih jeresi. Poštuje se kao iscelitelj bolesnih, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje.

Kada je tacno Stefan Nemanja iz katolicanstva presao u pravoslavlje? :thumbdown:

Poreklo im je iz Nerodimlja sa Kosova, zbog osvete se sklanjaju u Ribnicu, odatle se vracaju Ras i postaju vladari Srbije ( moguce da je Nemanja krsten kao novorodjence po rimokatolickom obicaju posto mu je porodica u izbeglistvu ), a po povratku krsten je po staroj veri svojih otaca, svetoj pravoslavnoj veri u Rasu, u crkvi Svetog Petra i Pavla inace otac mu se zvao Zavid i pravoslavne je veroispovesti.
Slavi se kao Sveti Simeon Mirotocivi.
Treba napomenuti da tada jos nije bio toliki jaz izmedju pravoslavlja i rimokatolicizma.

Poslednja izmena:
Krleža je bio direktor JAZU i ako se uzme u obzir i sama priroda tog posla, morao se baviti Srbima.
Ali nije nigdje ponižavao i obezvređivao srpski narod.
Dučiću se, kao intelektualcu, to isto nije smjelo dogoditi.
Da optužuje cijeli narod za nedjela jedne političke opcije.

Kada i sam kažeš da se jeste bavio Srbima, zašto prvo podmećeš da nije :mrgreen::mrgreen:

Zavitlavam, naravno. :).

Kada se vratimo na Dučića zaista verujem da mu nije bio cilj da omalovaži li ponizi Hrvate, već samo da Srbima otvori oči. Čovek je bio protiv obnove Jugoslavije...

Krsna slava nije hriscanski obicaj.

Krsna slava je PAGANSKI obicaj koji je hriscanstvo (pravoslavno) prihvatilo.

Po recima Patrijarha srpskog Pavla, obicno se smatra da je slava nastala kao “proslavljanje onog svetog na ciji se praznik krstio predak neke porodice, uzevsi ime tog svetog”.

Vidim da ni vi sami niste sigurni u pravo značenje slave. Ja sam prihvatio onu definiciju od belladone, bila tačna ili ne. No običaj je zanimljiv jer se veže za porodicu i verovatno se prenosi preko muških potomaka. To znači da bi svako od vas Srba trebao znati ko je i kada i gde ustanovio baš vašu krsnu slavu. Tako bi se verovatno došlo do dosta daleke prošlosti. Ili se možda često događalo da se neki muški potomak osili, prekine dotadašnju i ustanovio svoju krsnu slavu koju bi kasnije prenosio na svoje potomke.

Ustartu imaš pogrešan stav.
Ti poznaješ desetak Hrvata koje je neko izmanipulirao i slagao da su im preci bili Srbi.
Jer je i te neuke pretke netko tako slagao.
Nikad srpska nacija nije postojala zapadno od Drine. A ne postoji ni danas.
Ovi posrbljeni Vlaji (politički posrbljeni naravno) nemaju veze sa Srbima.

E moj ustašo, koliko god da si mator, slinav si i neuk... Samo mržnja od tebe. Tako klasično ustaški.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back